Hometrainer kopen

Hometrainer kopen? Dan ben je hier op de juiste plek voor uitgebreid advies! Een ieder die een hometrainer wil kopen heeft de keuze uit talloze modellen. De hometrainer is immers het meest populaire fitnesstoestel voor thuis. Op deze pagina leggen we je alles uit over het kopen van een hometrainer. We leggen je uit wat de verschillen zijn. We geven je tips waar je op moet letten bij de aanschaf. Tot slot zetten we de vier beste modellen van 2021 op een rij.

De beste hometrainer voor thuis

Bezoekers van onze website stellen ons vaak de vraag wat de beste hometrainer is. Over het algemeen kan men wel zeggen dat een professionele hometrainer van 2500 euro beter is dan een instapmodel van 150 euro. Maar dat is natuurlijk niet een hele eerlijke vergelijking. Kortom, we hebben uit verschillende prijsklasses wat hometrainers op een rij gezet voor je. Hometrainers waarvan wij vinden dat ze goed passen in het rijtje beste hometrainer van 2021.

Domyos EB900 Hometrainer

Domyos Hometrainer kopen

De Domyos EB 900 is een zeer fijne hometrainer voor semi-intensief gebruik. De hometrainer weegt 42 kilo. Het vliegwiel weegt 8 kilo. Het maximaal belastbaar gewicht is 150 kilo. Ook heeft de hometrainer 15 verschillende weerstandsniveaus. Er zit een display op wat je voorziet van alle benodigde gegevens. Ook kun je hier verschillende trainingsprogramma’s op selecteren. Er zijn 24 verschillende programma’s. Deze kun je opdelen in de categorieën: gezondheid, figuurtraining, afvallen en prestaties. Ook heeft de hometrainer een hartslagsensor. Wat deze hometrainer extra fijn maakt is de zelfaandrijving. Je hebt geen stopcontact nodig voor de hometrainer. Deze kun je dan ook overal wegzetten.

Virtufit Low Entry Bike 1.2i

VirtuFit Low Entry Bike 12i Hometrainer kopen

De Virtufit Low Entry Bike 1.2i is een stijlvolle hometrainer met een lage instap. Dit maakt de hometrainer ideaal voor ouderen. Het gewicht van de hometrainer is 31.5 kilo. Het vliegwiel weegt maar liefst 15 kilo en het maximaal belastbare gewicht is 140 kilo. Je kunt kiezen uit 16 verschillende weerstandsniveaus. Deze zijn in te stellen d.m.v. het magnetisch remsysteem.  Tot slot biedt de hometrainer maar liefst  21 verschillende trainingsprogramma’s.

Maxxus Ergometer Bike 4.2

Maxxus Ergometer Bike hometrainer kopen

De Maxxus Ergometer Bike 4.2 is een hometrainer van zeer goede kwaliteit. Deze hometrainer weegt 50 kilo. Het vliegwiel weegt 9 kilo. De hometrainer wordt aangedreven door een poly-v gegroefde band. Ook is deze voorzien van een elektronische magneetrem. Hiermee kun je kiezen uit 16 weerstandsniveaus. De hometrainer heeft een LCD scherm waarop je allerlei informatie kunt zien. Ook kun je hiermee kiezen uit 12 verschillende programma’s. Tot slot is deze hometrainer door zijn lage instap zeer geschikt voor ouderen.

Virtufit iConsole HTR 2.1

Virtufit iConsole HTR 21i Hometrainer

De Virtufit iConsole HTR 2.1 is een zeer stabiele hometrainer. Dit maakt hem ideaal voor frequent en intensief gebruik. De hometrainer weegt 31 kilo. Het vliegwiel weegt maar liefst 15 kilo en het maximaal belastbare gewicht is 150 kilo. Het remsysteem van de hometrainer is magnetisch. Door het remsysteem heb je maar liefst 32 verschillende weerstandsniveaus. Tot slot biedt de hometrainer maar liefst 24 verschillende trainingsprogramma’s.

