Hangende bokszak kopen

Laatst gewijzigd door Thomas op juli 25, 2022

Wil jij een hangende bokszak kopen? Dan ben je hier op het goede adres voor professioneel advies en informatie over de beste bokszakken voor thuis. Boksen en kickboksen zijn sporten die steeds populairder worden voor thuis. Een half uurtje boksen is goed voor zowel de conditie als het krachtuithoudingsvermogen. Daarnaast is het ook nog eens een sport die je gemakkelijk in je eentje kunt beoefenen.

Zo komt het dan ook voor dat veel mensen een bokszak voor thuis aanschaffen. Door thuis te trainen bespaar je tijd en geld. Je bespaart reistijd met naar en van de sportschool reizen. Ook bespaar je geld op de maandelijkse abonnementskosten. Door een hangende bokszak aan te schaffen voor de sportkamer of slaapkamer kun je thuis boksen.

Er zijn twee verschillende soorten bokszakken. Dit zijn de hangende bokszak en de staande bokszak oftewel de bokspaal. In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen van de hangende bokszak zijn. Ook laten we je zien wat de meest populaire modellen voor thuis zijn en leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Outshock

Bokszak voor hakfgevorderden

Outshock hangende bokszak

Lengte: 120 cm

Vulling: textielresten

Materiaal: kunstleer

Gewicht: 32 kg

Hammer

Allround bokszak

Hammer hangende bokszak allround

Lengte: 150 cm

Vulling: –

Materiaal: kunstleer

Gewicht: 45 kg

Outshock

Bokszak voor beginners

Outshock bokszak voor beginners

Lengte: 85 cm

Vulling: textielresten

Materiaal: Polyester

Gewicht: 15 kg

De voor- en nadelen van de hangende bokszak

De hangende bokszak is de doorsnede bokszak zoals de meeste mensen hem kennen. In tegenstelling tot de bokspaal die staat op een sokkel hangt deze zak. Meestal is dit aan het plafond maar je kunt hem ook ophangen aan een muur of een standaard.

Het grote voordeel van een hangende bokszak is de lengte. Deze is over het algemeen wat langer dan een bokspaal. Een bokspaal verliest namelijk stabiliteit naarmate deze langer wordt. Bij een bokszak is dit niet het geval.  Daarnaast stoot een hangende bokszak lekkerder dan een bokspaal. In plaats van dat deze terug veert zal de bokszak terugzwaaien. Tot slot is een hangende bokszak over het algemeen een stuk goedkoper dan een staande.

Een klein nadeel van de hangende bokszak is dat deze altijd op dezelfde plaats hangt. Je kunt deze in tegenstelling tot een staande bokszak niet zomaar even verplaatsen. Zoek bij de bevestiging van dit type bokszak dan ook een plek uit waar deze niet in de weg hangt.

Daarnaast zul je voor de montage van dit type bokszak wel even de handen uit de mouwen moeten steken. Het is natuurlijk van belang dat je een hangende bokszak stevig ophangt. Hiervoor heb je het juiste gereedschap nodig en zul je de instructies goed moeten volgen.

Hoe kies je de juiste hangende bokszak uit?

Bokszakken heb je in talloze maten, kleuren, materialen en prijzen. Maar hoe kies je nou de juiste bokszak uit? De juiste bokszak is natuurlijk voor iedereen anders. Het is grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeuren en afwegingen maken. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een bokszak.

Het formaat van de bokszak

Het formaat van de bokszak is de meest belangrijke eigenschap. De bokszak moet immers goed aansluiten bij je lengte en je trainingsbehoeften. Kortom, de ideale bokszak voor een kickbokser van 1 meter 90 zal anders zijn dan die van een bokser van 1 meter 70. Een kickbokser zal zijn of haar low kicks en high kicks willen oefenen. Hiervoor adviseren we dat de bokszak net onder de knieën begint en 10cm boven de eigen lengte eindigt. Echter, wil je alleen boksen? Dan is het prima als de bokszak begint rond je middel en eindigt op je eigen lengte. Kortom, bepaal voor jezelf goed welk formaat de bokszak moet hebben.

De vulling van de hangende bokszak

Bokszakken zijn voorzien van een vulling. De vulling geeft de bokszak gewicht en massa voor tijdens het stoten. De inhoud van deze vulling verschilt nogal eens. Veel voorkomende vullingen zijn textielsnippers, wol, schuim, zaagsel en zand.

