Gewichten kopen? Dit zijn de beste en goedkoopste keuzes

Laatst gewijzigd door Thomas op december 20, 2022

Wil jij gewichten kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? In de post leggen we je alles uit wat je moet weten over het kopen van gewichten.

Met een setje gewichten kun je thuis aan krachttraining maar ook aan cardiotraining doen. Zo zorg je ervoor dat je effectief naar je sportieve doelen toe werkt. Of je nou vet wil verbranden, spiermassa wil kweken of gewoon fit wil blijven. Met een setje gewichten kan het allemaal.

Als je gewichten gaat kopen heb je veel verschillende keuzes. Je hebt gewichten in verschillende materialen, verschillende uitvoeringen en verschillende prijzen. In deze post leggen we je uit hoe je gewichten uitzoekt die bij jou passen en wat de beste gewichten voor thuis zijn.

Gewichten kopen? De top van 2022

Om je in je zoektocht naar gewichten alvast op weg te helpen zetten wij een aantal gewichten voor je op een rij. Hieronder zie je gewichten die voor ons een plekje krijgen tussen de top van 2022. Dit zijn gewichten

Corength

Halterset voor krachttraining

Corength gewichten kopen halterset

93 kilo

Gietijzer

20 halterschijven

Speciale sluiting

Diameter: 28 mm

Virtufit

Verstelbare dumbbell set

virtufit goedkoopste dumbbells voor thuis

30 kilo

Vinyl

16 halterschijven

Schroefsluiting

Diameter: 25 mm

Tunturi

Dumbbell

Tunturi Gietijzeren Dumbbellset gewichten kopen

15 kilo

Gietijzer

8 halterschijven

Schroefsluiting

Materiaal: Kunststof

Gewichten kopen – op deze drie dingen moet je letten

Een simpele zoekopdracht op het internet levert al snel honderden verschillende resultaten op. Kleine gewichten, grote gewichten, verstelbare gewichten en vaste gewichten voor allerlei verschillende prijzen. Als je gewichten gaat kopen zijn dit de belangrijkste aandachtspunten om op te letten.

Met verstelbare gewichten ben je maximaal flexibel

Als je gewichten gaat kopen heb je de keuze uit vaste gewichten of verstelbare gewichten. Bij vaste gewichten vormt het gewicht één geheel. Bij verstelbare gewichten heb je te maken met een stang waaraan je halterschijven kunt vastmaken. Deze bevestig je met een sluitschroef of een sluitveer.

Vaste gewichten kom je vaak tegen in de sportschool. Het voordeel van vaste gewichten is dat je snel kunt wisselen van gewicht zonder dat je bezig bent met het verwisselen van halterschijven. Zo kun je tijdens een krachtuithoudingsvermogen oefening snel doorgaan met je workout. Echter, voor thuis zijn vaste gewichten vaak niet rendabel. Ze nemen veel ruimte in beslag en kosten een stuk meer dan verstelbare gewichten. Kortom, voor thuis adviseren we je altijd om te gaan voor verstelbare gewichten.

Het materiaal van de gewichten

Het tweede belangrijke aandachtspunt is het materiaal van de gewichten. Hiermee bedoelen we over het algemeen het materiaal van de halterschijven. Halterschijven heb je in verschillende materialen. Althans, men heeft het vaak over materialen maar eigenlijk gaat het meestal om een coating.

Het meest voorkomende materiaal is gietijzer. In principe zijn bijna alle gewichten van gietijzer. Gietijzer is compact, zwaar en relatief goedkoop. Gewichten van gietijzer zijn vaak echter ook hard. Als je een gewicht van gietijzer laat vallen op je dure laminaatvloer loop je het risico op schade.

Om dit te voorkomen heb je gewichten met een coating. Denk aan een coating van rubber, vinyl of chroom. Een coating van chroom levert je aan demping weinig tot niets op. Het ziet er alleen mooi uit. Vinyl en rubber zijn qua demping wat zachter. Met deze coating loop je minder risico op beschadigingen. Van deze twee is vinyl relatief goedkoop maar het is ook minder dempend. Rubber is wat duurder maar dempt ook beter.

Ik wil gewichten kopen – hoe veel heb ik nodig?

Tot slot rest er natuurlijk nog een belangrijke vraag… namelijk: hoe veel gewicht heb ik nodig? Hoe veel gewicht je nodig hebt hangt af van drie factoren:

  1. De oefeningen die je doet.
  2. Hoe sterk je bent.
  3. Hoe veel je nog in kracht verwacht te groeien.

Vooral het groeien in kracht is een factor waar veel mensen vergeten rekening mee te houden. Ze kopen een setje gewichten waarmee ze nu mee uit de voeten kunnen en gaan fanatiek trainen. Na verloop van tijd worden ze sterker en vormen de gewichten steeds minder uitdaging. Het is dan ook belangrijk op je gewichten te kopen op de groei.

Hoe veel gewicht je nodig hebt hangt ook af van de oefeningen die je ermee doet. Zo heb je voor sterke spiergroepen zoals je rug meer gewicht nodig dan voor het trainen van je triceps. Hieronder leggen we je kort uit welke oefeningen je onder andere met gewichten kunt doen en hoe veel gewicht je hiervoor nodig hebt.

OefeningBeginnerGevorderde
Bicep curls (biceps)6 – 8 kg12 – 16 kg
Chest press (borst)10 – 14 kg18 – 36 kg
Tricep extensions (triceps)2 – 6 kg6 – 10 kg
Dumbbell rows (rug)10 – 16 kg26 – 40 kg
Front raises (schouders)2 – 4 kg4 – 12 kg

De diameter van de halterschijven

We hebben je net uitgelegd dat je gewichten het beste kunt kopen op de groei. Gewichten zijn een uitstekende investering in je gezondheid. Je moet er naar onze mening echter wel op richten om ze zo lang mogelijk te kunnen gebruiken. Hoe langer je de gewichten kunt gebruiken, hoe meer het loont om te investeren in goede gewichten ten opzichte van een sportschool abonnement.

Echter, als er dan toch een moment komt waarop er een schijf kapot gaat of als je uit je gewichten groeit dan heb je altijd nog een laatste strohalm: uitbreiden. Verstelbare gewichten kun je theoretisch gezien uitbreiden. Dit doe je door simpelweg extra halterschijven te kopen. Echter, dit uitbreiden is helaas niet altijd mogelijk.

Extra halterschijven zijn doorgaans alleen te koop voor de populaire maten. Daarom adviseren we je om bij het kopen van gewichten te letten op de diameter. De meest voorkomende diameter is 50 millimeter. Dit is de olympische standaard. Echter, gewichten met een diameter van 50 mm zijn relatief duur. Standaard maten die je thuis vaker aantreft zijn 30 mm en 28 mm.

Kortom, kijk bij de aanschaf van gewichten goed naar de diameter. Een veel gebruikte diameter is niet alleen handig in het geval je moet uitbreiden. Je kunt zo ook de halterschijven gebruiken op andere stangen zoals een halterstang. Je haalt het meeste rendement uit je investering als je een goede set halterschijven hebt met verschillende halterstangen waar je deze aan kunt bevestigen.