Hometrainer of spinningfiets – Wat past bij jou?

Laatst gewijzigd door Thomas op november 28, 2021

Het dilemma tussen de hometrainer of spinningfiets is iets waar velen mee worstelen. Ga je voor de comfortabele hometrainer? Of toch voor de sportieve spinningfiets? In deze blogpost gaan we dieper in op het dilemma hometrainer of spinningfiets. We leggen je uit wat de verschillen tussen de hometrainer en de spinningfiets zijn. Hiermee wordt het voor jou hopelijk duidelijk of de hometrainer of spinningfiets het beste bij jou past. Om je ook al wat op weg te helpen met de aanschaf hebben we een aantal producten voor je op een rij gezet. Een uitstekende hometrainer en uitstekende spinningfiets die veel worden verkocht.

Tunturi Performance E50 Hometrainer

Tunturi Performance E50 beste hometrainer of spinningfiets

De Performance E50 hometrainer van het merk Tunturi is één van de meest verkochte hometrainers. Deze hometrainer bevindt zich qua prijs in het midden segment en heeft voldoende te bieden voor de thuissporter. Deze hometrainer weegt 39 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilo. De hometrainer is voorzien van een LCD scherm waarop je alle relevante trainingsgegevens kunt zien. Het 11 kilo zware vliegwiel is voorzien van een magneetrem die 32 verschillende weerstandsniveaus heeft. Het leuke van deze hometrainer is dat je deze kunt koppelen met smartphone en tablet apps die virtuele fietsroutes hebben. Deze hometrainer is onder andere compatibel met Kinomap, Zwift, iConsole+ en Tunturi Routes.

Virtufit Etappe 1 Spinningfiets

Virtufit Etappe 1 spinningfiets

De Virtufit Etappe 1 is maar liefst 5 keer door Kieskeurig.nl beoordeeld als best reviewed product. Deze spinningfiets weegt 41 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilo. Het 22 kilo wegende vliegwiel is zwaar genoeg om te zorgen voor een soepele rotatie. De weerstand is gemakkelijk aan te passen door te draaien aan de weerstandknop. De pedalen zijn voorzien van toe clips voor extra grip en stevigheid. Het zadel is zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar en het stuur is in hoogte verstelbaar.

Hometrainer of spinningfiets – Wat zijn de verschillen?

De hometrainer en spinningfiets hebben één grote overeenkomst. Het zijn namelijk allebei stationaire fietsen. Daarnaast vind je ze beiden in de gemiddelde sportschool en kun je ze ook beiden thuis gebruiken. Er zijn echter ook een aantal grote verschillen tussen de hometrainer en de spinningfiets.

Houding en zitcomfort

Het meest prominente verschil tussen de twee is je houding en zitcomfort. Als je zit op de hometrainer heb je min of meer een stadsfiets gevoel. Je zit met je rug recht op een comfortabel zadel. Op een spinningfiets heb je meer het racefiets gevoel. Het zadel lijkt op dat van een racefiets en je zit in een voorover gebogen houding. Je zou kunnen stellen dat de hometrainer een relaxte houding heeft en de spinningfiets een sportieve houding.

Het trapsysteem

Het tweede verschil zit hem in het trapsysteem. De doorsnede spinningfiets heeft een doortrapsysteem. De doorsnede hometrainer heeft dit niet. Bij zowel de hometrainer als de spinningfiets drijf je met het trappen een vliegwiel aan. Bij de hometrainer kun je stoppen met trappen en blijft het vliegwiel vrij doordraaien tot het langzaam tot stilstand komt. Met dit systeem kun je tussendoor even je rust pakken en later weer doorgaan met trappen. Bij de meeste spinningfietsen kan dit niet. Jij drijft met je trappers het vliegwiel aan maar dit is ook andersom. Om te stoppen met trappen zul je dus eerst moeten uitfietsen en het vliegwiel tot stilstand moeten laten komen. Dit systeem is er om je te motiveren om door te blijven trappen.

De luxe en de opties

Het laatste grote verschil tussen de hometrainer en spinningfiets is de luxe en de opties. Hometrainers zijn over het algemeen wat uitgebreider uitgevoerd op het gebied van luxe en opties. Spinningfietsen zijn daarentegen vrij minimalistisch. De meeste spinningfietsen hebben een klein en functioneel lcd schermpje met daarop de relevante trainingsgegevens. Hoewel dit tegenwoordig ook al aan het veranderen is. Er zijn op de markt ook enkele spinningfietsen met scherm verkrijgbaar. Sommige hometrainers hebben veel meer dan dat. Er zijn hometrainers met led schermen, talloze verschillende trainingsprogramma’s, applicaties zoals Netflix of virtuele fietstours.

Kortom, er zijn drie grote verschillen tussen de hometrainer en spinningfiets. Om te achterhalen of de hometrainer of spinningfiets meer geschikt is voor jou is het handig om je af te vragen op welke manier je wil gaan trainen. Een spinningfiets is eigenlijk een indoor racefiets. Een fiets met weinig poespas, een actieve houding en een trapsysteem wat je motiveert om door te gaan. De hometrainer is meer een relaxte stadsfiets.

Kortom, wat past er het beste bij jou? De hometrainer of spinningfiets?