De beste hometrainer voor thuis
Ben jij op zoek naar de beste hometrainer voor thuis? Maar heb je geen idee welk model past bij jouw behoeftes en sportieve ambities? Hier ben je op de juiste plek voor uitgebreid advies over het selecteren van de beste hometrainer voor jouw sportieve ambities!
De hometrainer is bij uitstek het meest populaire fitnesstoestel voor thuis. Deze ongekende populariteit zie je natuurlijk terug in de naam “home” trainer. Een fiets die is bedoeld om thuis mee te trainen.
Het hebben van een hometrainer voor thuis brengt veel voordelen met zich mee. Deze voordelen zetten we hieronder voor je op een rij:
- Met een hometrainer kun je het hele jaar door trainen. Als het buiten nat en koud is ben je snel geneigd om de racefiets te laten staan. Met een hometrainer heb je hier geen last van.
- De hometrainer is laagdrempelig en gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft er namelijk je huis niet voor uit.
- Trainen op een hometrainer is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast loop je weinig risico op blessures.
- Fietsen is een sport die erg mild is voor je gewrichten. Daarom wordt de hometrainer vaak aangeraden aan senioren en mensen die revalideren van een blessure.
De beste hometrainer voor jou
De meeste mensen die een hometrainer willen kopen zijn als eerste benieuwd naar één ding. Wat is nou de beste hometrainer?
Zodra je een hometrainer gaat uitzoeken merk je al snel dat je de keuze hebt uit misschien wel meer dan 100 verschillende modellen. Elk model heeft andere eigenschappen en een andere prijs. Hieronder zie je een overzicht van de kenmerkende eigenschappen van een hometrainer:
- Het aantal weerstandsniveaus.
- Het aantal verschillende trainingsprogramma’s.
- Het gewicht en de afmetingen van de hometrainer.
- Het gewicht van het vliegwiel.
- De verstelbaarheid van de hometrainer.
Kortom, het kiezen van de beste hometrainer voor thuis kan nogal een uitdaging zijn. Voor een juiste keuze moet je een keuze maken die past bij je sportieve ambities, je voorkeuren en je budget. Op deze pagina leggen we je alles uit over het kopen van een hometrainer.
Domyos
Bike 140 hometrainer

Prijsklasse: budget
Vliegwiel 6 kg
15 weerstandsniveaus
7 trainingsprogramma’s
Geen bluetooth
Max. belasting 120 kg
Tunturi
Competence F20

Prijsklasse: hoog
Vliegwiel 9 kg
32 weerstandsniveaus
19 trainingsprogramma’s
Bluetooth compatibel
Max. belasting 135 kg
Virtufit
Low Entry Bike 1.2i

Prijsklasse: midden
Vliegwiel 19 kg
16 weerstandsniveaus
21 trainingsprogramma’s
Bluetooth compatibel
Max. belasting: 140 kg
- De beste hometrainer voor jou
- Wat kost een hometrainer?
- De drie belangrijkste eigenschappen van de beste hometrainer
- Virtuele routes fietsen met een smart hometrainer
- Een hometrainer die geschikt is voor ouderen
- Een hometrainer gebruiken met weinig ruimte
- Meer comfort met een ligfiets hometrainer
- Een hometrainer is een wijze investering
Wat kost een hometrainer?
Hometrainers verschillen sterk in prijs. Het type hometrainer wat je in de sportschool tegenkomt kost al snel tussen de 2500 en 9000 euro. Dit type betreft dan wel een professionele hometrainer. Een professionele hometrainer is van zeer hoge kwaliteit en wordt geleverd met lange garanties. Voor een sportschool heb je dit type hometrainer wel nodig. De gemiddelde hometrainer wordt hier namelijk al snel 50 uur per week belast. Dit model vind je echter ook steeds meer thuis. Vanwege de lange levensduur zijn fanatiek fietsers soms bereid het geld voor dit type hometrainer neer te leggen.
