Fitness apparatuur voor thuis –  7 tips voor de ultieme homegym

Laatst gewijzigd door Thomas op februari 12, 2022

Met fitness apparatuur voor thuis tover je je slaapkamer, zolder of garage om in een homegym. Met een homegym kun je thuis trainen. Je hoeft dan in principe niet meer de deur uit voor de sportschool. Dit kan natuurlijk nog wel. De één schaft fitness apparatuur voor thuis aan als vervanging voor de sportschool. De ander doet dit juist als een toevoeging op de sportschool.

Thuis trainen heeft een aantal grote voordelen. Het eerste voordeel is dat je er veel tijd mee bespaart. Je hoeft niet meer naar en van de sportschool te reizen. Als de sportschool een kwartier bij je vandaan ligt scheelt dat je al snel een half uur per workout. Door dit half uur vervolgens weer in je workout te steken krijg je betere resultaten.

Daarnaast heeft sporten met fitness apparatuur voor thuis nog wat voordelen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot anderen klaar zijn met apparaten. Je hebt geen last van de nieuwjaarsdrukte. Ook hoef je je geen zorgen te maken wanneer je wil sporten op de welbekende drukke tijden. Kortom, met fitness apparatuur voor thuis ben jij de baas van de sportschool. Tot slot is het ook nog zo dat er geen vreemden staan te zweten op je apparaten. Jij sport wanneer je wil, hoe lang je wil zonder rekening te houden met anderen.

Fitness apparatuur voor thuis kopen

Er zijn in Nederland steeds meer mensen die vanwege de bovenstaande voordelen fitness apparatuur voor thuis aanschaffen. Ook ikzelf heb een homegym met een squatrek, een halterbank en verscheidene accessoires. Als je fitness apparatuur voor thuis gaat kopen heb je veel keuze. Het inrichten van een homegym is niet zo makkelijk als het lijkt. Je zit namelijk vaak met beperkte ruimte en een beperkt budget.

In dit artikel leggen we je uit welke fitness apparatuur voor thuis door veel sporters wordt gebruikt en waarom. We leggen je uit hoe je succesvol een sportkamer inricht en waar je op moet letten. We laten je zien welke fitness apparatuur voor thuis zowel betaalbaar als degelijk is en hoe je fitness toestellen op elkaar kunt afstemmen.

De meest populaire krachttraining apparaten voor thuis

De meeste mensen die een homegym inrichten houden zich bezig met krachttraining. Met de juiste combinatie aan krachttraining apparaten heb je genoeg variatie om je hele lichaam te trainen. Zoals we al zeiden zijn budget en ruimte vaak de beperkende factoren. Kortom, je moet creatief zijn en slimme keuzes maken.

Als we het hebben over het budget is het handig om de juiste verwachtingen te scheppen. Degelijke fitness apparaten zijn niet goedkoop. Een goed squatrek kost je al snel een paar honderd euro. Hetzelfde geldt voor een goede halterbank en een halterset. Echter, wat veel mensen vaak vergeten is dat ook de sportschool niet goedkoop is. Een degelijk krachttraining apparaat gaat gemakkelijk meer dan tien jaar mee. Als je 40 euro per maand betaalt aan de sportschool dan kost dat je 480 euro per jaar. Als je tien jaar lang naar de sportschool gaat kost dat je dus 4800 euro. Tel daar eventuele benzinekosten bij op en je bent zo nog duizend euro meer kwijt. En dan moet je genoegen nemen met de drukte, beperkte openingstijden enzovoorts. Kortom, het is belangrijk om de investering in fitness apparatuur voor thuis in het juiste perspectief te zien. Het is een investering die je over een langere periode afschrijft.

Hieronder laten we je zien welke fitness apparatuur voor thuis een goede invulling is voor je homegym.

Het multifunctionele squatrek

Goede fitness apparatuur voor thuis heeft één gedeeld kenmerk. Het is veelzijdig. Vanwege de beperkte ruimte kun je het je niet veroorloven om apparaten te kopen waarmee je maar één spiergroep kunt trainen. Kortom, de apparaten die je koopt moeten veelzijdig zijn.

