Bankdruk set kopen? Dit is het beste bankdruk set voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op december 10, 2022

Het bankdruk set is vaak het allereerste apparaat waar men naar op zoek gaat bij het inrichten van een thuisgym. Dit is vrij logisch gezien de bankdruk set één van de meest bekende en populairste krachttraining apparaat is.

Bij het kopen van een bankdruk set komt aardig wat kijken. De keuze is reuze maar de kwaliteit is erg wisselend. Daarbij heb je allerlei verschillende uitvoeringen. Koop je nou een bankdruk set met gewichten of een zonder gewichten? En wat moet je aan met allerlei andere functionaliteiten op zo’n set? Op het internet vind je de gekste combinaties. Bankdruk sets met een preacher pad, leg extensions, pulleys en allerlei andere aanhorigheden waarmee je van alles kunt trainen.

Om je in de jungle van de bankdruk sets op weg te helpen hebben we deze post geschreven. In deze post leggen we je alles uit over het kopen van een bankdruk set. We leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Ook leggen we je uit wat voor type goed bij jou past en hoe je de juiste gewichten uitzoekt. Tot slot zetten we een aantal populaire sets voor je op een rij.

Virtufit

Multifunctionele halterbank

fitness apparatuur voor thuis kopen

Max. belasting: 220 kg

Body-Solid

Powercenter combo bench

bankdruk set kopen

Max. belasting: 450 kg

Tunturi

WB50 halterbank

Tunturi WB50 Halterbank

Max. belasting: 270 kg

Welke uitvoering bankdruk set past bij mij?

De eerste uitdaging bij het kopen van een bankdruk set is de uitvoering. In de sportschool is de uitvoering vaak heel simpel. Daar heb je een aparte vlakke bankdruk set, een incline en soms een decline set. In een wat grotere sportschool heb je er vaak meerdere.

Thuis heb je deze luxe helaas niet vaak. Daar moet je het doen met een kleine slaapkamer, een zolder of een garage. Door de beperkte ruimte word je al snel geforceerd om te kijken naar veelzijdigheid en slimme combinaties. Op een doorsnede zolderkamer heb je ruimte voor hooguit twee á drie fitness apparaten. Met deze apparaten en alle accessoires moet je een volledige workout kunnen volgen. Dit betekent dat je efficiënt moet omgaan met de ruimte. Dit kun je op een aantal manieren doen. Hieronder leggen we uit hoe.

De verstelbare bankdruk set

Vanwege de veelzijdigheid adviseren wij vaak een bankdruk set die verstelbaar is. Dit is een set met een verstelbare rugleuning en in hoogte verstelbare afleggers. Met deze verstelbare set kun je wisselen tussen de reguliere benchpress en de incline benchpress. Zo heb je al twee bankdruk oefeningen in één.

Een verstelbare bankdruk set heb je in de meest simpele vorm maar ook nog uitgebreider. Om nóg efficiënter om te gaan met de ruimte kun je de set uitbreiden met allerlei opties. Denk aan een preacher pad, een leg curl, leg extension en dip bars. Door de bankdruk set uit te breiden met een preacher pad kun je de zitting gebruiken voor preacher curls. Daarnaast kun je de afleggers voor de halterset gebruiken als dipsteunen. Let op dat je bij veel sets de halterstang en halterschijven los moet kopen.

Een squatrek met een verstelbare fitnessbank

Een andere manier om een bankdruk set te bouwen die je voor meerdere doeleinden kunt inzetten is door een squatrek te combineren met een verstelbare fitnessbank. Deze combinatie is perfect voor in een homegym omdat het stevig is en je enorm veel mogelijkheden krijgt.

Met een squatrek kun je namelijk belangrijke compound oefeningen doen zoals de squat en de pull-up. Zet hier een verstelbare fitnessbank onder en je kunt bankdrukken, incline bankdrukken en misschien zelfs decline bankdrukken. Als je in de sportschool bankdrukt onder het squatrek loop je het risico op boze blikken. Wij zeggen: thuis moet je dat vooral doen!

Hieronder laten we een aantal combinaties zien die uitstekend geschikt zijn voor in je homegym.

Het squatrek en de verstelbare fitnessbank van Corength

Corength is het huismerk van fitness apparatuur van Decathlon. Twee van de meest populaire producten in dit segment zijn de squatrek en de verstelbare fitnessbank. Het squatrek is stevig en heeft een maximale belasting van 200 kilo. Naast afleggers voor je halterstang is het squatrek voorzien van een optrekstang, een lat bar en een hoge en lage pulley.

De verstelbare fitnessbank van Corength kun je instellen in 7 verschillende standen van -15 tot 80 graden. Hiermee kun je vlak, incline en decline bankdrukken maar ook de shoulder press doen. Deze fitnessbank heeft een maximale belasting van 250 kilo en is ook nog eens voorzien van transportwieltjes.

Door de fitnessbank en het squatrek te combineren heb je een bankdruk set maar ook nog veel meer dan dat. Tot slot kun je deze set nog eens afmaken door de 93 kg halterset van Corength eraan toe te voegen. Deze halterset bestaat uit een halterstang, twee dumbbell stangen en halterschijven. Met deze hele set heb je gegarandeerd een veelzijdige full body workout. Hieronder zetten we de set voor je op een rij:

Corength

Multifunctioneel squatrek

bankdruk set voor thuis

122 x 166 x 216 cm

100 kg

Corength

Verstelbare trainingsbank

Corength Verstevigde Fitnessbank fitness apparaten voor thuis

Max. gewicht: 250 kg

7 standen

Corength

Halterset met dumbbells

bankdruk set met gewichten

93 kg

Stang 175 cm lang

Gietijzer

Een bankdruk set kopen – waar op letten?

We hebben je net een aantal verschillende producten laten zien en je uitgelegd hoe je aan een goede bankdruk set voor thuis kunt komen. Echter, waar moet je nou op letten bij het kopen van zo’n bankdruk set? Hieronder zetten we de 2 belangrijkste factoren voor je op een rij.

Let op de maximale belasting

De eerste en belangrijkste factor is de maximale belasting van de bankdruk set. De set moet jouw gewicht én het gewicht waarmee je traint makkelijk kunnen dragen. Hoe veel kilo dit is weet jij natuurlijk zelf het beste. Wij geven je twee tips om rekening mee te houden:

  1. Koop je bankdruk set op de groei. Als je nu 40 kilo pakt met bankdrukken dan is de kans best groot dat je na 2 jaar bankdrukken 80 of misschien meer dan 100 kilo pakt. Reken deze groei dus mee in je aankoop.
  2. Schaf een bankdruk set aan met een maximale belasting ruim boven het gewicht waarmee je deze verwacht te belasten. Als je zelf 90 kilo weegt en je bencht 80 kilo, koop dan geen bankdruk set met een maximale belasting van 180 kilo. Dit is simpelweg te risicovol.

Houd rekening met het formaat van de bankdruk set

Naast de maximale belasting adviseren we je om goed te kijken naar het formaat van je inrichting. Bij een bankdruk set moet je zowel aan de linkerkant als rechterkant extra ruimte hebben voor de halterset die uitsteekt. Bij voorkeur moet je ook aan de achterzijde ruimte hebben voor een spotter.

De kans is groot dat je de halterset ook wil gaan gebruiken voor losse oefeningen. Denk aan deadlifts, military press en hip thrusts. Hiervoor zul je de halterset van de bankdruk set afhalen en weer terugleggen. Ook hiervoor heb je voldoende ruimte nodig.

Kortom, let erop dat je voldoende ruimte reserveert voor je bankdruk set.