Airbike kopen
Wil jij een airbike kopen maar heb je geen idee wat de beste airbike is en welke keuze je moet maken? Dan ben je hier op het juiste adres voor professioneel advies!
De airbike groeit in Nederland de laatste jaren zeer sterk in populariteit. Deze populariteit lift vooral mee op de stijgende populariteit van crossfit. De airbike wordt regelmatig gebruikt bij crossfit en wordt dan ook door velen de crossfit bike genoemd. Waar wij voorheen voornamelijk de hometrainer kenden is de airbike samen met crossfit vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland.
Omdat de airbike redelijk nieuw is in Nederland krijgen wij regelmatig de vraag “wat is een airbike?”. In deze post gaan we je dan ook alles uitleggen over de airbike. We leggen je uit wat een airbike exact is en hoe deze verschilt van de hometrainer. Ook leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een airbike. Om je in je zoektocht alvast op weg te helpen zetten we hieronder een aantal populaire airbikes op een rij.
Schwinn
Airdyne AD2i

Gewicht: 42 kg
Trainingsprogramma’s: –
In hoogte verstelbaar zadel
Hartslagsensor: Nee
Max. belasting: 113 kg
Assault Fitness
Assault Airbike

Gewicht: 44 kg
7 trainingsprogramma’s
Hoogte en horizontaal verstelbaar zadel
Hartslagmeting d.m.v. handsensoren of borstband
Max. belasting: 150 kg
Schwinn
Airdyne AD8 Pro

