Allround fitness apparaat – de top 3 van 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op september 9, 2022

Het allround fitness apparaat is de laatste jaren sterk in populariteit gegroeid. Je treft dit apparaat steeds vaker aan bij mensen thuis in de sportkamer, op zolder of in de garage. De toenemende populariteit van het allround fitness apparaat is min of meer te wijten aan twee ontwikkelingen.

De eerste ontwikkeling is de groeiende populariteit van de thuisgym. Steeds meer mensen sporten deels of volledig thuis. Deze manier van sporten is voor velen makkelijk te combineren met een druk bestaan. Door een allround fitness apparaat in huis te halen haal je min of meer de sportschool naar jezelf toe. Je hoeft niet langer je spullen te pakken, in de auto of op de fiets te stappen en naar de sportschool te rijden om er vervolgens achter te komen dat het er spitsuur is.

De tweede ontwikkeling is de ontwikkeling van het allround fitness apparaat zelf. Deze is de laatste jaren een aardige transformatie ondergaan. Deze transformatie heeft twee kanten. De kwaliteit is omhoog gegaan en de prijs ook nog eens naar beneden. Waar je vroeger veel betaalde en niet zo heel veel kwaliteit ervoor terug kreeg is dat vandaag de dag wel anders. Een degelijk allround fitness apparaat kan qua prijs prima concurreren met de lidmaatschapskosten van de sportschool. Daarnaast kun je met een goed toestel enorm veelzijdig trainen op vrij weinig ruimte. Dit maakt een allround fitness apparaat ideaal voor het gebruik in huis.

Het beste allround fitness apparaat voor thuis

Als je op zoek gaat naar een allround fitness apparaat zul je merken dat de keuze vrij divers is. Er zijn veel verschillende apparaten met allen een ander prijskaartje en andere functionaliteiten. Om je in deze zoektocht op weg te helpen hebben we deze post geschreven. In deze post leggen we je dan ook alles uit over het allround fitness apparaat. We leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf en wat volgens ons de beste modellen voor thuis zijn.  

Bowflex Extreme 2 SE Homegym

bowflex allround fitness apparaat

De Extreme 2 SE Homegym van Bowflex is een waar revolutionair allround fitness apparaat. Dit apparaat bestaat uit een zitje, een leg curl, een lat bar en pulleys op drie verschillende hoogtes. Deze pulleys zitten vast aan een modern systeem van weerstand staven. Deze staven zijn vergelijkbaar met een gewichtenblok van 95 kilo. Daarbij kun je dit systeem verder uitbreiden tot een weerstand van 140 of zelfs 186 kilo. Het zitje in combinatie met de 3 verschillende pulleys en de lat bar biedt je de mogelijkheid om ruim 70 verschillende oefeningen te doen. Kortom, met dit allround fitness apparaat kun je zwaar én veelzijdig trainen.

Virtufit Homegym KH1

Virtufit Krachtstation KH1

De Homegym KH1 van Virtufit is een klassiek allround fitness apparaat. Dit apparaat is voorzien van een zitje en een lat bar. Daarnaast is het een combinatie van een chest press en pec flies. De Virtufit Homegym KH1 is voorzien van een gewichtenblok van 67.5 kg. Met dit toestel kun je verschillende krachttraining oefeningen uitvoeren. Denk aan de chest press, pectoral flies, de lat pull-down, bicep curls, leg curls en meer. Daarbij is de homegym KH1 nog eens zeer voordelig in prijs. Dit maakt het een ideale keuze voor sporters met een beperkt budget.

Marcy Krachtstation Eclipse HG7000

Marcy krachtstation Eclipse HG7000

Het krachtstation Eclipse HG7000 van Marcy is een allround fitness apparaat met een creatieve inrichting. Dit krachtstation heeft een zitje en een hoge + lage pulley. Met de hoge pulley kun je oefeningen doen zoals de lat pulldown. Daarnaast is dit krachtstation voorzien van een chest press functie en een preacher pad. Om het af te maken kun je de preacher pad ombouwen tot een omgekeerde zitting. Nadat je dit hebt gedaan kun je een leg press en een lat pulldown aan de voorkant uitvoeren. De Eclipse HG7000 is uitgerust met 10 gewichtenblokken van 7.2 kg wat dus neerkomt op een totaal gewichtenblok van 72 kilo.