Het multifunctioneel squatrek is hier een goed voorbeeld van. Dit is een squatrek waar je naast squatten nog meer mee kunt. Dit kun je sowieso al met een squatrek. Wie enige ervaring heeft in de sportschool kent ze vast wel. Mensen die bankdrukken onder het squatrek. Waar dit in de sportschool voor sommigen een doorn in het oog is kun je dit thuis gewoon doen. Zoals we je hebben uitgelegd ben jij de baas van je homegym.

Een veelzijdig squatrek is een goed stukje fitness apparatuur voor thuis. Om ermee te beginnen kun je er natuurlijk mee squatten. Zet er een verstelbare fitnessbank onder en je kunt er onder bankdrukken, incline bankdrukken en zelfs decline bankdrukken. Daarbij zijn veel multifunctionele squatrekken voorzien van meer mogelijkheden. Zo heb je ze met een lat bar waar je pull-ups kunt doen. Ook zijn er modellen die zijn voorzien van een cable row. Kortom, het multifunctioneel squatrek is een goede aanwinst voor in de homegym. Hieronder zie je een aantal populaire modellen.

Corength Multifunctioneel Squatrek

fitness apparatuur voor thuis

Het multifunctioneel squatrek van Corength is stevig en veelzijdig. Dit squatrek heeft verstelbare stanghouders. Deze kun je tussen de 55 en 180 cm met intervallen van 5 cm instellen. Ook heeft dit squatrek een lat bar. Aan deze lat bar kun je pull-up oefeningen doen. Ook zit er een hoge en een lage pulley op dit squatrek. Met de hoge pulley kun je o.a. je triceps trainen en met de lage pulley je biceps. Kortom, met dit multifunctionele squatrek kun je zeer veelzijdig trainen.

Body Solid Multi Press Squatrek

body solid multipress squat rek

Dit squatrek van Body Solid is een zogeheten gunrack. Een gunrack is voorzien van meerdere vaste afleggers die schuin oplopen. Dit gunrack heeft 14 verschillende aflegposities met een maximaal belastbaar gewicht van maar liefst 450 kilo. Ook zitten op dit gunrack vier verschillende opbergmogelijkheden voor 50mm halterschijven. Combineer dit gunrack met een verstelbare halterbank en je kunt er ook onder bankdrukken. Kortom, dit is een zeer stevig en veelzijdig squatrek.

De multifunctionele halterbank

Fitness apparatuur voor thuis wat je ook vaak tegenkomt is de multifunctionele halterbank. Een halterbank is vaak een combinatie van een verstelbare fitnessbank, afleggers voor het bankdrukken en één of meerdere andere apparaten. Er zijn uitvoeringen met een preacher pad en een aflegger voor een curlstang. Ook zijn er uitvoeringen waarop je leg extensions kunt doen. Door de veelzijdigheid valt de multifunctionele halterbank onder de populaire fitness apparatuur voor thuis.

Het eerste belangrijke om te beseffen is dat men vaak de keuze maakt tussen een multifunctioneel squatrek óf een multifunctionele halterbank. Beiden is namelijk dubbelop. Als je gaat voor een squatrek kun je beter een verstelbare fitnessbank kopen en onder je squatrek bankdrukken. Ga je toch voor een multifunctionele halterbank, kijk dan eens hieronder wat de populaire modellen zijn.

Virtufit Multifunctionele Halterbank Deluxe

fitness apparatuur voor thuis kopen

Deze multifunctionele halterbank van Virtufit is erg veelzijdig. De halterbank bestaat uit een verstelbare fitnessbank en afleggers voor de halterstang. Hiermee kun je bankdrukken en incline bankdrukken. Daarnaast zit er een preacher pad op waarmee je je biceps kunt trainen. Ook is deze halterbank voorzien van een leg developer. Hiermee kun je leg curls en leg extensions doen. De afleggers zijn voorzien van dipsteunen waarmee je je triceps kunt trainen. Kortom, met deze multifunctionele halterbank kun je veelzijdig trainen.

