De beste dumbbells voor thuis

Ben jij op zoek naar de dumbbells voor thuis? Bij ons ben je op het juiste adres voor professioneel advies over dumbbells en andere fitness materialen. Dumbbells zijn bij uitstek dé meest voorkomende fitness materialen die je bij mensen thuis aantreft. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Dumbbells hebben vele voordelen. Hieronder staan een paar van deze voordelen op een rij:

  1. Dumbbells zijn klein en handzaam. Dit maakt ze gemakkelijk op te bergen maar ook gemakkelijk te verplaatsen of mee te nemen.
  2. Dumbbells zijn veelzijdig. Met een setje verstelbare dumbbells kun je talloze verschillende oefeningen doen.
  3. Dumbbells zijn relatief goedkoop. Voor de prijs die je betaalt krijg je veel verschillende mogelijkheden. Veel meer mogelijkheden dan met andere fitness toestellen.
  4. Met dumbbells heb je veel bewegingsvrijheid. De oefeningen die je doet worden bijvoorbeeld niet geleid zoals met andere fitness toestellen.

Kortom, wij vinden dat een ieder die sportief is een setje dumbbells onder zijn of haar bed moet hebben liggen.

De beste dumbbells voor thuis

Als je dumbbells gaat kopen dan kom je al snel tot de ontdekking dat ze op veel vlakken verschillen. Voornamelijk de verschillen in materiaal en prijs zijn groot. Wij krijgen van bezoekers regelmatig de vraag wat nou de beste dumbbells voor thuis zijn.

Het antwoord op deze vraag is niet altijd hetzelfde. Smaken verschillen. Dumbbells die wij fijn vinden hoef jij niet persé fijn te vinden. Echter, ondanks dat smaken verschillen geven wij iedereen wel hetzelfde advies. De beste dumbbells voor thuis zijn in ieder geval verstelbare dumbbells.

Hoewel je vaste dumbbells vaak aantreft in de sportschool zijn deze voor thuis overbodig. In de sportschool trainen er meerdere mensen tegelijkertijd met dumbbells. Daar is het dan ook belangrijk dat je meerdere verschillende dumbbells van verschillende gewichten hebt. Thuis ben jij de enige die met dumbbells traint. Je hebt dan ook genoeg aan één setje verstelbare dumbbells.

Echter, met  alleen verstelbare dumbbells is de keuze nog niet gemaakt. Dumbbells verschillen in materiaal, het gewicht en de verdeling van dit gewicht, de prijs en de diameter. Op deze pagina leggen we je dan ook alles uit over het kopen van dumbbells voor thuis. We leggen je uit welke verschillende materialen er zijn en wat de voor- en nadelen van elk materiaal zijn. Ook leggen we je uit welk totaalgewicht je nodig hebt, wat relevant is voor de verdeling van het gewicht en welke diameters er zijn.

Tunturi

Verstelbare dumbbell set

Tunturi Vinyl verstelbare dumbbells

28 kilo

Diameter: 25mm

Lengte: 45cm

Sluiting: Schroef

Materiaal: Vinyl

Bowflex

Selecttech dumbbells

Bowflex Selecttech 1090i dumbbell set

40 kilo

Diameter: nvt

Lengte: 43cm

Sluiting: nvt

Materiaal: Kunststof

Gyronetics

Verstelbare dumbbell set

Gorillasports Dumbbells 30kg Kunststof

30 kilo

Diameter: 25mm

Lengte: 46cm

Sluiting: Schroef

Materiaal: Kunststof

Welk gewicht dumbbells heb ik nodig?

Ga je dumbbells kopen, dan is het belangrijk dat je voldoende gewicht in huis haalt. Je wil na je investering natuurlijk wel uitdagend en afwisselend kunnen blijven trainen. Hoe veel gewicht je exact nodig hebt hangt af van twee factoren:

  1. Hoe gevorderd (en dus krachtig) jij in krachttraining bent.
  2. De oefeningen die je met de dumbbells wil gaan doen.

Het mag vanzelfsprekend zijn dat een gevorderde krachtsporter meer gewicht nodig heeft dan een beginner. Sterker nog, bij sommige oefeningen zal een gevorderde een oefening tot vier á vijf keer zwaarder pakken dan een beginner. Dit verschilt per oefening.

