Balance board kopen

Wil jij een balance board kopen maar weet je niet welk balansbord voorziet in jouw sportieve behoeftes? Dan ben je hier aan het goede adres voor uitgebreid en professioneel advies. In deze post leggen we je alles uit over het balance board. We leggen je uit waar een balansbord voor dient en wat voor verschillende uitvoeringen er zijn. Ook leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een balance board. Hieronder zetten we alvast wat populaire modellen voor thuis voor je op een rij.

Domyos

Balance board

domyos balance board

Hout

Diameter: 37.5 cm

Hoogte: 7.5 cm

Max. belasting: –

RS Sports

Balansbord met weerstandsbanden

rs sports balance board met weerstandsbanden

PVC

Diameter: 58 cm

Hoogte: 20 cm

Max. belasting: 120 kg

Virtufit

Verstelbaar balance board

virtufit verstelbaar balansbord

Kunststof

Diameter: 40 cm

Hoogte: 5 cm

Max. belasting: –

Wat is een balance board?

Een balance board wordt in het Nederlands ook wel balansbord genoemd. Een balance board is een vierkant of rond bord wat aan de onderzijde is voorzien van een halve bol. Als je met twee benen op een balansbord gaat staan zul je moeten balanceren met je evenwicht om het bord recht te houden.

Van origine komt een balance board uit de wereld van de pilates en de fysiotherapie. Je gebruikt een balansbord voor verschillende doeleinden. Het meest gebruikte doel is het trainen van je evenwicht. Het verbeteren van je evenwicht zorgt er onder andere voor dat je minder snel blessures oploopt. Vooral bij sporten die draaien om je evenwicht heb je hier profijt van. Hierbij kun je denken aan sporten zoals skiën en snowboarden. Echter, ook bij sporten zoals hardlopen, balsporten en obstacle runs heb je profijt van een beter evenwicht.

Naast je evenwicht train je met een balance board ook je proprioceptie. Proprioceptie is een ander woord voor “positiezin”. Door te trainen op een balansbord verbeter je je positiezin. Je positiezin is de positie van jouw lichaam in de ruimte daaromheen.

Naast je evenwicht en je proprioceptie heeft een balansbord nog een aantal andere voordelen. Je traint er namelijk ook je beenspieren mee. Het maakt namelijk je enkels en je knieën sterker.  Vanwege deze redenen wordt een balance board vaak door fysiotherapeuten gebruikt tijdens revalidatietrajecten na een operatie aan de knie of enkel.

Kortom, een balansbord heeft grote voordelen. Het helpt je blessures te voorkomen, verbetert je positiezin, het traint je benen en het helpt je bij blessures te revalideren.

Balance board kopen – waar op letten?

Als je een balance board gaat kopen zul je al snel merken dat de keuze erg breed is. Op het internet kom je talloze borden tegen van talloze verschillende retailers. Het belangrijkste is dat je een balance board koopt van voldoende kwaliteit. De kwaliteit van een balansbord kun je achterhalen door te kijken naar een aantal factoren. Hieronder leggen we je uit welke factoren dit precies zijn.

Het materiaal, het gewicht en de maximale belasting

Balansborden heb je in verschillende materialen. Denk aan kunststoffen zoals PE en PVC maar ook van hout. Over het algemeen zijn goede kunststof balansborden net zo stevig als houten borden. Het verschil in de materialen zit hem in de duurzaamheid. Kunststof heeft een grotere ecologische footprint dan hout. Vind je duurzaamheid belangrijk in je aankopen? Geef dan de voorkeur aan hout over kunststof. Maakt het je niet uit, dan is kunststof vaak de goedkopere optie van de twee.

Daarbij raden we je aan om te kijken naar het gewicht én de maximale belasting van het balansbord. Beiden zijn namelijk een indicatie van de kwaliteit van de materialen. Een balance board van goede kwaliteit heeft is relatief zwaar omdat deze is gemaakt van compact en stevig materiaal. Een bord wat hiervan is gemaakt kun je dan ook zwaar belasten. Heeft een balansbord een lage maximale belasting en weegt ie niet veel? Dan is de kans groot dat het een slap bord is. Kortom, ga je een balansbord kopen? Maak dan de afweging tussen hout of kunststof en let erop dat je een stevig bord koopt.

Een schommelbord of een wiebelbord

Balansborden kun je opdelen in min of meer twee verschillende categorieën: schommelborden of wiebelborden. Een schommelbord is meer gericht op beginners. Dit type bord kan alleen schommelen van links naar rechts en niet naar voren en/of achter. Dit komt omdat een schommelbord aan de onderzijde is voorzien van een halve koker in plaats van een halve bol.

Het andere type balansbord is het wiebelbord. Een wiebelbord is meer gericht op gevorderden en is onderop voorzien van een halve bol. Hierdoor kan een wiebelbord alle kanten op draaien. Dit leidt ertoe dat je meer moeite moet doen voor het behouden van je evenwicht.

Kortom, bepaal voor jezelf waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Het formaat van het balansbord

Het formaat van het balansbord is een lastige afweging met twee kanten van de medaille. Op een wat groter balansbord kun je je benen iets verder uit elkaar zetten. Door dit te doen wordt het vinden van je evenwicht eenvoudiger. Echter, als het bord té groot is voor je dan werkt dat ook weer in je nadeel.

De meest balansborden zijn echter one size fits all. Hierbij adviseren we je wel op te letten dat je een bord koopt wat geschikt is voor volwassenen en niet voor een kind. Balansborden gericht op kinderen zijn te klein voor een volwassene.

Koop je een balansbord van een merk wat meerdere maten en uitvoeringen heeft? In dit geval adviseren we je om goed naar de matentabel te kijken en een bord uit te kiezen wat bij je lengte past.