Voor thuis is zo’n prijzige hometrainer echter niet nodig. De hometrainer voor thuis wordt namelijk een stuk minder intensief belast. Een hometrainer voor thuis kost ergens tussen de 150 en 1500 euro met een gemiddelde prijs van 600 euro. Wat je betaalt voor een hometrainer hangt af van verschillende factoren. Denk aan de kwaliteit, stevigheid, de technische snufjes en het merk van de hometrainer.
Een goedkope hometrainer heb je dus al voor ongeveer 150 euro. Dit model traint prima maar je moet deze zeker niet aanschaffen met de verwachting dat deze van dezelfde kwaliteit is als de hometrainers in de sportschool.
Een goedkope hometrainer mist al snel wat comfort, veelzijdigheid en heeft niet veel technische snufjes. Duurdere hometrainers zijn vaak voorzien van meer mogelijkheden. Denk aan betere verstelbaarheid, meer trainingsprogramma’s, bluetooth functionaliteit en meer stevigheid. Deze eigenschappen zijn dan ook gelijk waarop je een hometrainer moet beoordelen. Hieronder zetten we deze eigenschappen voor je op een rij.
De drie belangrijkste eigenschappen van de beste hometrainer
Als je een hometrainer wil beoordelen op kwaliteit dan kun je kijken naar verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen kun je opdelen in twee categorieën. Basis eigenschappen en luxe eigenschappen. Basis eigenschappen zijn eigenschappen van een hometrainer die zorgen voor een prettige en veilige training. Luxe eigenschappen zijn eigenschappen van de hometrainer die jouw training leuker, afwisselender en uitdagender maken.
Wij adviseren al onze klanten om als eerste te verzekeren dat de hometrainer bezit over voldoende basis eigenschappen die voldoen aan jouw kwaliteitseisen. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je prettig en veilig kunt trainen. Wat je hometrainer allemaal aan extra luxe functionaliteiten te bieden heeft komt op een tweede plaats. Hieronder zetten we de drie belangrijkste basis eigenschappen op een rij.
Stevigheid en stabiliteit
Eén van de basis eigenschappen voor een prettige en veilige workout is dat de hometrainer stevig en stabiel is. De hometrainer moet met gemak jouw gewicht kunnen dragen. Ook moet deze niet gaan wiebelen zodra je intensiever gaat fietsen.
De stevigheid en stabiliteit kun je natuurlijk het beste beoordelen door de hometrainer te proberen. Echter, bij online shoppen is dit niet mogelijk. Hier moet je het dus met andere indicatoren doen. Twee van deze indicatoren zijn:
- Het gewicht van de hometrainer.
- De maximale belastbaarheid van de hometrainer.
Het gewicht van de hometrainer zegt wat over de kwaliteit van de materialen die in de hometrainer zijn gebruikt. Een lichte hometrainer bestaat uit veel lichte en slappe materialen zoals plastic. Zware hometrainers bevatten daarentegen meer stevige materialen zoals metaal. Daarnaast zorgt meer gewicht ervoor dat de hometrainer steviger aan de grond staat.
Een tweede indicator van stevigheid is de maximale belastbaarheid van de hometrainer. Elke hometrainer is voorzien van een maximale belastbaarheid. Deze varieert van 110 kilo tot ongeveer 180 kilo. Stevige hometrainers hebben een hogere belastbaarheid dan minder stevige modellen. We raden je aan om hier dan ook naar te kijken. Ben je zelf wat zwaarder? Koop dan een hometrainer met een hogere maximale belastbaarheid. Dit draagt bij aan een prettige training.
Het gewicht van het vliegwiel
Elke hometrainer is uitgerust met een vliegwiel. Dit is een zwaar wiel wat wordt aangedreven tijdens het trappen. Als je dit vliegwiel niet zou hebben dan zou je tijdens het trappen geen weerstand voelen. Je hebt in tegenstelling tot een reguliere fiets namelijk geen last van weerstand van de ondergrond en de lucht.
