Een cardio hometrainer voor thuis kopen – 5 nuttige tips

Laatst gewijzigd door Thomas op maart 22, 2022

Met een cardio hometrainer kun je thuis conditie opbouwen en afvallen. Door thuis te trainen train je altijd warm en droog. Je kunt een cardio hometrainer dan ook het hele jaar door gebruiken. Dit is enorm fijn want zo ben je niet afhankelijk van de seizoenen. Veel mensen die buiten fietsen vinden het in de winter toch koud en glad worden. Helaas is de winter juist een tijd waarin je in beweging moet blijven. Met de feestdagen voor de deur vliegen de kilo’s er zo aan. Met een cardio hometrainer houd je het hele jaar door je lichaam in vorm.

In dit artikel gaan we je dan ook alles uitleggen over de cardio hometrainer. We leggen je uit welke belangrijke aspecten een hometrainer heeft. Zo leer je meer over de cardio hometrainer en hoe je een model uitkiest dat bij je past. Ook laten we je zien welke modellen erg populair zijn onder andere thuissporters.

De meest populaire cardio hometrainers voor thuis

Als je op zoek gaat naar een cardio hometrainer kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit honderden verschillende modellen. De meest goedkope modellen beginnen bij ongeveer 150 euro. Voor de duurste modellen leg je al snel duizenden euro’s neer. Om je hierin wat op weg te helpen laten we je een aantal populaire modellen zien. Hieronder staan een aantal “gemiddelde” hometrainers die populair zijn onder thuisgebruikers. Wil je weten wat de belangrijke elementen zijn van een goede cardio hometrainer? Lees dan verder.

Domyos

Bike 900

Domyos Bike 900 Cardio Hometrainer

Max. gewicht: 150 kg

Gewicht: 42 kg

Vliegwiel: 8 kg

15 weerstandsniveaus

24 programma’s

Compatibel met Kinomap

Virtufit

HTR 2.1 Ergometer

Virtufit iConsole HTR 21 Ergometer Hometrainer

Max. gewicht: 150 kg

Gewicht: 31 kg

Vliegwiel: 15 kg

32 weerstandsniveaus

24 programma’s

Compatibel met Kinomap en iConsole+

Tunturi

Competence F20

Tunturi Competence F20 cardio hometrainer

Max. gewicht: 135 kg

Gewicht: 37 kg

Vliegwiel: 9 kg

8 weerstandsniveaus

3 programma’s

Geen bluetooth compatibiliteit

De belangrijke aspecten van een cardio hometrainer

Elke hometrainer is anders en heeft onderdelen van een andere kwaliteit. De één richt zich op comfort, de ander op entertainment en de ander weer op sportieve prestaties. Elke fabrikant legt dan ook weer de nadruk op andere aspecten van de hometrainer. Hieronder leggen we je uit wat de belangrijkste aspecten van een cardio hometrainer zijn.

Het vliegwiel van de cardio hometrainer

Eén van de belangrijkste onderdelen van een cardio hometrainer is het vliegwiel. Het vliegwiel is een zwaar wiel wat op de hometrainer zit gemonteerd. Door op de hometrainer te trappen breng je dit wiel in beweging. Dit is nodig omdat je anders op de hometrainer geen weerstand zou hebben. Een hometrainer heeft immers niet zoals een fiets weerstand van de ondergrond.

Kortom, zonder vliegwiel zou je trappen zonder weerstand. Een vliegwiel heb je in verschillende gewichten. Het is belangrijk dat je vliegwiel voldoende gewicht heeft. Een té licht vliegwiel kan namelijk schokkerig aanvoelen als je flink aan het trainen bent. Kortom, het vliegwiel is een belangrijk onderdeel van de cardio hometrainer.

De verstelbaarheid van de hometrainer

Als je gaat trainen op de hometrainer dan is het belangrijk dat deze goed is afgesteld. Het zadel moet op een goede hoogte zijn en de afstand tussen het zadel en het stuur moet correct zijn. Trainen op een slecht afgestelde hometrainer is onverstandig. Je loopt namelijk het risico op klachten en blessures. Vooral de onderrug en de gewrichten in de knie worden verkeerd belast bij een verkeerd afgestelde hometrainer.

Kortom, het is belangrijk dat je hometrainer goed is afgesteld. Daarom is het van belang dat je een hometrainer uitzoekt die je goed kunt verstellen. Bij voorkeur moet het zadel zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar zijn. Als het stuur verstelbaar is dan is dit mooi meegenomen

Het aantal verschillende trainingsprogramma’s

Elke hometrainer is uitgerust met een display en een computer. Op dit display zie je relevante trainingsgegevens zoals je snelheid, afstand, tijd en eventueel je calorieën. Daarnaast zijn hometrainers voorzien van trainingsprogramma’s. Dit zijn voorgeprogrammeerde programma’s met een specifiek doel. Een doel zoals vetverbranding, conditie opbouw of revalidatie. Bij deze programma’s wordt de weerstand automatisch geregeld. Voor de afwisseling en de uitdaging is het leuk om de keuze te hebben uit verschillende trainingsprogramma’s. Kijk daarbij vooral hoe veel en of er trainingsprogramma’s zijn die aansluiten bij jouw doelen.

Ondersteuning van virtuele trainingsapps

Naast geïntegreerde trainingsprogramma’s kun je tegenwoordig bepaalde hometrainers middels bluetooth koppelen aan een device zoals je smartphone, tablet of laptop. Op dit device kun je een trainingsapp downloaden die je kunt verbinden met de hometrainer. Met deze apps kun je verschillende dingen. Zo kun je er trainingsprogramma’s mee gebruiken. Net als bij de geïntegreerde trainingsprogramma’s wordt de weerstand van je hometrainer automatisch aangepast. Daarnaast kun bij sommige apps je trainingssessies opslaan en delen. Tot slot is het bij sommige apps ook mogelijk om virtuele routes te fietsen. Op het scherm van je smartphone zie je dan waar je “virtueel” fietst. Dit kan door de straten van New York, op de Mont Ventoux of op een fictieve route over een vulkaan.

Virtuele trainingsapps zijn een verrijking voor je cardio hometrainer. Ze maken je workouts een stuk leuker en aantrekkelijker. Door het kunnen bijhouden van je sessies zie je de vooruitgang in je conditie en resultaten. Het fietsen van virtuele routes maakt je workout een stuk aantrekkelijker. Op het gebied van apps is het handig om te weten dat er grote verschillen zijn in functies en prijs. Mocht je een cardio hometrainer met bluetooth connectiviteit aanschaffen verdiep je dan goed in de apps die worden ondersteund.

Hoe je de cardio hometrainer uitkiest die bij je past

Het mag duidelijk zijn dat hometrainers sterk van elkaar verschillen. Ze verschillen in kwaliteit van onderdelen, technische snufjes en natuurlijk de prijs. Bij het uitkiezen van de perfecte cardio hometrainer dien je eerst voor jezelf te bepalen wat je doelen en ambities zijn. Iemand die gewoon comfortabel op een lage intensiteit wil fietsen heeft een andere hometrainer nodig dan iemand die flink conditie wil opbouwen. Daarnaast is het ook nog een kwestie van voorkeuren. Wil je een hometrainer met veel trainingsprogramma’s of niet? En hoe zit het met bluetooth connectiviteit? Bepaal vervolgens je budget en zoek een leuke cardio hometrainer die erbij past.