Fietstrainer kopen
De fietstrainer is enkele jaren geleden begonnen aan een gigantische opmars en is sindsdien niet meer weg te slaan bij fanatieke fietsers thuis. Met een fietstrainer kun je het hele jaar door fietsen. In de lente en zomer fiets je lekker buiten. Zodra het weer slechter wordt en de wegen gladder worden stap je over op de fietstrainer. Op deze manier blijf je het hele jaar door actief zorg je ervoor dat je conditie op peil blijft. Zo hoef je niet elk voorjaar weer opnieuw op conditie te komen. Kortom, een fietstrainer is een must-have toestel voor de fanatieke wielrenner en mountainbiker.
Wie op zoek gaat naar een fietstrainer heeft de keuze uit talloze merken en modellen. Op deze pagina leggen we je er dan ook alles over uit. We leggen je uit wat de voordelen en nadelen van de fietstrainer zijn. Ook leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen de Tacx fietstrainer, de Zwift fietstrainer en andere uitvoeringen. We leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf en zetten de meest populaire modellen voor je op een rij.
Tacx
Flux S

Direct drive
1500 watt
Bluetooth en ANT+
Compatibel met Tacx Training en Zwift
Van Rysel
In’Ride 100


Wheel-on
550 watt
–
–
Elite
DIRETO XR-T


Direct drive
2300 watt
Bluetooth en ANT+
Compatibel met Zwift en My E-Training Elite
Wat is een fietstrainer precies?
Omdat er nog vaak genoeg misvattingen bestaan over wat een fietstrainer precies is leggen we je dit kort uit. Een fietstrainer is een apparaat waarmee je binnenshuis kunt trainen met je eigen racefiets of mountainbike. Dit doe je door je eigen racefiets of mountainbike op de fietstrainer aan te sluiten. Dit is dus niet hetzelfde als een hometrainer, een spinningfiets of een minibike.
De fietstrainer heb je in drie uitvoeringen. De direct drive, de wheel-on en de rollenbank. We leggen je hieronder uit wat de verschillen tussen deze modellen zijn.
De direct drive fietstrainer
De direct drive fietstrainer is de meest geavanceerde en tevens meest populaire uitvoering. Bij een direct drive uitvoering moet je je achterwiel monteren. Vervolgens zet je de fiets met de achter brug in de fietstrainer. Deze is voorzien van een cassette waar je vervolgens je ketting omheen spant. In de drive trainer zit een computer. Deze computer regelt je weerstand en kan in sommige gevallen zelfs een ondergrond stimuleren.
De direct drive fietstrainer heeft drie voordelen ten opzichte van de andere modellen. Het is het meest krachtige type. Dit houdt in dat je de weerstand flink kunt opschroeven. Daarnaast is dit type ook nog eens het meest accuraat. Deze weerstand kun je dus ook nog vrij accuraat inregelen. Tot slot is dit type fietstrainer een stuk stiller dan de wheel-on variant en de rollerbank.
Het nadeel van dit type fietstrainer is dat je je achterwiel moet demonteren om deze te kunnen gebruiken. Als je tijdens wisselende weersomstandigheden wil wisselen tussen binnen en buiten fietsen dan gaat er wat tijd zitten in het monteren en demonteren van het achterwiel. Daarnaast is de direct drive een stuk prijziger dan de andere modellen. Echter, voor deze meerprijs krijg je véél extra kwaliteit. Hieronder zetten we een aantal populaire direct drive fietstrainers voor je op een rij.
Tacx
Neo 2T Smart


2200 watt
Bluetooth en ANT+
Compatibel met Tacx Training en Zwift
Tacx
Flux 2 Smart


2000 watt
Bluetooth en ANT+
Compatibel met Tacx Training en Zwift
De wheel-on fietstrainer
Bij de wheel-on fietstrainer bevestig je je fiets met het achterwiel in een rol. Bij dit type hoef je het achterwiel dus niet te demonteren. Op deze rol zit een rem die weerstand uitoefent op je achterwiel.
Het voordeel van dit type fietstrainer is dat je je achterwiel niet hoeft te demonteren. Je kunt je racefiets of mountainbike simpelweg in de trainer hangen. Echter, we raden je wel aan om gebruik te maken van een trainerband. Dit is een speciale band die je om je achterband kunt wikkelen. Het remsysteem op de wheel-on fietstrainer zorgt namelijk voor aanzienlijke slijtage op je achterband. Trainen zonder een trainerband wordt op termijn een duur grapje met alle achterbanden die je vroegtijdig moet vervangen.
De wheel-on fietstrainer is relatief goedkoop vergeleken bij een direct drive model. Echter, het weerstandssysteem is wel iets minder accuraat en dit type maakt meer geluid. Het geluid van de trainerband in het remsysteem produceert nogal wat geluid. Kortom, dit type fietstrainer is gemakkelijk en goedkoop maar minder accuraat en niet bepaald stil. Hieronder zetten we een aantal populaire wheel-on fietstrainers voor je op een rij.
Van Rysel
In’Ride 100


