Aankoopgids: een eenvoudige hometrainer voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op maart 20, 2022

Veel mensen die beginnen met thuis sporten gaan op zoek naar een eenvoudige hometrainer. Voor hen hoeft het namelijk allemaal niet.. zo’n hometrainer met allerlei toeters en bellen. Een eenvoudige hometrainer doet simpelweg wat het moet doen. Je kunt erop trainen. De hometrainer wordt dan ook vaak gebruikt voor het opbouwen van conditie of het verbranden van vet.

Er zit tegenwoordig veel op een hometrainer. Je ziet het vast wel eens in de sportschool. Hometrainers met gigantische LED schermen, virtuele trainingsroutes, entertainment apps zoals Netflix en Youtube en talloze ingewikkelde programmatuur en programma’s. Voor wie hier van houdt is dit prima. Echter, wie gewoon zonder poespas wil fietsen kan beter gaan voor een eenvoudige hometrainer.

In dit artikel leggen we je dan ook alles uit over de eenvoudige hometrainer. We leggen je uit wat de belangrijke basis aspecten van een hometrainer zijn. Zo leggen we je uit op welke aspecten en onderdelen je moet letten bij de aanschaf. Ook laten we je een aantal eenvoudige hometrainers zien die populair zijn bij anderen.

De meest populaire eenvoudige hometrainers

Jaarlijks worden er duizenden hometrainers voor thuis aangeschaft. Deze hometrainers verschillen sterk in prijs/kwaliteit verhouding. Hieronder laten we je zien welke merken en modellen erg populair zijn onder thuissporters.

Domyos

Bike 500

Domyos Bike 500 eenvoudige hometrainer

40 kilo

6 kilo vliegwiel

15 weerstandsniveaus

7 programma’s

LCD display

Verstelbaar zadel

Deze hometrainer is draadloos

Virtufit

HTR 1.0

Virtufit htr 1 hometrainer

22 kilo

8 kilo vliegwiel

Magneetrem

8 weerstandsniveaus

LCD display

Verstelbaar zadel

Deze hometrainer is 4 keer best reviewed op Kieskeurig.nl

Flow Fitness

Turner DHT500

Flow Fitness Turner DHT500

26 kilo

10 kilo vliegwiel

Magneetrem

8 weerstandsniveaus

3 programma’s

LCD display

Verstelbaar zadel

Deze hometrainer heeft een lage instap.

De belangrijkste aandachtspunten van een eenvoudige hometrainer

Dat je een eenvoudige hometrainer gaat kopen wil niet meteen zeggen dat je zomaar een willekeurige keuze moet maken. Hometrainers verschillen namelijk niet alleen in eenvoud maar vooral in kwaliteit. Naast de poespas op een hometrainer bestaat deze natuurlijk nog wel gewoon uit relevante en belangrijke onderdelen. Deze onderdelen zijn van wisselende kwaliteit. Een zeer goedkope hometrainer zal “eenvoudiger” zijn dan een dure hometrainer maar is ook van mindere kwaliteit. Uiteraard willen de meeste mensen wel dat de eenvoudige hometrainer prettig fietst. Op deze aandachtspunten moet je letten als je een goede hometrainer wil uitzoeken.

Het gewicht van het vliegwiel

Het vliegwiel is één van de belangrijkste onderdelen van de hometrainer. Als je buiten fietst heb je weerstand. Je hebt weerstand van de weg waarop je fietst en eventueel van de wind. Je moet jezelf als het ware vooruit verplaatsen. Bij een hometrainer is dit niet zo en daarom is er een vliegwiel. Het vliegwiel is een zwaar wiel wat je door het trappen in beweging brengt. Zonder een vliegwiel zou je trappen zonder weerstand.

Hoe zwaar dit vliegwiel is bepaalt hoe soepel de omwenteling is. Als dit vliegwiel té licht is kan het bij intensief trainen alsnog voelen alsof je trapt zonder weerstand. De fietsbeweging voelt dan schokkerig. Bij een zwaarder vliegwiel verlaag je de kans hierop. Kortom, kijk bij de aanschaf van een eenvoudige hometrainer naar het gewicht van het vliegwiel en houd de regel zwaarder = beter aan.

Het remsysteem en de weerstandsniveaus van de eenvoudige hometrainer

Om je tijdens het fietsen te voorzien van verschillende weerstandsniveaus is de hometrainer voorzien van een remsysteem. Dit systeem zit op het vliegwiel. Door het vliegwiel af te remmen creëer je meer weerstand en gaat het trappen je zwaarder af. Zoals je wellicht al had verwacht zijn er verschillende remsystemen.

