Tips bij het kopen van een goedkoop squatrek

Laatst gewijzigd door Thomas op februari 6, 2022

Een goedkoop squatrek is een ideale uitkomst voor thuissporters die geen vermogen willen uitgeven aan hun spullen. Met een squatrek zorg je ervoor dat je ook je benen thuis kunt trainen. Zo zie je er na een jaar niet uit als een legday skipper. Daarnaast kun je met een squatrek vaak nog meer. Zo kun je met een squatrek soms ook bankdrukken en eventueel tricep dips doen. In dit artikel gaan we dieper in op het goedkoop squatrek. We leggen je uit waarin een goedkoop squatrek verschilt van een duur squatrek. Ook leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een goedkoop squatrek en zetten we wat producten voor je op een rij.

Het beste goedkope squatrek van 2021

Om je in je zoektocht naar een goedkoop squatrek alvast wat op weg te helpen hebben we een aantal modellen voor je op een rij gezet. Een aantal populaire en goedkope modellen die door veel thuissporters worden gebruikt.

Domyos

Squatrek

Domyos goedkoop squatrek

Verbonden squatrek

Pull-up bar

Geen dipsteunen

Max. gewicht: 175kg

Safety spotters

Virtufit

Verstelbaar squatrek

Virtufit verstelbaar squatrek

Verbonden squatrek

geen pull-up bar

Dipsteunen

Max. gewicht: 220kg

Safety spotters

Domyos

Multifunctioneel squatrek

Domyos Multifunctioneel Squatrek

Power cage

Pull-up bar

Geen dipsteunen

Max. gewicht: 200kg

Safety spotters

De verschillende soorten squatrekken

Squatrekken zijn er in alle soorten, maten en natuurlijk prijzen. Over het algemeen is een squatrek vrij simpel. Deze bestaat enkel en alleen maar uit metaal. In de regel is het vrij simpel. Je betaalt grotendeels voor de hoeveelheid metaal. Hoe meer metaal en hoe hoger de kwaliteit en de dikte van het metaal, hoe duurder het squatrek is.

Als men kijkt naar het metaal in een squatrek zijn er twee belangrijke zaken om te beseffen. De kwaliteit en dikte van het metaal bepaalt hoe stevig een squatrek is. Het ene squatrek heeft een maximale belasting van 500 kilo en de ander slechts van 150 kilo.

Daarnaast is er nog de hoeveelheid metaal. De hoeveelheid metaal wordt bepaald door hoe minimalistisch of uitgebreid het squatrek is.

De losse staanders

De meest minimalistische uitvoering zijn de losse staanders. Zoals je op de foto hieronder kunt zien zijn losse staanders twee losse metalen palen. Op de bovenkant van deze palen liggen aflegsteunen waarop je de halterset kunt neerleggen.

losse staanders

Het mag duidelijk zijn dat dit het meest minimalistisch uitgevoerde squatrek is. Daarom zijn losse staanders vaak ook het meest goedkoop. Losse staanders hebben naast de voordelige prijs nog een voordeel. Ze nemen weinig ruimte in en zijn makkelijk op te bergen. Bij gebrek aan ruimte kun je ze na de training aan de kant schuiven.

Losse staanders hebben echter ook twee grote nadelen. Het eerste nadeel is de veiligheid. Losse staanders staan los en zijn daarmee vrij wankel. Eén verkeerde beweging tijdens het afleggen en je kan in de problemen komen. Kortom, bepaal voor jezelf in hoeverre je dit risico wil nemen.

Verbonden staanders

Een iets uitgebreider type squatrek zijn de verbonden staanders. Verbonden staanders zijn twee staanders die zijn verbonden. Bij sommige uitvoeringen betekent dit dat de staanders enkel op de vloer verbonden zijn. Deze staanders hebben dan een dwarsbalk op de vloer die beide staanders aan elkaar verbindt. Bij andere uitvoeringen zijn de staanders zowel op de vloer als aan de bovenkant met elkaar verbonden.

verbonden staanders squatrek

Het voordeel van verbonden staanders is dat deze stabieler zijn dan losse staanders. Je loopt bij het afleggen niet het risico dat je de staanders omver tikt. Het voordeel van staanders die ook aan de bovenkant zijn verbonden is dat je deze kunt gebruiken voor pull-ups. Uiteraard zijn deze over het algemeen wel duurder.

De power cage

De meest uitgebreide versie van een squatrek is de power cage. Zoals je op de foto kunt zien is dit een grote metalen kooi waarin je onder andere kunt squatten. Het mag duidelijk zijn dat een power cage bestaat uit veel meer metaal dan losse staanders en verbonden staanders. Deze is dan ook een stuk duurder.

Echter, een power cage is dan ook veel steviger. Ook kun je er veel meer mee. Je kunt er vaak squatten, bankdrukken, pull-ups doen en ook je gewichten ophangen. Een nadeel van de power cage is dat deze veel ruimte inneemt.

power cage

Welk goedkoop squatrek past bij jou?

We hebben je net uitgelegd welke drie soorten squatrekken er zijn. Hiervan zijn de losse staanders het meest goedkope squatrek. Het verbonden squatrek zit qua prijs in het midden en de power cage is vaak de meest dure variant.

Echter, binnen elk type squatrek heb je goedkope en dure uitvoeringen. Losse staanders mogen dan wel het goedkoopst zijn maar wij raden deze eigenlijk altijd af. Ze zijn simpelweg te gelimiteerd en te gevaarlijk voor thuis. Eén verkeerde beweging en je zit in de problemen. Daarom adviseren wij altijd om te gaan voor een verbonden squatrek of een power cage. Deze mogen wel iets duurder zijn maar zijn het extra geld zeker waard.

Welk goedkoop squatrek bij je past hangt af van je budget, voorkeuren en hoe zwaar je traint. Het allerbelangrijkste is dat je squatrek stevig genoeg is. Hoe stevig dit moet zijn hangt af van hoe veel je squat en hoe veel je nog verwacht te groeien. Let daarom goed op de maximale belastbaarheid en koop je squatrek op de groei. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen waar je het squatrek voor wil gaan gebruiken. Naast squatten kun je het squatrek vaak ook gebruiken om te bankdrukken. Of je er tricep dips en pull-ups op kunt doen verschilt per squatrek. Vind je dit belangrijk? Kijk dan goed of je squatrek is uitgerust met dipsteunen of een pull-up bar.

Kortom, kijk bij een goedkoop squatrek niet alleen naar de prijs maar ook naar de mogelijkheden.