Wat echter nog veel meer impact heeft is de oefeningen die je met de dumbbells gaat uitvoeren. Er zijn oefeningen waarbij je aan 10 kilo genoeg hebt. Er zijn echter ook oefeningen waarmee je al snel 30 tot 40 kilo nodig hebt. Hieronder hebben we een klein schemaatje gemaakt met wat indicatie gewichten. Houd er rekening mee dat deze gewichten indicatief zijn en gericht zijn op de gemiddelde sporter.

OefeningMinimaalMaximaal
Dumbbell press (borst)20 kg72 kg
Dumbbell rows (rug)16 kg40 kg
Bicep curls16 kg36 kg
Tricep extensions4 kilo14 kilo
Front raises (schouders)8 kilo32 kilo

Kortom, wil jij de dumbbells enkel gebruiken voor bicep curls, tricep extensions en front raises dan heb je aan maximaal 36 kilo genoeg. Je zou als beginner zelfs kunnen overwegen om een setje dumbbells van 30 kilo te kopen wat je kunt uitbreiden.

Echter, wil je de dumbbells gebruiken voor dumbbell rows of dumbbell presses dan heb je al snel meer gewicht nodig. In dit geval kun je beter beginnen met een set van 60 kilo of meer. Echter, om deze oefeningen te kunnen doen heb je ook een verstelbare trainingsbank nodig. Wij raden sporters in het algemeen aan om naast een setje dumbbells ook een verstelbare trainingsbank te kopen. Door deze twee te combineren krijg je talloze nieuwe mogelijkheden. Voeg hier nog een halterset aan toe en je bent helemaal voorzien!

Welk materiaal dumbbells heb ik nodig?

Zoals we hebben uitgelegd heb je dumbbells in verschillende materialen. Je hebt dumbbells van gietijzer, vinyl, rubber, polurethaan en chroom. Althans, dat denken veel mensen. Wat niet veel mensen weten is dat nagenoeg alle dumbbells zijn gemaakt van gietijzer. Bij dumbbells van “andere” materialen is het gietijzer simpelweg voorzien van een coating.

Gietijzer is een veel gebruikt materiaal omdat het goedkoop en compact is. Gietijzer heeft een goede verhouding tussen massa en gewicht. Dit betekent dat kleine halterschijven al flink veel kunnen wegen. Als je een halterschijf van 20 kilo zou fabriceren uit enkel en alleen rubber dan zou je gigantische halterschijven nodig hebben. Vandaar dat nagenoeg elke dumbbell van binnen bestaat uit gietijzer.

Van alle materialen komen gietijzer, vinyl en rubber het meeste voor. Hierbij hebben we het dan ook altijd over het materiaal van de halterschijven. De halterstangen zijn meestal van metaal. We leggen je dan ook meer uit over deze drie materialen.

We gaan niet dieper in op chroom omdat een coating van chroom naar onze mening niets te bieden heeft behalve dat het de dumbbells duurder en glanzender maakt. Ook gaan we niet in op polyurethaan omdat dit materiaal niet wordt gebruikt voor verstelbare dumbbells maar alleen voor vaste dumbbells. Kortom, hieronder leggen we je alles uit over gietijzeren, vinyl en rubber dumbbells.

Gietijzeren dumbbells

Gietijzeren dumbbells bestaan uit gietijzeren halterschijven zonder coating. Gietijzer is één van de meest gebruikte materialen voor dumbbells. Dit komt omdat gietijzer compact en goedkoop is. Dit zijn dan ook meteen de twee voordelen van gietijzer.

