De beste ergometer hometrainer voor thuis
Wellicht heb je tijdens het zoeken naar een hometrainer de term ergometer hometrainer voorbij zien komen. Of de fysiotherapeut, revalidatiearts of personal trainer heeft je aangeraden om eens te kijken naar een ergometer hometrainer. De ergometer hometrainer is een hometrainer maar dan nét even anders. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op de ergometer hometrainer. We leggen je natuurlijk als eerste uit wat een ergometer is en wat het doet. Daarna laten we een aantal populaire ergometer hometrainers aan je zien. Tot slot leggen we nog uit waar je op moet letten als je er één wil aanschaffen.
Wat is een ergometer hometrainer?
We beginnen met het uitleggen wat een ergometer hometrainer precies is. Een ergometer is een apparaat die heel nauwkeurig meet hoe veel energie je verbruikt tijdens je workout. Dit kun je vervolgens weer gebruiken om heel doelgericht te trainen.
Op een doorsnede cardiotraining apparaat zit een display wat je allerlei info toont. Je snelheid, de tijd, de afgelegde afstand en vaak de verbrande calorieën. Bij een doorsnede hometrainer is je energieverbruik vaak een schatting. Deze schatting is gebaseerd op de weerstand en gaat uit van een gemiddelde mens. Deze schatting houdt geen rekening met je leeftijd, je gewicht en je lengte.
Bij een ergometer hometrainer moet je deze gegevens invullen. De ergometer in je hometrainer meet vervolgens hoe intensief jij traint. Op basis van deze gegevens kan de hometrainer een accurate schatting maken van je energieverbruik. Dit wordt zoals we zeiden gebruikt om doelgericht te trainen. Je kunt de programma’s nog preciezer instellen voor jouw situatie. Kortom, de ergometer is een fijne toevoeging aan de hometrainer.
De top 3 ergometer hometrainers voor thuis
Om je in je zoektocht naar een goede ergometer hometrainer alvast wat op weg te helpen hebben we wat modellen voor je op een rij gezet. Hieronder zie je een aantal top modellen die erg populair zijn onder thuissporters.
Virtufit HTR 3.0i Ergometer Hometrainer

De Virtufit HTR 3.0i is een kwalitatief hoogwaardige hometrainer. Deze hometrainer is met zijn 43.5 kilo vrij stevig. Dit zie je terug in het maximaal belastbare gewicht van 150 kilo. Het vliegwiel van deze hometrainer weegt 21 kilo. Dit gewicht zorgt voor een soepele omwenteling. Op dit vliegwiel zit een magneetrem met 32 weerstandsniveaus. Deze hometrainer heeft een minimaal niveau van 20 watt en een maximaal niveau van 1000 watt. Op het LCD scherm kun je je afstand, snelheid, calorieën, hartslag, wattage en RPM zien. Ook kun je het display gebruiken om te kiezen uit 37 verschillende programma’s. Wil je nog meer uit je training halen? Koppel dan de hometrainer met je smartphone of tablet. Dit model is namelijk een Zwift hometrainer. Voor optimaal comfort is het zadel in hoogte en horizontaal verstelbaar. Het stuur is kantelbaar.
Hammer Cardio XT6 Ergometer Hometrainer

De Hammer Cardio XT6 is een goed geprijsde ergometer hometrainer. Deze hometrainer weegt 36 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo. Het vliegwiel van deze hometrainer weegt 8 kilo en is voorzien van een magneetrem. Met dit remsysteem kun je kiezen uit 16 verschillende weerstandsniveaus. Het minimum wattage van deze hometrainer is 10 watt en het maximum wattage is 350 watt. Op het display kun je relevant gegevens zien en kiezen uit 12 programma’s. Tot slot kun je de hometrainer via bluetooth koppelen met je smartphone of tablet. De hometrainer is o.a. compatibel met Kinomap, iConsole+ en Bitgym. Voor optimaal comfort is het zadel zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar.
Finnlo Varon XTR II Ergometer Hometrainer