Een zwaar vliegwiel is in de regel beter dan een licht vliegwiel. Een zwaar vliegwiel zorgt namelijk voor een soepele omwenteling. Een té licht vliegwiel kan bij intensief trappen namelijk schokkerig gaan aanvoelen. Kortom, het gewicht van het vliegwiel is een belangrijke eigenschap van de hometrainer. Met een zwaar vliegwiel zorg je voor een prettige training.
De mate van verstelbaarheid
De derde belangrijke basis eigenschap van een goede hometrainer is een hoge mate van verstelbaarheid. Om prettig te kunnen fietsen moet de hometrainer goed afgesteld zijn op je lichaamsverhoudingen. De afstand van je zadel naar de trappers moet goed zijn en hetzelfde geldt voor de afstand van je zadel naar je stuur.
Om dit te kunnen doen moet je hometrainer verstelbaar zijn. Hoe meer je deze kunt verstellen hoe groter de kans dat deze perfect voldoet aan jouw lichaamsverhoudingen. We adviseren je een hometrainer te kopen waar minimaal het zadel in hoogte verstelbaar is. Daarnaast is het een groot pluspunt als je deze ook horizontaal kunt verstellen.
Ben jij langer dan 1 meter 85? Dan hebben we nog een aanvullende tip voor je. Kijk goed of de hometrainer ver genoeg te verstellen is voor jouw lichaamslengte. Veel hometrainers zijn namelijk gemaakt voor de “gemiddelde mens”. Je loopt bij sommige hometrainers het risico dat deze te klein zijn voor je. Wil je hier meer over weten, lees dan onze aankoopgids over de hometrainer voor lange mensen.
Eigenschappen die zorgen voor een uitdagende en afwisselende training
Naast de drie basis eigenschappen die zorgen voor een prettige en veilige training heeft een hometrainer nog veel meer te bieden. Trainen op een hometrainer moet niet alleen veilig en prettig zijn maar ook leuk, uitdagend en afwisselend.
Vooral na verloop van tijd kan het enthousiasme voor de hometrainer gaan afnemen. Je kijkt immers altijd naar diezelfde grijze muur van je slaapkamer. Je training maak je dan ook leuker door meer afwisseling en meer uitdaging toe te voegen. Hieronder leggen we je uit welke eigenschappen van een hometrainer daaraan bijdragen.
Het aantal weerstandsniveaus
Op het vliegwiel van de hometrainer zit een remsysteem. Dit systeem remt het vliegwiel af. Als deze rem meer afremt dan ervaar je tijdens het trappen meer weerstand. Bij een hometrainer kun je dan ook het weerstandsniveau verhogen en verlagen. Door het weerstandsniveau te verhogen wordt je training uitdagender. Ook verbrand je meer calorieën, train je je beenspieren en bouw je sneller conditie op.
Met meer verschillende weerstandsniveaus heb je meer mogelijkheid om de weerstand af te wisselen. Zo hebben sommige hometrainers 8 verschillende niveaus maar er zijn ook modellen met 32 of 60 niveaus.
Het aantal trainingsprogramma’s
Bijna alle hometrainers zijn uitgerust met trainingsprogramma’s. Dit zijn voorgeprogrammeerde programma’s met trainingen. Elk programma heeft een duur en wisselt af in weerstandsniveaus. Je zet een programma op en de weerstand wordt automatisch aangepast. Zo heb je programma’s voor revalidatie, conditie opbouw, vet verbranding en meer. Hoe meer trainingsprogramma’s hoe meer keuze je hebt.
Het beeldscherm en de trainingsstatistieken
Bijna elke hometrainer is voorzien van een beeldscherm. Een professionele hometrainer zoals in de sportschool is vaak voorzien van een groot LED scherm met allerlei functies. Denk aan uitgebreide statistieken maar zelfs ook entertainment apps zoals YouTube en Netflix.
