De beste gietijzeren halterset voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op december 30, 2021

Een gietijzeren halterset is een must-have voor iedere thuissporter. Gietijzer is sterk, compact en bovenal goedkoop. Dit maakt een gietijzeren halterset enorm populair voor thuis. Het kiezen van de perfect gietijzeren halterset vereist wat onderzoek. Er zijn namelijk veel verschillende modellen op de markt. In deze post gaan we dieper in op het halterset van gietijzer. We leggen je uit wat de top modellen van 2021 zijn en wat de belangrijke aandachtspunten zijn om op te letten. Tot slot leggen we je uit welke alternatieven je hebt naast gietijzer.

De voor- en nadelen van een gietijzeren halterset

Gietijzer is ongetwijfeld het meest populaire materiaal voor haltersets en dumbbells. Dit komt voornamelijk omdat het compact en goedkoop is. Omdat het compact is nemen de halterschijven niet veel ruimte in. Dit is fijn zodat je het thuis gemakkelijk kunt opbergen. Daarnaast is gietijzer het goedkoopste materiaal voor halterschijven. Hierdoor betaal je geen honderden euro’s voor een halterset.

Gietijzeren halterset kopen

Gietijzer kent echter wel één groot nadeel. Het is hard en het kan broos zijn. Als je een gietijzeren halterset of schijf laat vallen kan dit schade veroorzaken. Schade aan bijvoorbeeld je vloer of andere materialen. Het is natuurlijk enorm zonde als je je laminaatvloer beschadigd doordat je iets laat vallen. Het tweede nadeel van gietijzer is dat het broos kan zijn. Als je het laat vallen loop je niet alleen risico op schade aan je vloer. Je loopt ook het risico dat je halterschijf in tweeën breekt.

Hier kun je natuurlijk twee dingen aan doen. Voorzichtig omgaan met je materialen lijkt ons logisch. Daarbij kun je overwegen om beschermmatten op je vloer te leggen.

De beste gietijzeren halterset van 2021

Om je in je zoektocht alvast op weg te helpen hebben wij een aantal gietijzeren haltersets voor je op een rij gezet. Dit zijn haltersets die naar onze mening doorgaan voor de beste gietijzeren halterset van 2021. Haltersets met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en dus een goede aanwinst zijn voor je homegym.

Bij het aanschaffen van een gietijzeren halterset voor thuis is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zaken zoals het gewicht, de verstelbaarheid, de stang en de diameter. Onder de top 4 haltersets van 2021 leggen we je in detail uit wat dit inhoudt.

Corength

Gietijzeren halterset

Corength gietijzeren halterset 93kg

93 kilo

Diameter: 28mm

Rechte stang

Lengte: 175cm

Inclusief dumbbells

Body Solid

Olympische set

Body Solid Olympische Gietijzeren Halterset

140 kilo

Diameter: 50mm

Rechte stang

Lengte: 220cm

Exclusief dumbbells

Virtufit

Curlstang

Virtufit Curlstang Gietijzer 40kg

40 kilo

Diameter: 30mm

Curled stang

Lengte: 120cm

Exclusief dumbbells

De aandachtspunten van een gietijzeren halterset

Als je een gietijzeren halterset gaat aanschaffen wil je natuurlijk wel de beste koop doen. Om hiervoor te zorgen gaan we je hieronder wat uitleggen over haltersets. We vertellen je waar je exact op moet letten bij de aanschaf van een halterset.

De diameter van de halterschijven

Het allerbelangrijkste aspect van een gietijzeren halterset is de diameter van de halterschijven. Als je je halterset wil uitbreiden met nieuwe halterschijven is het handig als er halterschijven te koop zijn die passen op je halterset. Om deze kans zo groot mogelijk te maken is het verstandig om een veel gebruikte diameter te kopen. De meest voorkomende diameter is 30 en 50 millimeter. Olympische haltersets hebben een diameter van 50mm. Veel haltersets voor thuis hebben een diameter van 30mm. Kortom, let bij de aanschaf van een gietijzeren halterset op de diameter.

Het totale gewicht

Bij het kopen van een gietijzeren halterset is het belangrijk om te kijken naar het totale gewicht van de halterset. Je wil er natuurlijk wel gevarieerd mee kunnen trainen. Met te weinig gewicht kun je bepaalde oefeningen al niet snel doen. Ook wanneer je fanatiek traint word je sterker en ga je meer gewicht gebruiken. Bepaal dan ook goed hoe veel gewicht je maximaal denkt nodig te hebben.

Het type en de lengte van de halterstang

Bij een halterset kan het type en de lengte van de halterstang nog wel eens verschillen. Zo zijn er haltersets met een rechte halterstang. Ook zijn er haltersets met een gebogen oftewel curled halterstang. Daarnaast verschilt de lengte van de halterstang ook nog wel eens. Er zijn halterstangen van 140cm lang maar ook van 180 en 220 cm.

De vorm en lengte van de halterstang bepalen welke oefeningen je ermee kunt doen. Zo is de curled halterstang ideaal voor bicep curls en overhead tricep extensions maar niet erg lekker voor de benchpress en de military press. Daarbij kun je met een lange halterstang bankdrukken, deadliften en squatten. Met een vrij korte halterstang is dit weer moeilijker.

Het is daarom slim of te bedenken welke oefeningen je wil doen met de halterset en deze daarop te selecteren. Heb je bijvoorbeeld al een lange en rechte benchpress stang? Overweeg dan om je set uit te breiden met een curled halterset. Heb je nog geen materiaal en wil je enkel beginnen met een halterset? Dan kun je beter een gietijzeren halterset met een lange rechte stang kopen. Hiermee kun je namelijk het meest veelzijdig trainen.