Dumbbells kopen

Wil jij een setje dumbbells kopen? Dan ben je hier aan het goede adres voor uitgebreid advies! Dumbbells zijn onmisbaar voor iemand die thuis aan krachttraining doet maar ook voor mensen die aan cardiotraining doen. Ze zijn klein, makkelijk op te bergen en veelzijdig te gebruiken. Om deze reden zijn dumbbells het meest voorkomende trainingsmateriaal wat je bij mensen thuis aantreft.

Welk gewicht dumbbells heb ik nodig?

Ga je dumbbells kopen? Dan is natuurlijk éen van de belangrijkste vragen: Welk gewicht dumbbells heb ik nodig?

Welk gewicht dumbbells je nodig hebt hangt onder andere af van de volgende twee factoren:

  1. Welke trainingsoefeningen je wil gaan doen
  2. Hoe veel je verwacht te groeien in je kracht

Elke spiergroep is verschillend. De ene spiergroep kan een stuk meer gewicht tillen dan de ander. Daarom hangt het gewicht van de dumbbells die je nodig hebt af van de trainingsoefening die je wil gaan doen. Voor de rug oefening dumbbell rows heeft de gemiddelde sporter al snel meer dan 25 kilo nodig. Voor de bicep curl is 8 tot 14 kilo voor de gemiddelde sporter voldoende.

Kortom, inventariseer eerst welke oefeningen je wil gaan doen met de dumbbells. En stem hier het gewicht van je dumbbells op af. Voor de gemiddelde sporter (man) kun je uitgaan van ongeveer de volgende gewichten:

OefeningMinimaalMaximaal
Borst (bankdrukken10 kilo36 kilo
Rug (dumbbell rows)14 kilo40 kilo
Biceps (bicep curl)8 kilo14 kilo
Triceps (tricep extension)4 kilo14 kilo
Schouders (front raises)4 kilo16 kilo

Wil je veelzijdig kunnen trainen, dan raden wij sterk aan om verstelbare dumbbells aan te schaffen. Bij verstelbare dumbbells ben je vrij om het gewicht te wijzigen. Ook nemen ze minder ruimte in dan een heel rek aan vaste dumbbells. Tot slot is het ook nog eens een stuk goedkoper. Kijk als je dumbbells gaat kopen dus of het maximale gewicht hoog genoeg is en of ze verstelbaar zijn.

Echter, het maximale gewicht is niet het enige waar men naar moet kijken. Ook de variateit in het gewicht is belangrijk. Daarmee bedoelen we het aantal schijven en de verschillende gewichten van deze schijven. Een dumbbell van 20 kilo kun je natuurlijk opdelen in twee schijven van 10 kilo. Maar ook in vier schijven van 5 kilo en vele andere combinaties. Hoe meer schijven en hoe meer verschillende gewichten, hoe flexibeler je bent.

Dumbbells kopen voor thuis – de meest populaire modellen

Dumbbells zijn er in allerlei soorten, materialen en prijzen. Je hebt extreem goedkope dumbbells maar ook zeer dure dumbbells. De beste dumbbells zijn uiteraard afhankelijk van je voorkeuren, trainingsbehoeften en hoe veel je eraan uit wil geven. In de hedendaagse sportschool vind je meestal een rek aan vaste dumbbells met polyurethaan coating in elk verschillend gewicht. Het polyurethaan is duurzaam en de vaste dumbbell zorgt ervoor dat je snel door kunt trainen en snel kunt wisselen. Bij mensen thuis vind je meestal een setje verstelbare dumbbells. Verstelbare dumbbells maken je flexibel en zijn relatief goedkoop. Wij hebben een aantal dumbbells op een rijtje gezet die in onze ogen een prima prijs/kwaliteit verhouding bieden. Een aantal dumbbells die in onze ogen prima doorgaan voor beste dumbbells voor thuis.

Tunturi Vinyl Dumbbell Set 30 Kilo

Tunturi Vinyl dumbbells kopen

De Tunturi vinyl dumbbellset is een dumbbellset die een uitstekende prijs kwaliteit verhouding biedt. Vinyl dumbbell sets zijn namelijk een stuk voordeliger dan polyethuraan dumbbellsets. De Tunturi vinyl dumbbellset bestaat uit twee dumbbellstangen met 4 schroefsluitingen. Daarbij zitten halterschijven van 1.25kg, 2k en 3.75kg Alles bij elkaar opgeteld wegen deze halterschijven 28kg. De doorsnede van de dumbbell stang is 25 millimeter. Dit betekent dat je de set kunt uitbreiden met additionele halterschijven waarvan het gat een diameter van 25mm heeft. De schroefsluiting kun je eventueel ook vervangen voor een veersluiting.

Bowflex 552i Selecttech Dumbbell Set 23.8 Kilo

Bowflex 552i selecttech dumbbell 238kg

De Bowflex Selecttech dumbbellset is het neusje van de zalm onder de verstelbare dumbbells. Bij de selector dumbbells hoef je niet langer de sluitveer eraf te trekken of de schroefsluiting eraf te draaien om vervolgens halterschijven erbij te doen of eraf te halen. Je legt de dumbbell in zijn base, je draait het draaimechanisme aan de buitenzijde tot deze het gewenste gewicht aangeeft en dan pak je de dumbbell weer op. Met dit mechanisme kun je enorm snel wisselen van gewicht. Je verliest geen kostbare tijd meer met het continu blijven aanpassen van je dumbbells. De Bowflex Selecttech Dumbbell heb je in twee verschillende uitvoeringen. Je hebt de 552i die een gewicht heeft van 2 tot 24 kilo. Daarnaast heb je ook nog de 1090i die een gewicht heeft van 4 tot 40.8 kilo.

