Cardio apparaat kopen

Met een cardio apparaat voor thuis kun je afvallen, conditie opbouwen en fit worden. Dit alles doe je zonder naar de sportschool te gaan. Dit maakt een cardio apparaat voor thuis ideaal. Het is laagdrempelig en toegankelijk. Ook heb je voor koude en natte dagen geen excuses meer. In het najaar kun je gewoon binnen droog en warm door blijven trainen.

Het cardio apparaat voor thuis is natuurlijk niet nieuw. De hometrainer dankt zijn naam aan het gebruik bij mensen thuis. Naast de hometrainer zijn er veel meer cardio apparaten die je bij mensen thuis aantreft. Denk aan de loopband, de crosstrainer, de spinningfiets en de fietstrainer. Wat je doelen en ambities ook zijn, met een cardio apparaat voor thuis werk je naar deze doelen toe. Hieronder staanveen aantal voordelen voor je op een rij.

Het is laagdrempelig

Cardiotraining is niet voor iedereen altijd even leuk. Er zijn 1001 andere dingen die je kunt doen in plaats van cardio. Onderzoek naar motivatie toont aan dat men sneller afhaakt als de drempel om iets te doen hoger wordt. Veel mensen nemen in het nieuwe jaar een abonnement op de sportschool. Door goede voornemens krijgen ze een korte impuls aan motivatie. Enkele maanden later stopt een groot deel weer. Hetzelfde geldt voor mensen die in het voorjaar beginnen met hardlopen om vervolgens te stoppen wanneer het weer slechter wordt. Met een cardio apparaat voor thuis verlaag je de drempel. Je hoeft niet meer de kou of de regen in. Ook hoef je niet meer naar die sportschool. Je workout is super dichtbij. Dit is goed voor je motivatie en zorgt ervoor dat je écht resultaten boekt.

Het bespaart je geld ten opzichte van de sportschool

Een cardio apparaat voor thuis is een eenmalige investering. Vervolgens gaat zo’n apparaat jaren mee. De sportschool daarentegen vraagt een maandelijks bedrag. Dit bedrag blijf je betalen zolang je er sport. Een gemiddeld abonnement kost al snel 40 euro per maand. Dat is ruim 500 euro per jaar en 5.000 euro per tien jaar. Van dit geld kun je een heel degelijk cardio apparaat kopen.

Uiteraard bespaart het je geen geld ten opzichte van buiten sporten. Een cardio apparaat is natuurlijk een stuk duurder dan wanneer je gewoon je sportschoenen aantrekt en buiten gaat hardlopen. Echter, dit maakt de extra lage drempel van een cardio apparaat weer goed.

Tevens heeft thuis aan cardiotraining doen nog twee kleine extra voordelen. Ken je dat gevoel als je de sportschool in stapt en denkt “shit, ik ben mijn [koptelefoon] [handdoek] [sportschoenen] vergeten”? Dat probleem is bij thuis trainen verleden tijd. Spullen vergeten is nooit meer een probleem.

Het laatste voordeel van thuis cardiotraining doen is de hygiëne. Jij bent de enige die het cardio apparaat gebruikt. Zo weet je zeker dat er niet nét voor jou een onbekende heeft staan zweten boven je hometrainer.

Welk cardio apparaat voor thuis past bij mij?

We hebben net al een aantal verschillende cardio apparaten opgenoemd. De hometrainer is natuurlijk de meest bekende. Echter, tegenwoordig heb je ook de keuze uit verschillende andere apparaten. Denk aan de loopband, de crosstrainer en de spinningfiets. Er zijn talloze winkels die kwalitatief goede cardio apparaten tegen een eerlijke prijs aanbieden. Denk aan winkels zoals de Decathlon en Fitwinkel.nl. Deze winkels bieden producten aan van kwalitatief goede en bekende merken aan zoals Tunturi, Virtufit en Flow Fitness.

Wie thuis aan cardiotraining wil gaan doen komt uiteindelijk voor een keuze te staan. Want… welk apparaat past nou het beste bij jou? Dit is een keuze die je niet te snel moet maken. In de sportschool heb je namelijk de vrije keuze om te wisselen. Thuis zul je het moeten doen met dat ene of die twee apparaten die je bezit. Om je in de keuze alvast op weg te helpen leggen we je uit waar je op moet letten.

Hoe maak je de juiste keuze?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is welke sport je het leukst vind. Hardloop je graag? Of fiets je liever? Het belangrijkste van je workout is dat je ervan geniet. Tegen je zin in een hometrainer kopen terwijl je het liefst aan hardlopen doet is zinloos.

