De beste hometrainer voor ouderen in 2021

Laatst gewijzigd door Thomas op november 28, 2021

In deze blogpost gaan we in op wat de beste hometrainer voor ouderen. We leggen je ook uit waar je als oudere op moet letten bij de aanschaf van een hometrainer. Hometrainers zijn er in alle soorten, maten en zelfs kleuren. Maar welke soort hometrainers zijn juist goed voor ouderen? En welke vier hometrainers vinden wij de beste hometrainer voor ouderen? We leggen het je hieronder allemaal uit.

De beste hometrainer voor ouderen

Verderop op deze pagina leggen we je uit wat hometrainers wel of niet geschikt maakt voor ouderen en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Maar eerst hebben we vijf uitstekende hometrainers voor ouderen voor je op een rijtje gezet. Vijf hometrainers met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en alle elementen die een hometrainer geschikt maken voor een oudere. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een hometrainer voor ouderen? Lees dan onder de top 5 hometrainers verder.

Tunturi Competence F20

Tunturi Competence F20 hometrainer voor ouderen beste hometrainer voor ouderen

De Tunturi Competence F20 is een uitstekende middenklasse hometrainer voor ouderen. De hometrainer weegt net geen 37 kilo en heeft een roterende massa van 9 kilo. Het maximaal belastbaar gewicht van deze hometrainer is 135 kilo. Uiteraard beschikt deze hometrainer over een lage instap. Dit maakt het makkelijk om op de hometrainer plaats te nemen. Het zadel is zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar en het stuur is kantelbaar. Dit maakt deze hometrainer enorm verstelbaar.

Het remsysteem van de hometrainer is magnetisch en biedt de gelegenheid voor 8 weerstandsniveaus. Op het eenvoudige doch veelzijdige LCD display kun je kiezen uit drie verschillende trainingsprogramma’s. Tot slot is de hometrainer voorzien van transportwieltjes waardoor deze eenvoudig te verplaatsen is.

Flow Fitness Pro Ub5i

Flow Fitness Pro UB5i upright bike beste hometrainer voor ouderen

De Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike is een hometrainer die garant staat voor stabiliteit en kwaliteit. De hometrainer weegt maar liefst 63 kilo en heeft een roterende massa van 16 kilo. Deze hometrainer beschikt uiteraard over een lage instap wat het op- en afstappen gemakkelijk maakt. Het zadel is zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar. Ook is de hometrainer voorzien van een gebruiksvriendelijk display waar je kunt kiezen uit 24 verschillende trainingsprogramma’s en alle benodigde gegevens over je training kunt zien. Heb je hier geen behoefte aan? Dan kun je gewoon een tablet over het display in de tablethouder leggen en een Netflix serie opzetten. Kortom, dit is een perfecte hometrainer voor ouderen!

Tunturi Performance E50

Tunturi Performance E50 hometrainer met lage instap

De Tunturi Performance E50 is één van de best verkochte hometrainers in de markt. Deze hometrainer weegt net geen 39 kilo en heeft een roterende massa van 11 kilo. De hometrainer beschikt over een lage instap wat wel écht een must is voor ouderen. Het zadel is zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar en zelfs het stuur kun je naar je toe draaien. De Tunturi Performance E50 is voorzien van een elegant en gebruiksvriendelijk display waar je 20 trainingsprogramma’s op kunt selecteren. De hometrainer kun je ook verbinden met de Kinomap App. Dit is een app waarmee je een route kunt uitkiezen en hiervan een realistische live ervaring krijgt.

Domyos Bike 500 Hometrainer

Domyos Bike 500 Hometrainer voor ouderen

De Domyos Bike 500 is een uitstekende hometrainer voor ouderen met een voordelig prijskaartje. De hometrainer weegt ongeveer 40 kilo en heeft een vliegwiel van 6 kilo. Uiteraard beschikt ook deze hometrainer over een lage instap. Het zadel van de hometrainer is in hoogte verstelbaar en hetzelfde geldt voor het stuur. De hometrainer is voorzien van een gebruiksvriendelijk display waarop je onder andere je hartslag, calorieën, je snelheid, afstand en tijd kunt zien. Boven het display zit een tablethouder waar je je tablet in kunt zetten. Wat deze hometrainer helemaal fijn maakt is dat deze zelf aangedreven is. Je hebt dus geen stopcontact nodig en kan hem wegzetten waar je maar wil.

Welke hometrainers goed zijn voor ouderen

Als oudere is het belangrijk om goed te blijven bewegen. Bewegen houdt je lichaam in goede conditie en het houdt je spieren en gewrichten soepel. Fietsen is een perfecte manier voor ouderen om te blijven bewegen. Het is namelijk een laagdrempelige manier van bewegen die niet té intensief voor het lichaam is en waarbij het risico op blessures laag is.