Toorx WBX-90 Professionele Halterbank

fitness apparatuur voor thuis aanschaffen

De Toorx WBX-90 is een professionele halterbank. Dit fitness apparaat bestaat uit een halterbank, een leg extension en een preacher pad. Zowel de zitting als de rugleuning van deze halterbank zijn verstelbaar. De zitting is verstelbaar op drie niveaus van nul tot 30 graden. De rugleuning is verstelbaar op vijf niveaus van nul tot 90 graden. Je kunt het squatrek belasten tot 120 kilo, de leg extension tot 50 kilo en de bank kan nog eens een gebruikersgewicht van 120 kilo aan.  

Belangrijke accessoires om thuis mee te trainen

Naast de grote apparaten zoals de halterbank en het squatrek mogen bij je fitness apparatuur voor thuis ook de accessoires niet ontbreken. Accessoires zijn namelijk ideaal voor in je homegym. Ze zijn vaak klein, makkelijk op te bergen en veelzijdig. Er zijn veel verschillende accessoires waarmee je je workout leuker, uitdagender en afwisselender kunt maken.

Denk aan accessoires zoals dumbbells. Met dumbbells kun je allerlei oefeningen doen. Denk aan de bicep curl, de tricep extension, dumbbell rows, chest press enzovoorts. Hieronder staan een aantal populaire dumbbells voor je op een rij.

Tunturi

Verstelbare dumbbell set

Tunturi Vinyl verstelbare dumbbells

28 kilo

Diameter: 25mm

Lengte: 45cm

Sluiting: Schroef

Materiaal: Vinyl

Bowflex

Selecttech dumbbells

Bowflex Selecttech 1090i dumbbell set

40 kilo

Diameter: nvt

Lengte: 43cm

Sluiting: nvt

Materiaal: Kunststof

Gyronetics

Verstelbare dumbbell set

Gorillasports Dumbbells 30kg Kunststof

30 kilo

Diameter: 25mm

Lengte: 46cm

Sluiting: Schroef

Materiaal: Kunststof

Een andere bekende accessoire is het buikspierwiel. Een klein en goed betaalbaar krachttraining apparaat waarmee je je hele core kunt trainen. Buikspierwielen heb je in verschillende uitvoeringen. Hieronder staan een aantal verschillende modellen.

Tunturi

Biekspierwiel Deluxe

Tunturi Buikspierwiel Deluxe Kniemat

Dubbel wiel incl. kniemat

Gymstick

Dubbel Buikspierwiel

Gymstick Buikspierwiel Weerstandsband en Kniemat

Dubbel wiel incl. weerstandsband en kniemat

Harbinger

Ab Carver Pro

Harbinger Ab Carver Pro

Buikspierwiel met veermechanisme en kniemat

Tot slot zijn er nog de weerstandsbanden. Weerstandsbanden zijn elastieken met een verschillende dikte. Met deze elastieken kun je allerlei verschillende oefeningen doen. Denk aan bicep curls, tricep extensions maar ook allerlei oefeningen voor je rug en benen. Daarbij zijn weerstandsbanden ook nog eens erg licht. Je kunt ze dan ook makkelijk meenemen op reis. Hieronder staan een aantal verschillende uitvoeringen.

Reeva

Resistance Bands 4 Stuks

Reeva Weerstandsbanden 4 Stuks

Gemaakt van polyester en elastaan. Met anti-slip rand.

Virtufit

Weerstandskabel Zwart Medium

virtufit krachttraining apparaat kopen

Zwarte weerstandskabel met elastiek en twee handvaten.

Tunturi

Weerstandsbanden 5 Stuks

Tunturi Weerstandsbanden 5 stuks

Gemaakt van latex. Verschillende kleuren en weerstanden.

De juiste fitness apparatuur voor thuis uitkiezen

We hebben je eerder in dit artikel uitgelegd dat fitness apparatuur voor thuis uitkiezen niet gemakkelijk is. Budget en ruimte beperken vaak je mogelijkheden. Echter, als je gaat voor degelijke en veelzijdige apparaten kun je een kleine slaapkamer omtoveren tot een veelzijdige homegym. Voeg dan een paar handige accessoires toe en je kunt ineens nóg meer oefeningen. Bij het uitkiezen van de juiste fitness apparatuur voor thuis zul je goed moeten kijken naar je sportieve ambities. Zorg ervoor dat je apparaten aanschaft waarmee je deze ambities waar kunt maken.