Domyos Gietijzeren Dumbbells 20 Kilo

Domyos Dumbbells 20kg

De Domyos dumbbells 20kg is een ideaal geprijsd setje voor de beginner. Deze set bestaat uit twee staven met schroefdraad die elk 2 kilo wegen. De staven zijn 35cm lang en hebben een diameter van 28mm. Hierbij krijg je acht gietijzeren halterschijven van 1 kilo en vier schijven van 2 kilo. Deze kun je vastzetten met verchroomde spanmoeren. Deze spanmoeren wegen elk ook nog eens 200 gram. Daarbij kun je ook de schijven nog eens uitbreiden. Bij de leverancier (Decathlon) kun je voor scherpe prijzen extra gietijzeren halterschijven kopen.

Gyronetics Kunststof Dumbbells 30 Kilo

Gorillasports Dumbbells 30kg Kunststof

De Gyronetics kunststof dumbbells van 30kg zijn ideaal voor zowel fanatiek als recreatief thuisgebruik. Kunststof dumbbells zijn iets minder robuust dan gietijzeren dumbbells maar zijn zeker mooier voor het oog en wat handzamer voor thuis. Als je kunststof dumbbells laat vallen heb je minder kans op schade dan bij het laten vallen van gietijzeren dumbbells.

Deze set bestaat uit twee korte halterstaven met een breedte van 48.7 cm en een diameter van 25mm. Hierbij ontvang je acht 2.5 kilo schijven, vier schijven van 1.25 kilo en 4 schijven van 0.75 kilo. Je kunt de schijven verankeren met de vier meegeleverde schroefsluitingen.

Tunturi Gietijzeren Dumbbells 20 Kilo

Tunturi Gietijzeren Dumbbellset 20kg

De Tunturi gietzijderen dumbbellset is een eenvoudige, doch erg degelijke dumbbellset voor thuis. De set bestaat uit twee dumbbellstangen met schroefsluiters. Hierbij krijg je vier schijven van 1.25kg en vier schijven van 2.5kg. Tel dit op bij de 2.5kg van de dumbbell stangen en je hebt twee dumbbells van 10 kilo. De schroefsluitingen kun je eventueel vervangen voor veersluitingen om het wisselen een stuk sneller te maken. De diameter van de dummbell stang is 30 millimeter. Dit betekent dat je de dumbbells eventueel kunt uitbreiden. Door aanvullende dumbbell schijven te kopen kun je het gewicht van 10 kilo dus al snel uitbreiden.

Dumbbells kopen – de belangrijke aandachtspunten

Dummbells heb je allerlei soorten en maten. Zo heb je dumbbells in verschillende vormen. De ronde dumbell en de hexagonale dumbbell. De hexagonale dumbbell is een zeshoekige dumbbell. Het voordeel van een zeshoekige vorm is dat deze niet wegrolt als je deze op de grond legt. Dit zorgt ervoor dat je oefeningen kunt doen die je met een ronde dumbbell niet kunt. Het nadeel is dat hexagonale dumbbells over het algemeen niet verstelbaar zijn. Wat verstelbare dumbbells zijn leggen we je nu uit.

Naast de ronde en hexagonale dumbbell kun je een onderscheid maken tussen vaste en verstelbare dumbbells. Bij een vaste dummbell vormen de stang en het gewicht één geheel. Je kunt de schijf dus, over het algemeen, niet verwijderen. Ook kun je er geen nieuwe schijven op monteren of het aantal schijven uitbreiden.

Bij een verstelbare dumbbell heb je een combinatie van een losse stang en schijven. Deze schijven kun je over de stang schuiven en vervolgens vastzetten met een schroefsluiting of een veersluiting.

Het voordeel van de vaste dumbbell is dat ze robuust en makkelijk in het gebruik zijn. Je pakt er één op, je kunt er gelijk mee gaan trainen en ze zijn stevig. Het nadeel is dat je voor elk gewicht een andere dumbbell moet hebben. En dat merk je in de portemonnee. De vaste dumbbell vind je daarom eerder in de sportschool maar niet vaak bij mensen thuis.

Wil je trainen met verschillende gewichten en heb je geen zin om erg veel geld kwijt te zijn? Dan kun je het beste overwegen om verstelbare dumbbells te kopen.

Het materiaal van de halterschijven

Tot slot kun je nog onderscheid maken in het het materiaal van de dumbbell. En dan met name het materiaal van de halterschijven. Veel dumbbells zijn van gietijzer. Dit is logisch, want gietijzer is relatief zwaar en relatief goedkoop. Het nadeel van gietijzer is dat het broos is. Als je het laat vallen loop je het risico dat het breekt. Ook loop je het risico dat je je vloer beschadigd. Naast dumbbells van gietijzer heb je nog dumbbells van rubber, chroom of polyurethaan.

Het voordeel van rubber is dat het flexibel is. Als je de rubberen dumbbell laat vallen loop je weinig risico dat deze breekt. Ook loop je weinig risico dat je vloer er stuk van gaat. Het nadeel van rubber is dat het relatief licht is. Voor dumbbells van 20 kilo heb je al snel een stuk rubber met het formaat van een autoband nodig. Rubber leent zich daarom alleen voor relatief lichte dumbbells.

Chroom en polyurethaan

Tot slot is er nog chroom en polyurethaan. Over het algemeen is de dumbbell niet volledig van dit materiaal maar is het slechts een coating. Het gaat dan meestal om een gietijzeren dumbbell met een verchroomde coating of een polyurethaan coating.  Chroom is minder broos dan gietijzer en ziet er esthetisch uit. Een polyurethaan coating op een dumbbell geeft deze een wat zachtere buitenkant. Dit maakt de dumbbell minder broos en ook minder schadelijk voor je vloer.