De beste verstelbare fitnessbank voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op december 17, 2022

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de beste verstelbare fitnessbank voor thuis is. Veel sporters die beginnen met het inrichten van hun thuisgym hebben moeite met het kiezen van het juiste materiaal. Ze zijn het materiaal vanuit de sportschool gewend. Bij het inrichten van de thuisgym komen ze tot de ontdekking dat professioneel fitness materiaal een flink prijskaartje heeft.

Zo kost een verstelbare fitnessbank die je in de sportschool tegenkomt al snel 600 tot 1000 euro. Dit komt omdat de fitnessbank in de sportschool erg duurzaam moet zijn. Deze wordt immers zeven dagen per week intensief gebruikt. Een fitnessbank voor thuis wordt hooguit een uur per dag gebruikt. Kortom, fitness apparatuur voor thuis hoeft niet van professionele kwaliteit te zijn. Daarmee hoeft een fitnessbank voor thuis ook geen 1000 euro te kosten.

Echter, op het gebied van fitnessbanken voor thuis schommelt de kwaliteit wel sterk. Je loopt namelijk ook het risico dat je een flinke miskoop doet en eindigt met een te kleine, niet stevige en wankelige bank. Trainen op dit soort banken is simpelweg onprettig maar ook nog eens gevaarlijk.

Om je in de zoektocht naar een fitnessbank op weg te helpen leggen we je in de post uit wat de beste fitnessbank voor thuis is. We zetten uit elke prijsklasse een paar modellen voor je op een rij die van uitstekende kwaliteit zijn. Zo kun jij ongeacht je budget een fitnessbank aanschaffen waarop je fijn en veilig kunt trainen. Daarnaast leggen we je ook nog eens uit aan welke kwaliteiten een goede fitnessbank moet voldoen.  

Corength

Verstevigde trainingsbank

beste verstelbare fitnessbank

Max. belasting: 250 kg

7 standen

Decline: Ja

Verstelbare zitting: Ja

Inklapbaar: Nee

Prijsklasse: Goedkoop

Body-Solid

Pro Club Line trainingsbank

fitness apparaten voor thuis

Max. belasting: 450 kg

6 standen

Decline: Ja

Verstelbare zitting: Ja

Inklapbaar: Nee

Prijsklasse: Prijzig

Hammer

Force 2.0 fitnessbank

hammer force 2 opklapbare fitnessbank

Max. belasting: 200 kg

6 standen

Decline: Nee

Verstelbare zitting: Ja

Inklapbaar: Ja

Prijsklasse: Gemiddeld

De beste fitnessbank voor thuis voldoet aan deze drie kwaliteiten

Een goede fitnessbank onderscheidt zich op een aantal punten van een minder goede fitnessbank. Deze punten zijn onder andere de stevigheid, het formaat van de bank en de mate van verstelbaarheid. Hieronder leggen we je uit aan welke kwaliteiten je de beste fitnessbank kunt herkennen.

Stevigheid en stabiliteit is het belangrijkst

De allerbelangrijkste kwaliteit van een fitnessbank is stevigheid en stabiliteit. Ook al is je fitnessbank voorzien van allerlei hoogwaardige materialen, als deze niet stevig en stabiel is dan is die waardeloos. Het belangrijkste is namelijk dat je altijd veilig en prettig kunt trainen.

De stevigheid van een fitnessbank wordt bepaald door een aantal factoren. De meest belangrijke factor is de kwaliteit van het materiaal en de afwerking. Een stevige fitnessbank is voorzien van een dik metalen frame en uitgerust met kwalitatief goede lasverbindingen.

De stevigheid van een fitnessbank kun je over het algemeen afleiden uit de maximale belasting. Dit is het maximale gewicht van de gebruiker plus eventuele trainingsgewichten wat de fitnessbank kan dragen. Meestal varieert dit tussen de +- 130 kg voor een goedkope fitnessbank en +- 600 kg voor een professionele fitnessbank.

Hoe stevig de fitnessbank moet zijn hangt af van jouw eigen gewicht plus het gewicht waarmee je traint. Houd hierbij rekening met eventuele groei in kracht. Dat je nu bankdrukt met 40 kilo wil niet zeggen dat je dat over twee jaar ook nog doet. Wij adviseren je daarbij ook niet te krap in de marge te gaan zitten. Als je zelf 80 kilo weegt en je bankdrukt 40 kilo, koop dan geen fitnessbank met een maximale belasting van 130 kilo. De marge is hier simpelweg veel te klein!

Realiseer je wel dat meer stevigheid gepaard gaat met een hoger prijskaartje. Hoogwaardigere materialen en een betere afwerking kost immers meer geld. Staar je dan ook niet blind op het kopen van de meest stevige fitnessbank die je kunt vinden. Kijk ook naar andere kwaliteiten. Welke kwaliteiten dit zijn leggen we je hieronder uit.