Voor thuis heb je vaak een hometrainer met beeldscherm wat relatief eenvoudig is uitgevoerd. Dit soort schermen zijn van LCD. Je kunt er trainingsprogramma’s op selecteren, de weerstand verhogen en verlagen en je hebt er inzicht in je trainingsstatistieken. Welke statistieken dit zijn verschilt per hometrainer. Bijna alle hometrainers bieden je inzicht in de tijd, de afgelegde afstand en geven je een indicatie van je verbrande calorieën.
Naast deze drie statistieken kunnen hometrainers nog meer. Zo zijn er hometrainers waarbij je je hartslag kunt volgen. Om dit te kunnen doen moet de hometrainer wel voorzien zijn van een hartslagsensor. Een hartslagsensor heb je in twee uitvoeringen: de borstband en de handsensoren.
Tot slot zijn er ook hometrainers waarbij je inzicht heb in je wattage. Dit type hometrainer wordt ook wel een ergometer hometrainer genoemd. Een ergometer is een apparaat dat heel nauwkeurig meet hoe veel energie je verbruikt. Een ergometer hometrainer kan je dan ook heel accuraat inzicht geven in je trainingsintensiteit.
Virtuele routes fietsen met een smart hometrainer
Een trend die de laatste jaren steeds meer opkomt is het gebruik van virtuele fietsroutes in combinatie met de hometrainer. Het rijden van virtuele fietsroutes is min of meer geïntroduceerd in Nederland bij de komst van de fietstrainer. Met virtuele fietsroutes fiets je op je hometrainer een bestaande of fictieve route. Op het scherm van je device zoals je telefoon, tablet of laptop zie je waar je fietst. Dit kan op een échte locatie maar ook een fictieve locatie zijn. Je device stuurt tijdens het fietsen de weerstand van je hometrainer aan. Deze weerstand wordt hoger tijdens een klim en lager tijdens een afdaling.
Voor het fietsen van een virtuele fietsroute heb je drie zaken nodig:
- Een device met een beeldscherm. Dit kan je mobiele telefoon, tablet of laptop zijn. Ook kun je deze bijvoorbeeld verbinden met je TV.
- Een virtuele trainingsapp zoals Zwift of Kinomap.
- Een smart hometrainer met bluetooth functionaliteit.
Het fietsen van virtuele routes voegt een nieuwe dimensie toe aan je training. Het maakt je training vele male afwisselender en uitdagender. Je hoeft tijdens je training niet een uur lang te staren naar die witte muur van je slaapkamer. In plaats daarvan ga je helemaal op in je route. Naast deze routes kun je in veel van deze trainingsapps je trainingsstatistieken bewaren. Deze geven je inzicht in de ontwikkeling van je conditie. Ook kun je het opnemen tegen je vrienden. Kortom, met een trainingsapp ervaar je je ritje op de hometrainer als een fietstocht door de bergen.
De smart hometrainer
Zoals we zeiden heb je een app, beeldscherm en een smart hometrainer nodig om virtuele routes te kunnen fietsen. Veel mensen denken namelijk onterecht dat de fietsroutes in je hometrainer zitten en dat hiervoor een specifieke hometrainer met fietsroutes bestaat. Dit is echter niet het geval. De fietsroutes zitten in een app en die verbind je met de hometrainer. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je niet elke app met elke hometrainer kunt combineren. Hometrainers zijn vaak compatibel met één of een paar verschillende apps.
Het advies wat we je dan ook geven is om eerst eens te onderzoeken welke virtuele trainingsapps aansluiten bij jouw behoeftes. Vervolgens kun je daar een hometrainer bij uitzoeken. Elke app heeft namelijk zijn eigen functies en zijn eigen voor- en nadelen. Bij sommige apps kun je “zien” waar op de route je fietst maar bij anderen weer niet. Sommige apps hebben echt bestaande routes en andere apps fictieve routes. Ook het aantal trainingsstatistieken, de connectiviteit met andere apps zoals Strava en het kunnen opnemen tegen anderen verschilt per app.
De Zwift hometrainer
Van al deze apps is Zwift de meest bekende. Bij Zwift fiets je fictieve routes in een “game” achtige omgeving. Zwift heeft de meeste mogelijkheden maar is niet gratis. Naast Zwift heb je nog talloze andere apps. De meest bekende concurrenten van Zwift zijn Kinomap, iConsole+ en Tunturi Routes.
