De beste crosstrainer voor thuis
Met een crosstrainer voor thuis kun je op zolder of in de garage in beweging blijven. Tijdens natte en koude dagen hoef je niet buiten te sporten. Je kunt dan binnen doorgaan met vet verliezen of je conditie op peil houden. Een crosstrainer voor thuis is een redelijke investering. Echter, als je dit vergelijkt met wat je per jaar kwijt ben voor de sportschool dan valt het reuze mee. De sportschool betaal je dan wel per maand maar kost je op jaarbasis makkelijk honderden euro’s.
In dit artikel gaan we dieper in op de crosstrainer voor thuis. We leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf. Ook zetten we de meest populaire modellen van 2021 voor je op een rij.
De beste crosstrainers voor thuis van 2021
Om je in je zoektocht naar een crosstrainer voor thuis alvast op weg te helpen hebben we een aantal populaire modellen voor je op een rij gezet. Hieronder zie je een aantal in 2021 veel verkochte en populaire crosstrainers.
Virtufit CTR 3.0i Ergometer crosstrainer voor thuis

De Virtufit CTR 3.0i Ergometer crosstrainer is één van de populairste crosstrainers voor thuis met een paslengte van 43.5 centimeter. Deze crosstrainer weegt bijna 58 kilo en is daarmee erg stevig. Dit komt mede door het 26 kilo zware vliegwiel. Deze crosstrainer is voorzien van anti-slip pedalen en een magneetrem. Door de magneetrem kun je kiezen uit 32 verschillende weerstandsniveaus. Op het LCD display kun je je trainingsstatistieken inzien. Ook kun je kiezen uit 18 verschillende programma’s waaronder 4 hartslagprogramma’s en 1 gebruikersprogramma. Tot slot kun je deze crosstrainer verbinden met de apps Kinomap en iConsole+.
Domyos EL520 draadloze crosstrainer

De EL520 crosstrainer van Domyos is een uitstekende crosstrainer voor thuis. Deze crosstrainer weegt 52 kilo en heeft een paslengte van 39 centimeter. Het vliegwiel van deze crosstrainer weegt 9 kilo. Op het display van deze crosstrainer kun je allerlei relevante trainingsstatistieken zien. Statistieken zoals tijd, afstand, snelheid en calorieën maar ook de hartslag. Deze is namelijk te meten via de hand pulse sensoren. Daarnaast kun je kiezen uit 9 verschillende trainingsprogramma’s. Wat deze crosstrainer ideaal maakt is dat deze draadloos is en is voorzien van transportwielen. Je hoeft deze dus niet in de buurt van een stopcontact neer te zetten.
Virtufit Elite FDR 2.5i Semi-Pro crosstrainer

