Bokszak kopen
Wil jij een bokszak kopen? Dan ben je hier op de goede plek voor uitgebreid en professioneel advies! Een bokszak is ideaal voor wie thuis graag een combinatie van kracht en cardio wil trainen. Daarnaast zijn boksen en kickboksen natuurlijk hele leuke en afwisselende sporten. Dit zijn sporten die zowel mannen als vrouwen graag doen én die je thuis prima kunt uitvoeren. Vanwege deze redenen kom je de bokszak dan ook vaak in de gemiddelde sportkamer tegen.
Als je op zoek gaat naar een bokszak dan zul je snel ontdekken dat er twee verschillende types zijn. De meest bekende type kennen we natuurlijk allemaal. Dit is de hangende bokszak. Dit type bokszak hang je aan je plafond of aan je muur. Het tweede type is de staande bokszak. Dit type staat op een voet en zet je dan ook weg.
Zowel de hangende als de staande bokszak hebben hun eigen voordelen en nadelen. In deze post leggen we je dan ook uit wat de voor- en nadelen van elk type zijn. Naast het type verschillen bokszakken natuurlijk nog veel meer van elkaar. Denk aan formaat, materiaal, vulling enzovoorts. Kortom, we leggen je ook uit hoe je een bokszak kunt beoordelen op kwaliteit. Tot slot laten we je zien wat de beste modellen voor thuis zijn.
De staande bokszak
De staande bokszak is letterlijk een bokszak die staat op een voet. Deze bokszak hoef je dus nergens aan te monteren. Het voordeel van een staande bokszak is al vrij snel duidelijk. Je kunt deze namelijk overal wegzetten.
Dit betekent onder andere dat je niet gebonden bent aan één locatie. Is het een keer lekker weer en wil je trainen in de achtertuin? Dan kun je de bokszak daar wegzetten. Dit betekent ook dat je de bokszak na het trainen kunt opbergen. Zo zorg je ervoor dat deze niet permanent ruimte inneemt. Kortom, het grote voordeel van een staande bokszak is de flexibiliteit.
Hieronder hebben we wat populaire staande bokszakken voor je op een rij gezet.
Domyos

Vulling: schuim
Hoogte: 180 cm
Materiaal: polyurethaan
Outshock

Vulling: lucht
Hoogte: 160 cm
Materiaal: PVC
Virtufit

Vulling: Schuim
Hoogte: 170 cm
Materiaal: kunstleer
De hangende bokszak
De hangende bokszak kennen we wellicht allemaal. Dit is het type bokszak wat je het meest tegenkomt in de boksschool en de sportschool. Een hangende bokszak hang je dan ook op. Deze kun je in principe ophangen aan alles wat stevig genoeg is. De meest voor de hand liggende locatie is het plafond. Echter, je kunt deze ook door middel van een beugel aan de muur hangen. Ook kun je deze ophangen aan een speciaal standaard.
De hangende bokszak kent een aantal voordelen. Het eerste voordeel is de lengte. Een hangende bokszak is vaak wat langer dan een staande bokszak. Dit is zo omdat een staande bokszak steeds instabieler wordt naarmate deze langer wordt. Bij een hangende bokszak is dit niet het geval. Als je graag je benen benut bij het kickboksen kan dit fijn zijn voor de low kicks.
Uiteraard is de kans groot dat je bij een hangende bokszak aan de werk zult moeten om deze op te hangen. Dit kan voor sommigen een uitdaging zijn. Echter, met de juiste instructies, de juiste gereedschappen en wat geduld moet dit zeker te doen zijn. Wil je niet boren in je muur of plafond? Overweeg dan een standaard voor je hangende bokszak. Realiseer je wel dat je hierdoor meer geld kwijt bent en dat deze meer ruimte zal innemen.
Hieronder hebben we wat populaire hangende bokszakken voor je op een rij gezet./
Outshock

Vulling: textielresten
Materiaal: polyurethaan
Lengte: 120 cm
Gewicht: 32.4 kg
RDX Sports

Vulling: textielresten
Materiaal: maya hide leer
Lengte: 120 of 150 cm
Gewicht: 18 – 22 kg
Outshock

