Het beste beenspier apparaat voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op december 20, 2022

Het beenspier apparaat kom je in de gemiddelde homegym niet heel vaak tegen. Wij zijn echter van mening dat het beenspier apparaat lichtelijk ondergewaardeerd is en wel wat populairder mag worden onder thuissporters.

Veel mensen met een thuisgym gebruiken deze als volledige vervanging van de sportschool. Het inrichten van een thuisgym wordt tegenwoordig steeds populairder. Fitness apparatuur voor thuis wordt steeds beter betaalbaar. Omdat we over het algemeen steeds groter gaan wonen krijgt men steeds meer ruimte om thuis te trainen. Zo zijn er veel mensen die een zolder, extra slaapkamer, mancave of garage omtoveren tot een gym.

Deze thuisgyms worden al snel voorzien van de meest favoriete apparatuur van een krachtsporter. De meesten beginnen met de benchpress gevolg door allerlei accessoires zoals de dumbbells, het halterset enzovoorts. Na enkele aankopen is de portemonnee leeg en de zolder vol en is er toch net niet lang genoeg stil gestaan bij de leg day.

Als thuissporter moet je ons inziens veelzijdig kunnen trainen. Zeker als je je thuisgym ziet als volledige vervanging van je sportschool. In dit geval moet je met je thuisgym je hele lichaam kunnen trainen. En onder het hele lichaam verstaan we ook de benen.

Een beenspier apparaat is dus geen overbodige luxe in de homegym. De keuze op dit gebied is natuurlijk vrij gevarieerd. Denk aan de leg press, de hack squat maar ook aan de leg raise, de leg extension en de calf raise. Kortom, je moet een keuze maken.

In deze post leggen wij je alles uit over het aanschaffen van een beenspier apparaat. We leggen je uit waar je op moet letten en zetten een aantal goede apparaten voor je op een rij.

De top 3 beenspier apparaten voor thuis

Om je in je zoektocht naar een goed beenspier apparaat alvast op weg te helpen zetten we hieronder wat apparaten voor je op een rij. Deze apparaten hebben we geselecteerd vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding en de veelzijdigheid. Wil je weten waarom we deze beenspier apparaten aanbevelen en hoe je een goede keuze maakt? Lees dan onder de producten verder.  

Body-Solid

Leg press & hack squat machine

Body Solid beenspier apparaat

Dit beenspier apparaat is een combinatie van een hack squat met een leg press. Het massieve 5 x 10 cm dikke frame zorgt voor een maximale belasting van 450 kilo. Voor het aanbrengen van gewicht heb je 50 mm halterschijven nodig.

Titanium Strength

Leg press machine incl. hack squat

Titanium Strength Leg Press Hack Squat Machine

Dit beenspier apparaat is eveneens een betaalbare hack squat met leg press combinatie. Door het handige flip-and-lock mechanisme kun je de rugkussens naar achter draaien en het apparaat snel ombouwen.

Body-Solid

Leverage leg press machine

body-solid leverage leg press beenspier apparaat

Dit leg press apparaat is ontworpen voor de perfecte leg press. De grote voetenplaat geeft je allerlei mogelijkheden voor het positioneren van de voeten. Daarnaast kun je dit apparaat ook gebruiken voor calf raises.

Het beenspier apparaat – hoe kies je tussen alle opties?

Zoals we net hebben uitgelegd is de keuze op het gebied van beenspier apparaten vrij divers. Veel mensen met een homegym hebben te kampen met een beperkte ruimte. Op een doorsnede zolderkamer zet je niet even een leg press, een leg extension, een leg raise en een calf raise apparaat weg. Kortom, je zult een aankoop moeten doen die veelzijdig en effectief is.

Ons advies op dit gebied is eigenlijk vrij simpel. Kies voor één beenspier apparaat waarmee je effectief maar ook veelzijdig kunt trainen. Hieronder leggen we je voor elk beenspier apparaat uit hoe dit zit.

De leg extension en de leg curl

De leg extension en de leg curl zijn populaire oefeningen voor de benen. Qua apparaten heb je hier twee opties. Je kunt een los apparaat voor de leg extension en een los apparaat voor de leg curl kopen. Echter, er zijn ook combi apparaten waarmee je beiden kunt doen.

Wij zijn van mening dat de leg extension en de leg curl niet bepaald veelzijdige apparaten zijn. Je kunt er hooguit twee oefening mee doen. Dit zijn ook nog eens twee vrij geïsoleerde oefeningen waarmee je gericht de hamstrings en quadriceps kunt trainen. Voor in een sportschool is dit prima. Ook als je thuis veel ruimte hebt is dit een prima keuze. Echter, als je beperkt bent in de ruimte raden wij dit beenspier apparaat niet aan.

De calf raise machine

De calf raise machine is een beenspier apparaat waarmee je je kuiten kunt trainen. Hoewel dit ook een lekkere oefening is zouden wij dit apparaat eveneens niet aanraden voor thuis. Een calf raise machine neemt al snel veel ruimte in en is maar geschikt voor één enkele oefening: de calf raise. Bovendien kun je met wat creativiteit de calf raise ook anders uitvoeren. Hoe je dit doet leggen we je hieronder uit.

De leg press met hack squat is de beste keuze voor een beenspier apparaat

Het is duidelijk dat wij de leg extension, leg curl en calf raise over het algemeen niet aanraden. Althans, niet voor iemand die optimaal gebruik wil maken van een beperkte ruimte. Naar onze opvattingen is er een beenspier apparaat waarmee je wel effectief en veelzijdig kunt trainen. Dit is namelijk de leg press me hack squat functie.

De leg press is een apparaat waarmee je bijna alle relevante beenspieren kunt trainen. Zo train je met de leg press je quadriceps, je hamstring en je bilspier. Door te variëren met de positie van je voeten kun je bepaalde spiergroepen net anders aanspreken. Daarbij kun je sommige leg press machines ook ombouwen tot hack squat. Wij raden ook sterk aan om hieraan de voorkeur te geven. Met de hack squat train je dezelfde spiergroepen maar net weer een tikkeltje anders.

Om het af te maken kun je de leg press ook gebruiken voor het uitvoeren van calf raises. Zo train je met één beenspier apparaat je bilspieren, je bovenbeen spieren én je kuiten. Dit maakt de leg press machine voor ons ideaal voor de thuisgym!