550 watt
Geen verbinding
nvt.
Tacx
Flow Smart T2240



800 watt
Bluetooth en ANT+
Compatibel met Tacx Training en Zwift
De rollenbank
He laatste type fietstrainer is de rollenbank. Een rollerbank bestaat uit twee rollers waarop je je fiets kunt plaatsen. Vervolgens kun je gaan fietsen en zal de rollenbank ervoor zorgen dat je op één positie blijft fietsen. De rollerbank is een fietstrainer die je wat minder vaak bij mensen thuis tegenkomt.
Het voordeel van een rollenbank is dat je niets aan je fiets hoeft te demonteren. Je kunt gewoon je fiets op de rollenbank zetten en beginnen met fietsen. Een rollenbank heeft echter ook een aantal nadelen. Het eerste nadeel is dat deze niet is uitgerust met een weerstandssysteem. Je fietst dus altijd op dezelfde weerstand. Daarnaast vergt een rollenbank veel balans. Je moet namelijk zelf je balans houden op de rollenbank anders fiets je er vanaf.
Door deze eigenschappen wordt de rollenbank voor thuis wat minder vaak gebruikt. De rollenbank is vooral populair onder wielrenners die voor een wedstrijd even willen warmdraaien. Kortom, de rollenbank is toegankelijk, relatief goed geprijsd maar mist een weerstandsysteem. Hieronder zetten we een aantal populaire rollenbanken voor je op een rij.
Tacx
Antares


Rollenbank voor fietsen met bandenmaat 26 tm 29 inch
Sportsly
Rollenbank met voorwielsteun


