Crosstrainer kopen

Crosstrainer kopen? Dan ben je bij ons aan het goed adres! De crosstrainer is wellicht wel het favoriete cardio apparaat van mensen thuis. Hij traint licht maar brengt toch je hele lichaam in beweging.

De crosstrainer is wat groter dan andere apparaten. Daarom kom je deze wat minder vaak bij mensen thuis tegen. Desondanks past een crosstrainer prima op zolder, in een kleine kamer of in de garage.

Maar, wat zijn nou de verschillen tussen de ene en de andere crosstrainer? Wat is de beste crosstrainer? Is een crosstrainer beter dan een hometrainer? En waar moet je op letten bij het kopen van een crosstrainer? Dat leggen we je uit op deze pagina.

Crosstrainer kopen – de essentiële aandachtspunten

Bij het kopen van een crosstrainer moet je op een aantal zaken letten. Het is belangrijk om een aankoop te doen die bij je past. Hieronder leggen we je uit hoe je daarvoor zorgt. Over het algemeen moet je letten op de volgende punten.

  1. Het gewicht van de crosstrainer.
  2. Het gewicht van het vliegwiel.
  3. De positie van het vliegwiel.
  4. Het remsysteem.
  5. De manier waarop de crosstrainer is aangedreven.
  6. Het display en de trainingsprogramma’s.

Een zware crosstrainer kopen?

Een crosstrainer krijgt veel beweging te verduren. Tijdens het trainen wil je dat de crosstrainer stabiel blijft. Eén van de factoren die daarvoor zorgt is het gewicht. Een zware crosstrainer is stabieler dan een lichte crosstrainer. Dit komt aan de ene kant door het gewicht wat de massa aan de grond houdt. Daarnaast is het gewicht een afspiegeling van de materialen. Lichte crosstrainers hebben bijvoorbeeld veel kunststof. Kunststof is licht, maar ook een stuk minder stevig dan metaal. Let bij de aanschaf van een crosstrainer dus mede op het gewicht.

Het gewicht van het vliegwiel

Het vliegwiel is het meest belangrijke onderdeel van de crosstrainer. Dit is een zwaar wiel wat door het trainen op de crosstrainer wordt aangedreven. Het vliegwiel heeft drie functies. Het zorgt met zijn gewicht voor stabiliteit. Ook zorgt het in met het remsysteem voor de weerstand. Tot slot zorgt het voor een stabiele omwenteling.

In de regel is een zwaar vliegwiel beter dan een licht vliegwiel. Het gewicht zorgt voor meer stabiliteit. Ook zorgt het voor een stabiele omwenteling. Een te licht vliegwiel kan schokkerig aanvoelen. Echter, staar je niet blind op het gewicht van het vliegwiel. Er zijn ook andere zaken waar je op moet letten bij het kopen van een crosstrainer.

Een front-driven of rear-driven crosstrainer kopen

De positie van het vliegwiel is eveneens belangrijk om op te letten Je hebt namelijk front-driven en rear-driven crosstrainers. Bij een front-driven crosstrainer zit het vliegwiel aan de voorkant. Bij een rear-driven zit deze aan de achterkant. De positie van het vliegwiel heeft invloed op een aantal zaken. Zaken zoals:

  1. Het formaat van de crosstrainer. Een rear-driven is korter dan een front-driven crosstrainer.
  2. De lengtepas. Een rear-driven heeft vaak een kortere lengtepas. De beweging lijkt daarmee op hardlopen. Een front-driven heeft een langere lengtepas. Deze beweging lijkt meer op langlaufen.
  3. Bij een rear-driven crosstrainer is de beweging zwaarder voor de gewrichten in de knie. Dit komt omdat een rear-driven crosstrainer een vlakkere beweging maakt.

Het remsysteem

We hebben net uitgelegd dat het vliegwiel wordt aangedreven door het trainen op de crosstrainer. De weerstand op het vliegwiel kun je verhogen door deze af te remmen. Dit gebeurt met een remsysteem. Het remsysteem zorgt er daarmee voor dat je op verschillende weerstanden kunt trainen.

Je hebt een aantal verschillende remsystemen. De meest goedkope is de blokrem. Net als op de fiets heb je een remblok wat het vliegwiel afremt. Duurdere modellen hebben een magneetrem. Een magneetrem is beter dan een blokrem. Deze is namelijk duurzamer, accurater en biedt je meer niveaus. Uiteraard is dit type rem ook duurder.

Het aandrijfsysteem

Het vliegwiel moet worden aangedreven. Dit gebeurt middels een ketting of een V-snaar. De goedkope modellen worden vaak aangedreven door een ketting. De wat duurdere modellen door een V-snaar. Het verschil tussen de ketting en de V-snaar zit in twee dingen. Onderhoud en geluid. Een ketting maakt meer geluid dan een V-snaar. Ook dien je deze zo nu en dan te smeren.

