Het beste buikspierapparaat voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op december 16, 2022

Het buikspier apparaat is een gewild fitness toestel onder zowel mannen als vrouwen. Met een buikspierapparaat voor thuis kun je in je thuisgym, slaapkamer of garage je buikspieren trainen. Welk doel je ook voor ogen hebt, met een goed buikspieroefening apparaat kun je elk doel bereiken. Denk aan het krijgen van een platte buik, een sixpack of simpelweg om fit te blijven.

Het buikspierapparaat staat bekend onder veel verschillende termen. Andere namen voor dit apparaat zijn de buikspieroefening apparaat, buikspiertrainer of ab trainer. Als je op zoek gaat naar een buikspierapparaat kom je snel tot de ontdekking dat de keuze enorm breed is. Het assortiment bestaat uit talloze verschillende apparaten. Denk aan een buikspierbankje maar ook ab trainers die je op televisie voorbij ziet komen.

De keuze is vaak zo enorm dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je dan ook graag op weg in je zoektocht naar een goed buikspierapparaat. In deze post vind je alles over het buikspier apparaat. We zetten de verschillende types op een rij, leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf en begeleiden je naar een goede aankoop.

De verschillende types van het buikspierapparaat

Zoals we zeiden heb je een buikspier apparaat in verschillende uitvoeringen. Elke uitvoering heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en een eigen prijskaartje. Hieronder geven we je een overzicht van alle verschillende types.

De ab bench oftewel de buikspierbank

De ab bench, ook wel bekend als de buikspierbank is één van de bekendere buikspierapparaten. Dit type apparaat kom je eveneens regelmatig tegen in de sportschool. De buikspierbank is een trainingsbank die speciaal is ontwikkeld voor het trainen van je buikspieren. Met welke oefeningen je je buikspieren exact traint verschilt per bank. Bij de meeste banken train je door je benen te klemmen achter beenrollen en vervolgens crunches uit te voeren. Echter, veel ab benches zijn ook voorzien van een hyperextension mogelijkheid. Met hyperextensions kun je je onderrug maar ook de zijkant van je buikspieren trainen. Hieronder zie je een voorbeeld van een ab bench waarmee je zowel je buikspieren als je onderrug kunt trainen.

ab bench ab crunch

Een ab bench is een ideale toevoeging voor in je homegym. Hij neemt weinig ruimte in en je kunt er meerdere verschillende spiergroepen mee trainen. Wil je niet dat de ab bench permanent ruimte inneemt? Overweeg dan een buikspierbank die inklapbaar is. Deze kun je na je workout inklappen en opbergen. Lijkt een ab bench jou wat? Bekijk dan hieronder de meest populaire modellen voor thuis:

Body-Solid

Ab bench met hyperextension

body solid hyperextension buikspierapparaat

Inklapbaar: Ja

Een ab bench met hyperextension. De helling van de ab bench is verstelbaar in 3 posities (15, 20 en 25 graden) en de hyperextension is verstelbaar in 6 posities.

Virtufit

Verstelbare ab bench

virtufit verstelbare ab bench

Inklapbaar: Ja

Een ab bench met een comfortabel ligvlak van 4 cm dik. De helling van het ligvlak is in te stellen in 5 verschillende posities.

Gorilla Sports

Buikspierbank met boksbal

gorilla sports buikspierapparaat

Inklapbaar: Ja

Max. belasting: 200 kg

Deze buikspierbank is voorzien van een boksbal en 2 kabels. De kabels zijn om de oefening te verzwaren. Bij elke sit-up kun je een klap tegen de boksbal geven. Dit maakt je workout leuker en je kunt werken aan je bokstechniek.

De buikspiermachine

De buikspiermachine is eveneens een buikspieroefening apparaat wat je regelmatig tegenkomt in de sportschool. Een buikspiermachine heb je doorgaans in twee uitvoeringen: zittend en liggend. De zittende variant heeft een zitje en de liggende variant een ligvlak. Bij beide varianten steken er twee pijpen over je schouder heen die je moet vastpakken en moet je je voeten klemmen. Door vervolgens een ab crunch uit te voeren trek je je benen omhoog en buig je je bovenlichaam naar je benen toe. Met deze vorm train je met één beweging je boven én onder buikspieren. Daarbij kun je deze oefening verzwaren door halterschijven aan de buikspiermachine te hangen. De buikspiermachine is effectief maar neemt wel permanent ruimte in en heeft een prijskaartje. Ben je op zoek naar een buikspiermachine? Kijk dan eens naar de selectie hieronder.