Gietijzer heeft echter ook twee nadelen. Het is hard en het is broos. Als je een gietijzeren dumbbell laat vallen op je laminaatvloer loop je het risico dat deze beschadigd raakt. Ook loop je het risico dat één of meerdere halterschijven zullen breken. Uiteraard is dit op te lossen door het gebruik van een puzzelmat of beschermmat. Het is ook op te lossen door dumbbells te kopen met een wat zachtere coating zoals vinyl of rubber.

Vinyl dumbbells

Vinyl dumbbells zijn voorzien van een vinyl coating. Veel vinyl dumbbells zijn van binnen van gietijzer. Echter, dit geldt niet voor alle varianten. In sommige gevallen worden vinyl dumbbells gevuld met beton of zand. In principe kan dit geen kwaad. Het zorgt er enkel voor dat je meer massa nodig hebt voor hetzelfde gewicht.

Vinyl is zachter dan gietijzer maar niet zo zacht als rubber. Het heeft min of meer wat weg van plastic. Je loopt minder snel het risico op beschadigingen maar het risico is nog zeker niet nul. We raden je vooral aan om te kiezen voor vinyl als je wél een coating wil maar niet te veel geld wil uitgeven.

De beste dumbbells voor thuis hebben een veel gebruikte diameter

Naast materiaal en gewicht is er een derde eigenschap waar je op moet letten bij het kopen van dumbbells. Dit is namelijk de diameter. Met diameter bedoelen we de diameter van de dumbbell stang en het gat van de halterschijven. Bij dumbbells voor thuis heb je namelijk te maken met verschillende maten. De meest voorkomende maten zijn 50 mm, 30 mm, 28 mm en 25 mm. Bij de diameter van de dumbbells moet je rekening houden met twee belangrijke zaken.

Je halterschijven gebruiken voor andere fitness attributen

Bezit je nog andere fitness attributen waarvoor je je halterschijven kunt gebruiken zoals een halterstang? Koop dan dumbbells met dezelfde diameter. Zo kun je dezelfde halterschijven gebruiken voor zowel je dumbbells als je halterstang.

Voorbereid zijn voor het moment dat je uit je dumbbells groeit

Naarmate de tijd vordert veranderen je trainingsbehoeftes en word je sterker. Het kan zijn dat je op een gegeven moment meer gewicht nodig hebt. Op zo’n moment is het wel zo fijn als je je dumbbell set niet hoeft te verkopen maar dat je deze kunt uitbreiden. Voor veelvoorkomende diameters kun je simpelweg extra halterschijven kopen. Echter, voor minder voorkomende diameters is dit niet altijd het geval. Ga je dumbbells kopen, onderzoek dan vooraf de mogelijkheden tot uitbreiden.

Haal meer uit je workout door dumbbells te combineren

Dat dumbbells veelzijdig zijn is inmiddels wel duidelijk. Echter, je kunt nog veel meer uit je training halen door je dumbbells te combineren met andere fitness toestellen. Door slimme combinaties te maken kun je andere oefeningen doen waarmee je andere spiergroepen kunt belichten.

Eén van deze slimme combinaties is het gebruik van een verstelbare trainingsbank. Met een verstelbare trainingsbank kun je allerlei essentiële oefeningen doen die je zonder niet kunt. Denk bijvoorbeeld aan dumbbell press maar ook incline dumbbell press en wellicht decline dumbbell press. Dit zijn drie oefeningen waarmee je je borst kunt trainen maar dit kun je bijvoorbeeld ook met pec flies. Ook kun je je schouders trainen met de dumbbell shoulder press. Je rug train je met dumbbell rows of incline dumbbell rows. Kortom, met een verstelbare trainingsbank voeg je veel meer mogelijkheden toe aan je workout routine. In de video hieronder zie je tien dumbbell oefeningen met een trainingsbank uitgelegd.

De meerwaarde van hexa dumbbells

Eerder in deze aankoopgids hebben we je geadviseerd dat verstelbare dumbbells de beste dumbbells voor thuis zijn. Dit komt omdat vaste dumbbells vrij prijzig zijn. In plaats van één setje verstelbare dumbbells heb je voor hetzelfde gewicht tien verschillende vaste dumbbells nodig. Dit is de reden waarom vaste dumbbells voor thuis niet echt rendabel zijn.

