Een hometrainer met fietsroutes kopen

Laatst gewijzigd door Thomas op april 16, 2022

Een hometrainer met fietsroutes is een nieuwe variant van de hometrainer die je de laatste tijd steeds vaker ziet. Vroeger zag je dit model bijna alleen maar in de sportschool. Echter, tegenwoordig zie je de hometrainer met fietsroutes ook steeds vaker bij mensen thuis. Steeds meer hometrainers die voor consumenten worden gefabriceerd zijn voorzien van fietsroutes.

In dit artikel gaan we dan ook dieper in op de hometrainer met fietsroutes. We laten je zien welke hometrainers zijn uitgerust met deze functionaliteit. Ook leggen we je uit welke apps voor fietsroutes er zijn en wat de verschillen tussen deze apps zijn. Tot slot leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hometrainer. Zo zorg jij ervoor dat je een hometrainer uitkiest die bij jou past.

Een hometrainer met fietsroutes maakt fietsen leuker

Een hometrainer met fietsroutes tilt je training naar een hoger niveau van entertainment. Je hoeft niet langer naar die grijze muur te staren terwijl de minuten langzaam wegtikken. In plaats daarvan kies je uit je app een fietsroute en ga je die fietsen. Afhankelijk van de app kunnen dit zowel echte als fictieve routes zijn. Op het scherm van je hometrainer of dat van je tablet zie je jezelf fietsen. Voorbeelden van bekende echte routes zijn de welbekende Mont Ventoux en de Aple d’Huez. Wil je een keer wat anders? Pak dan bijvoorbeeld een route door de straten van New York. Ook zijn er apps waarbij je fictieve routes kunt fietsen. Denk aan routes over een vulkaan of door de jungle.

Als je een fietsroute fietst is het vaak ook zo dat de weerstand op je hometrainer wordt aangepast aan de hand van de route. Tijdens een klim gaat de weerstand omhoog en tijdens een afdaling gaat deze omlaag. Op het scherm van je hometrainer of device zoals een tablet zie je jezelf fietsen.

Fietsen met een hometrainer die uitgerust is met fietsroutes maakt je training een stuk leuker en uitdagender. Dit maakt vervolgens weer dat je sneller zin hebt om op die fiets te klimmen en dat je er ook nog langer op blijft zitten. Kortom, door de fietsroutes train je vaker en langer. Dit is natuurlijk weer goed voor de lijn en voor de conditie!

De beste hometrainers met fietsroutes voor thuis

Niet elke hometrainer is voorzien van fietsroutes. In principe zijn er twee soorten hometrainers die hierin zijn voorzien. De eerste soort is enkele professionele hometrainers. Dit zijn hometrainers met een ingebouwd kleurenscherm en veel functies. Deze hometrainers tref je vaak in de sportschool aan. Helaas zijn deze modellen voor consumenten qua prijs niet echt toereikend. Voor een doorsnede model betaal je soms wel meer dan 10.000 euro.

Echter, voor consumenten zijn er genoeg modellen waar je ook fietsroutes op hebt. Dit zijn hometrainers met een bluetooth connectiviteit. Deze hometrainers zijn uitgerust met een bluetooth verbinding. Je kunt deze verbinden met een device zoals je smartphone, tablet of zelfs je laptop. Op dit device installeer je vervolgens een compatibele virtuele trainingsapp. Enkele voorbeelden van deze apps zijn Zwift, Kinomap, Tunturi Routes en iConsole+. Op het scherm van je device kun je je virtuele fietsroute zien. Door de bluetooth verbinding is hometrainer verbonden met je device. Een hometrainer met een bluetooth connectie heb je al voor een paar honderd euro. Hieronder zetten we een aantal populaire modellen voor je op een rij.

Tunturi

Performance E50

Tunturi Performance E50 hometrainer voor lange mensen

38 kilo

Compatibel met Zwift, iConsole+, Kinomap en Tunturi Routes

Incl. tablethouder

11 kg vliegwiel

Magneetrem

Domyos

Bike 900

Domyos Bike 900 Hometrainer

42 kilo

Compatibel met Kinomap

Incl. tablethouder

20 kg vliegwiel

Magneetrem

Virtufit

iConsole HTR 2.1i

Virtufit iConsole HTR 21 Ergometer Hometrainer

41 kilo

Compatibel met iConsole+ en Kinomap

Incl. tablethouder

20 kg vliegwiel

Magneetrem

Een hometrainer met fietsroutes – de aandachtspunten

Als je een hometrainer met fietsroutes gaat aanschaffen kom je al snel tot de ontdekking dat de keuze groter is dan je dacht. Er zijn inmiddels tientallen modellen op de markt die zijn uitgerust met een bluetooth verbinding. Om je verder op weg te helpen leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van dit type hometrainer.

Verschillende trainingsapps en compatibiliteit

Zoals we je hebben uitgelegd zitten de virtuele fietsroutes in een trainingsapp die op je device staat. Er zijn nogal wat verschillende apps. De meest bekende onder deze apps zijn Zwift en Kinomap. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze apps van elkaar verschillen. Sommige apps hebben alleen fictieve routes en anderen weer echte routes. Bij sommige apps kun je het tegen je vrienden opnemen en bij anderen niet. Daarbij verschillen deze apps ook in prijs. Er zijn apps met een maandelijks abonnement maar ook gratis apps.

Kortom, het is belangrijk dat je je verdiept in de mogelijke apps en een app uitkiest die bij jouw voorkeuren past. Niet elke hometrainer is namelijk compatibel met elke app. De meeste hometrainers zijn compatibel met één of enkele apps. Let bij de aanschaf van een hometrainer dus op met welke apps de hometrainer compatibel is.

