De beste spinningfiets voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op december 30, 2021

Ben je op zoek naar de beste spinningfiets voor thuis? Wij adviseren je over de beste modellen van 2021. Ook leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een spinningfiets voor thuis.

De spinningfiets voor thuis is de laatste jaren sterk gegroeid in populariteit. Vroeger vond je spinningfietsen meestal alleen in de sportschool. Bij mensen thuis vond je enkel de hometrainer of loopband. Tegenwoordig schaffen steeds meer mensen een spinningfiets aan. De één gebruikt de spinningfiets als primair cardio toestel. De ander gebruikt de fiets als vervanging voor de racefiets op koude en gladde dagen. Ongeacht hoe intensief je de spinningfiets gebruikt, het is belangrijk dat je een spinningfiets koopt die goed bij je past.

De beste spinningfiets voor thuis in 2021

Om je alvast wat op weg te helpen in je zoektocht naar de juiste spinningfiets voor thuis hebben we een aantal modellen voor je op een rijtje gezet. Een aantal uitstekende fietsen die jouw conditie naar het volgende level gaan brengen. Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een spinningfiets? Lees dan onder de producten verder.

Virtufit Indoor Cycle S1

Virtufit beste spinningfiets voor thuis

De Virtufit Indoor Cycle S1 is een populaire spinningfiets voor thuis. Deze spinningfiets is met zijn 42.5 kilo erg robuust. Hierdoor heeft deze spinningfiets een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo. Het vliegwiel weegt maar liefst 23 kilo en zorgt voor een soepele omwenteling. De weerstand is handmatig in te stellen in combinatie met een magnetische rem. Deze spinningfiets is voorzien van een doortrapsysteem en LCD scherm. Op dit scherm kun je relevante statistieken inzien. Voor optimale afstelling zijn zowel het stuur als de zadel horizontaal en in hoogte verstelbaar.

Domyos Spinningfiets 500

Domyos beste spinningfiets voor thuis

De Domyos 500 is een spinningfiets van prima prijs/kwaliteit verhouding. Deze spinningfiets is er stevig en weegt zelf dan ook 42.7 kilo. Het maximaal belastbaar gewicht van de gebruiker is 130 kilo. De Domyos 500 spinningfiets is voorzien van een vliegwiel van 18 kilo. Dit zorgt voor een soepele en stabiele omwenteling. De spinningfiets is voorzien van een display waarop je je statistieken kunt inzien. Voor optimaal comfort zijn zowel het zadel als stuur horizontaal en in hoogte verstelbaar.

Bowflex C7 Indoor Bike

Bowflex C7 Indoor Cycle

De Bowflex C7 Indoor Bike is een spinningfiets uit het hogere prijssegment. Dit zie je echter ook terug aan de kwaliteit en de mogelijlheden van deze spinningfiets. Deze fiets weegt maar liefst 79 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 147 kilo. De fiets is voorzien van een magneetrem met 100 verschillende weerstandsniveaus. Ook is deze fiets voorzien van SPD klikpedalen. Wat deze fiets populair maakt is het 7 inch touch LCD scherm. Op dit scherm kun je statistieken inzien maar heb je ook entertainment apps. Tot slot kun je deze spinningfiets via bluetooth verbinden met je smartphone of tablet. Deze fiets is namelijk compatibel met de trainingsapps Zwift of jRNY. Zo kun je je workout verrijken met een virtuele fietsroute.

De belangrijke aspecten van een spinningfiets voor thuis

Een doorsnede spinningfiets heeft veel aspecten. Je hebt het gewicht en het formaat van de fiets, het gewicht van het vliegwiel en nog veel meer belangrijke aspecten. Maar wat maakt een spinningfiets nou geschikt voor thuis? Hieronder leggen we je uit welke aspecten belangrijk zijn in de keuze voor een spinningfiets voor thuis.