De vorm van het bord

De laatste belangrijke eigenschap van een balance board is de vorm. Een balansbord heb je in veel verschillende vormen. De meest voorkomende vorm is rond. Naast rond heb je ook balansborden die vierkant en rechthoekig zijn. Over het algemeen zijn wiebelborden rond. Zoals we hebben uitgelegd kun je met deze balansborden alle kanten op wiebelen. Rechthoekige borden zijn vaak schommelborden. Deze zijn rechthoekig zodat je alleen van links naar rechts kunt balanceren. Kortom, de vorm zegt vaak wat over het type bord.

Balance board oefeningen

We hebben je uitgelegd dat je een balansbord kunt gebruiken voor verschillende doeleinden zoals revalidatie, spiertraining, proprioceptie en je evenwicht. Afhankelijk van je trainingsdoel zijn er verschillende balance board oefeningen die je kunt doen. Hieronder zetten we een aantal van de meest voorkomende oefeningen voor je op een rij.

Ben je aan het revalideren van een blessure, wees dan voorzichtig en consulteer eerst je arts of fysiotherapeut voordat je begint met het uitvoeren van oefeningen.

Balance board oefeningen –  De evenwichtsoefening

De meest voor de hand liggende oefeningen voor beginners zijn evenwichtsoefeningen. Bij deze oefening ga je met twee benen op het balansbord staan en probeer je het evenwicht te vinden. Dit zal in het begin lastig zijn maar wordt naarmate je meer traint steeds eenvoudiger. Als je erg veel moeite hebt met deze oefening kun je deze uitvoeren voor een object waaraan je je kunt vasthouden. Denk aan een tafel, bureau of muur.

Zodra je de balansbord oefening met twee benen onder de knie hebt kun je deze wat moeilijker maken. Probeer de oefening bijvoorbeeld met één been of varieer met je positie door verschillende yoga oefeningen op het bord te doen zoals de standing tree pose.

Balance board oefeningen – Squats en lunges

Zodra je je evenwicht onder de knie hebt kun je krachttraining oefeningen gaan doen op het balance board. Twee veel voorkomende oefeningen zijn de squat en lunges. Een squat voor je uit door met beide benen op het balansbord te gaan staan. Strek je armen uit naar voren en zak door je knieën tot tussen de 45 en 90 graden.

Een tweede krachttraining oefening waarmee je je benen traint zijn lunges. Lunges voer je uit door met één voet in het midden van het balansbord te gaan staan. Vervolgens zet je met je andere been een stap achteruit. Zak nu door je knieën tot je voorste been buigt in een hoek van 90 graden. Kom vervolgens weer omhoog en herhaal de oefening.

Squats en lunges op een balansbord zijn net wat ingewikkelder dan wanneer je ze zonder doet. Naast je beenspieren train je ook je evenwicht en de stabiliteit van je core.

Balance board oefeningen – Push-ups

Bij push-ups begin je op je knieën met het balansbord voor je. Leg vervolgens je handen op het balansbord ongeveer op schouderbreedte uit elkaar. Zet je voeten op de grond en lift je knieën van de grond zodat je lichaam gestrekt is. Adem in terwijl je door je armen buigt en adem uit terwijl je deze weer strekt. Herhaal deze oefening vervolgens meerdere keren. Let bij het uitvoeren van de oefening goed op dat je de oefening beheerst uitvoert. Vorm is belangrijker dan het aantal herhalingen.

Wat kost een balance board?

Een balance board heb je in verschillende prijsklasses. De goedkoopste uitvoering van een balansbord kost je ongeveer 15 euro. Voor de duurste variant betaal je ongeveer 300 euro. Uiteraard is er een verschil in kwaliteit tussen de twee. Of dit verschil daadwerkelijk 285 euro waard is durven wij helaas niet te zeggen. Hieronder hebben we drie balance boards uit verschillende prijsklasses voor je op een rij gezet.

Tunturi

Verstelbaar balance board

tunturi verstelbaar balance board

Max. belasting: –

Kunststof

40 x 40 x 9 cm

Prijsklasse: Goedkoop

Gorilla Sports

Balansbord met weerstandsgrepen

gorilla sports balansbord met weerstandsgrepen

Max. belasting: 300 kg

Kunststof

52 x 52 x 18 cm

Prijsklasse: Midden

Bosu

Balanstrainer pro

bosu balance board

Max. belasting: 159 kg

PVC

65 x 65 x 25 cm

Sluiting: Schroef

Prijsklasse: Prijzig

Twee belangrijke tips bij het gebruik van het balansbord

Tot slot hebben we nog twee belangrijke tips voor het gebruik van het balansbord. Als eerste raden we je aan om altijd goed te controleren of het balansbord genoeg grip heeft op je vloer. Als je balansbord niet genoeg grip heeft loop je het risico dat deze gaat schuiven waardoor je lelijk kunt vallen. Vooral bij balansborden met een kunststof onderkant op een gladde vloer zoals laminaat kun je problemen hebben met de grip. Indien dit het geval is raden we je aan om het balansbord te gebruiken in een ruimte met vloerbedekking, deze te gebruiken op een tapijt of om een mat aan te schaffen voor onder het bord.

De tweede tip is om in het begin bij evenwichtsoefeningen gebruik te maken van een stoel. Zeker als beginner zul je snel je evenwicht verliezen. Als je het lastig vindt om je evenwicht te bewaren kun je de rugleuning van een stoel gebruiken om aan vast te houden wanneer je je evenwicht verliest.

In het begin kan trainen op een balansbord erg uitdagend zijn en is men nogal snel geneigd de handdoek in de ring te gooien. Echter, met een beetje doorzettingsvermogen kom je er wel en zul je merken dat een balance board een verrijking is voor je workout!