Bokszak ophangen? Dit doe je met deze drie tips

Laatst gewijzigd door Thomas op juli 26, 2022

Wil jij je bokszak ophangen maar weet je niet helemaal goed hoe je dit moet doen? In deze post voorzien we je van een stap voor stap uitleg over hoe jij stevig een bokszak ophangt.

Boksen is een sport die voor thuis steeds populairder wordt. Het is een sport waarmee je kracht en cardio kunt combineren. Daarnaast is het een sport die je heel gemakkelijk alleen kunt doen. Na een dag hard werken is het heerlijk om even een half uurtje te ontladen op de bokszak.

Als je thuis gaat boksen of kickboksen heb je een bokszak nodig. Het meest voorkomende model is natuurlijk de hangende bokszak. Deze hang je op aan je plafond, aan je muur of aan een standaard. De makkelijkste manier om deze bokszak op te hangen is aan een standaard. Hiervoor hoef je niet te boren en te schroeven. Echter, een standaard heeft wel een aantal nadelen. Het kost je meer geld en neemt meer ruimte in. Ook kun je niet om de bokszak heen lopen tijdens het boksen.

Om deze redenen kiezen velen ervoor om de bokszak op te hangen aan het plafond of aan de muur. Deze manier van ophangen kost je dan wel iets meer tijd en moeite. Het belangrijkste is dat de bokszak stevig hangt. Het zonde en uiteraard ook gevaarlijk als de bokszak tijdens het sparren ineens met je halve plafond naar beneden komt zetten.

Hoe je een bokszak stevig ophangt leggen we je hieronder stap voor stap uit. Mocht je nog op zoek zijn naar een bokszak, kijk dan eens naar de producten hieronder.

Outshock

Bokszak voor hakfgevorderden

Outshock hangende bokszak

Lengte: 120 cm

Vulling: textielresten

Materiaal: kunstleer

Gewicht: 32 kg

Hammer

Allround bokszak

Hammer hangende bokszak allround

Lengte: 150 cm

Vulling: –

Materiaal: kunstleer

Gewicht: 45 kg

Outshock

Bokszak voor beginners

Outshock bokszak voor beginners

Lengte: 85 cm

Vulling: textielresten

Materiaal: Polyester

Gewicht: 15 kg

Kies het juiste bokszak ophangsysteem

Voor het ophangen van je bokszak zijn er verschillende systemen. Een bokszak kun je namelijk op verschillende plekken en ondergronden bevestigen. Zo heb je een verschil tussen de muur en het plafond. Bij een plafond heb je ook een verschil tussen een vlak plafond of aan een houten balk. De houten balk zie je vooral vaak op zolder. De ondergrond maar ook de manier waarop je de bokszak wil bevestigen is bepalend voor het ophangsysteem wat je nodig hebt.

Voor het ophangen van de bokszak aan de muur heb je speciale muurbeugels. Dit zijn andere beugels dan voor aan het plafond. Bij het ophangen van een bokszak aan de muur is het belangrijk dat de bokszak minimaal 75 centimeter van de muur hangt.

Ga je de bokszak ophangen aan een plafond? Dan kun je gebruik maken van een plafondbeugel. Heb je te maken met een houten balk? Dan heb je de keuze uit een plafondbeugel maar soms ook een plafondhaak. Hieronder leggen we je voor elk systeem uit wat je moet doen.

De bokszak ophangen aan een vlak plafond

Als je de bokszak gaat ophangen aan een vlak plafond dan zul je hiervoor een plafondbeugel nodig hebben. Een plafondbeugel is in een vlak stuk metaal met daaraan een oog. Vaak wordt deze beugel geleverd met bevestigingsmateriaal. Als dit niet zo is dan zul je bevestigingsmateriaal moeten kopen.

Het verstandigste is om de beugel op te hangen met m8 bouten. Als je de beugel ophangt aan een houten plafond, zorg er dan voor dat je dit doet aan een steunbalk. De steunbalk vind je door zachtjes te kloppen op het plafond. Hoor je een dof geluid? Dan zit je bij de steunbalk. Hoor je een hol geluid? Dan zit je niet bij een steunbalk. Op deze plek kun je geen bokszak ophangen!

Als je de bout bevestigt aan een houten steunbalk, doe dit dan bij voorkeur met M8 hout schroeven. Wees er voor het ophangen zeker van dat je het midden van de steunbalk te pakken hebt. Zorg ervoor dat je weet hoe de steunbalk loopt en dat je de ophangbeugel in het verlengde van de steunbalk vastmaakt.

Teken hierna je gaten af en boor deze voor met een boor van 4 of 5 millimeter. Monteer nu de ophangbeugel aan je plafond en schroef deze goed vast. De montage aan een hout plafond is één van de lastigste manieren van monteren omdat je weinig zicht hebt op de steunbalken. Neem dan ook uitgebreid de tijd om goed te achterhalen hoe dik en breed de steunbalken zijn en hoe deze lopen.

Ga je de bokszak ophangen aan een vlak plafond van beton? Gebruik dan m8 keilbouten. Het ophangen op een plafond van beton is een stuk makkelijker. Het eerste wat je dient te doen is de ophangbeugel aftekenen. Boor vervolgens de gaten voor de keilbouten en bevestig de ophangbeugel stevig aan je plafond.

De bokszak ophangen aan een houten balk

Een bokszak kun je ook ophangen aan een houten balk. In wat nieuwere woningen tref je deze vaak aan op zolder. In een wat oudere woning kun je deze aantreffen in elke kamer. Je bokszak ophangen aan een houten balk kan op twee manieren.

De eerste manier is door gebruik te maken van de ophangbeugel. Deze hang je gewoon op volgens de houten plafond methode die we hierboven hebben beschreven. Houd ook hierbij rekening met de stevigheid van de balk en dat je deze niet splijt bij het aanbrengen van de bouten.