De Virtufit Elite FDR 2.5i is een semi professionele crosstrainer voor thuis. Dit zie je uiteraard terug in de prijs van deze crosstrainer maar ook zeker in de kwaliteit. Met zijn 112 kilo is deze crosstrainer enorm stevig en stabiel. Ook de paslengte van 50.8 centimeter is vrij lang. Het vliegwiel van deze crosstrainer weegt maar liefst 36 kilo. Deze wordt afgeremd met een magneetrem. Hierdoor kun je de crosstrainer instellen op 32 verschillende weerstandsniveaus. Op het display van deze crosstrainer kun je allerlei statistieken inzien. Statistieken zoals je snelheid, tijd, afgelegde afstand, verbrande calorieën en je hartslag. De hartslag is namelijk te meten middels een borstband of via de handsensoren. Tot slot kun je deze crosstrainer verbinden met de trainingsapps Kinomap en iConsole+.
Crosstrainer voor thuis kopen – de aandachtspunten
Als je een crosstrainer voor thuis gaat kopen zijn er een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. Een crosstrainer die je in de sportschool vindt kost al snel duizenden euro’s. Deze bestaat uit de meest hoogwaardige materialen. Een crosstrainer als deze kun je ook kopen voor thuis. Echter, dit doen veel mensen niet omdat ze het geld er niet voor over hebben. De gemiddelde crosstrainer voor thuis kost tussen de 400 en 1000 euro. Dit soort crosstrainers bestaan niet uit alleen maar hoogwaardige materialen en alle technische snufjes die je kunt bedenken. Kortom, bij een crosstrainer voor thuis is het belangrijk om een model te kopen wat past bij de behoeften. Hieronder leggen we je uit wat de belangrijke aandachtspunten zijn bij de aanschaf van een crosstrainer.
Het gewicht en de stabiliteit van de crosstrainer
De beweging die je met een crosstrainer maakt zorgt voor een schommeling. Om een soepele trainingservaring te garanderen moet je crosstrainer stabiel zijn. De stabiliteit van de crosstrainer wordt bepaald door een aantal factoren. De belangrijkste factor is het gewicht. Een zware crosstrainer is van sterkere materialen en staat stabieler. Zo loop je bij intensief trainen minder het risico dat de crosstrainer gaat wankelen. Let dus bij de aanschaf van een crosstrainer voor thuis op het gewicht.
De lengtepas van de crosstrainer voor thuis
De ellipsvormige beweging die je maakt bij een crosstrainer lijkt een beetje op een combinatie van langlaufen en hardlopen. De lengte van deze beweging wordt de lengtepas genoemd. Elke crosstrainer heeft een andere lengtepas. Bij een lange lengtepas lijkt de beweging die je maakt meer op langlaufen. Bij een korte lengtepas lijkt deze beweging echter meer op hardlopen. De ene beweging is niet perse beter dan de ander. Het is een kwestie van smaak. Wel is het zo dat een korte lengtepas meer belasting geeft op de knieën. Ouderen of mensen met een zwakke knie zijn gebaat bij een crosstrainer met een lange lengtepas. Voor de rest is het een kwestie van smaak.
Het gewicht van het vliegwiel
Crosstrainers zijn net als hometrainers uitgerust met een vliegwiel. Dit is een zwaar wiel wat je tijdens het trainen in beweging brengt. Door het gewicht van het vliegwiel voelt de omwenteling soepel aan. Het voelt alsof je weerstand hebt die je bijvoorbeeld ook ervaart op de fiets. In realiteit is dit natuurlijk niet zo. Je staat namelijk op een stilstaand apparaat.
Met een te licht vliegwiel loop je dan ook het risico dat de omwenteling schokkerig gaat aanvoelen. Oftewel, een zwaar vliegwiel is beter dan een licht vliegwiel. Kijk bij de aanschaf van een crosstrainer voor thuis dan ook naar het gewicht van het vliegwiel.
Het display en de trainingsmogelijkheden
De meeste crosstrainers hebben een display. Op dit display kun je trainingsstatistieken zoals je snelheid, afgelegde afstand en tijd zien. Daarnaast zijn er ook crosstrainers waarop je je hartslag kunt zien. Om dit te kunnen moet de crosstrainer echter wel voorzien zijn van hartslagsensoren. Daarnaast kun je op dit display vaak kiezen uit trainingsprogramma’s. De gemiddelde crosstrainer voor thuis is voorzien van een paar of meerdere programma’s. Zo zijn er hartslagprogramma’s, programma’s voor vetverbranding en voor conditie opbouw.
Daarnaast zijn er crosstrainers die je via bluetooth kunt koppelen aan je telefoon, tablet of laptop met een virtuele trainingsapp. Met apps zoals Kinomap en Zwift maak je je training een stuk leuker. Je kunt dan op de crosstrainer virtuele routes afleggen en het opnemen tegen je vrienden.
Kortom, het laatste aandachtspunt van een crosstrainer is het display en de trainingsmogelijkheden. Vraag jezelf bij de aanschaf van een crosstrainer voor thuis af waar jij blij van word en wat er bij je past.