Foam roller kopen

Wil jij een foam roller kopen maar weet je niet welk type het beste is voor jouw specifieke situatie? Dan ben je hier aan het juiste adres voor professioneel advies!

Een foam roller is een van schuim gemaakte rol met een structuur. Deze rol gebruik je voor of na je workout voor zelfmassage. Het gebruik van de foam roller heeft een aantal voordelen. Hieronder zetten we deze voordelen op een rij.  

  1. Het verlicht spierpijn.
  2. Het verbetert je flexibiliteit waardoor je op den duur minder snel blessures krijgt.
  3. Het bevordert de doorbloeding in de spieren. Dit bevordert onder andere je herstel na een workout.
  4. Het helpt je om pijnlijke knopen in je spieren los te masseren. Zo kom je sneller van je blessures af.

Het gebruik van de foam roller is een vorm van self-myofascial release. Door het lichaamsgewicht te gebruiken op de roller ga je verklevingen onder de huid tegen en zorg je dus voor een beter herstel en minder spierpijn.

De foam roller heb je in verschillende uitvoeringen. Je hebt harde en zachte rollers, brede en smalle rollers en rollers in verschillende structuren. In deze post leggen we je alles uit over de foam roller. We leggen je uit hoe je de juiste keuze foam roller koopt en hoe je deze correct gebruikt.

Virtufit

Virtufit foam roller kopen

Medium

Lengte: 33 cm

Diameter: 14 cm

Domyos

Domyos foam roller kopen

Zacht

Lengte: 38 cm

Diameter: –

Triggerpoint

Triggerpoint foamroller medium

Medium

Lengte: 66 cm

Diameter: 12.7 cm

Hoe je de juiste foam roller uitkiest

Het uitkiezen van de juiste foam roller is even een zoektocht. Foam rollers heb je namelijk in verschillende uitvoeringen. Er zijn drie eigenschappen waarin foam rollers verschillen. Dit is de hardheid, het formaat en de textuur. We leggen je uit wat deze eigenschappen exact zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een foam roller.

De hardheid

Op het gebied van hardheid heb je doorgaans drie verschillende uitvoeringen. Je hebt de soft, medium en hard. Dit spreekt min of meer voor zich. Bij een zachte foam rollers is het schuim vrij zacht en bij een harde is het schuim hard. Welke hardheid je kiest hangt min of meer af van je eigen voorkeuren en waar je de foam roller voor gaat gebruiken.

Als je met je volle gewicht op een foam roller leunt is een harde foam roller al snel iets te hard. Daarnaast verschilt de impact van de foam roller ook waar op je lichaam je deze gebruikt. De bovenbenen zijn bijvoorbeeld gevoeliger dan de onderrug.

We raden je aan om in ieder geval niet te beginnen met een harde foam roller maar altijd met een zachte of een medium variant. Naarmate je deze gebruikt kun je voor jezelf bepalen of je een hardere foam roller nodig hebt.

Het formaat

Naast de hardheid verschillen foam rollers ook in formaat. Je hebt brede en smalle foam rollers. We raden je aan een foam roller te kopen die in ieder geval breed genoeg is voor het beoogde gebruik. Een foam roller kan in principe niet te breed zijn maar wel snel te smal. Houd er wel rekening mee dat een smalle foam roller over het algemeen iets goedkoper is. Echter, als je een extra foam roller moet aanschaffen omdat je foam roller te smal is voor bijvoorbeeld je rug dan ben je een dief van je eigen portemonnee.

De textuur

Een foam roller is aan de buitenzijde doorgaans voorzien van een textuur. Deze textuur kan helemaal glad zijn maar wat ook vaak voorkomt is een noppige textuur. Foam rollers met een gladde textuur worden in principe niet gebruikt voor zelfmassage. Dit type foam roller wordt over het algemeen gebruikt voor yoga en pilates oefeningen.

De foam roller met noppen of ribbels wordt wel gebruikt voor zelfmassage. De noppen op de foam roller zorgen namelijk voor het stimuleren van de trigger points. Hiermee bevorder je de doorbloeding en stimuleer je trigger points.

Oefeningen met de foam roller

We hebben je zojuist uitgelegd wat de drie belangrijkste eigenschappen van een foam roller zijn. Hieronder laten we je zien welke oefeningen je met een foam roller kunt doen. Zoals eerder uitgelegd gebruik je de foam roller voor verschillende doeleinden. Voor het verlichten van spierpijn, het bevorderen van doorbloeding en het los masseren van pijnlijke knopen.

De foamroller kun je onder andere gebruiken voor de volgende delen van je lichaam:

  1. De kuiten.
  2. Je hamstrings.
  3. Je quadriceps.
  4. De bovenrug.
  5. Je onderrug
  6. Je billen en je heupen.

Deze spiergroepen pak je door de foam roller onder je te leggen. Leun vervolgens met je gewicht op de foam roller en maak de rollende beweging. Let bij het gebruik van de foam roller dat de noppen in de structuur goed contact maken met de knopen in je spieren. Heb je het gevoel dat dit niet het geval is? Probeer dan een beetje te schuiven op de foam roller tot de noppen precies op de goede plek zitten.

In de video hieronder zie je hoe je de foam roller oefeningen kunt uitvoeren.