De tweede manier is door gebruik te maken van een plafondhaak. De plafondhaak is een haak die je vast maakt dóór de houten balk heen. Je boort een gat door de houten balk heen. Vervolgens steek je de haak door de balk heen. Aan de andere kant van de balk zet je de haak vast met een ring en een zeskantmoer. Doordat je de plafondhaak door de balk heen steekt zit deze ongelofelijk stevig vast.

Echter, om een plafondhaak te kunnen bevestigen moet beide kanten van de balk toegankelijk zijn. Is dit niet zo, dan zul je toch gebruik moeten maken van een plafondbeugel.

De bokszak ophangen aan een muur

Naast een standaard en je plafond kun je de bokszak ook ophangen aan je muur. Om deze op te hangen aan een muur heb je speciale muurbeugels. Gebruik hiervoor geen plafondbeugel. Het is namelijk van belang dat je bokszak minimaal 75 cm van de muur af hangt. De bokszak ophangen aan je muur doe je op dezelfde manier als aan het plafond.

Hierbij is het belangrijk dat je deze alleen ophangt aan een stevige draagmuur. Bij voorkeur aan een muur van beton. Hang je bokszak niet op aan een muur van gipsplaten. Het proces werkt in principe hetzelfde als aan het plafond. Aftekenen, boren, keilbouten aanbrengen en vastzetten.

Op welke hoogte moet de bokszak hangen

Zodra je het bevestigingsmateriaal aan het plafond hebt bevestigd is het moeilijke werk gedaan. Het enige wat je nu nog dient te doen is de bokszak ophangen aan je plafondbeugel of plafondhaak. Hiervoor heb je een aantal materialen. Vaak heb je een s-haak of een karabijnhaak die je kunt bevestigen aan de ophangbeugel. Hiervoor kun je ook een bokszak veer gebruiken. Het voordeel van deze veer is dat de trillingen worden geneutraliseerd en dat je je muur en plafond hiermee ontlast.

Aan deze veer of haak monteer je vervolgens een ketting die je aan je bokszak vastmaakt. Deze ketting wordt meestal meegeleverd met de bokszak. Indien dit niet zo is kun je er zelf één aanschaffen. De meest voorkomende varianten zijn de vierpuntsketting en de zespuntsketting. Alvorens het aanschaffen zul je moeten controleren welke ketting op je bokszak past.

Als je de bokszak gaat ophangen dan adviseren wij om deze ongeveer 10 cm boven je eigen lichaamslengte te hangen. Ook adviseren we je om de bokszak minimaal 30 cm boven de vloer te hangen.

Hoe laag je bokszak daadwerkelijk moet hangen is afhankelijk van hoe je wil trainen. Een kickbokser zal een lager hangende bokszak nodig hebben voor bijvoorbeeld low kicks dan een bokser. Voor kickboksen adviseren we je de bokszak net onder de knieën te hangen. Voor een bokser mag de bokszak wat hoger hangen. Bij boksen is het prima als de bokszak tot net onder je middel komt.

Je bokszak op de juiste hoogte hangen

We hebben je net uitgelegd hoe je de lengte en hoogte van de bokszak kunt berekenen. Om deze op de juiste hoogte te hangen ben je afhankelijk van de hoogte van je plafond.

Als jij 180 cm lang bent dan dient te bokszak ongeveer op 190 cm hoogte te hangen. Heb je een plafond van 260 cm hoog? Dan zul je dus 70 cm moeten overbruggen met een ketting. Bij een plafond van 240 cm zul je 50 cm moeten overbruggen.

Een standaard ketting voor een bokszak is ongeveer 30 cm lang. Met een ophangbeugel, een veer en/of een karabijn overbrug je al snel 10 centimeter. Bij elkaar is dit 40 centimeter. Prima voor een plafond van 240cm dus.

Echter, bij een plafond van 260cm komt je bokszak wel een stuk hoger te hangen. In principe maakt dit niet zo veel uit voor je training maar je loopt bij kickboksen wel het risico dat je bokszak niet laag genoeg hangt voor je lowkicks. Dit kun je op twee manieren oplossen:

  1. Een verlengketting tussen je ophangbeugel en bokszak ketting hangen. Met deze ketting verleng je de afstand tussen je bokszak en je plafond. Dit is een snelle en goedkope oplossing. Echter, je moet er wel rekening mee houden dat de bokszak hierdoor een stuk meer zal gaan zwaaien. Hoe langer de ketting tussen je bokszak en plafond hoe meer een bokszak zwaait. Dit is niet altijd even prettig tijdens het trainen.
  2. Het tweede alternatief is een langere bokszak kopen. Denk bijvoorbeeld aan een bokszak van 1 meter 80 lang. Echter, een langere bokszak is natuurlijk wel duurder en zwaarder. Je ophangbeugel, plafond en ketting moeten dit gewicht kunnen dragen.

Wat te doen met zeer hoge plafonds

We hebben net een voorbeeld gegeven van een plafond van 260 en 240 cm. Het kan natuurlijk voorkomen dat je te maken hebt met nog hogere plafonds. Ook hebben we net uitgelegd dat je bokszak meer gaat zwaaien naarmate de ketting tussen de zak en het plafond langer wordt. Op een gegeven moment houdt het ook gewoon op. Je kunt niet een eindeloos lange ketting tussen je plafond en je bokszak ophangen.

Als je het gevoel hebt dat je er te veel afstand tussen je plafond en je bokszak zit dan zul je een andere manier van ophangen moeten overwegen. Het is dan beter om de bokszak op te hangen aan de muur of aan een standaard.

Categorieën: Boksen