Bij de aanschaf van een hometrainer zijn er veel zaken waar je op kunt letten. Je kunt letten op het gewicht, de instap, het vliegwiel, het remsysteem enzovoorts. Wat er allemaal op een hometrainer zit kun je lezen op onze pagina over hometrainers. Als oudere zijn er echter een aantal elementen waar je nog beter op moet letten dan normaal. Hieronder leggen we je uit welke elementen dat zijn.

De lage instap

Hometrainers hebben een verschillende instap. Sommige hometrainers hebben een hoge instap en anderen een lage instap. Zie het als het verschil tussen een herenfiets en een vrouwenfiets. De instap van een hometrainer wordt mede bepaald door de constructie en de positie van het vliegwiel. Veel ouderen geven de voorkeur aan een hometrainer met lage instap. Door de lage instap kun je makkelijker op en van de hometrainer stappen en minimaliseer je het risico op vallen.

De verstelbaarheid van het zadel en het stuur

Een tweede element wat een hometrainer voor ouderen bijzonder geschikt maakt is de verstelbaarheid. Als oudere loop je over het algemeen wat sneller rug- en nekklachten op als je niet in de perfecte houding op de hometrainer zit. Om de zithouding zo goed mogelijk in te stellen is het handig als de hometrainer in hoge mate verstelbaar is. Bij veel hometrainers is het zadel verstelbaar in hoogte maar sommigen gaan nog een stapje verder. Bij sommige hometrainers kun je namelijk ook het zadel ook horizontaal verstellen en ook nog eens het stuur verstellen. Let bij de aanschaf van een hometrainer voor ouderen goed op in welke mate deze verstelbaar is. De verstelbaarheid wordt nóg belangrijker als je niet een gemiddelde lichaamslengte hebt.

De stabiliteit van de hometrainer

Voor ouderen kan het soms wat lastiger zijn om de hometrainer op- en af te stappen. Zoals we hebben uitgelegd kun je dit makkelijker maken door een hometrainer te kopen met lage instap. Het op- en afstappen is vanzelfsprekend ook makkelijker bij een stabiele hometrainer. Hometrainers verschillen namelijk flink in stabiliteit. Een stabiele hometrainer maakt op- en afstappen niet alleen makkelijker maar fietst ook een stuk fijner omdat deze minder schommelt door de fietsbeweging. De stabiliteit van de hometrainer is natuurlijk lastig in te schatten zonder de hometrainer zelf uit te testen. Schaf je een hometrainer aan via het internet, ga dan voor een hometrainer die wat zwaarder is. Zwaardere hometrainers zijn vaak gemaakt van sterkere materialen.

Een simpel te bedienen display

De meeste hometrainers hebben een display. Een display waar je kunt kiezen uit trainingsprogramma’s en waarop je allerlei gegevens over je training kunt aflezen. Helaas komt het nogal eens voor dat deze displays nodeloos ingewikkeld in elkaar zitten. Vooral de wat kleinere displays met veel functies, zonder touchscreen en een beperkt aantal knoppen kunnen ingewikkeld zijn. Met name voor ouderen.

Het laatste wat je wil is een hometrainer waar je de helft van je training bezig ben met het aan de praat krijgen van je display. Wij raden dan ook aan om bij de keuze voor een display te letten op twee zaken. Het aantal functies en het aantal knoppen om die functies te bedienen. Het eenvoudigst is om te gaan voor een hometrainer met beeldscherm en touchscreen. Deze displays mogen dan wel veel functies hebben maar de bediening ervan is vaak wel redelijk voor de hand liggend.

De perfecte hometrainer voor ouderen

De beste hometrainer voor ouderen is stabiel, heeft een lage instap, kun je in hoge mate verstellen en heeft een eenvoudig te bedienen display. Gelukkig zijn er genoeg hometrainers die voldoen aan deze vier eisen. Na deze vier elementen blijft er nog één element over en dat is de prijs. Wat iemand wil uitgeven voor een hometrainer is natuurlijk persoonsgebonden.

Over het algemeen zijn hometrainers met een lage instap niet duurder dan hometrainers met een hoge instap. Hometrainers met een lage instap heb je dus in elke prijsklasse. Voor een stabielere hometrainer en een beter display betaal je vaak wel wat meer. Maar dat is het extra geld vaak wel waard. Een hometrainer gaat lang mee en is relatief betaalbaar in verhouding tot een normale fiets. Wat je eraan uit wil geven is uiteraard voor iedereen verschillend.

Wil je meer weten over hometrainers en waar je nog meer op moet letten bij het kopen van een hometrainer? Kijk dan eens op de productpagina van de hometrainer.