Een crosstrainer met beeldscherm kopen

Tot slot is er nog het display en de trainingsprogramma’s. Elke crosstrainer heeft een display en ingebouwde trainingsprogramma’s. Programma’s zoals een afvalprogramma en een hartslagprogramma. De ene crosstrainer heeft een paar programma’s en een simpel digitaal display. De ander heeft tientallen programma’s en een volledig LCD display met internet en apps.

Nu draait het bij een crosstrainer vooral om de trainingsprogramma’s. Maar wat je met het display kunt is ook niet onbelangrijk. Zit er een hartslagfunctie op? En wat kun je er nog meer mee? Kun je virtueel trainen alsof je in Frankrijk of Italië bent?

Kortom, bij het kopen van een crosstrainer komt veel kijken. Uiteraard gaat de kwaliteit van de materialen hand in hand met de prijs. Het advies is dan ook om voor jezelf duidelijk te krijgen aan welke elementen je waarde hecht en aan welke wat minder. Vervolgens kun je op basis van die elementen de afweging maken tussen verschillende modellen.

De beste crosstrainer voor thuis

Het kopen van een goede crosstrainer is geen makkelijk opgave. Elke crosstrainer is verschillend. Er zit verschil in functionaliteiten, onderdelen en natuurlijk prijs. Om het je wat makkelijker te maken hebben wij een aantal crosstrainers op een rij gezet. Vijf crosstrainers met een uitstekende prijs en kwaliteit. Crosstrainers die naar onze mening goed doorgaan voor de beste crosstrainer van 2021.

Domyos Draadloze Crosstrainer EL520

Domyos Crosstrainer kopen

De Domyos crosstrainer EL 520 is uitstekend model. Hij is geschikt voor zowel voor zowel beginners als gevorderden. Deze crosstrainer weegt 52 kilo. Hij heeft een vliegwiel van 9 kilo en een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo. Wat dit model nog beter maakt is dat deze draadloos is. De crosstrainer drijft zichzelf aan. Dit wil zeggen dat je deze kunt wegzetten waar je maar wil. Tot slot heeft de crosstrainer een display. Hierop kun je de tijd, afstand, snelheid, calorieën en hartslag kunt zien. Ook heb je de keuze uit 9 verschillende trainingsprogramma’s.

Virtufit CTR 1.2i

Virtufit CTR 1.2i

De VirtuFit CTR 1.2i is een stevige en compact crosstrainer. Deze crosstrainer is rear-driven. Ook heeft hij een lage instap. Het totale gewicht van de crosstrainer is 32 kilo. Het vliegwiel weegt 12 kilo en het maximaal belastbaar gewicht is 115 kilo. Met het magnetisch remsysteem heb je de keuze uit 16 weerstandsniveaus.

Deze crosstrainer heeft 21 verschillende trainingsprogramma’s. Deze programma’s kun je instellen via het display. Ook kun je deze crosstrainer middels bluetooth verbinden met je telefoon. Met de FitShow app kun je vervolgens je trainingen tracken.

Maxxus Crosstrainer CX3

Maxxus Crosstrainer kopen

De Maxxus crosstrainer CX 3 is een rear-driven crosstrainer. De crosstrainer weegt  55 kilo. Het maximaal belastbare gewicht is 135 kilo. Het vliegwiel zorgt met zijn 26 kilo voor een fijne omwenteling. De Maxxus CX 3 is uitgerust met een fraai LCD scherm. Hierop kun je allerlei trainingswaarden  aflezen. Tevens heb je toegang tot 12 verschillende profielen. Onderdeel hiervan zijn 4 hartslagprogramma’s, een constant watt programma, 3 handmatige programma’s en 4 vrije programma’s.

Tunturi Competence C20-R

Tunturi Competence C20-R

De Tunturi Competence C20-R hoort zeker thuis in het rijtje beste crosstrainer. Het is een rear-driven crosstrainer met verstelbare voetplaten. Het totaalgewicht van de crosstrainer is 56 kilo, het vliegwiel weegt 28 kilo en het maximaal belastbare gewicht is 135 kilo. Met de magnetische rem heb je de keuze uit 8 weerstandsniveaus. De crosstrainer heeft een compact maar functioneel display. Hierop kun je  3 verschillende programma’s selecteren.

Virtufit Elite FDR 2.5i Semi Pro

Virtufit Elite FDR 2.5i Semi Pro

De Virtufit Elite FDR 2.5i Semi-Pro is een stevige professionele crosstrainer. Deze crosstrainer weegt 112 kilo. Het vliegwiel weegt 36 kilo. Het remsysteem is magnetisch. Hierdoor heb je de keuze uit 32  weerstandsniveaus. Daarbij biedt de crosstrainer 5 verschillende programma’s. Boven het display zit een tablethouder waarin je je tablet kunt zetten. Hierop kun je natuurlijk met een app je training bijhouden. Ook kun je die gebruiken voor een Netflix serie of je favoriete vlogger.