Hometrainer kopen – de belangrijkste aandachtspunten op een rij

De hometrainer kun je kopen in vele soorten, maten en prijzen. Voor een goedkope hometrainer betaal je ongeveer 150 euro. Wil je er één met een LCD scherm die ze in de sportschool ook hebben? Die kost je al snel tweeduizend euro. Natuurlijk moet je je afvragen of een professionele hometrainer écht nodig is voor thuis. Een hometrainer in de sportschool wordt immers veel vaker gebruikt dan thuis.

Globaal gezien vervullen alle hometrainers dezelfde functie. Je kunt erop fietsen. Maar qua opties en kwaliteit zijn hometrainers erg verschillend.

De aandachtspunten opgesomd

Bij het kopen van een hometrainer zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dit zijn:

 1. Het gewicht van de hometrainer.
 2. De afmetingen van de hometrainer.
 3. Het gewicht van het vliegwiel en het remsysteem.
 4. Hoe verstelbaar de hometrainer is.
 5. De instap van de hometrainer
 6. Het maximale gewicht van de gebruiker.
 7. De technische mogelijkheden.

Een zware of een lichte hometrainer kopen

Allereerst is er natuurlijk het gewicht en het formaat van de hometrainer. Door het trappen gaat je hometrainer schommelen. Hoe harder je trapt, hoe meer de hometrainer schommelt. Dit heeft tot gevolg dat je hometrainer kan gaan wankelen. Het risico hiervan is dat je omvalt. Daarnaast is een wankelende hometrainer simpelweg niet prettig om op te trainen. Het gewicht van de hometrainer heeft veel invloed op de stabiliteit. Een zware hometrainer is over het algemeen stabieler dan een lichte hometrainer.

Een grote of een kleine hometrainer kopen

De tweede belangrijke factor is het formaat van de hometrainer. Hometrainers verschillen namelijk enorm in formaat. Je hebt kleine hometrainers en vrij grote hometrainers. De hometrainer die aanschaft moet natuurlijk wel passen in de ruimte die je tot je beschikking hebt. Heb je weinig ruimte? Overweeg dan om een compacte hometrainer te kopen. Een optie bij een serieus gebrek aan ruimte is de opvouwbare hometrainer. Deze kun je na het trainen weer opvouwen en makkelijk opbergen. Heb je genoeg ruimte? Dan is het formaat niet zo een probleem. Kijk dan vooral naar de andere elementen.

Het vliegwiel, het remsysteem en de aandrijving

Een hometrainer heeft een vliegwiel. Dit vliegwiel wordt aangedreven door het trappen op de hometrainer. Het vliegwiel van de hometrainer is relatief zwaar. Dit zorgt ervoor dat je een vloeiende trapbeweging hebt. Een te licht vliegwiel trapt schokkerig en onprettig. Ook kun je met een té licht vliegwiel niet in met zware weerstand trainen. Kijk bij het kopen van een hometrainer dus goed naar het gewicht van het vliegwiel. Zwaarder is hier namelijk beter. Over het algemeen is een vliegwiel een kilo of 10. Echter, er zijn ook veel hometrainers met een lichter of zwaarder vliegwiel.

Het remsysteem

Op het vliegwiel zit een remsysteem. Dit is er natuurlijk niet zodat je kunt stoppen voor overstekende voetgangers. Met het remsysteem wordt weerstand op het vliegwiel gezet. Deze weerstand wordt gebruikt om intensiever te kunnen trainen.

Er zijn meerdere remsystemen die verschillen in kwaliteit en duurzaamheid. Zo heb je een simpele blokrem, een bandrem, een magneetrem en een elektromagnetische rem.

De goedkope hometrainer wordt vaak geleverd met blokrem of bandrem. Deze zijn goedkoop maar hebben wel wat nadelen. Ze zijn slijtage gevoelig en maken veel geluid. Ook is het instellen van de weerstand niet heel accuraat.

De magneetrem kom je vaak tegen op de wat duurdere hometrainers. Bij deze remmen wordt de weerstand bepaald door een magneet. Dit maakt minder geluid. Ook is dit minder slijtage gevoelig en zorgt ervoor dat je de weerstand accurater kunt instellen.