De Finnlo Varon XTR II is een comfortabele en kwalitatief goede hometrainer. Deze hometrainer weegt 44.3 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo. Het vliegwiel van deze hometrainer weegt 10 kilo en is voorzien van een inductierem. Het minimale niveau van deze hometrainer is 20 watt. Dit niveau kun je ophogen tot 400 watt. Op het LCD display kun je allerlei interessante gegevens zien zoals je tijd, snelheid en hartslag. De hartslag kun je meten met de handsensoren of de borstband. Ook kun je op dit display kiezen uit 15 verschillende trainingsprogramma’s. Voor optimaal comfort is het zadel in hoogte en horizontaal verstelbaar. Het stuur is eveneens in hoogte verstelbaar.
De belangrijke aandachtspunten van een ergometer hometrainer
Als je een ergometer hometrainer gaat kopen is het wel belangrijk dat je een model koopt die goed bij je past. Het model moet goed passen bij je sportieve ambities, je verwachtingen en je budget. Er zijn talloze verschillende modellen. Goedkope modellen, dure modellen, modellen met en zonder bluetooth koppeling enzovoorts. Om je hierin wegwijs te helpen leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van een ergometer hometrainer.
De verstelbaarheid van de hometrainer
Het belangrijkste van de hometrainer is dat je er comfortabel op kunt fietsen. Sterker nog, het gaat niet alleen om comfort maar ook het voorkomen van blessures. Als je hometrainer slecht is afgesteld dan loop je het risico op blessures. Blessures beginnen vaak bij kleine pijntjes. Bij fietsen is dit vaak in de onderrug of bovenrug. Deze pijntjes worden erger en erger en leiden tot blessures.
Kortom, om dit te voorkomen moet je de hometrainer goed afstellen op je lichaamslengte. Om dit te kunnen doen moet je hometrainer wel verstelbaar zijn. Er zijn twee belangrijke onderdelen die je af moet kunnen stellen. Het eerste is de hoogte van het zadel. Zo zorg je ervoor dat de afstand tussen je zadel en trappers goed is. Het tweede is de afstand tussen het zadel en het stuur. Zo zorg je ervoor dat je gebogen houding precies goed is. Dit stel je af door een zadel wat horizontaal verstelbaar is. Kortom, kijk bij het kopen van een ergometer hometrainer goed naar de verstelbaarheid.
Het display en de trainingsprogramma’s
Bijna elke hometrainer heeft een display. Op dit display kun je relevante gegevens inzien en kiezen uit trainingsprogramma’s. Welke gegevens je kunt zien hangt af van je hometrainer. De tijd, snelheid, afgelegde afstand en calorieën zijn vrij standaard. Daarnaast heb je bij ergometer hometrainers vaak inzicht in het wattage. Sommige hometrainers geven je ook inzicht in je hartslag. Dit is handig voor hartslagprogramma’s. Om deze hartslag te kunnen meten moet je hometrainer wel uitgerust zijn met handsensoren of een borstband.
Op het display kun je ook kiezen uit trainingsprogramma’s. Elke hometrainer heeft weer verschillende programma’s. Er zijn vetverbranding programma’s, conditie opbouw programma’s en nog veel meer. Als je een specifiek programma zoekt, kijk dan goed of deze op de hometrainer zit.
Compatibiliteit met apps
De mogelijkheid om je cardio apparaat te kunnen verbinden met je smartphone of tablet zie je tegenwoordig steeds vaker. Op je smartphone of tablet kun je vervolgens trainingsapps downloaden. Bekende trainingsapps zijn Zwift, Kinomap, iConsole+ en Bitgym. Deze apps hebben allerlei functies die je workout leuker, interessanter en uitdagender maken. De meest simpele varianten kun je je trainingen en statistieken inzien. Echter, er zijn ook apps waarmee je virtuele routes kunt rijden. Je ziet jezelf op een bestaande of fictieve route rijden op het scherm van je telefoon. De app stuurt de weerstand van de hometrainer aan. Beklim je een berg, dan is de weerstand hoog. Daal je af, dan is de weerstand laag.
Trainingsapps zijn een uitdagende en leuke verrijking voor je workout. Lijkt dit je wat? Kijk dan of de hometrainer een bluetooth verbinding heeft en of deze compatibel is met trainingsapps. Wij raden je aan om vooraf te onderzoeken welke apps jou het leukst lijken.
Kortom, bij het kopen van een ergometer hometrainer komt nogal wat kijken. Zorg er in de basis voor dat je een comfortabele en goed afgestelde hometrainer hebt. Kijk daarna wat er binnen je budget nog meer mogelijk is.