Fitnessmat kopen
Wil jij een fitnessmat kopen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dat begrijpen wij maar al te goed! Op deze pagina leggen we je dan ook alles uit over de fitnessmat. We leggen je precies uit waarin fitnessmatten van elkaar verschillen en hoe jij een fitnessmat koopt die perfect bij jou past.
Als je thuis aan kracht- of cardiotraining doet dan is de kans groot dat je op een zeker moment een fitnessmat nodig gaat hebben. De fitnessmat is een mat die je gebruikt als ondergrond voor bepaalde fitness oefeningen die je op de vloer doet. Denk aan ab crunches, fire hydrants, glute bridges en meer.
Het eerste wat je dient te weten is dat een fitnessmat wat anders is dan een yogamat. Veel mensen realiseren zich dit niet maar het gaat hier om twee verschillende producten. Een fitnessmat gebruik je voor fitness en een yogamat gebruik je voor yoga. Dit klinkt heel simpel maar wordt nog al te vaak vergeten.
Er zijn twee verschillen tussen de twee soorten matten. Een fitnessmat is dikker dan een yogamat en biedt daarom meer demping. Een yogamat is stroever en biedt meer grip dan een fitnessmat. Je kunt een yogamat natuurlijk wel gebruiken als fitnessmat en andersom. Echter, we raden je aan om dit niet te doen. Er zijn natuurlijk niet voor niets twee verschillende matten
Als je een fitnessmat gaat kopen zul je merken dat er veel keus is. Om een goede fitnessmat uit te zoeken moet je een mat uitkiezen die past bij jou voorkeuren en trainingsroutines. Verder in dit artikel leggen we je uit waarin fitnessmatten verschillen en waar je op moet letten bij de aanschaf. Hieronder zetten we een aantal populaire fitnessmatten voor je op een rij.
Domyos
Fitnessmat

15 mm dik
180 x 63 cm
Anti-slip: Ja
Virtufit
Fitnessmat met draagkoord

15 mm dik
180 x 60 cm
Anti-slip: onbekend
Tunturi
Fitnessmat pro

15 mm dik
180 x 60 cm
Anti-slip: Ja
De dikte en het formaat van de fitnessmat
Het meest belangrijke aspect is de dikte en het formaat van de fitnessmat. Fitnessmatten varieren nogal eens in dikte. De meeste matten zijn ergens tussen de 1 en 2 centimeter dik. Matten die dunner zijn dan 1 centimeter zijn (meestal) verkapte yogamatten en geen fitnessmatten.
Fitnessmatten zijn zo dik omdat ze voldoende demping moeten bieden. Bij sommige oefeningen steun je voor een langere periode met je volle gewicht op de mat. Zolang de mat voldoende demping biedt krijg je geen last van pijntjes. Daarbij is deze demping ook beter voor je gewrichten.
Neem de ab crunch of Russian twist als voorbeeld. Bij deze oefening steun je met al je gewicht op je billen. Bij een té dunne fitnessmat ga je dit merken. Je krijgt last van je stuitje en de oefening wordt vervelend om uit te voeren. Kortom, de dikte is een belangrijk aspect van een fitnessmat.
Naast de dikte is natuurlijk ook het formaat van belang. Als je bovengemiddeld lang bent raden we aan om een fitnessmat uit te zoeken die wat groter is. Als je eenmaal een fitnessmat hebt wil je die goed kunnen benutten. Het is zowel zonde als vervelend als je met een plank half op en half achter de fitnessmat steunt. Kortom, let bij het kopen van een goede fitnessmat op de dikte en het formaat.
Heb je een fitnessmat met anti-slip nodig?
Yogamatten zijn vaak standaard voorzien van anti-slip. Bij fitnessmatten verschilt dit nogal eens. Over het algemeen heb je aan de bovenzijde van een fitnessmat geen hele sterke anti-slip nodig. Echter, het is wel fijn als de fitnessmat een beetje stroef is. Zo glijd je tijdens het uitvoeren van een plank niet van de mat af.
Echter, waar het hier vooral om draait is hoe glad jouw vloer is. Als jij een gladde ondervloer hebt zoals laminaat, pvc of een tegelvloer en je legt hier een gladde mat op loop je het risico dat de mat snel schuift. Dit is vervelend tijdens het trainen.
Kortom, bij een gladde vloer kun je het beste een fitnessmat met anti-slip aanschaffen. Zo zorg je ervoor dat jouw fitnessmat te allen tijde stevig blijft liggen!
Kun je de fitnessmat gemakkelijk meenemen?
Als je de fitnessmat op één locatie gaat gebruiken dan kun je je voornamelijk richten op formaat en comfort. Echter, er zijn ook veel mensen die de fitnessmat graag meenemen. Denk aan meenemen naar de sportschool of naar een bootcamp.
Er zijn fitnessmatten op de markt die zijn uitgerust met een draagkoord. Dit koord span je om de opgerolde fitnessmat heen. Dit geeft je de mogelijkheid om de fitnessmat makkelijk mee te nemen. Daarnaast is een dikke fitnessmat natuurlijk lastiger op te rollen dan een dunne fitnessmat. Een dikke mat zal opgerold ook meer ruimte innemen.
Kortom, als je de fitnessmat regelmatig wil meenemen zul je een afweging moeten maken. Een dunne mat is gemakkelijker op te rollen en neemt minder ruimte in. Echter, een dikkere mat geeft weer meer comfort. Een fitnessmat met draagkoord maakt de fitnessmat makkelijk mee te nemen maar je kunt ook een aparte hoes voor je fitnessmat aanschaffen.
Verwar een fitnessmat niet met een beschermmat voor je fitnessapparatuur
Twee producten die ook nog wel eens door elkaar gehaald worden zijn de fitnessmat en de beschermmat voor je fitnessapparatuur. Ook dit zijn twee verschillende producten.
De fitnessmat gebruik je voor het uitvoeren van fitness oefeningen. De fitness beschermmat gebruik je om je vloer te beschermen tijdens het fitnessen. Je kunt je vloer beschermen voor vallende zware objecten maar ook voor het schuiven van een fitnesstoestel. Een fitness beschermmat is vaak van een ander soort materiaal dan de fitnessmat. Ook zijn deze vaak een stuk groter. Ben je niet op zoek naar een fitnessmat maar juist een beschermmat voor je fitnessapparaten? Lees dan hier verder!