Een hometrainer met ketting of een v-snaar kopen

Tot slot is er nog de aandrijving van het vliegwiel. Zoals we uitlegden wordt het vliegwiel aangedreven door het trappen op de hometrainer. Bij de goedkope hometrainer gebeurt dit met een ketting. Een ketting is prima maar maakt wel relatief veel geluid. Denk maar aan de fiets. Een duurder, maar tevens alternatief wat minder geluid maakt is de v-snaar. Hometrainers met een v-snaar zijn dus stiller dan die met een ketting.

De verstelbaarheid van de hometrainer

De uren die je op de hometrainer spendeert wil je natuurlijk wel doen in de juiste houding. Fietsen met een verkeerde houding kan leiden tot rug- en nekklachten. Voor de juiste houding dien je de hometrainer goed af te stellen. Dit kun je doen door de hoogte van het zadel te verstellen. Nog beter is het als je het zadel ook horizontaal kunt verstellen.

Kortom, op hoe meer vlakken je de hometrainer kunt afstellen, hoe groter de kans is dat de deze perfect kunt afstellen op jouw lengte. Ben je een stuk langer of een stuk kleiner dan gemiddeld? Let dan vooral goed op hoe verstelbaar de hometrainer is.

De instap van de hometrainer

Hometrainer verschillen qua hoogte van de instap. Er zijn hometrainers met een lage instap en met een hoge instap. Bij een lage instap hoef je je benen niet over het vliegwiel te zwaaien om op te stappen. Bij een hoge instap is dit wel zo.

De hometrainer wordt onder andere vaak gebruikt door ouderen. Omdat ouderen wat minder mobiel zijn is de hometrainer met lage instap een aanrader. Ook zijn deze ideaal voor wanneer je de hometrainer gebruikt om te revalideren van bijvoorbeeld een knieblessure. Ben je wat minder goed te been? Kijk dan vooral naar de instap bij het kopen van een hometrainer.

Het maximale gewicht van de hometrainer

Niet alle hometrainer zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Goedkope hometrainers zijn vaak deels van plastic. Duurdere hometrainers bevatten vaak meer metaal. Elke hometrainer heeft een maximaal gewicht. Over het algemeen is een hometrainer geschikt voor mensen met een gemiddeld gewicht. Wie wat zwaarder is wordt aangeraden om goed te kijken naar het maximale gewicht van de hometrainers. Zo hebben veel goedkope hometrainers een gewichtslimiet van tussen de 90 en 120 kilo. De duurdere hometrainer heeft vaak een maximaal gewicht van 130 tot 250 kilo.

De technische snufjes van de hometrainer

Het laatste punt waar je op moet letten bij het kopen van een hometrainer is de technische snufjes. Niet alle hometrainers bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om elektronisch de weerstand aan te passen. Daarnaast zijn hometrainers erg verschillend in het regelen van de weerstand. Zo zijn er hometrainers waarbij je slechts 6 verschillende weerstand niveaus hebt. Echter, er zijn er ook die er wel 40 hebben. Daarnaast zijn er hometrainers die nog andere technische snufjes bieden. Snufjes zoals een:

 • Hartslagmeter met en/of zonder borstband.
 • De mogelijkheid om verschillende trainingsprogramma’s te selecteren.
 • Een hometrainer met beeldscherm of tablethouder
 • Een TV en/of internet aansluiting (om je Netflix/YouTube sessies mede mogelijk te maken)
 • Transportwieltjes (erg fijn gezien een zware hometrainer al snel 60 kilo weegt!)

Kortom, een hometrainer komt met veel verschillende functionaliteiten. Uiteraard heeft iedere functionaliteit ook weer zijn prijs. Wij raden aan om bij het kopen van een hometrainer eerst te kijken naar stabiliteit, stevigheid en verstelbaarheid. Wanneer een hometrainer voldoet aan deze eisen kun je altijd verder kijken.