Halterset kopen – De beste haltersets van 2023

Wil jij een halterset kopen en ben je op zoek naar de beste halterset voor jouw thuisgym? Dan ben je hier aan het juiste adres voor professioneel advies.

De halterset is één van de meest populaire fitness materialen voor thuis. Dat deze zo populair is komt voor ons niet als een verrassing. Een halterset heeft namelijk talloze voordelen. Hieronder zetten we enkele voordelen op een rij:

  • Een halterset is goedkoop maar tóch veelzijdig. Voor een betaalbare prijs heb je een fitness toestel waarmee je ongeveer al je spiergroepen kunt trainen.
  • Je kunt een halterset gebruiken voor krachttraining maar ook voor workouts die gericht zijn op krachtuithoudingsvermogen en cardio. Denk aan een sport zoals bodypump.
  • Na je training berg je een halterset gemakkelijk op. In tegenstelling tot een bankdruk set neemt deze niet permanent ruimte in. Dit zorgt ervoor dat je ook kunt trainen in je slaapkamer, wasruimte of garage.
  • Een halterset is gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen. Zo kun je deze meenemen naar een bootcamp sessie, als je gaat trainen bij een vriend of vriendin of als je een keer buiten in de tuin wil trainen.

Kortom, een halterset is veelzijdig, gemakkelijk te verplaatsen en daarmee onmisbaar voor in je thuisgym.

halterset kopen image

De beste halterset voor thuis

Als je op zoek gaat naar de beste halterset voor thuis kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit honderden verschillende modellen. Vooral haltersets van de populaire merken Tunturi, en Virtufit en Decathlon zijn populair onder thuissporters.

Haltersets verschillen in materiaal, uitvoering, gewicht, formaat en nog een aantal aspecten. Daarbij hebben we ook te maken met verschillen in budget. De één vindt het geen probleem om 400 euro uit te geven maar voor de ander is 120 euro al aan de hoge kant.

Kortom, de beste halterset voor thuis is per persoon verschillend. Het is afhankelijk van je budget, je voorkeuren op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid, je sportieve doelen en je trainingsbehoeften.

Op deze pagina leggen we je dan ook alles uit over de halterset. We leggen je uit welke soorten haltersets er zijn. We zetten de belangrijke eigenschappen van de halterset op een rij en leggen je uit waar je op moet letten bij de aanschaf. Om je alvast wat op weg te helpen zetten we hieronder wat populaire haltersets op een rij:

Domyos

Halterset incl. dumbbells

Domyos Halterset kopen

93 kilo

Gietijzer

Stang: 175 cm

Diameter: 28 mm

Tunturi

Tri grip halterset

tunturi tri grip halterset 100 kg

100 kilo

Gietzijer

Stang: 180 cm

Diameter: 50 mm

Gymstick

Vivid bodypump set

gymstick bodypump halterset

20 kilo

Kunststof

Stang: 131 cm

Diameter: 30 mm

Wat kost een halterset?

Haltersets heb je in verschillende prijsklasses. Wat een halterset precies kost hangt af van een aantal verschillende factoren. Hieronder hebben we deze factoren op een rij gezet:

  • Het materiaal van de halterschijven.
  • Het totale gewicht van de set.
  • De lengte van de halterstang en diameter van de sleeves.
  • Het merk achter de halterset.  

De prijzen van een halterset varieren van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Een goedkope halterset heb je al voor ongeveer 80 euro. Voor deze prijs heb je natuurlijk wel een instapmodel. De halterstang is vaak aan de korte kant en de halterschijven zijn vaak van vinyl of gietijzer met een diameter van 25 tot 30 mm.

Geef je meer uit aan een halterset, dan neemt ook de kwaliteit ervan toe. Voor meer geld krijg je meer gewicht, een langere en stevigere halterstang en kwalitatief betere halterschijven zoals halterschijven met een rubberen coating of een tri-grip.

Het maximale wat je kunt uitgeven aan een halterset is ongeveer 500 euro. Voor dit geld heb je een olympische halterset met ongeveer 140 kilo aan kwalitatief goede tri-grip halterschijven. Kortom, de prijzen van een halterset liggen sterk uit elkaar.

