Dumbbell set kopen – 3 tips en aandachtspunten

Laatst gewijzigd door Thomas op november 28, 2021

Wil jij een dumbbell set kopen maar weet je niet exact welke set je moet hebben? Lees dan hier verder! In deze blogpost leggen we je alles uit over dumbbell sets. We leggen je uit wat de verschillende materialen zijn, hoe je het juiste gewicht kiest en waar je op moet letten bij de aankoop. Met deze tips wordt een dumbbell set kopen een goede aankoop.

Het juiste gewicht

Bij het kopen van een dumbbell set is het meest belangrijkste aandachtspunt het gewicht. Wie een dumbbell set koopt wil natuurlijk wel dat deze geschikt is voor alle oefeningen en ook op de groei gebruikt kan worden. Kortom, de eerste vraag bij een dumbbell set kopen is welk gewicht je dan moet hebben?

Gewicht kost geld. Daarom is het zonde om veel meer gewicht te kopen dan nodig. Te weinig gewicht is echter nog vervelender omdat je dan niet het complete potentieel van de dumbbell kunt benutten. Hoe veel gewicht je nodig hebt hangt af van de oefeningen die je met de dumbbells wil doen en van hoe sterk je bent. Voor bicep curls zal een starter ongeveer twee dumbbells van 6 á 8 kilo gebruiken en eventueel groeien naar 14 á 16 kilo. Ga je echter bankdrukken met dumbbells of dumbbell rows doen dan heb je al snel meer gewicht nodig. Een beginnend bankdrukken zal beginnen op ongeveer 10 á 12 kilo per dumbbell maar al snel groeien naar 20 tot 30 kilo per dumbbell.

Kortom, de oefeningen die je gaat doen bepalen het benodigde gewicht van de dumbbells. Het handigste is om de dumbbells te kopen op de groei van de zwaarste oefening die je wil doen. Is dit de bicep curl? Dan is 16 á 18 kilo per dumbbell voldoende. Is dit bankdrukken of dumbbell rows? Dan heb je wellicht wat meer gewicht nodig.

Verstelbaarheid en mogelijkheid tot uitbreiden

Ga je een dumbbell set kopen voor thuis? Dan raden we je aan om te gaan voor verstelbare dumbbells. Verstelbare dumbbells zijn dumbbells die bestaan uit een losse stang en schijven. Op deze manier kun je de dumbbells instellen op elk verschillend gewicht.

Als je dan een verstelbare dumbbell set koopt, koop er dan één met een uniforme maat. Dan kun je later altijd nog schijven bijkopen mocht je de set willen uitbreiden met extra gewicht.

De top 3 dumbbell sets van 2021

Om je alvast in een goede richting te wijzen hebben we een aantal dumbbell sets voor je op een rijtje gezet. Dumbbell sets met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding die prima zijn voor thuisgebruik en het trainen van verschillende spiergroepen.

Hammer Gietijzeren Dumbbell Set 2 x 20 kilo

Hammer Gietijzeren Dumbbell Set Kopen

De Hammer 2x20kg dumbbell set is een prima set voor de beginnende en gevorderde sporter. Deze set bestaat uit twee verstelbare dumbbells van 20 kilo. De set heeft twee halterstangen van 35 cm en vier schroefsluitingen. Daarbij zitten vier halterschijven van 5 kilo, vier halterschijven van 2.5 kilo en vier halterschijven van 1.25 kilo. Kortom, met deze set kun je als beginnende sporter prima vooruit.

Tunturi Vinyl Verstelbare Dumbbell Set 28 Kilo

Tunturi Vinyl Dumbbellset 28kg

De Tunturi Vinyl dumbbellset is een verstelbare set met een totaalgewicht van 28 kilo. De set bestaat uit twee halterstangen van 45cm lang die elk een kilo wegen. Daarbij zitten vier halterschijven van 3.5 kilo, vier halterschijven van 2 kilo en vier halterschijven van 1 kilo. Opgeteld kom je dan tot twee dumbbells van elk 14 kilo. Het handige aan deze set is dat je deze eventueel kunt uitbreiden. Je kunt additionele halterschijven met een diameter van 25mm kopen en hiermee de set uitbreiden.

Bowflex 1090i Selecttech Verstelbare Dumbbell Set 40 kilo

Bowflex Selecttech 1090i dumbbell set

De Bowflex 1090i Selecttech is het neusje van de zalm onder de verstelbare dumbbells. Met de Bowflex Selecttech dumbbells hoef je niet meer te kutten met schroefsluitingen of veersluitingen. Je legt de dumbbell in zijn houder, je stelt het gewicht in met de gewichtknop en je pakt de dumbbell weer op. Bij deze set liggen de dumbbells en halterschijven in een houder. Door de dumbbel in de houder te leggen en aan de gewichtenknop te draaien klikt hij nieuwe schijven vast of oude schijven los. Zo kun je razendsnel wisselen tussen verschillende gewichten. Deze set bestaat uit twee dumbbells met elk een maximaal gewicht van ongeveer 40.8 kilo. De gewichten zijn te verstellen in stappen van ongeveer 2.25 kilo.

Dumbbell materialen

Naast het gewicht van dumbbells is er nog een belangrijk element op te letten. Het materiaal van de dumbbells. Dumbbells heb je in verschillende materialen. Elk type materiaal heeft unieke eigenschappen en zo zijn eigen voor- en nadelen. Het meest gangbare zijn gietijzeren dumbbells. Het voordeel van gietijzer is dat het compact, sterk maar bovenal goedkope dumbbells zijn. Je hebt dus geen grote schijven nodig voor veel gewicht en het is robuust materiaal. Het nadeel van gietijzer is dat je het risico loopt om je vloer te beschadigen wanneer je het laat vallen.

Het tweede meest voorkomende materiaal is vinyl. Men spreekt vaak over vinyl dumbbells maar vaak betreft het hier gietijzer met een vinyl coating. De vinyl coating zorgt ervoor dat de buitenkant van de dumbbell schijven wat handzamer en zachter zijn.

Tot slot heb je nog chroom, polyurethaan en rubber. Rubberen dumbbells zijn naar onze mening verwaarloosbaar omdat de verhouding formaat/gewicht niet fijn is voor thuis. Dumbbells van chroom zijn vaak van binnen van gietijzer en voorzien van een chromen coating. Chroom ziet er mooi uit maar daar is het ook mee gedaan. Het kost veel extra geld en heeft verder geen meerwaarde. Polyurethaan is wel fijn materiaal maar vind je vaak niet in verstelbare dumbbells.

Kortom, bedank bij een dumbbell set kopen goed welk materiaal het beste bij je past. Ik heb zelf dumbbells van vinyl en ben hier uitermate tevreden mee.