Goedkope fitness apparaten voor thuis

Laatst gewijzigd door Thomas op april 16, 2022

Veel beginnende thuissporters gaan voor hun homegym op zoek naar goedkope fitness apparaten. Met goedkope fitnessapparaten kun je vrij low budget thuis aan krachttraining doen. Met wat creativiteit richt je voor een paar honderd euro je eigen sportschool op je zolder of garage in.

Het vinden van goedkope fitness apparaten is wel even een kleine uitdaging. Een uitdaging die niet zonder risico is. We nemen aan dat je bekend bent met de uitspraak “goedkoop is duurkoop”. Dit is natuurlijk niet altijd zo maar komt helaas ook voor bij fitness apparaten. De kwaliteit van veel goedkope fitness apparaten laat nog wel eens te wensen over. Ze zijn vaak van wat minder stevige en minder hoogwaardige materialen dan professioneel materiaal. Dit hoeft in principe geen probleem te zijn. Fitness apparaten voor thuis hoeven niet te voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als apparaten in de sportschool. Deze apparaten worden minder intensief gebruikt dan in de sportschool. Ook worden ze over het algemeen zorgvuldiger gebruikt.

In dit artikel leggen we je alles uit over het vinden van goedkope fitness apparaten. We leggen je uit hoe je ervoor zorgt dat je zowel voordelige als kwalitatief goede apparaten kunt vinden. Ook leggen we je uit met welke combinatie van apparaten jij een veelzijdige sportkamer kan inrichten. Tot slot zetten we wat goedkope fitnessapparaten voor je op een rij.

Een veelzijdige homegym met goedkope fitness apparaten inrichten

Als je thuis aan krachttraining gaat doen is één ding belangrijk. Dat is dat je veelzijdig kunt trainen. Door veelzijdig te trainen pak je alle spiergroepen mee. Zo zorg je ervoor dat je spieren gebalanceerd groeien en vermijd je pijntjes en blessures. Daarnaast maakt veelzijdig sporten het sporten leuker. Het wordt natuurlijk snel saai wanneer je elke dag maar dezelfde drie oefeningen kunt doen.

Het inrichten van een veelzijdige homegym mét ook nog eens een beperkt budget vereist een goede planning. Een veelzijdige sportkamer inrichten is sowieso al een uitdaging vanwege de beperkte ruimte die je vaak hebt. Door ook nog eens een beperking in je budget heb je te maken met twee beperkende factoren. Echter, met wat juiste kennis is dit zeker niet onmogelijk. We leggen je hieronder wat verschillende opties uit.

Dumbbells en een halterset

Een setje dumbbells en een halterset zijn op de eerste plaats onmisbaar voor in je homygym. Daarnaast zijn dit ideale attributen voor mensen met een beperkt budget. Dumbbells en een halterset zijn namelijk relatief goedkoop en je kunt er erg veelzijdig mee trainen. We raden je dan ook zeker aan om een set dumbbells en een halterset aan te schaffen.

Als je dit gaat doen, geef dan de voorkeur aan verstelbare dumbbells en een verstelbare halterset. Doordat deze verstelbaar zijn kun je het gewicht aanpassen en verschillende spiergroepen trainen. Als we kijken naar materiaal dan zijn gietijzer en vinyl het goedkoopst. Hieronder zetten we een paar voordelige setjes op een rij.

Corength

Halterset met dumbbells

Corength halterset gietijzer 93kg

93 kilo

Gietijzer

Diameter: 28 mm

Virtufit

Halterset met dumbbells

goedkope fitness apparaten

30.5 kilo

Vinyl

Diameter: 25 mm

Virtufit

Halterset met dumbbells

Virtufit goedkope fitness apparaten

60.5 kilo

Vinyl

Diameter: 25 mm

Een verstelbare trainingsbank

Naast dumbbells en een halterset is een verstelbare trainingsbank ook een must-have voor in je homegym. Deze trainingsbank kun je namelijk ideaal combineren met dumbbells. Met een trainingsbank en dumbbells kun je verschillende oefeningen doen. Zo train je op meerdere manieren je borst door de dumbbell press, incline dumbbell pres en de decline dumbbell press. Je kunt ook je schouders trainen door de shoulder press, je rug met dumbbell rows of je buik met ab crunches. Als je deze bank kunt combineren met afleggers dan kun je je trainingsbank combineren met je halterset.

Een verstelbare trainingsbank hoeft niet duur te zijn. Het enige waar je op moet letten is dat de bank voldoende stevigheid biedt. Elke trainingsbank heeft een maximale belasting. Dit is de belasting van jouw gewicht plus het gewicht waarmee je traint. We raden je aan een verstelbare fitnessbank te kopen die voldoende stevig is voor jouw gewicht plus het gewicht waarmee je traint. Hieronder zetten we een aantal goedkope modellen voor je op een rij.