Wil je meer weten over welke hometrainers uitstekend zijn te combineren met Zwift? Dat lees je in onze blogpost over de Zwift hometrainer.
Onze tweede tip is om altijd een hometrainer te kopen die compatibel is met meer dan één app. Als de app die je initieel hebt gekozen tegenvalt kun je altijd nog een andere app proberen. Gelukkig is het zo dat een gemiddelde smart hometrainer meerdere apps ondersteunt. Dit komt omdat veel apps dezelfde connectie protocollen gebruiken. Kortom, bij het kopen van een smart hometrainer is uitgebreid onderzoek geen overbodige luxe. Hieronder zetten we wat smart hometrainer voor je op een rij:
Virtufit
iConsole HTR 2.1i

Compatibel met Kinomap en iConsole+
Vliegwiel 20 kg
LCD Display
32 weerstandsniveaus
Zadel horizontaal en in hoogte verstelbaar
Domyos
Hometrainer 520

Compatibel met Kinomap en Domyos E-connected
Vliegwiel 6 kg
LCD Display
15 weerstandsniveaus
Zadel in hoogte verstelbaar
Tunturi
Performance E50

Compatibel met Zwift, Kinomap, Tunturi Routes en iConsole+
Vliegwiel 11 kg
LCD Display
32 weerstandsniveaus
Zadel horizontaal en in hoogte verstelbaar
Een hometrainer die geschikt is voor ouderen
Een hometrainer kun je natuurlijk gebruiken voor verschillende doeleinden zoals conditie opbouw en vetverbranding. Echter, er is ook een specifiek type hometrainer wat geschikt is voor senioren en mensen die revalideren van een blessure of een operatie.
Deze twee doelgroepen lijken misschien niets gemeen te hebben maar hebben dit wel degelijk. Ze hebben namelijk beiden baat bij een hometrainer met een lage instap. Een hometrainer met lage instap is een model waarbij het vliegwiel aan de achterzijde zit. Het stuur is via een lage verbinding verbonden aan de rest.
Bij dit type hometrainer kun je heel eenvoudig op- en afstappen. In tegenstelling tot andere modellen hoef je bij de hometrainer met lage instap je been niet over een stang te zwaaien. Hierdoor loop je minder risico dat je uit balans raakt.
Dit maakt een hometrainer met lage instap perfect geschikt voor senioren en revaliderende sporters. Met een lage instap loop je namelijk weinig risico dat je je balans verliest. Wil je meer weten over dit type hometrainer? Lees dan onze blogpost over de hometrainer met lage instap. Wil je meer weten waar je als oudere nog meer op moet letten? Dat leggen we je uit in onze blogpost over de hometrainer voor ouderen.
Een hometrainer gebruiken met weinig ruimte
Niet alle mensen met een hometrainer hebben de luxe om hiervoor speciaal een ruimte in te richten. Over het algemeen staat de hometrainer in de slaapkamer waar ook de was hangt te drogen, in de garage of op de hobbyzolder. Een gebrek aan ruimte is altijd een uitdaging bij het gebruik van fitness toestellen voor thuis.
Veel mensen trekken al snel de conclusie dat een hometrainer hier niet voor is weggelegd. Echter, ook een hometrainer kun je gebruiken als je beschikt over weinig ruimte. Hieronder zetten we een aantal mogelijkheden voor je op een rij.
De compacte hometrainer
Elke hometrainer heeft andere afmetingen. Sommige hometrainers zijn vrij groot en nemen relatief veel ruimte in. Er zijn echter ook compacte hometrainers. Dit zijn hometrainers die wat kleiner van formaat zijn en minder ruimte innemen. Dit soort hometrainers zijn ideaal voor wie een gebrek heeft aan ruimte. Wil je weten welke hometrainers hiervoor geschikt zijn? Lees dan meer in onze blogpost over de compacte hometrainer.