Elk remsysteem verschilt in vier factoren. Dit zijn: geluid, precisie, aantal weerstandsniveaus en natuurlijk prijs. De meest goedkope variant is de viltrem. Bij de viltrem heb je een remblokje van vilt wat je (net als op de fiets) op het vliegwiel plaatst. Deze variant kom je in hometrainers bijna niet meer tegen. Dit is maar goed ook want de viltrem maakt herrie, slijt snel, is niet erg precies en je hebt er weinig verschillende weerstandsniveaus.

Na de viltrem heb je de magneetrem. Bij een magneetrem wordt het vliegwiel afgeremd door een magneet. Door deze magneet dichter bij of verder van het vliegwiel te plaatsen verandert de weerstand. Magneetremmen zijn vrij precies, goed betaalbaar en maken weinig herrie. De magneetrem is dan ook een excellente keuze voor een eenvoudige hometrainer.

Het meest geavanceerde remsysteem is de elektromagnetische rem. Dit remsysteem wordt ook wel de inductierem genoemd. Bij dit systeem wordt het vliegwiel afgeremd door een elektromagnetische rem. Deze rem blijft op eenzelfde positie maar verschilt in intensiteit door de hoeveelheid elektriciteit die door de rem wordt gestuurd. De elektromagnetische rem is daarom erg stil en iets preciezer dan de magneetrem. Het grote verschil tussen de inductierem en de magneetrem is het aantal verschillende weerstandsniveaus. Bij een magneetrem zijn dit er vaak maximaal 32 en bij een inductierem gemiddeld 60. Echter, je kunt jezelf natuurlijk afvragen of je aan 30 verschillende weerstandsniveaus niet genoeg hebt.

De verstelbaarheid van de eenvoudige hometrainer

Een eenvoudige hometrainer mag dan wel weinig poespas hebben maar één aspect is allesbehalve overbodige luxe. Dit is de mogelijkheid om de hometrainer te kunnen afstellen. Een goed afgestelde hometrainer is van essentieel belang voor elke gebruiker. Hiermee verlaag je namelijk het risico op pijntjes en blessures. Fietsen op een verkeerde afgestelde hometrainer leidt op termijn onvermijdelijk tot (kleine) blessures. Dit zorgt er weer voor dat het fietsen je tegen gaat staan met als gevolg dat je ermee stopt. Zorg ervoor dat je je eenvoudige hometrainer niet voor niks koopt door er één aan te schaffen die goed te verstellen is.

Maar.. wat verstaan we dan onder goed verstellen? In principe moet een goede hometrainer twee dingen kunnen. Het zadel moet in hoogte verstelbaar zijn en deze moet ook horizontaal verstelbaar zijn. Daarbij is het mooi meegenomen dat een stuur verstelbaar of kantelbaar is maar dit is niet van vitaal belang. Kortom, kijk bij de aanschaf van een eenvoudige hometrainer in hoeverre deze verstelbaar is.

Het display en de trainingsopties

Het laatste aspect van een hometrainer is het display en de trainingsopties. De meeste hometrainers zijn uitgerust met een display. Zoals we je hebben uitgelegd zijn er gigantische LED schermen met talloze opties. Er zijn echter ook eenvoudige LCD displays met beperkte opties.

Op deze displays zie je vaak gegevens over je trainen. Hierbij kun je denken aan je snelheid, tijd en afgelegde afstand. Sommige hometrainers laten je ook je hartslag, calorieën en wattage zien. Daarnaast kun je op sommige displays trainingsprogramma’s uitkiezen. Deze programma’s hebben een vaste duur en de weerstand wordt variabel gewijzigd.

Hoe eenvoudig jij je hometrainer wil hebben bepaal je natuurlijk zelf. Een display heeft bijna elke hometrainer wel. Echter, of je behoefte hebt aan trainingsprogramma’s bepaal je natuurlijk voor jezelf. De stelregel is vaak: hoe minder opties hoe minder geld. Kortom, uiteindelijk is het een afweging tussen mogelijkheden en je budget.

Kies een eenvoudige hometrainer die bij jou past

Zoals we je net hebben uitgelegd is niet elke eenvoudige hometrainer hetzelfde. Een hometrainer heeft veel belangrijke elementen zoals het vliegwiel, het remsysteem, de verstelbaarheid en het display.

Hoe eenvoudig jouw hometrainer moet zijn bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Wij adviseren je enkel om je niet blind te staren op het gebrek aan poespas maar ook oog te hebben voor de kwaliteit van de hometrainer.