Bepaal voor welk doel je de halterset gaat gebruiken

Als je een halterset gaat kopen is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je ermee wil gaan doen en welk doel je wil bereiken. Zoals we eerder hebben uitgelegd kun je deze gebruiken voor verschillende doelen. Hierbij kun je denken aan doelen zoals krachttraining, bodypump, circuit workout of bootcamps. Het doel wat je voor ogen hebt is namelijk  bepalend voor het type halterset wat het beste bij je past, welk gewicht je nodig hebt en van welk materiaal de halterset moet zijn.

Welk doel je ook voor ogen hebt, één advies geldt voor alle doelen. Koop voor thuis sowieso een verstelbare halterset.

Een halterset voor krachttraining

Voor reguliere krachttraining heb je een halterset nodig die aan een aantal eisen voldoet. Als eerste moet de halterstang lang en stevig zijn. De halterstang moet namelijk lang genoeg zijn om te kunnen afleggen op je squatrek of bankdruk set.

Daarnaast heb je veel gewicht nodig zodat je zwaar kunt trainen en kunt blijven groeien. Omdat je over het algemeen rustig en beheerst gebruik maakt van je materiaal maakt het niet echt uit van welk materiaal de halterschijven zijn. Rubber is prima maar ook gietijzer en vinyl zijn uitstekende keuzes.

Wil je meer weten over dit type halterset? Lees dan onze post over het kopen van een halterset voor krachttraining.  

Een bodypump halterset

Bij bodypump train je op een heel andere manier dan reguliere krachttraining. Over het algemeen ga je wat wilder om met de halterset. Het is dan ook belangrijk dat de halterschijven voorzien zijn van een zachte coating. Als je deze dan een keer wat wild neerlegt of onverhoopt laat vallen dan loop je geen risico op beschadigingen aan je vloer.

Daarnaast moet je bij bodypump snel kunnen wisselen van gewicht. Bij een bodypump halterset heeft elke halterschijf van elk gewicht een eigen kleur. Op deze manier kun je snel wisselen. Omdat bodypump meer aanspraak maakt op krachtuithoudingsvermogen zijn de halterstangen korter. Een kortere halterstang raakt minder snel uit balans en is handzamer in het gebruik. Daarnaast heb je bij bodypump ook een stuk minder gewicht nodig. Een kilo of 20 á 30 is meer dan voldoende.

Wil je meer weten over het aanschaffen van een bodypump halterset? Lees dan onze blogpost over de bodypump halterset.

Welk gewicht halterset moet ik kopen?

Als je een halterset gaat kopen dan staat altijd het gewicht van de set vermeld. Het is belangrijk om te weten dat het hier gaat om het totale gewicht van de set. Dit totale gewicht bestaat uit:

  1. Het gewicht van de halterstang.
  2. Het gewicht van de eventuele dumbbell stangen.
  3. Het gewicht van de halterschijven

Een olympische halterset van 100 kg bestaat dus uit een halterstang van 20 kg en halterschijven met een totaalgewicht van 80 kg. Heb je een olympische set van 100 kg incl. dumbbells, dan kun je uit gaan van een halterstang van 20 kg, twee dumbbell stangen van ongeveer 2.5 kg en dan nog 75 kg aan gewichten.

Maar hoe weet je nou welk gewicht je nodig hebt bij het kopen van een halterset?

Welk gewicht je nodig hebt hangt sterk af van de oefeningen die je met de halterset wil gaan doen, hoe ervaren je bent in krachttraining en hoe veel je verwacht op het gebied van kracht te groeien. Als je de halterset gaat gebruiken voor bodypump dan heb je aan ongeveer 20 á 30 kilo genoeg. Met een bodypump halterset train je snel en explosief. Je traint oefeningen die je staand kunt doen en waarbij je veel herhalingen doet.

Echter, ga je de halterset gebruiken voor krachttraining dan zal het gewicht afhangen van de oefening en je kracht. Hieronder hebben we een korte tabel met indicaties van het trainingsgewicht van een beginnende, half gevorderde en gevorderde sporter. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde man van 75 kilo. Ben je een vrouw? Ga dan uit van ongeveer twee-derde van de onderstaande gewichten.