Wat zijn je doelen?

Heb je geen voorkeur voor een sport? Kijk dan eens naar je doelen. Elk cardioapparaat is anders en leent zich voor andere doelen. Wil je conditie opbouwen? Of wil je afvallen? Een marathon lopen? Of toch een lange fietstocht maken? Deels ook spieren opbouwen? Revalideren van een blessure? Of wil je gewoon in beweging blijven?

Zo is de crosstrainer een goede keuze voor wie snel vet wil verbranden. De crosstrainer beweegt namelijk zowel het onder- als bovenlichaam. Dit stimuleert de vetverbranding meer dan bij een hometrainer waar alleen de benen bewegen.

De hometrainer daarentegen is perfect voor wie revalideert van een blessure. Ook is deze goed geschikt voor ouderen. Deze is namelijk niet blessure gevoelig. Ook zijn er hometrainers met een lage instap. Hierdoor kun je als oudere gemakkelijk op- en afstappen.

Sportief trainen met een spinningfiets

De spinningfiets is een soort hometrainer maar dan voor de sportieve fietser. Met een spinningfiets heb je dat échte racefiets gevoel. Deze is dan ook uitermate geschikt voor wielrenners die in de winter de conditie op peil willen houden. Ook wordt deze vaak gebruikt door mensen die snel willen afvallen. Twijfel je tussen een hometrainer of een spinningfiets? Lees dan ons artikel over de afweging tussen de hometrainer of spinningfiets.

Tot slot is er nog de loopband. Een perfect product om je voor te bereiden om wandeltochten en hardloopwedstrijden.

Kortom, kies je cardio apparaat voor thuis door te kijken naar wat je graag doet en wat je doelen zijn. Laat hierin vooral de keuze afhangen van wat je graag doet. Elk doel is met elk cardio apparaat te halen maar niet als je tegen je zin in traint. Hieronder geven we je voor elk product tips waar je op moet letten bij de aanschaf.

Een hometrainer aanschaffen

De hometrainer is een tijdloos cardio apparaat voor thuis. Gelukkig heeft deze de laatste jaren een flinke transformatie ondergaan. Waar deze vroeger een retro uitstraling had zijn ze tegenwoordig heel modern.

Een goedkope hometrainer heb je al voor 150 euro. Maar je hebt ook een professionele hometrainer voor 4.000 euro. Ons advies is om voor thuis een hometrainer uit het midden segment aan te schaffen. Hometrainers van 4.000 euro zijn overbodig voor thuis. Daarentegen zijn hometrainers voor 150 euro het vaak nét niet. Bij de aanschaf van een hometrainer zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Het vliegwiel

De eerste, en het meest belangrijke is het vliegwiel. De trapbeweging op de hometrainer drijft een zwaar vliegwiel aan. Voor een soepele trapbeweging is het gewicht van het vliegwiel belangrijk. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de beweging.

Daarnaast is het belangrijk dat je de hometrainer goed kunt afstellen. Een slecht afgestelde hometrainer kan leiden tot blessures. Kijk bij de hometrainer dus goed op welke manieren je deze kunt afstellen. Kun je het zadel in hoogte verstellen? En horizontaal? En hoe zit het met het stuur?

Overige elementen

Als de hometrainer aan deze twee basis elementen voldoet dan kun je verder kijken naar de overige elementen. Sommige hometrainers zijn opvouwbaar en anderen weer niet. De een heeft een multifunctioneel beeldscherm en de ander een tablethouder. De ene heeft een lage instap, de ander weer niet. Sommigen hebben ruim 24 programma’s en de ander 6. Zo is elke hometrainer verschillend. Om je keuze wat makkelijker te maken hebben wij hieronder vier top hometrainers voor je op een rij gezet.