Corength

Verstelbare fitnessbank

Domyos Verstevigde en Verstelbare Fitnessbank

Max. belasting: 250 kg

7 standen

Incl. decline

Niet inklapbaar

Corength

Halterbank met afleggers

Domyos Opklapbare en Kantelbare Halterbank

Max. belasting: 200 kg

2 standen

Geen decline

Inklapbaar

Tunturi

UB20 Utility Bench

Tunturi UB20 Utility Bench

Max. belasting: 200 kg

7 standen

Incl. decline

Niet inklapbaar

Een verstelbaar squatrek

Wil je je homegym verder uitbreiden met goedkope fitness apparaten? Kijk dan ook eens naar het verstelbaar squatrek. Dit klinkt misschien al vrij uitgebreid maar niet elk squatrek ziet eruit zoals in de sportschool. Je hebt ook erg eenvoudige en goedkope uitvoeringen van het squatrek. In principe heeft een squatrek maar één primaire functie. Je moet je halterstang op verschillende hoogtes kunnen afleggen.

Voor iets meer dan 100 euro heb je al een verstelbaar squatrek waarop je je halterstang kunt afleggen. Met een squatrek zorg je ervoor dat je ook je benen kunt trainen. Dit is niet onbelangrijk omdat dit de spiergroep is die je toch wat minder makkelijk thuis kunt trainen. Echter, met een squatrek kun je nog veel meer dan alleen squatten. Door deze namelijk te combineren met je verstelbare trainingsbank en halterset heb je ook een benchpress opstelling. Daarnaast zijn sommige squatrekken ook voorzien van een optrekstang en/of dipsteunen. Hieronder laten we je een aantal goedkope modellen zien.

Virtufit

Verstelbaar squatrek

Virtufit verstelbaar squatrek

Max. belasting: 220 kg

Optrekstang: Nee

Dipsteunen: Ja

Domyos

Verstelbaar squatrek

Domyos goedkoop squatrek

Max. belasting: 175 kg

Optrekstang: Ja

Dipsteunen: Nee

Horizon Fitness

Adonis rack

Horizon Fitness Adonis Rack

Max. belasting: 160 kg

Optrekstang: Nee

Dipsteunen: Nee

Het multifunctioneel fitnessapparaat

Wil je geen losse apparaten combineren maar gewoon één goedkoop fitness apparaat hebben waarmee je veelzijdig kunt trainen? Dan kun je ook overwegen om een multifunctioneel fitness apparaat te kopen. Een multifunctioneel fitnesstoestel is eigenlijk een combinatie van meerdere apparaten die je in de sportschool tegenkomt. Welke combinatie dit is verschilt vaak. Echter, in de meeste gevallen is het een combinatie van een chest press, pec flies, een lat bar en eventueel een lage pulley. Hiermee kun je vrij veel verschillende oefeningen doen.

Multifunctionele fitnessapparaten zijn helaas niet heel goedkope fitness apparaten. Echter, het is belangrijk om dit wel in het juiste perspectief te zien. Je krijgt namelijk vrij veel functies in één apparaat. Als je met losse toestellen hetzelfde wil bereiken dan ben je ongeveer een vergelijkbare investering kwijt. Hieronder zetten we een paar goedkope fitness apparaten voor je op een rij.

Virtufit

Homegym KH1

Virtufit Krachtstation KH1

Gewichtenblok: 67.5kg

173 x 106 x 207 cm

Tunturi

HG10 Homegym

Tunturi HG10 Homegym

Gewichtenblok: 45 kg

142 x 118 x 206 cm

Domyos

Homegym

Domyos Compact Homegym full body fitness apparaat

Gewichtenblok: 60 kg

146 x 110 x 200 cm

Tweedehands goedkope fitness apparaten als alternatief

We hebben je net wat goedkope fitness apparaten voor in je homegym laten zien. Als je goedkoop thuis wil trainen kun je door creatief te zijn het een en ander aan goedkope fitnesss apparaten combineren. Zo kun je met een combinatie van dumbbells, een halterset en een verstelbare fitnessbank al vrij ver komen. Wil je dit allemaal in één, dan is een multifunctioneel fitnessapparaat wellicht een goed alternatief.

Echter, hoe je het ook wendt of keert. Voor een paar tientjes ben je niet klaar. Fitness apparaten kosten eenmaal geld en als je thuis wil gaan trainen dan is veelzijdig trainen belangrijk. Vallen de opties alsnog buiten je budget? Dan kun je nog een laatste alternatief overwegen. Dit is namelijk tweedehands fitness apparaten. Op sites zoals Marktplaats en ook in allerlei tweedehands verkoop kanalen op sociale media zijn er mensen die tweedehands materiaal verkopen. Echter, verwacht hier geen super goedkope fitness apparaten op de kop te kunnen tikken. Fitness materiaal is redelijk waardevast.