Body-Solid

Semi-recumbant ab bench

body solid semi recumbent buikspierapparaat

Zitting in 5 posities verstelbaar

Benen in 3 posities verstelbaar

Body-Solid

Counterbalance ab crunch

body solid counterbalance buikspiertrainer

Max. belasting: 450 kg

De buikspiertrainer oftewel de ab shaper

De buikspiertrainer, ook wel bekend als de ab shaper is een wat goedkoper en eenvoudiger product. Een buikspiertrainer zag je vroeger enorm vaak voorbij komen op teleshop kanalen. Een ab shaper is een product wat bestaat uit een metalen frame. Dit frame loopt achter je nek langs omhoog naar je armen. Een ab shaper gebruik je door erop te gaan liggen en met je handen de uitstekende buizen vast te pakken.

In principe heeft de ab shaper één functie. Ervoor zorgen dat je een technisch perfecte ab crunch uitvoert. De ab shaper begeleidt je in het uitvoeren hiervan en zorgt ervoor dat je nek tijdens het uitvoeren wordt ontlast.

Ab shapers varieren in prijs van zo’n 20 tot ongeveer 100 euro. Sommige ab shapers zijn inklapbaar. Andere ab shapers worden geleverd met een trainingsmat zodat je op een wat zachtere ondergrond traint. De voordelen van een ab shaper zijn dat je deze gemakkelijk opbergt en dat hij voordelig is in de aanschaf. Lijkt een ab shaper jou wel wat? Wij hebben een selectie goede ab shapers op een rij gezet.

Hammer

Ab shaper incl. hoofdkussen

hammer ab shaper

Inklapbaar: Nee

Tunturi

Ab shaper pro incl. mat

tunturi buikspiertrainer

Inklapbaar: Ja

Virtufit

Buikspiertrainer incl. kussen

virtufit ab shaper pro

Inklapbaar: Nee

Het buikspierwiel

Het buikspierwiel is een buikspieroefening apparaat wat de laatste jaren sterk in populariteit is gegroeid. Een buikspierwiel is een wiel waarvan de as aan bijde zijdes uitsteekt. Het is de bedoeling dat je op je knieen plaatsneemt, je handen aan beide zijdes van het wiel plaatst en je vervolgens met gestrekte armen vooruit laat rollen tot je bovenlichaam bijna vlak aan de vloer is. Vervolgens gebruik je je buikspieren om weer terug te rollen. In de video hieronder zie je hoe dit werkt.

Een buikspierwiel is klein en het meest goedkope buikspier apparaat wat je zult vinden. Daarbij train je met een buikspierwiel niet alleen je buikspieren. Je traint er namelijk je hele core mee inclusief de stabiliteit van je core. Dit maakt het buikspierwiel enorm populair onder doorgewinterde sporters. Hieronder hebben we wat verschillende uitvoeringen van het buikspierwiel voor je op een rij gezet.

Tunturi

Biekspierwiel Deluxe

Tunturi Buikspierwiel Deluxe Kniemat

Dubbel wiel incl. kniemat

Gymstick

Dubbel Buikspierwiel

Gymstick buikspierapparaat

Dubbel wiel incl. weerstandsband en kniemat

Harbinger

Ab Carver Pro

Harbinger Ab Carver Pro

Buikspierwiel met veermechanisme en kniemat

Welk buikspierapparaat past het beste bij mij?

We hebben je zojuist vier verschillende apparaten laten zien waarmee je je buikspieren kunt trainen. De ab bench, de buikspiermachine, de ab shaper en het buikspierwiel zijn allen apparaten waarmee je een sixpack kunt kweken. Maar hoe weet je nu welk buikspierapparaat het beste bij je past?

De keuze voor het juiste buikspier apparaat hangt af van drie verschillende afwegingen:

  1. Je budget.
  2. De hoeveelheid ruimte.
  3. Je persoonlijke voorkeur.

Ben je beperkt in je budget en/of in je ruimte, dan raden we je aan om te kiezen voor een compact buikspieroefening apparaat. Een ab shaper of een buikspierwiel zou hier goed bij passen. Heb je meer ruimte en meer budget? Kijk dan eens naar de ab bench of de buikspiermachine. Vooral de buikspiermachine maar ook de ab bench met hyperextension geeft je veel mogelijkheden om goed je buikspieren aan te pakken. Kortom, stem je buikspierapparaat af op jouw persoonlijke voorkeuren, je budget en de ruimte die je tot je beschikking hebt.