De inklapbare hometrainer
Als je nog spaarzamer wil omgaan met de hoeveelheid ruimte dan is een inklapbare hometrainer wellicht een optie. Een inklapbare hometrainer staat ook wel bekend als een opvouwbare hometrainer. Dit is een type hometrainer wat je kunt inklappen. Als deze is ingeklapt dan neemt deze een stuk minder ruimte in. Ingeklapt kun je deze dan ook gemakkelijk opbergen in een hoek, achter een schot of in een kast.
Als je gaat trainen klap je de hometrainer uit en na het trainen klap je deze weer in. Een inklapbare hometrainer is een ideale uitkomst voor wie niet wil dat de hometrainer permanent ruimte inneemt. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de hometrainer te gebruiken in de slaapkamer of een wasruimte.
In de video hieronder zie je hoe je een inklapbare hometrainer gebruikt.
De mini hometrainer
Als je té weinig ruimte hebt voor een inklapbare of opvouwbare hometrainer dan is er altijd nog een laatste optie. Deze optie heet ook wel de mini hometrainer of de stoelfiets. Een mini hometrainer is een hometrainer die enkel en alleen bestaat uit trappers, een klein vliegwiel en een simpele computer. Om een mini hometrainer te gebruiken heb je dan wel een stoel nodig. Je kunt een eetkamerstoel of bureaustoel gebruiken. Omdat een mini hometrainer erg klein is neemt deze weinig ruimte in.
Daarnaast heeft de mini hometrainer nog enkele andere voordelen. Zet deze onder je bureaustoel en je kunt werken en fietsen tegelijk. Het kleine formaat betekent ook dat je de mini hometrainer gemakkelijk kunt meenemen naar kantoor. Tot slot is een mini hometrainer ook nog een stuk goedkoper dan een reguliere variant. Doordat deze bestaat uit een stuk minder materiaal ligt de kostprijs van de productie ook een stuk lager.
Meer comfort met een ligfiets hometrainer
Naast reguliere hometrainers en mini hometrainers is er nog een type hometrainer. Dit type hometrainer heeft de laatste jaren veel gewonnen aan populariteit. We hebben het over de ligfiets hometrainer, ook wel de lig hometrainer genoemd.
Een ligfiets hometrainer is een hometrainer met een groot zadel én een grote rugleuning. De houding bij dit type hometrainer is net wat anders. De trappers bevinden zich niet onder je maar schuin voor je.

Dit type hometrainer wordt vaak gebruikt door mensen die net wat meer comfort willen. De rugsteun is ideaal voor mensen met rugproblemen of een zwakke rug. Daarbij is de houding wat meer onderuit gezakt en meer ontspannen. Dit type hometrainer is dan ook perfect geschikt voor ouderen. Wil je meer weten over de lig hometrainer? Lees dan onze aankoopgids over de ligfiets hometrainer.
Een hometrainer is een wijze investering
We hebben je uitgebreid uitgelegd welke verschillende type hometrainers er zijn en wat de belangrijkste eigenschappen van een hometrainer zijn. Ook hebben we uitgelegd dat er hometrainers zijn in allerlei prijsklasses.
Een degelijke hometrainer is eenmaal niet goedkoop. Echter, wij vinden wel dat men dit in het juiste perspectief moet zien. Een hometrainer is namelijk niet alleen een “uitgave”. Het is een investering. Enerzijds is het een investering in je fysieke gezondheid.
Financieel gezien is het ook een investering. Je kunt de hometrainer namelijk over een vrij lange termijn afschrijven. Een doorsnede hometrainer gaat gemakkelijk 8 tot 15 jaar mee. De aanschaf van een hometrainer moet je naar onze mening dan ook in dit perspectief zien. Een abonnement op de sportschool lijkt een stuk goedkoper maar is dit niet. Als je 12 jaar lang voor 25 euro per maand naar de sportschool gaat dan kost dat je omgerekend 3600 euro. Voor dit bedrag koop je een leuke hometrainer!