Het beste fitnessapparaat voor je benen van 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op juli 25, 2022

Een fitnessapparaat voor je benen is een toestel wat je homegym compleet maakt. Bij het inrichten van de homegym worden de benen namelijk nog wel eens vergeten. Door het gebrek aan ruimte gaat al het geld op aan toestellen waarmee je je bovenlichaam kunt trainen. Na verloop van tijd komt men erachter dat een fitnessapparaat voor de benen ook wel handig had geweest.

Als fanatieke sporter wil je wel gebalanceerd kunnen trainen. Als na verloop van tijd je biceps groter zijn dan je bovenbenen wordt het toch eens tijd om te gaan kijken naar een fitnessapparaat voor je benen. In dit artikel laten we je zien wat het meest populaire fitnessapparaat voor je benen van 2022 is. Ook leggen we je uit hoe je een fitnessapparaat uitzoekt wat goed past in je huidige setup.

De verschillende opties bij een fitnessapparaat voor je benen

Bij het aanschaffen van een fitnessapparaat voor je benen heb je verschillende opties. Denk aan het squatrek, de leg press, de leg extension en nog veel meer. Al deze apparaten trainen verschillende spiergroepen in je benen. Hieronder zetten we een aantal populaire apparaten voor je op een rij.

Body-Solid Leg Press & Hack Squat

Body Solid fitnessapparaat benen

Dit fitnessapparaat van Body-Solid is een Leg Press en Hack Squat in één. Body-Solid staat bekend om zijn zeer stevige en robuuste apparaten van bijna professionele kwaliteit die ook nog eens betaalbaar zijn. Deze leg press heeft drie verschillende posities waarin je de leg press kunt vergrendelen. Daarnaast kun je de rugkussens eenvoudig omkeren en de leg press omtoveren tot een hack squat. Dit fitnessapparaat is te gebruiken met 50 mm halterschijven en is te belasten tot 450 kilo. Let wel op, de halterschijven worden niet meegeleverd.

Corength Power Rack

fitness apparatuur voor thuis

Dit Power Rack van Corength is veelzijdig en betaalbaar. Het is een squatrek wat je multifunctioneel kunt inzetten. Dit apparaat is voorzien van afleggers die je om de 5 cm tussen de 55 en 180 cm kunt instellen. Daarnaast is dit power rack voorzien van een optrekstang (max 150kg), opbergmogelijkheden voor zowel 28mm als 50mm halterschijven en een hoge + lage pulley met lat bar. Kortom, in dit power rack kun je multifunctioneel trainen. Je traint er je benen mee door te squatten maar je kunt er ook allerlei andere spiergroepen mee trainen.

Body-Solid GCE340 Leg Extension & Curl

Body solid GCEC340 Leg Extension Leg Curl

Dit fitnessapparaat voor je benen van Body-Solid is een leg extension én leg curl in één. Met dit apparaat hoef je voor de leg extension en leg curl niet meer twee losse apparaten te kopen. Dit scheelt je zowel tijd als geld. Daarnaast is dit fitnessapparaat ook nog eens zeer betaalbaar. Door de veiligheidspin te verplaatsen wissel je tussen de leg extension en de leg curl. Primair is dit toestel geschikt voor 25 mm halterschijven. Door deze te voorzien van de OAS14 olympic adapter sleeve kun je deze geschikt maken voor 50 mm halterschijven. De maximale belasting van dit toestel is 450 kilo.

Welk fitnessapparaat voor de benen past het beste bij jou

Zoals je kunt zien is de keuze in het aantal verschillende apparaten divers. Omdat iedere situatie verschillend is en vraagt om een andere aanpak kunnen we niet in één keer vertellen welk apparaat het beste bij jou past.

Echter, we kunnen het keuzeproces voor je wel makkelijker maken. Je begint met kijken naar je sportieve doelen. Oftewel, wat wil jij bereiken en welke functie heeft je homegym daarin? Over het algemeen zijn er namelijk twee soorten thuissporters.

Sporters die thuis sporten als vervanging voor de sportschool

Sporters die thuis sporten als vervanging op de sportschool moeten gebalanceerd en afwisselend het hele lichaam kunnen trainen. Naast het trainen van de benen moeten ook de andere spiergroepen als de borst, rug enzovoorts aan bod komen. Om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen op een slaapkamer, garage of zolder is een uitdaging.

In dit geval heb je vaak niet de luxe om drie of vier fitnessapparaten voor je benen weg te zetten. Sterker nog, vaak heb je nog net ruimte voor één apparaat. Deze mensen adviseren we dan ook om vooral te kijken naar apparaten die goed combineren met het trainen van het bovenlichaam.

Het squatrek is hiervan een uitstekend voorbeeld. Met een squatrek kun je verschillende soorten squats uitvoeren. Echter, je kunt het squatrek ook gebruiken in combinatie met een verstelbare fitnessbank. Door dit te doen kun je ook je bovenlichaam trainen met een squatrek. Door apparaten te combineren ga je efficiënt om met een gebrek aan ruimte.

Sporters die thuis sporten als aanvulling op de sportschool

Er zijn ook sporters die thuis sporten als aanvulling op de sportschool of als aanvulling op een andere sport. Denk aan mensen die naar de sportschool gaan én af en toe in tijdsnood toch thuis willen sporten. Ook sporters die niet primair de sport fitness beoefenen doen thuis aan krachttraining. Denk aan wielrenners, schaatsers of roeiers die thuis de benen of het bovenlichaam trainen.

Deze mensen zijn in de positie om de sportkamer primair in te richten voor één of meerdere spiergroepen. Om deze spiergroepen effectief te trainen raden we dan ook vaak een combinatie van fitnessapparaten voor de benen aan. Vooral combinaties die elk net een andere spiergroep trainen. Denk aan:

  1. Een leg press voor de bovenbenen die je ook kunt gebruiken voor calf raises.
  2. Een leg extension
  3. Een glute ham developer voor de hamstrings

Daarnaast kun je ook nog vrij variëren. Vervang de leg press voor een squatrek of koop een fitnessapparaat waarmee je de glutes traint. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.