Welk device ga je gebruiken voor je hometrainer met fietsroutes

Hometrainers voor consumenten zijn een tikkeltje goedkoper dan die je in de sportschool aantreft. Dit soort hometrainers hebben doorgaans geen HD LED kleurenscherm maar een klein display. Het is dan ook de bedoeling dat de app met fietsroutes op een device staat. Dit kan op de telefoon maar ook op de tablet of op de laptop/pc.

De compatibiliteit van je device

Hoe je dit exact gaat aanpakken hangt af van een aantal factoren. Allereerst is er de compatibiliteit van je devices. Niet elke smartphone, tablet of laptop is namelijk compatibel met de trainingsapps. Vooral smartphones en tablets met een verouderde variant van Android en iOS zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed of jouw device compatibel is met de trainingsapps.

Het formaat van je device

Dan heb je nog het formaat van je device. Het is natuurlijk het leukst als je optimaal kunt genieten van je fietsroutes. Dit is wat eenvoudiger met een groot scherm dan wanneer je een klein scherm hebt. De meest toffe manier is door je laptop aan te sluiten op een TV of beeldscherm. Zet vervolgens je hometrainer voor dit scherm neer en je waant jezelf helemaal in de Franse alpen. Wil je het wat minder groots aanpakken? Dan kun je altijd overwegen om gebruik te maken van je tablet of smartphone. In de afweging tussen deze twee adviseren wij een tablet. Een tablet heeft namelijk een groter scherm. Hierdoor zie je meer en ga je meer op in je fietsroute. Uiteraard is ook de smartphone helemaal prima.

Een hometrainer met een smartphone- of tablethouder

Echter, als je de keuze tussen een tablet of smartphone gaat maken dien je ook te letten op de hometrainer. Het is namelijk wel zo handig als je hometrainer is uitgerust met een smartphone houder of een tablethouder.  Het is namelijk erg onhandig als je je smartphone moet gaan vasthouden of ergens moet neerleggen. Het scherm van je smartphone is al klein en de ervaring wordt er niet leuker van als deze op een kastje een meter bij je vandaan ligt.

Kortom, als je interesse hebt in een hometrainer met fietsroutes is het handig om wat onderzoek te doen en niet lukraak over te gaan tot de aanschaf. Onderzoek voor jezelf welke fietsroutes past bij jouw voorkeuren. Bepaal vervolgens welk device je gaat gebruiken en of je hometrainer hiervoor een houder heeft.

Vergeet niet om ook een degelijke hometrainer te kopen

Naast apps, compatibiliteit, devices en een smartphone houder is er nog een belangrijk aspect. Je koopt natuurlijk wel gewoon een hometrainer. Een hometrainer moet in de basis één ding kunnen en dat is prettig fietsen. Aan geavanceerde interessante apps heb je niets als je hometrainer niet lekker fietst. Kortom, vergeet niet om ook goed te bepalen of de hometrainer voldoet aan de door jouw gestelde kwaliteitseisen.

Een hometrainer heeft een aantal belangrijke aspecten die de kwaliteit ervan bepalen. Hieronder leggen we je uit welke aspecten dit zijn.

Het vliegwiel van de hometrainer

Een hometrainer is voorzien van een vliegwiel. Dit is een zwaar wiel wat je door het trappen in beweging brengt. Het vliegwiel zorgt ervoor dat je weerstand voelt tijdens het trappen. Anders zou je zomaar in het wilde weg trappen. Het gewicht van het vliegwiel is bepalend voor hoe soepel deze trapbeweging voelt. Een zwaarder vliegwiel voelt soepeler aan dan een heel licht vliegwiel. Kijk dan ook goed naar het gewicht van het vliegwiel.

De verstelbaarheid van de hometrainer

Voor een blessurevrije en prettige trainingssessie is het belangrijk dat de hometrainer goed is afgesteld. Een slecht afgestelde hometrainer leidt tot pijntjes en in het ergste geval tot blessures. Dit voorkom je door het zadel op de juiste hoogte af te stellen en de afstand tussen het zadel en het stuur goed in te stellen. Echter, niet elke hometrainer is in hoge mate verstelbaar. Sommige hometrainers zijn niet of in beperkte mate verstelbaar. Wij raden je aan om een hometrainer aan te schaffen waarbij het zadel op zijn minst in hoogte en horizontaal verstelbaar is. Als het stuur verstelbaar is dan is dit mooi meegenomen.

Het remsysteem van de hometrainer

Het vliegwiel van de hometrainer is uitgerust met een remsysteem. Dit systeem remt het vliegwiel af waardoor er weerstand ontstaat. Er zijn verschillende soorten remsystemen. De meest eenvoudige variant is de viltrem. In dit systeem zit een remblokje op het vliegwiel. Wij raden je echter aan om niet voor een viltrem te gaan. Dit remsysteem is luid, slijtage gevoelig en niet heel accuraat. Bij een viltrem heb je ook weinig verschillende weerstandsniveaus.

Naast de viltrem heb je de magneetrem en de elektromagnetische rem. De magneetrem is een stuk accurater, niet slijtage gevoelig en stiller dan de viltrem. Hierbij heb je ook al meer weerstandsniveaus. Het aantal niveaus varieert van 8 tot 32. Het meest geavanceerde maar ook het meest prijzige is de elektromagnetische rem. Bij dit remsysteem heb je vaak al snel meer dan 50 verschillende weerstandsniveaus.

Kortom, als je een hometrainer met fietsroutes gaat aanschaffen heb je veel keus. Ook heb je veel belangrijke aspecten om op te letten. Bepaal goed voor jezelf waar jij naar op zoek bent en maak een verstandige keus.