Allround fitness apparaat kopen? Hier moet je op letten

Bij het kopen van een allround fitnessapparaat is het natuurlijk de bedoeling dat dé perfecte aankoop doet. Het allround fitness toestel moet goed aansluiten bij jouw sportieve ambities en behoeften. Het apparaat dat hierbij het beste aansluit is voor iedereen verschillend. Hieronder leggen we je dan ook uit hoe je voor jou persoonlijk bepaalt welk allround fitness apparaat het beste bij jou past.

Welke oefeningen kun je ermee doen?

Het eerste en meest belangrijke aandachtspunt is natuurlijk de oefeningen die je met het fitness apparaat kunt doen. De oefeningen die je kunt doen moeten:

  1. Passen in je workout routine en voorkeurs oefeningen.
  2. Een toevoeging zijn op de rest van je fitness materiaal.

Als je thuis traint of van plan bent om thuis te gaan trainen is een gebrek aan ruimte je grootste uitdaging. Een allround fitness apparaat koopt men meestal vanwege de grote hoeveelheid mogelijkheden op een kleine ruimte. Echter, voor een complete en gevarieerde workout moet je nog meer oefeningen kunnen doen. Denk aan dumbbell curls, deadlifts en een manier om je benen te kunnen trainen.

Veel mensen bezitten naast een allround fitness apparaat dan ook nog meer krachttraining materiaal. Materiaal zoals een squatrek, dumbbells, een halterset enzovoorts. Wat wij je aanraden is om vooraf goed na te denken over je sportieve behoeftes en hoe het toestel past bij de rest van je workout.

Het is namelijk zonde om geld en ruimte te verspillen aan oefeningen die je niet uitvoert of oefeningen die je al met ander materiaal kunt doen. Zorg ervoor dat het toestel écht een toevoeging is op je homegym en je workout routine. Zo haal je het meeste uit je ruimte en het meeste rendement uit je investering.

De afmetingen van het allround fitness apparaat

Een doorsnede allround fitness apparaat kan vrij groot van formaat zijn. Als je er een koopt moet je er dan ook zeker van zijn dat je voldoende ruimte hebt. In eerste instantie heb je voldoende ruimte nodig voor het apparaat. Let vooral op de hoogte van het apparaat, deze past namelijk niet altijd in ruimtes met een verlaagd plafond.

Kijk daarnaast ook verder dan enkel de afmetingen van het apparaat. Bij sommige apparaten heb je nog veel ruimte rondom het apparaat nodig om bepaalde oefeningen te kunnen doen. Er zijn fitness apparaten met een pulley aan de zijkant of achterkant. Om deze te kunnen gebruiken voor diverse oefeningen heb je hiervoor de ruimte nodig. Kortom, maak een goede schatting hoe veel ruimte je nodig hebt en stem de keuze van een allround fitness apparaat hierop af.

Het gewicht van het gewichtenblok

Als je eenmaal een allround fitness apparaat in het bezit hebt wil je natuurlijk dat deze lang mee gaat. Door veel te trainen word je vanzelf sterker en ga je meer gewicht pakken. Het zou natuurlijk zonde zijn als je binnen afzienbare tijd uit je fitness apparaat “groeit”.

Let er dan ook goed op dat je een fitness apparaat koopt met een flink gewichtenblok of eentje die je kunt uitbreiden. Hoe veel gewicht voldoende is hangt af van de oefeningen die je met het apparaat kunt doen en van hoe ervaren jij bent. Wij adviseren om in ieder geval niet lager te gaan dan een gewichtenblok van 60 kg.