Elke vulling heeft natuurlijk een ander gewicht en een andere massa. Zand en zaagsel zijn over het algemeen zwaarder en hebben meer massa dan textielsnippers en schuim. De bokszak zal minder snel in beweging komen door je stoten en minder hard heen en weer zwaaien. Dit is over het algemeen goed voor wie zich richt op het trainen van de kracht. Iemand die vooral het uithoudingsvermogen wil trainen is vaak gebaat bij een lichter materiaal zoals textielsnippers of schuim. Houd er wel rekening mee dat dit de bokszak lichter maakt waardoor deze meer heen en weer zwaait.

Wees je er tot slot van bewust dat ook het formaat van de bokszak hier mee speelt. Het formaat van de bokszak bepaalt onder andere hoe erg deze heen en weer zwaait en is ook bepalend voor het gewicht. Een grote bokszak gevuld met textielsnippers zal meer wegen dan een kleine boksak gevuld met zand.

Het materiaal van de bokszak

Het derde belangrijke aandachtspunt is het materiaal van de bokszak. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet het materiaal van de vulling. Over de vulling hebben we het namelijk net gehad. Het gaat hier om het materiaal van de buitenzijde.

Voor een bokszak worden verschillende materialen gebruikt. Je hebt bokszakken van leer en kunstleer. Echter je hebt ze ook van kunststof achtige materialen zoals polyester. Van deze materialen is leer het duurst, gevolgd door kunstleer en andere materialen.

Wij zijn van mening dat een bokszak duurzaam moet zijn, prettig moet boksen en betaalbaar moet zijn. Leer bokst wel prettig maar is niet duurzaam en vrij prijzig. Polyester is duurzaam en betaalbaar maar bokst niet lekker. Kortom, wat wij voornamelijk adviseren is om te kijken naar kunstleer. Dit materiaal is duurzaam, goed betaalbaar en zijn prettig om mee te boksen.

Tips voor het ophangen van de bokszak

Als je eenmaal in het bezit bent van een bokszak dan zul je deze natuurlijk moeten gaan ophangen. Het ophangen van de bokszak kan even puzzelen zijn. Zoals eerder aangegeven kun je deze ophangen aan het plafond, aan de muur of aan een standaard.

De makkelijkste manier is het ophangen aan een standaard. Voor deze manier hoef je niet te boren en te schroeven. Echter, een standaard voor je bokszak heeft twee potentiële nadelen. Hij neemt extra ruimte in beslag en het kost je extra geld. Als je toch een standaard gaat aanschaffen, let dan goed op de maximale belasting. Het laatste wat je wil is een instabiel standaard.

Ga je de bokszak ophangen aan je plafond of aan de muur? Maak dan gebruik van deze handige tips:

De bokszak ophangen aan de muur

 1. Als je de bokszak aan de muur hangt, realiseer je dan dat je niet om de bokszak heen kunt lopen.
 2. Koop een muurbeugel die het gewicht van jouw bokszak kan dragen. Let bij de aanschaf van de muurbeugel op de maximale belasting.
 3. Hang de bokszak aan een stevige muur. Bij voorkeur een muur van steen of beton. Vermijd muren van gipsplaten en cellenbetonblokken.
 4. Hang de bokszak minimaal 75 cm van de muur zodat de bokszak ruimte heeft om te zwaaien.
 5. Hang de bokszak minimaal 25 cm van de grond.
 6. Hang de bokszak op zodat de bovenkant ongeveer 10cm boven jouw eigen lengte uitsteekt.

De bokszak ophangen aan het plafond

 1. Hang de bokszak aan een stevig plafond. Bij voorkeur een plafond van beton of steen.
 2. Heb je een (verlaagd) plafond van gipsplaten of schroten? Probeer dan te achterhalen of er grote steunbalken boven dit plafond zitten waaraan je de bokszak kunt monteren.
 3. Zorg ervoor dat je het juiste bevestigingsmateriaal voor jouw type plafond in huis haalt.
 4. Schaf een ophangbeugel aan die het gewicht van jouw bokszak makkelijk kunt dragen.
 5. Door gebruik te maken van de ketting kun je de hoogte van de bokszak stellen.
 6. Hang de bokszak minimaal 25 cm van de grond.