Echter, als je het geld ervoor over hebt dan zitten er zeker wel voordelen aan vaste dumbbells. Het verstellen van verstelbare dumbbells kost tijd. Je kunt dus niet snel wisselen tussen twee verschillende gewichten. Met vaste dumbbells kun je dit wel. Je legt één setje terug en pakt een ander setje. Voor bepaalde workouts waarbij je snel en zonder pauzes wil wisselen tussen gewichten heb je veel profijt van vaste dumbbells.

Als je dan toch vaste dumbbells gaat kopen dan adviseren wij om te kijken naar hexa dumbbells. Onder vaste dumbbells zijn hexa dumbbells het meest populair. Hexa dumbbells, ook wel bekend als hexagon dumbbells zijn dumbbells met zeshoekige uiteindes. Hexa dumbbells zijn meestal voorzien van een polyurethaan coating. Dit maakt de dumbbells zacht en zeer handzaam.

De zeshoekige vorm zorgt ervoor dat de dumbbells niet wegrollen als je ze neerlegt. Dit is prettig in het gebruik maar biedt je ook de mogelijkheid om de dumbbells te gebruiken als opdruksteunen. Daarnaast biedt het je de mogelijkheid om de dumbbells gemakkelijk op te stapelen. Kortom, hexa dumbbells zijn prijzig maar bieden wel weer een aantal extra voordelen. Hieronder hebben we wat hex dumbbells voor je op een rij gezet.

Tunturi

Hexa dumbbellset

Tunturi Hexa Dumbbellset

1 tot 10 kilo

20 dumbbells

Virtufit

Hexa dumbbell

Virtufit Hexa Dumbbell

1 tot 40 kg

2 dumbbells

Body-Solid

Hexagon dumbbell

body-solid hexagon dumbbell

10 kg

2 dumbbells

Slimme verstelbare dumbbells

Een populaire ontwikkeling van de laatste jaren is de introductie van “slimme” verstelbare dumbbells. Van oudsher bestaan verstelbare dumbbells uit een dumbbell stang, dumbbell schijven en een veerclipsluiting of schroefsluiting. Om de dumbbells te verstellen maak je de sluitingen los, je voegt nieuwe halterschijven toe en maakt de sluitingen weer vast.

Bij slimme verstelbare dumbbells werkt dit mechanisme anders. Dit type dumbbell heeft een mechanisme wat ervoor zorgt dat je gemakkelijker en sneller kunt wisselen van gewicht. Een slimme dumbbell is voorzien van een houder waarin de halterschijven liggen en heeft een draaiknop met gewichten op het uiteinde. Je legt de dumbbell in de houder, verstelt de draaiknop naar het gewenste gewicht en pakt de dumbbell weer op. Door het draaien aan de draaiknop worden de juiste halterschijven aan de dumbbell stang bevestigd. Met dit mechanisme wissel je dus in een handomdraai van verschillende gewichten. Met dit slimme mechanisme heb je de voordelen van een vaste dumbbell in een verstelbare dumbbell.

Hieronder zie je een aantal slimme dumbbells op een rij.

gymstick quick lock dumbbell 4 - 22 kg

Gewicht: 4.5 tot 22 kg

Bowflex Selecttech 1090i dumbbell set

Gewicht: 2 tot 40.8 kg

Tunturi selector dumbbell 25 kg

Gewicht: 2.5 tot 25 kg

Volg de tips uit deze aankoopgids voor de beste dumbbells voor thuis

In deze aankoopgids hebben we je alles uitgelegd wat je over dumbbells moet weten. Als je dumbbells gaat kopen raden we je aan om goed na te denken over je aankoop. Denk goed na over welk gewicht je nodig hebt, welk type dumbbells en welk materiaal goed bij je past en hoe je dumbbells passen binnen je andere fitness materialen. Zo garandeer je dat je je geld optimaal besteed en geen miskoop doet!