Rollenbank met afneembare voorwielsteun t.b.v. beginners
Tacx
Galaxia T1100


Rollenbank voor fietsen met bandenmaat 26 tm 29 inch
De voordelen van een fietstrainer
Ondanks de mateloze populariteit van een fietstrainer hebben fietstrainers zo hun eigen voor- en nadelen. Als je erover nadenkt om een fietstrainer te kopen vinden wij dat je een goede afweging moet maken of dit de juiste keuze is voor je. Er zijn namelijk ook alternatieven zoals de hometrainer of de spinningfiets. Een high-end model van de fietstrainer kost al snel net zo veel als een degelijke hometrainer of spinningfiets.
Een fietstrainer heeft een aantal voordelen. Deze voordelen zijn voornamelijk de redenen dat men kiest voor een fietstrainer en niet voor een hometrainer of spinningfiets. Eén van de voornaamste voordelen is het formaat. Een fietstrainer is vrij klein. Deze kun je dan ook gemakkelijk opbergen als je klaar bent met trainen. Een hometrainer of spinningfiets daarentegen neemt permanent ruimte in.
Daarnaast kun je een fietstrainer gebruiken met je eigen racefiets of mountainbike. Als je een hometrainer of spinningfiets hebt dan heb je twee verschillende fietsen. Twee verschillende fietsen zijn toch altijd nét anders. Gaat je voorkeur ernaar uit om altijd met dezelfde fiets te rijden? Dan is een fietstrainer perfect voor je.
De nadelen van een fietstrainer
Naast de twee grote voordelen heeft een fietstrainer ook een aantal nadelen. Deze nadelen hangen ook samen met het type fietstrainer. Het grootste nadeel van een fietstrainer is dat het best wat tijd kost om de opstelling rijklaar te krijgen.
Allereerst moet je je wielrenfiets of mountainbike helemaal schoonmaken. Als je deze indoor gaat gebruiken wil je natuurlijk niet dat de modderkluitjes overal heen schieten. Vervolgens moet je de fiets op de fietstrainer monteren. Bij een wheel-on fietstrainer moet je je achterband voorzien van een trainerband en kun je vervolgens de fiets monteren. Bij een direct-drive uitvoering dien je zelfs het achterwiel te demonteren zodat je achteras op de fietstrainer kunt monteren. Tot slot moet je de fietstrainer aansluiten op je software en een eventueel beeldscherm.
Kortom, het opstellen van een fietstrainer kost je wat tijd. Dit is bij een hometrainer of spinningfiets wel anders. Bij deze fitness toestellen ga je zitten en kun je meteen fietsen. Daarbij dien je ook rekening te houden dat wisselen tussen wielrennen en de fietstrainer wanneer je maar één fiets hebt veel gedoe kan zijn. Het voordeel is dat je altijd op dezelfde fiets kunt trainen. Het nadeel is daarmee echter wel dat je niet zo snel kunt wisselen tussen binnen en buiten trainen. Natuurlijk kun je dit potentiële nadeel op een aantal manieren oplossen. Denk aan het gebruik van twee fietsen waarvan één voor buiten en één voor binnen of door de tijd en moeite die je steekt in het opstellen van de fietstrainer voor lief te nemen.
Virtuele trainingssoftware gebruiken
Naast de technische uitvoering (direct drive, wheel-on en rollerbank) zijn fietstrainers vaak uitgerust met virtuele trainingssoftware. Dit is dan ook iets wat de fietstrainer zo populair maakt. Met virtuele trainingssoftware kun je je fietstrainer aansluiten op je smartphone, tablet of laptop. Je fietstrainer stuurt de statistieken van je rit door naar je device. Andersom stuurt het device de weerstand van je fietstrainer aan.
Dit geeft je de mogelijkheid om je workout te tracken en om je workout aan te sturen. Bij veel virtuele trainingsapps kun je zelfs virtuele routes fietsen. In de app kun je virtuele of echte routes uitkiezen om te fietsen. Op je scherm zie je waar je fietst en hoe hard je fietst. Tijdens de rit past je app de weerstand van je fietstrainer aan. Tijdens een klim neemt de weerstand toe en tijdens een afdeling neemt deze af. Om het helemaal af te maken kun je je laptop of smartphone aansluiten op je tv. Zo zie je de route die je fietst op een groot scherm en ga je helemaal op in je workout.
Er zijn verschillende virtuele trainingsapps op de markt. Voor fietstrainers zijn Tacx en Zwift de meest bekende. Tacx is het merk van zowel de fietstrainer als de bijgeleverde Tacx Training App. Zwift is een virtuele trainingsapp die vaak compatibel is met fietstrainers van andere merken. Hieronder leggen we je over beide types wat uit.
Naast de technische uitvoering (direct drive, wheel-on en rollerbank) zijn fietstrainers vaak uitgerust met virtuele trainingssoftware. Dit is dan ook iets wat de fietstrainer zo populair maakt. Met virtuele trainingssoftware kun je deze aansluiten op je smartphone, tablet of laptop. Je fietstrainer stuurt de statistieken van je rit door naar je device. Andersom stuurt het device de weerstand van je fietstrainer aan.
Dit geeft je de mogelijkheid om je workout te tracken en om je workout aan te sturen. Bij veel virtuele trainingsapps kun je zelfs virtuele routes fietsen. In de app kun je virtuele of echte routes uitkiezen om te fietsen. Op je scherm zie je waar je fietst en hoe hard je fietst. Tijdens de rit past je app de weerstand van je fietstrainer aan. Tijdens een klim neemt de weerstand toe en tijdens een afdeling neemt deze af. Om het helemaal af te maken kun je je laptop of smartphone aansluiten op je tv. Zo zie je de route die je fietst op een groot scherm en ga je helemaal op in je workout.
Er zijn verschillende virtuele trainingsapps op de markt. Voor fietstrainers zijn Tacx en Zwift de meest bekende. Tacx is het merk van zowel de fietstrainer als de bijgeleverde Tacx Training App. Zwift is een virtuele trainingsapp die vaak compatibel is met fietstrainers van andere merken. Hieronder leggen we je over beide type fietstrainers wat uit.
De Tacx fietstrainer
Zoals we zeiden is de Tacx fietstrainer de meest bekende variant. Tacx is een merk van Garmin en staat bekend als het merk wat de fietstrainer op de kaart heeft gezet. Tacx is de fabrikant van zowel de fietstrainer zelf als de software die bij de fietstrainer wordt geleverd. Dit is de Tacx training software.
Dit is gemakkelijk omdat nieuwe Tacx producten automatisch koppelen met de laatste versie van de Tacx Training software. Zoals je al hebt kunnen zien heeft Tacx verschillende fietstrainers in zowel de direct drive, wheel-on en rollenbank uitvoering. De meest bekende modellen hiervan zijn de:
Tacx Flux S