OefeningBeginnerHalf gevorderdGevorderd
Benchpress40 kg70 kg100 kg
Squat50 kg100 kg150 kg
Deadlift50 kg120 kg160 kg
Overhead press15 kg30 kg40 kg
Bicep curl15 kg25 kg35 kg
Skull crushers10 kg15 kg25 kg

Kortom, ben je van plan het te houden bij bicep curls, overhead presses of skull crushers. Dan heb je misschien wel genoeg aan een halterset van 40 kg. Echter, ben je van plan zware oefeningen te gaan doen zoals de deadlift en benchpress? Dan raden we je aan om een set te kopen van minimaal 70 á 80 kilo.

Alles over de lengte en de diameter van de halterstang

Eerder hebben we je uitgelegd dat de prijs mede wordt bepaald door het formaat van het halterset. Haltersets heb je namelijk in allerlei verschillende formaten. Hierbij draait het om twee zaken:

  1. De lengte van de halterstang.
  2. De diameter van de uiteindes (sleeve) waarop de halterschijven worden gemonteerd.

De meest bekende uitvoering is de olympische halterset. Dit formaat zal je wellicht bekend voorkomen omdat deze wordt gebruikt in bijna elke sportschool. Een olympische halterset is 220 cm lang en de stang weegt exact 20 kilo. De stang heeft een greepdiameter van 28 tot 29 mm en de sleeves hebben een diameter van 50 mm. Dit betekent dat je er halterschijven met een diameter van 50 mm aan kunt  hangen. Deze halterschijven worden daarom ook wel olympische halterschijven genoemd.

Een olympische set is fijn omdat hij stevig is, van goede kwaliteit is en omdat het formaat wordt gebruikt in bijna alle sportscholen. Echter, een olympische set heeft ook een klein nadeel. De prijzen voor een set beginnen namelijk bij ongeveer 300 á 350 euro. Ben je op zoek naar een olympische halterset? Bekijk dan het assortiment bij:

fitwinkel logo halterset kopen
gorilla sports logo

Een korte halterset heeft ook zijn voordelen

Omdat een olympische halterset vrij prijzig is, zijn er fabrikanten die afwijkende maten produceren. Deze afwijkende maten zijn vrij populair onder thuissporters vanwege hun concurrerende prijs. Bij deze haltersets moet je je wel een aantal zaken realiseren:

  1. De halterstangen zijn vaak wat korter. Meestal tussen de 150 en 210 cm.
  2. De diameter van de sleeves zijn vaak kleiner. Dit verschilt per merk maar de sleeves variëren van 25 tot 30 mm.

Dit brengt een aantal voordelen maar ook nadelen met zich mee. Het eerst voordeel hebben we al benoemd: dat is de prijs. Het tweede voordeel is dat het kleine formaat beter past in een kleine ruimte. Bij het inrichten van een thuisgym is beperkte ruimte je grootste uitdaging. Met een halterstang van 180 cm heb je toch weer 40 cm bespaard. Een halterset in een kleiner formaat heb je al voor ongeveer 100 tot 150 euro. Hieronder hebben we er een paar op een rij gezet. Wil je er meer over weten? Lees dan onze blog post over de verstelbare halterset.

Een kleine halterset heeft ten opzichte van een olympische set ook een aantal nadelen. Zo is dit type halterstang vaak een stuk lichter dan een olympische stang. Gemiddeld gezien weegt dit type halterstang zo’n 5 tot 8 kilo. Als je zowel thuis als in de sportschool traint moet je steeds het gewicht omrekenen.

Tip: koop een set die je kunt uitbreiden

Als je fanatiek traint kan het na een tijdje voorkomen dat je uit je gewichten groeit. Vooral als je een halterset koopt met een wat lager gewicht. Naarmate je traint word je sterker en pak je steeds meer gewicht. Ook zie je nog wel eens dat trainingsbehoeften veranderen. Zo zijn er veel sporters die pas na enkele maanden de potentie van compound oefeningen zoals de squat en deadlift ontdekken. Echter, na een paar squats komt men er soms achter dat het gewicht wat ze hebben veel te licht is.

Op zo’n moment is het belangrijk dat je de halterset kunt uitbreiden. Het zou namelijk super zonde zijn van je geld als je genoodzaakt wordt om een hele nieuwe set te kopen. Gelukkig zijn er veel haltersets op de markt die je kunt uitbreiden. Dit kun je doen door extra halterschijven te kopen.

Echter, extra halterschijven zijn niet beschikbaar in alle diameters. Hierbij adviseren we je dan ook om een halterset te kopen met een veel voorkomende sleeve diameter. Voorbeelden hiervan zijn 50 mm, 30 mm en 28 mm.