De beste fitnessbank voor thuis is bij voorkeur verstelbaar

Op het gebied van fitnessbanken heb je twee verschillende uitvoeringen. De vlakke fitnessbank en de verstelbare fitnessbank. Vanuit de sportschool ken je ze allebei wel. De vlakke fitnessbank bestaat uit één vlak geheel. De verstelbare fitnessbank bestaat uit een los zitje en een losse rugleuning.

Bij alle verstelbare fitnessbanken is in ieder geval de rugleuning verstelbaar. In sommige gevallen geldt dit ook voor het zitje. In de sportschool tref je ze vaak beiden aan. De vlakke fitnessbank heeft een aantal voordelen t.o.v. de verstelbare fitnessbank maar ook andersom is dit het geval. Voor thuis adviseren wij eigenlijk altijd een verstelbare fitnessbank. In je thuisgym zit je namelijk met een beperkende factor die voor een sportschool minder snel een probleem zal zijn. Namelijk: een gebrek aan ruimte.

Om de ruimte thuis optimaal te benutten is het essentieel dat je je fitness apparatuur veelzijdig kunt inzetten. Met een verstelbare fitnessbank kun je veel meer kanten op. Zo kun je deze o.a. gebruiken voor incline benchpress, shoulder press en bij sommige banken zelfs voor decline benchpress. Kortom, in onze optiek is de beste fitnessbank voor thuis een verstelbare bank.

Vraag jezelf af of je fitnessbank inklapbaar moet zijn

We hebben je net verteld dat de beste fitnessbank voor thuis een verstelbaar model is. Een verstelbare fitnessbank geeft je namelijk meer mogelijkheden op de beperkte ruimte. Om nóg efficiënter om te gaan met de beperkte ruimte zou je een inklapbare fitnessbank kunnen overwegen. Dit type fitnessbank kun je na gebruik inklappen. Eenmaal ingeklapt neemt deze minder ruime in en kun je deze gemakkelijker opbergen.

Dit type fitnessbank is ideaal voor als je écht optimaal gebruik wil maken van de ruimte in je thuisgym. Ook is het een slimme uitkomst voor wie niet een hele ruimte permanent wil gebruiken als homegym. Er zijn best wat mensen die bijvoorbeeld trainen in de slaapkamer of een extra kamer die eveneens dient als kantoor of wasruimte. In dit soort ruimtes is een inklapbare fitnessbank een ideale uitkomst. Na het gebruik klap je de bank weer in en kun je deze weer opbergen.

Houd er wel rekening mee dat inklapbaarheid en stevigheid niet altijd even goed met elkaar gepaard gaan. Een inklapbare fitnessbank heeft bewegende onderdelen. Bewegende onderdelen zijn minder stevig van vaste onderdelen. Desalniettemin is een inklapbare fitnessbank zeker een aanrader als het gebrek aan ruimte een uitdaging vormt.

Ben je bovengemiddeld lang? Let dan extra op het formaat van de bank!

De laatste tip die wij je geven is vooral bedoeld voor mensen die bovengemiddeld lang zijn. Gemiddelde fitnessbanken zijn over het algemeen gemaakt voor gemiddelde mensen. Dit betekent dat niet elke fitnessbank voor thuis geschikt is voor iemand die bijvoorbeeld 1 meter 95 lang is. Bij sommige banken loop je het risico dat je te lang bent voor de bank. Dit traint onprettig en zorgt ervoor dat de lol er snel vanaf is.

Als je dus bovengemiddeld lang bent is het belangrijk om extra te letten op het formaat van de fitnessbank. Bij veel fitnessbanken kun je de lengte van de zitting en de rugleuning vinden. Het handigste wat je kunt doen is je eigen lengte opmeten met een meetlint te meten hoe veel afstand er zit tussen je stuitje en het begin van je nek. Deze lengte moet je rugleuning minimaal zijn.

De beste fitnessbank past bij jouw persoonlijke situatie

De conclusie die wij vaak trekken is dat er niet één beste fitnessbank voor thuis is. De beste fitnessbank is namelijk een bank die past bij jouw persoonlijke situatie. De twee kwaliteiten van de bank die wij met 100% volle overtuiging aanraden zijn dat de fitnessbank stevig en verstelbaar moet zijn.

Het formaat van de fitnessbank, of deze inklapbaar moet zijn en uiteindelijk de prijs van de bank is een kwestie van persoonlijke voorkeuren en je budget. Wat je aan een fitnessbank wil uitgeven verschilt natuurlijk per persoon.

Wel raden we je aan om financieel niet te beknibbelen op stevigheid en stabiliteit! Een degelijke fitnessbank is een investering die je over een heel lange termijn kunt uitsmeren en zichzelf zeker terug betaalt!