De Tacx Flux S is een nauwkeurige en slimme direct drive fietstrainer met een relatief betaalbaar prijskaartje. Bij de Tacx Flux S krijg je een fietstrainer met een vermogen van 1500 watt die is voorzien van bluetooth en ANT+ technologie. Deze fietstrainer is stabiel, relatief stil en biedt je de mogelijkheid om tot 10% te klimmen.
Tacx Flow Smart T2240



De Tacx Flow Smart T2240 is één van de bekendste wheel-on fietstrainers. Het voordeel van een wheel-on model is dat deze een stuk voordeliger zijn dan de direct drive variant. Zit je met een beperkt budget? Dan raden wij aan om te gaan voor een wheel-on uitvoering. De Tacx flow Smart T2240 heeft een vermogen van 800 watt en is voorzien van bluetooth en ANT+ technologie. Dit betekent dat je ook deze fietstrainer kunt aansluiten op een virtuele trainingssoftware. Dit maakt de Tacx Flow Smart één van de weinige wheel-on trainers die dit kan.
De Zwift fietstrainer
De Zwift fietstrainer is ook een sterke opkomer in de markt van de fietstrainers. Hierbij is het belangrijk om te weten dat Zwift geen fabrikant is van fietstrainers. Zwift is enkel ontwikkelaar van virtuele fietssoftware voor je smartphone, tablet of laptop. Naast Zwift zijn er talloze andere producenten van virtuele fietssoftwares. Echter, van al deze producenten biedt Zwift de meeste mogelijkheden en is daarom het meest populair.
Zwift is dus een virtuele trainingssoftware die je gebruikt met fietstrainers van een ander merk. Dit klinkt wellicht raar maar is eigenlijk vrij logisch. Een fietstrainer is namelijk uitgerust met een kleine computer die voorzien is van een ANT+ of een Bluetooth verbinding. Middels deze verbinding koppel je je device aan je fietstrainer. Echter, niet elke trainer is compatibel met elke virtuele trainingssoftware. We raden je dan ook aan om een model te kopen waarvan je zeker weet dat deze compatibel is met Zwift. De meest populaire Zwift fietstrainers zie je hieronder.
Wahoo
KICKR Core


Direct drive fietstrainer
1800 watt
Met bluetooth en ANT+
Elite
DIRETO X


Direct drive fietstrainer
2100 watt
Met bluetooth en ANT+
Wahoo
KICKR Snap


Wheel-on fietstrainer
1100 watt
Met bluetooth en ANT+
Wat heb je nog meer nodig?
Met een fietstrainer en een racefiets kom je al een heel eind. Afhankelijk van je gewenste trainingservaring maar ook het model kun je je setup uitbreiden met verschillende materialen. Zoals we hebben uitgelegd adviseren we je een trainersband te nemen bij een wheel-on uitvoering. Als je dit niet doet is de slijtage op je achterband dermate groot dat je deze al snel zult moeten laten vervangen.
Daarnaast adviseren we je ook om een trainingsmat aan te schaffen. Dit is een rubberen of van schuim gemaakte mat die je onder je fiets neerlegt. Deze mat zorgt ervoor dat je vloer niet beschadigd raakt, het geeft je extra demping en vangt tijdens het trainen je zweet op.
Naast deze twee essentiële accessoires zijn er nog talloze optionele accessoires die je workout prettiger of spannender maken. Hieronder zetten we er een paar op een rij.
- Een groot tv scherm zodat je helemaal kunt opgaan in je virtuele trainingsrit.
- Een ANT+ dongel zodat je je trainer kunt verbinden met je laptop. (let op, dit is niet in alle gevallen nodig)
- Een voorwielsteun om je voorwiel goed te kunnen stabiliseren.
- Een hartslagmeter om je hartslag te kunnen meten.
- Een ventilator om rijwind te stimuleren.
Kortom, met de juiste accessoires kun je je setup naar een veel hoger niveau tillen.