Gewicht: 51 kg
9 trainingsprogramma’s
In hoogte en horizontaal verstelbaar zadel
Hartslagmeting d.m.v. handsensoren of borstband
Max. belasting: 160 kg
Wat is een airbike?
Omdat de airbike vrij recent aan zijn opmars is begonnen is nog niet voor iedereen duidelijk wat een airbike precies is. Veel mensen zijn natuurlijk wel bekend met de hometrainer en met een crosstrainer. Een airbike is heel kort door de bocht gezien een combinatie van deze twee.
Een airbike is namelijk uitgerust met zowel trappers zoals de hometrainer én hendels die je ook hebt op de crosstrainer. Het grote voordeel hiervan is dat je je hele lichaam in beweging brengt. De trappers brengen je benen in beweging en de hendels je armen. Door je hele lichaam te bewegen verbrand je meer calorieën dan bijvoorbeeld op de hometrainer of op de crosstrainer. De airbike is het beste van beide werelden.
Daarnaast is er nog een punt waarop de airbike afwijkt van een hometrainer en crosstrainer. De weerstand op deze bike wordt namelijk geregeld door lucht. Bij een hometrainer en crosstrainer wordt de weerstand geregeld door een magneet. Bij deze apparaten moet je de weerstand zelf instellen. Bij een airbike is dit niet het geval. Lucht regelt zijn eigen weerstand. Als je harder gaat trappen dan gaat de weerstand je meer tegenwerken. Dit type weerstandsysteem tref je niet aan op hometrainers of op een crosstrainer.
Kortom, een airbike is een echte vetverbrander. Echter, door zijn ergonomische design is de airbike ook heel vriendelijk voor je gewrichten. Je kunt een airbike dan ook uitstekend gebruiken voor revalidatie trajecten.
Airbike kopen, waar op letten?
Ga je een airbike kopen? Dan is het belangrijk dat je een aankoop doet die past bij jouw persoonlijke voorkeuren, sportieve ambities en je budget. Airbikes verschillen van elkaar op een aantal belangrijke aspecten. Hieronder leggen we je uit wat deze aspecten zijn.
Stevigheid, stabiliteit en belastbaarheid
De beweging die je maakt op een airbike is vrij intensief. Om dit goed te kunnen verwerken zal de airbike stabiel moeten zijn. De stabiliteit van een airbike kun je enkel écht goed ondervinden door erop te gaan zitten en flink tekeer te gaan. Echter, tegenwoordig gaat de verkoop grotendeels online en zul je het moeten doen met indicatoren. In principe zijn dit er twee:
- Het gewicht van de airbike.
- De maximale belasting van de airbike.
Een zwaardere airbike zal over het algemeen wat stabieler staan dan een hele lichte. Daarnaast is het gewicht een afspiegeling van de gebruikte materialen. Een zware airbike bevat doorgaans zwaardere en dus ook stevigere materialen zoals metaal. Een lichte airbike bevat meer slappe materialen zoals plastic.
De stabiliteit van de airbike zie je ook terug in de maximale belasting. Een airbike met een hoge maximale belasting is vaak wat steviger dan een model met een lage belasting. We raden je aan om een airbike te kopen die qua maximale belasting een stuk boven je eigen lichaamsgewicht zit. Kortom, voor een prettige workout moet een airbike stevig en stabiel zijn.
De verstelbaarheid van de airbike
Een tweede vereiste voor een prettige workout is dat de airbike goed is afgesteld op jouw lichaam. Trainen op een airbike die niet goed is afgesteld kan leiden tot allerlei vervelende pijntjes die van kwaad tot erger zullen leiden. Vooral pijn in de rug is een veelvoorkomende klacht bij slecht afgestelde airbikes.
Om de airbike goed af te stellen op jouw lichaam moet je het zadel kunnen verstellen. Het meest ideaal is als je deze zowel in hoogte als horizontaal kunt verstellen. Door de hoogte van het zadel te verstellen zorg je voor een perfecte afstand tussen je zadel en de trappers. Door het zadel horizontaal te verstellen zorg je voor de perfecte afstand tussen je zadel en de hendels. Een goed verstelbare airbike is één van de basis kwaliteiten waaraan een airbike moet voldoen.
De aandrijving van de airbike
Bij een airbike heb je twee verschillende manieren van aandrijving. Je hebt airbikes die worden aangedreven met een ketting en airbikes die worden aangedreven met een riem. Van deze twee is een ketting vaak iets goedkoper dan een riem.
Beide aandrijvingen hebben verschillende kwaliteiten. Een ketting is slijtage vast maar moet je wel onderhouden door deze af en toe te smeren. Een riem is onderhoudsvrij maar wel onderhevig aan slijtage. Daarbij is een riem wat stiller dan een ketting. Omdat deze stiller is raden wij bij hometrainers vaak een riem aan. Echter, de luchtweerstand van een airbike produceert dusdanig veel geluid dat het niet uitmaakt of je een ketting of een riem hebt. De afweging tussen deze twee zit puur op de prijs en het onderhoud.
Het display, de trainingsprogramma’s en een hartslagsensor
Een airbike is doorgaans uitgerust met een klein lcd display. Op dit display kun je verschillende statistieken inzien en trainingsprogramma’s selecteren. Er zijn een aantal basis statistieken die je op zowat elk scherm kunt zien. Denk aan tijd, snelheid, afstand, rpm en calorieën.
Als je airbike is uitgerust met een hartslagsensor heb je op het display ook inzicht in je hartslag. Een hartslagsensor heeft twee verschillende uitvoeringen. Je kunt je hartslag meten d.m.v. handsensoren in de hendels of door een borstband. Het hebben van een hartslagsensor geeft je wat extra mogelijkheden. Vooral als je vet wil verbranden is het belangrijk om te trainen binnen bepaalde hartslagzones die optimaal zijn voor vetverbranding.
Kortom, ga je een airbike kopen? Zorg er dan voor dat je eerst goed bepaalt waar je behoeftes liggen en wat je budget is. Koop vervolgens een airbike die aansluit op deze voorkeuren en past binnen je budget. Onze laatste tip is: zorg in eerste instantie voor een airbike die prettig traint, alle andere snufjes en mogelijkheden zijn extra.