Virtufit

iConsole HTR 2.1 Ergometer Hometrainer

Virtufit iConsole HTR 21i Hometrainer

Afmetingen: 80 x 52 x 146 cm

Max. gewicht: 150kg

Vliegwiel: 20kg

Remsysteem: Magnetisch

Weerstandsniveaus: 32

Apps: Kinomap, iConsole+

Verstelbaar zadel: Ja

Tunturi

Endurance E80 Hometrainer

Tunturi Endurance E80 Hometrainer

Afmetingen: 102 x 59 x 158 cm

Max. gewicht: 150kg

Vliegwiel: 14kg

Remsysteem: Inductie

Weerstandsniveaus: 58

Apps: Kinomap, iConsole+

Verstelbaar zadel: Ja

Virtufit

HTR 1.0 Hometrainer

Virtufit HTR 1 cardio apparaat

Afmetingen: 110 x 58 x 132cm

Max. gewicht: 120kg

Vliegwiel: 8kg

Remsysteem: Magnetisch

Weerstandsniveaus: 8

Apps: Geen

Verstelbaar zadel: Ja

Een crosstrainer aanschaffen

De crosstrainer is een echte verbrander van vet. Dit cardio apparaat brengt zowel de armen als benen in beweging. Dit zorgt ervoor dat je extra veel vet verbrandt. Daarnaast is de crosstrainer een fijne beweging om te maken. Bij de aanschaf van een crosstrainer zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten. Allereerst is er het formaat. Crosstrainers zijn namelijk langer dan hometrainers. Kijk daarom ook goed of deze past in de ruimte die je tot je beschikking hebt.

Stabiliteit is belangrijk

Wat een crosstrainer daarnaast vooral nodig heeft is stabiliteit. Een stabiele crosstrainer zorgt voor een fijne training. Hoe stabiel een crosstrainer is hangt onder andere af van het gewicht van de crosstrainer en het vliegwiel. Een zware crosstrainer is vaak stabieler dan een lichte. Daarbij zorgt een zwaar vliegwiel voor een soepele omwenteling.

De lengtepas van de crosstrainer

Waar crosstrainers ook in verschillen is de lengtepas. Bij crosstrainers met een korte lengtepas lijkt de beweging die je maakt op hardlopen. Bij een lange lengtepas is de beweging daarentegen meer ellipsvormig. Hierbij lijkt de beweging meer op langlaufen.

Bij de aanschaf van een crosstrainer is het vooral belangrijk dat deze lekker en soepel traint. Natuurlijk zijn er ook nog allerlei andere elementen om naar te kijken. Elementen zoals het display en de trainingsprogramma’s. Maar ook het aandrijfsysteem en het remsysteem. Om je in je keuze wat op weg te helpen hebben we hieronder een aantal top crosstrainers voor je op een rij gezet.

Tunturi

Competence C20-R

Tunturi Competence F20 beste hometrainer voor ouderen

Afmetingen: 144 x 67 x 164 cm

Max. gewicht: 135kg

Vliegwiel: 28kg

Remsysteem: Magnetisch

Paslengte: 40cm

Weerstandsniveaus: 8

Virtufit

Elite FRD 2.5i Semi Pro

Virtufit Elite FDR 2.5i Semi Pro

Afmetingen: 205 x 80 x 180 cm

Max. gewicht: 165kg

Vliegwiel: 36kg

Remsysteem: Magnetisch

Paslengte: 50cm

Weerstandsniveaus: 32

Maxxus

Crosstrainer CX 3.0

Maxxus Crosstrainer CX 3

Afmetingen: 141 x 68 x 165 cm

Max. gewicht: 135kg

Vliegwiel: 26kg

Remsysteem: Magnetisch

Paslengte: 48cm

Weerstandsniveaus: –

Een loopband aanschaffen

De loopband is een fijn cardio apparaat voor wie van wandelen of hardlopen houdt. De loopband is namelijk een stuk veelzijdiger dan men vaak denkt. Op een loopband kun je niet alleen trainen in hardlopen. Je kunt er bijvoorbeeld ook trainen voor wandeltochten in de bergen. Bij de aanschaf van een loopband zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten.

Het motorvermogen

Het eerste en meest belangrijke aandachtspunt is het vermogen van de motor. De loopband heeft een loopoppervlak. Dit loopoppervlak wordt aangedreven door een motor. Het vermogen van deze motor bepaalt vervolgens de maximale snelheid van de loopband. Een kleine motor betekent vaak een lage maximale snelheid. Bij sommige loopbanden is dit dusdanig dat deze niet sneller gaan dan 10 km/u. Dit is prima voor wie de loopband enkel wil gebruiken als wandelloopband. Voor de fanatieke hardloper is deze snelheid echter te laag. Let er dus op dat de maximale snelheid past bij jouw doelen.

Het loopoppervlak

Het tweede aandachtspunt is de omvang van het loopoppervlak. Loopbanden verschillen nogal eens in de lengte en breedte van het loopoppervlak. Bij een smal en kort loopoppervlak heb je minder ruimte om te corrigeren. Dit zul je moeten doen als je bijvoorbeeld uit balans raakt of snelheid verliest. Vooral bij fanatieke hardlopers kan dit nog wel eens gebeuren. Wij raden dan ook aan om een loopoppervlak van minstens 40-45 cm breed aan te schaffen. Hoe lang een loopoppervlak moet zijn hangt af van je lengtepas. Heb je lange benen? Overweeg dan een loopband met een lang oppervlak.