Het materiaal van de halterset

Eén van de meest grote verschillen tussen haltersets is het materiaal. Hiermee bedoelen we het materiaal van de halterschijven. Hierbij is het belangrijk om een aantal zaken te weten:

  1. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen. Denk aan eigenschappen zoals de compactheid, zachtheid en de prijs. Elke eigenschap heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
  2. Halterschijven kunnen voorzien zijn van een coating. Dit wil zeggen dat de buitenkant van de halterschijf van een ander materiaal kan zijn dan de binnenkant.

Halterschijven zijn er in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn het gietijzeren halterset, vinyl, en rubber. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van elk materiaal op een rij gezet.

Gietijzer

gietijzeren halterschijf png

Gietijzer is compact. Een kleine gietijzeren halterschijf is al snel vrij zwaar. Het voordeel hiervan is dat je geen grote halterschijven nodig hebt voor veel gewicht. Gietijzer is echter ook hard. Als je een gietijzeren halterschijf laat vallen loop je risico op beschadigingen aan je vloer.

Rubber

Rubberen halterschijven zijn van binnen van gietijzer maar hebben een zachte rubberen coating. Deze zachte coating vermindert het risico op beschadigingen. Daarbij kun je rubberen halterschijven vaak verkrijgen in tri-grip uitvoering. Rubberen halterschijven zijn echter wel relatief prijzig.

rubberen halterschijf png

Vinyl

vinyl halterschijf png

Vinyl halterschijven zijn vaak scherp geprijsd en voorzien van een vinyl coating. Deze coating is zachter dan gietijzer maar harder dan rubber. Vinyl halterschijven zijn van binnen meestal van gietijzer maar kunnen ook gevuld zijn met zand of cement.

Halterset oefeningen voor thuis

Als je eenmaal een halterset hebt gekocht dan kun je ermee gaan trainen. Eerder op deze pagina hebben we je uitgelegd hoe veelzijdig deze is. In dit gedeelte laten we je dan ook zien welke oefeningen je er allemaal mee kunt uitvoeren.

Welke oefeningen je precies kunt doen hangt nog wel af van het type halterset en welke aanvullende materialen je hebt. Zo heb je voor een benchpress afleggers en een bankje nodig en voor een squatrek heb je eveneens afleggers nodig. Uiteraard zijn er ook oefeningen die je kunt doen zonder extra’s. Hieronder zetten we 9 halterset oefeningen voor je op een rij waarmee je elke spiergroep in je lichaam kunt aanspreken.  

OefeningSpiergroepOmschrijving
BenchpressBorstDe meest bekende oefening voor je borstspieren. Je hebt er wel een trainingsbank en afleggers voor nodig.
DeadliftsMeerdereEen ijzersterke compound oefening die niet mag ontbreken in je trainingsroutine.
Overhead pressSchoudersEen staande oefening waarmee je je schouders traint.
SquatsBenenEen welbekende compound oefening die eveneens niet mag ontbreken in je routine.
Bent over rowsRugEen oefening voor je rugspieren die je met enkel de halterset kunt uitvoeren.
Bicep curlsBicepsEen oefening waarmee je ijzersterke biceps kweekt.
Skull crushersTricepsEen oefening waarmee je je triceps traint. Je hebt er wel een trainingsbank voor nodig.
LungesBenenMet een halterset op je rug maak je je lunges een stuk zwaarder.
Ab rolloutBuikIn plaats van een buikspierwiel kun je ook je halterset gebruiken voor het doen van ab rollouts.

Drie laatste tips voor de perfecte keuze

We hebben je inmiddels alles uitgelegd wat er over haltersets uit te leggen valt. Op basis van al deze informatie is het vooral aan jouzelf om de beste halterset voor thuis uit te kiezen. Voor de definitieve keuze willen we je nog wel drie tips meegeven.

  1. Een goede halterset is een investering die een leven lang mee gaat. Wij zijn van mening dat je daarop niet te snel moet bezuinigen.  
  2. Koop je een set met weinig gewicht? Zoek dan goed uit of je in de toekomst eventueel extra halterschijven kunt kopen.
  3. Koop een halterset die past bij je sportieve ambities en je doelen.

Volg deze drie tips en je verzekert jezelf ervan dat je de beste halterset koopt.