Hometrainer met lage instap – Top 3 modellen van 2021
Een hometrainer met lage instap is een ideaal model voor ouderen en mensen die revalideren van een blessure. Dit maakt dan ook dat dit type hometrainer door ouderen wordt gekocht. In deze blogpost leggen we je alles uit over de hometrainer met lage instap. We leggen je uit wat de hometrainer met lage instap zo fijn maakt, waar je op moet letten bij de aanschaf en wat volgens ons de beste modellen van 2021 zijn.
Bij een hometrainer met lage instap is de verbinding tussen het trapgedeelte en het stuur erg laag bij de grond. Ook zitten bij dit type hometrainer de trappers een stuk lager. Het gevolg hiervan is dat je je been niet erg ver hoeft op te tillen om op de hometrainer plaats te kunnen nemen. Dit is fijn voor mensen die wat minder mobiel zijn zoals ouderen en mensen die revalideren van een operatie.
De 3 beste hometrainers met lage instap
Wij hebben een aantal hometrainers met lage instap voor je op een rijtje gezet. Hometrainers uit verschillende prijsklasses die een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben.
Tunturi Performance E50

De Tunturi Performance E50 is een uitstekende hometrainer met lage instap. De hometrainer weegt maar liefst 39 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilo. Het 11 kilo wegende vliegwiel zorgt voor een soepele fietservaring. Dit vliegwiel is voorzien van een magneetrem waarmee je de hometrainer kunt instellen op 32 verschillende weerstanden. Op het LCD scherm kun je je statistieken zien en heb je de keuze uit maar liefst 2 programma’s. Er zitten vier programma’s voor beginners in, vier voor gevordereden, vier hartslagprogramma’s en een body fat programma. Het zadel is in hoogte en horizontaal verstelbaar, het stuur alleen in hoogte. Tot slot kun je deze hometrainer verbinden met fietsapps zoals Zwift, Kinomap en iConsole+.
Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike

De Flow Fitness Pro UB5i Upright Bike is een uitstekende hometrainer met lage instap uit het professionele segment. De hometrainer is met zijn 69 kilo ontzettend robuust en stabiel. Het 16 kilo wegende vliegwiel zorgt voor een soepele fietservaring. Dit vliegwiel is voorzien van een inductierem wat de mogelijkheid biedt tot 69 verschillende weerstandsniveaus. Deze hometrainer is voorzien van een LED scherm waarop je alle benodigde statistieken kunt inzien. Op dit scherm kun je eveneens kiezen uit een van de 24 verschillende programma’s waaronder 4 gebruikersprogramma’s en drie hartslagprogramma’s. Het zadel is in hoogte en horizontaal verstelbaar, het stuur niet. Tot slot kun je deze hometrainer verbinden met fietsapps zoals Zwift, Kinomap en iConsole+.
Domyos Bike 500 Hometrainer met Lage Instap

De Domyos Bike 500 is een prima hometrainer uit het instapsegment. De hometrainer zelf weegt ongeveer 40 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo. Het vliegwiel weegt 6 kilo en biedt de mogelijkheid tot 15 verschillende weerstandsniveaus. De hometrainer is voorzien van een display waarop je de hartslag, calorieën, snelheid, afstand en tijd kunt aflezen. Zowel het zadel als het stuur zijn in hoogte verstelbaar. Wat deze hometrainer uniek maakt is dat deze draadloos is. Je hoeft de hometrainer dus niet bij een stopcontact te zetten om te kunnen gebruiken. Dit maakt je een stuk flexibeler.
Drie belangrijke aandachtspunten van een hometrainer met lage instap
Bij de aanschaf van een hometrainer met lage instap zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Als je eenmaal overgaat op de aanschaf wil je natuurlijk wel dat de hometrainer in kwestie lekker traint en dat deze stabiel en veilig is.
Het vliegwiel
Wellicht het meest belangrijke onderdeel van de hometrainer is het vliegwiel. Het vliegwiel is een zwaar wiel wat tijdens het fietsen wordt aangedreven. Hoe zwaarder het vliegwiel hoe soepeler de hometrainer aanvoelt tijdens het fietsen. Kijk dus tijdens de aanschaf hoe veel het vliegwiel weegt.
Het remsysteem
Een tweede belangrijk element van de hometrainer is het remsysteem. Op het vliegwiel zit een rem. Met deze rem wordt de fietsweerstand bepaald. Goedkope modellen hebben een remblokje van vilt maar duurdere modellen hebben een magneetrem. Viltremmen hebben twee nadelen. Het eerste is dat ze slijten en vervangen moeten worden. Het tweede nadeel is dat je handmatig de weerstand moet instellen. Dit doe je via een draaiknop op het stuur. Bij een magneetrem kun je vaak elektronisch op het display de weerstand instellen. Handmatig de weerstand verstellen is voor iemand die moeilijk ter been is niet erg verstandig. Kijk dus bij de aanschaf ook goed naar het remsysteem.
De verstelbaarheid van de hometrainer
Het laatste en niet onbelangrijkste element van een hometrainer is de verstelbaarheid. Fietsen op een hometrainer die slecht is afgesteld kan leiden tot fysieke klachten in de nek en rug. Dit is uiteraard erg vervelend, vooral als oudere. Fysieke klachten zijn te voorkomen door de hometrainer goed af te stellen. Het is dus belangrijk om te kijken in hoeverre de hometrainer af te stellen is. In de meest ideale situatie zijn zowel het stuur als het zadel in hoogte als horizontaal verstelbaar. Hoe meer verstelbaarheid, hoe beter.
Kortom, let bij de aanschaf van een hometrainer met lage instap op het vliegwiel, het remsysteem en de verstelbaarheid. Met een goed afgewogen keuze zorg je ervoor dat je de hometrainer krijgt die perfect aansluit op je wensen en behoeften.