De maximale hellingshoek

Het laatste aandachtspunt van een loopband is de hellingshoek. Bij bepaalde modellen kun je de hellingshoek aanpassen. Dit is fijn voor bijvoorbeeld wandelaars die een bergtocht willen simuleren. Wandel je graag, dan zul je je moeten afvragen of een wandelloopband met hellingshoek bij je past. Uiteraard heb je ook hier twee verschillen. De automatische helling en de handmatig verstelbare helling. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons uitgebreid artikel over de loopband met helling.

Om je in je zoektocht wat op weg te helpen hebben we hieronder vier top modellen voor je op een rij gezet.

Virtufit

TR-75

Virtufit TR75 Loopband Cardio Apparaat

Afmetingen: 129 x 60 x 111 cm

Max. gewicht: 110kg

Loopoppervlak: 33 x 105 cm

Max. snelheid: 10km/u

Hellingshoek: 3%

Soort helling: Handmatig

Tunturi

Endurance T80

Tunturi Endurance T80 loopband met helling

Afmetingen: 193 x 93 x 149 cm

Max. gewicht: 150kg

Loopoppervlak: 55 x 153 cm

Max. snelheid: 22km/u

Hellingshoek: 20%

Soort helling: Automatisch

Maxxus

Runmaxx 5.0

Maxxus loopband Runmaxx 5

Afmetingen: 173 x 82 x 139 cm

Max. gewicht: 120kg

Loopoppervlak: 49 x 140 cm

Max. snelheid: 18km/u

Hellingshoek: –

Soort helling: –

Een spinningfiets aanschaffen

De spinningfiets is een sportievere uitvoering van de hometrainer. Waar de hometrainer meer lijkt op een stadsfiets lijkt de spinningfiets op een racefiets. Spinningfietsen vind je steeds vaker bij mensen thuis. Ze worden gebruikt door twee doelgroepen. De eerste is mensen die snel en intensief willen afvallen. De andere doelgroep is wielrenners die tijdens het najaar de conditie op peil willen houden.

Bij de aanschaf van een spinningfiets zijn een aantal belangrijke punten om op te letten.  De meeste van deze punten komen overeen met die van de hometrainer. Ook een spinningfiets heeft een vliegwiel met een weerstandsmechanisme. Zo zorgt een zwaar vliegwiel voor een soepele omwenteling.

Het trapsysteem

Waar de spinningfiets van de hometrainer afwijkt is het trapsysteem. Bij een spinningfiets heb je de keuze voor twee verschillende systemen. Dit zijn het vrijloopsysteem en het doortrapsysteem. Bij een vrijloopsysteem kun je ophouden met trappen en blijft het vliegwiel gewoon draaien. Bij het doortrapsysteem kan dit niet. De omwenteling van het vliegwiel is verbonden aan de trappers. Deze stoppen pas als het vliegwiel tot stilstand is gekomen.

De verstelbaarheid van de fiets

Uiteraard is het laatste aandachtspunt ook voor de spinningfiets erg belangrijk. Dit is de verstelbaarheid. Hoe meer mogelijkheden je hebt tot het verstellen van het stuur en het zadel hoe beter. Om blessures te voorkomen moet je de fiets goed kunnen afstellen. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken naar de additionele mogelijkheden. Zo zijn er tegenwoordig spinningfietsen met een scherm maar ook spinningfietsen met tablethouder.

Om je in je zoektocht wat op weg te helpen hebben we vier top spinningfietsen voor je op een rij gezet.

Hammer

Speedbike Racer

Hammer Speedbike Racer

Afmetingen: 115 x 50 x 134 cm

Max. gewicht: 130kg

Vliegwiel: 16kg

Remsysteem: Magnetisch

Trapsysteem: Doortrapper

Verstelbaar zadel: Ja

Virtufit

Etappe 1

Virtufit Etappe 1 spinningfiets

Afmetingen: 121 x 54 x 125 cm

Max. gewicht: 135kg

Vliegwiel: 22kg

Remsysteem: Vilt

Trapsysteem: Doortrapper

Verstelbaar zadel: Ja

Gorillasports

Indoor Cycling Bike Deluxe

Gorillasports Indoor Cycling Bike Deluxe

Afmetingen: 167 x 51 x 116 cm

Max. gewicht: 150kg

Vliegwiel: 18kg

Remsysteem: –

Trapsysteem: –

Verstelbaar zadel: Ja