Vulling: textielresten
Materiaal: polyester
Lengte: 85 cm
Gewicht: 15 kg
Hoe kies ik tussen een staande of hangende bokszak?
De keuze tussen een staande bokszak of een hangende bokszak is een persoonlijke afweging. Zoals we je hebben uitgelegd hebben beide types voor- en nadelen. Het grote voordeel van een staande bokszak is flexibiliteit en dat je niet hoeft te boren en schroeven. Het nadeel is dan weer dat dit type bokszak wat duurder is.
Een hangende bokszak is dan over het algemeen wat goedkoper en wat steviger. Echter, je moet deze wel op één plek hangen. Dit ervaren sommigen als een nadeel maar anderen als een voordeel. Je kunt natuurlijk wel een hele boks/sportkamer inrichten. Kortom, bepaal voor jezelf waar jouw voorkeuren liggen.
De stap die hierop volgt is het uitkiezen van een geschikte bokszak. Zoals je hebt kunnen zien verschillen alle bokszakken op verschillende vlakken. Vlakken zoals prijs, materiaal, vulling, formaat enzovoorts. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een bokszak.
De lengte van de bokszak
Een van de belangrijkere kenmerken van een bokszak is de lengte van de bokszak. De lengte van de bokszak kun je op meerdere manieren bekijken. Bij een staande bokszak meet je natuurlijk omhoog en bij een hangende bokszak meet je omlaag. Echter, bij een staande bokszak moet je rekening houden met de hoogte van de sokkel. Bij de hangende bokszak moet je rekening houden met de hoogte van je plafond en de lengte van de ketting waaraan je de bokszak ophangt.
Oftewel, van hoe ver vanaf de grond tot hoe hoog loopt het effectieve vlak waarop je kunt boksen? En kun je hiermee uit de voeten?
De vulling van de bokszak
Bokszakken zijn gevuld met verschillende materialen. Je hebt bokszakken die zijn gevuld met lucht. Bij dit type bokszak krijg je een pomp waarmee je de bokszak kunt opblazen. Echter, er zijn ook massieve vullingen. Denk aan textielresten, rubber, leersnippers, zaagsel of zand. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen.
Het meest voorkomende materiaal is textielsnippers. Textielsnippers is fijn voor de beginnende boksers. Dit komt omdat textielsnippers genoeg volume hebben maar ook weer niet keihard zijn. Zand is bijvoorbeeld weer een stuk harder en wat meer in trek bij meer ervaren boksers.
Het materiaal van de bokszak
Een derde belangrijke eigenschap is het materiaal van de bokszak. Met het materiaal wordt de afwerking aan de buitenkant bedoeld. Ook bij materiaal heb je verschillende mogelijkheden. Meestal heb je de keuze uit leer, kunstleer of een kunststof zoals polyurethaan of polyester. Het materiaal bepaalt hoe duurzaam de bokszak is. Ook hangt aan elk materiaal natuurlijk een prijskaartje. Leer is het meest dure materiaal maar is ook gemakkelijk te beschadigen. Een bokszak van kunststof is vaak goedkoop maar traint ook iets minder fijn. Kunstleer zit ertussenin. Het is makkelijk te herstellen, duurzaam en gemiddeld geprijsd.
Laatste tips voor het kopen van een bokszak
We hebben je net uitgelegd wat de belangrijkste aandachtspunten voor een bokszak zijn. Naast deze aandachtspunten zijn er nog wat specifieke tips die we je willen meegeven bij de aanschaf van een bokszak. Deze tips zijn de volgende:
- De perfecte bokszak komt van net onder je knieen tot ongeveer 10 centimeter boven je eigen lengte. Met deze maatvoering heb je de meest mogelijkheden.
- Hoe lichter een bokszak (en de vulling) is hoe meer deze zal zwaaien (hangend) en veren (staand). Houd hier rekening mee tijdens de aanschaf.
- Als je een bokszak aan de muur ophangt, zorg ervoor dat deze minstens 75 centimeter van de muur af hangt.
- Vul de sokkel van een staande bokszak bij voorkeur met zand. Dit is zwaarder dan water.
Wij hopen dat de keuze voor de juiste bokszak met alle gegeven informatie en tips een makkie wordt!