De kwaliteit en comfort van de spinningfiets

Het eerste en meest belangrijke aspect is de kwaliteit en het comfort van de spinningfiets. Comfort is mede afhankelijk van de kwaliteit van de fiets. De kwaliteit wordt vervolgens bepaald door bepaalde factoren. Factoren zoals het gewicht en de afmeting van de fiets en de gebruikte materialen.  In de ene fiets zitten meer metalen en in de andere fiets meer plastic. Daarnaast is de kwaliteit afhankelijk van de gebruikte onderdelen. De ene spinningfiets wordt aangedreven met een ketting en de ander met een v-snaar. Kortom, let bij de aanschaf van een spinningfiets op deze aspecten.

De verstelbaarheid

Het allerbelangrijkste van een spinningfiets voor thuis is dat deze goed af te stellen is. Fietsen op een fiets die niet goed is afgesteld leidt tot blessures. Een spinningfiets kun je afstellen door het zadel en/of eventueel het stuur te verstellen. Het zadel kun je bijna altijd in hoogte verstellen. Een pluspunt is het als je het zadel ook horizontaal kunt verstellen. Het stuur kun je soms in hoogte verstellen en heel soms horizontaal. Hoe meer mogelijkheden je hebt om de spinningfiets te verstellen hoe beter. 

Het gewicht van het vliegwiel

Een spinningfiets heeft een vliegwiel. Dit is een zwaar wiel wat door het trappen wordt aangedreven. Op dit wiel zit een remsysteem. Door het wiel af te remmen stel je de weerstand van de fiets in. Met meer weerstand voelt het trappen zwaarder. Bij vliegwielen is er een vrij simpele regel. Deze mag bij voorkeur niet te licht zijn. Een té licht wiel breng je te makkelijk in beweging. Dit kan onstabiel en schokkerig aanvoelen. Kijk dus bij de aanschaf van een spinningfiets voor thuis naar het gewicht van het vliegwiel.

De aandrijving

Zoals we je hebben uitgelegd wordt de kwaliteit bepaald door materialen. Bij een spinningfiets heb je twee soorten aandrijving. Veel fietsen worden aangedreven met een ketting. Een ketting is sterk maar vereist wel dat deze af en toe gesmeerd wordt. Ook maakt een ketting relatief veel geluid. Een stiller en duurzamer alternatief is de v-snaar. Prijzigere modellen zijn voorzien van een v-snaar. Deze is duurzamer en stiller.

De technische aspecten van een spinningfiets voor thuis

Zoals uitgelegd zit de kwaliteit van een spinningfiets vooral in de materialen, het vliegwiel en de aandrijving. Naar kwaliteit zijn er nog technische aspecten. Aspecten van een spinningfiets die een fiets wel of niet naar wens maken. Hieronder een aantal aspecten waar je op moet letten bij een spinningfiets voor thuis.

Het trapsysteem

Bij spinningfietsen zijn er twee soorten trapsystemen. Namelijk het vrijloopsysteem en het doortrapsysteem. Bij het vrijloopsysteem kun je stoppen met trappen en blijft het vliegwiel draaien tot deze is uitgedraaid. Dit betekent dat je tijdens het trainen kan stoppen met trappen om op adem te komen. Bij het doortrapsysteem is dit niet zo. Bij dit systeem zit de rotatie van het vliegwiel verbonden aan de trappers. Je moet dus langzaam afremmen. Het doortrapsysteem is gemaakt zodat je blijft trappen. Kortom, maak voor jezelf de keuze welk systeem goed bij je past.

Het beeldscherm of tablethouder

Over het algemeen zijn spinningfietsen voorzien van een beeldscherm. Op dit scherm kun je verschillende dingen doen. Zo kun je er trainingsprogramma’s selecteren en kun je er statistieken op bijhouden. De meeste spinningfietsen zijn voorzien van een simpel lcd scherm. Er zijn echter ook modellen met een groter scherm of een tablethouder. Op deze schermen kun je bijvoorbeeld entertainment apps openen. Zo kun je tijdens je training genieten van een Netflix serie. Uiteraard zijn deze modellen wel duurder. Vraag jezelf af of dit veel toevoegt en of je hier dan ook voor wil betalen.

Kortom, wie een spinningfiets voor thuis zoekt heeft veel keuze. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vind. Kies vervolgens een spinningfiets uit die past bij je voorkeuren.