Fietsend overwinteren met een hometrainer voor racefiets

Laatst gewijzigd door Thomas op november 28, 2021

Een hometrainer voor racefiets zodat je ook bij glad en slecht weer je conditie op peil kan houden? Dat zou natuurlijk ideaal zijn voor de doorgewinterde fietser. In deze blogpost gaan we dieper in op de hometrainer voor racefiets. We leggen je uit welke opties je hebt en wat de voor- en nadelen van elke optie zijn.

Hometrainer voor racefiets optie 1: De fietstrainer

De eerste optie die je hebt als hometrainer voor racefiets is de fietstrainer. De fietstrainer is vooral de laatste jaren enorm in opkomst bij de mensen thuis. Dit komt omdat de fietstrainer klein, makkelijk op te bergen maar vooral gewoon erg leuk is.

Voor wie niet weten wat een fietstrainer is introduceren wij deze even kort. De fietstrainer is een klein apparaatje waar je je racefiets op kunt monteren. Vervolgens kun je plaats nemen op je eigen racefiets en zorgt de fietstrainer ervoor dat er weerstand wordt uitgeoefend.

De fietstrainer heb je in verschillende uitvoeringen en met verschillende functies. De wat betere modellen zijn enorm leuk om thuis mee te trainen. Deze kun je namelijk aansluiten op een tv of ander scherm en dan kun je er virtuele routes mee rijden. Zo kun je thuis voor de tv uitdagende bergetappes rijden. De fietstrainer past automatisch de weerstand aan bij het klimmen en dalen.

Fietstrainers zijn er in een aantal verschillende types. Hieronder leggen we je uit welke types er zijn.

De fietstrainer met wielaandrijving

Het eerste type is de fietstrainer met wielaandrijving. Dit zijn vaak de goedkoper geprijsde instapmodellen. Bij een fietstrainer met wielaandrijving zet je je racefiets met de achterband op een rem rol. Deze rol oefent vervolgens weerstand uit op je achterband. Bij fietstrainers met wielaandrijving raadt men aan de achterband te vervangen voor een speciale fietsband. De rem zorgt namelijk voor slijtage en dat wil je niet op je fietsband zelf.

Het voordeel van fietstrainers met wielaandrijving is dat ze relatief goedkoop zijn. Het nadeel ervan is dat ze over het algemeen wat minder krachtig zijn dan de andere modellen. Ook zijn ze minder accuraat en maken ze meer geluid dan andere modellen.

Tacx

Vortex Smart Resistance

Tacx Vortex Smart hometrainer voor racefiets

Vermogen: 950 watt

Vliegwiel: 1.6kg

Van Rysel

In’Ride 100

Van Rysel InRide 100

Vermogen: 550 watt

Vliegwiel: 1.2kg

Tacx

Flow Smart

Tacx Flow Smart Fietstrainer voor racefiets

Vermogen: 800 watt

Vliegwiel 1.6kg

De direct drive fietstrainer

Bij de direct drive fietstrainer dien je het achterwiel van je racefiets te demonteren en daarna in de fietstrainer te bevestigen. Een direct drive fietstrainer is voorzien van een casette waar je de ketting omheen legt. Direct drive fietstrainers zijn wat prijziger maar zijn zeker het geld waard. De direct drive functie is een stuk stiller dan de wielaandrijving. Ook is deze een stuk accurater en is de weerstand hoger in te stellen. Door de weerstand hoger in te stellen kun je steilere klimmen simuleren.

Tacx

Flux S

Tacx Flux S hometrainer voor racefiets

Vermogen: 1500 watt

Dare2Ride

Fuego 1.0

Dare2Ride Fuego 1 Smart Fietstrainer

Vermogen: 2500 watt

Tacx

Neo 2T Smart

Tacx Neo 2T Smart Fietstrainer

Vermogen: 2200 watt

Virtueel fietsen met een fietstrainer

Het leuke aan het hebben van een fietstrainer is de mogelijkheid om virtueel te kunnen fietsen. Veel fietstrainers kun je aansluiten op een beeldscherm en koppelen met apps zoals Zwift of de Tacx Training software. Met deze apps kun je virtuele fietsritten fietsen, je statistieken bijhouden en nog veel meer.

Hiermee kun je als het glad, koud of te nat is alsnog leuke bergritten maken. Fietsen met een virtuele software is een stuk leuker dan urenlang naar je muur staren.

De spinningfiets als alternatief

Een alternatieve manier om een hometrainer voor racefiets op te zetten is de spinningfiets. De spinningfiets bestaat al wat langer dan de fietstrainer. Spinningfietsen zie je veel in de sportschool maar ook steeds vaker bij mensen thuis.

De spinningfiets is een stationaire fiets met een vliegwiel wat wordt aangedreven door het trappen. Op dit vliegwiel zit een remsysteem wat zorgt voor weerstand. De spinningfiets heeft het uiterlijk en het gevoel van een racefiets. Net als op de racefiets zich je licht voorover gebogen in een racefiets houding. De pedalen van een spinningfiets zijn meestal voorzien van voetriemen. In veel gevallen kun je deze ook wisselen voor klikpedalen.

Het voordeel van een spinningfiets is dat je uiteindelijk twee fietsen hebt. Je spinningfiets en je racefiets. Om thuis te kunnen fietsen hoef je niet je racefiets te verbouwen. Zeker als het weer wisselvallig is kan het vervelend zijn om steeds de racefiets op en af te moeten bouwen voor de fietstrainer. Wil je binnen fietsen? Spring op de spinningfiets. Wil je buiten fietsen? Spring op de racefiets.

Het nadeel van de spinningfiets is dan weer dat deze permanent ruimte inneemt. Je zult deze ergens binnenshuis in een kamer of in de garage moeten neerzetten. Een fietstrainer daarentegen is makkelijker op te bergen wanneer je deze niet gebruikt.

Tegenwoordig kun je met steeds meer spinningfietsen virtueel trainen. Er komen steeds meer spinningfietsen op de markt die bijvoorbeeld Zwift compatibel zijn. Ook kun je overwegen een spinningfiets met scherm aan te schaffen.

Tunturi

Competence S40

Tunturi Competence S40 Spinningfiets

Vliegwiel: 17kg

Apps: Zwift

Max. gewicht: 150kg

Weerstandsniveaus: 32

Schwinn

IC8 Spinningfiets

Schwinn IC8 Indoor Cycle Spinningfiets

Vliegwiel: 18kg

Apps: Zwift

Max. gewicht: 150kg

Weerstandsniveaus: Traploos

Flow Fitness

DSB600i Spinningfiets

Flow Fitness DSB600i Spinningfiets

Vliegwiel: 20kg

Apps: Kinomap

Max. gewicht: 150kg

Weerstandsniveaus: 32

Fietstrainer of spinningfiets?

Als hometrainer voor racefiets heb je in principe twee opties. De fietstrainer of de spinningfiets. De fietstrainer heeft drie types. Alle types kun je gemakkelijk opbergen en tevoorschijn halen. Echter, de twee meest gebruikte fietstrainers vereisen wel dat je je racefiets gebruikt. Hierdoor kun je wat minder makkelijk wisselen tussen buiten fietsen en fietsen op de fietstrainer. Dit probleem is uiteraard overkomelijk. Helemaal makkelijker is het wanneer je twee racefietsen hebt of wanneer je besluit seizoensgebonden buiten en op de fietstrainer te fietsen.

De spinningfiets is ook een uitstekende manier om de hometrainer voor racefiets opstelling te realiseren. Het voordeel van de spinningfiets is dat je de racefiets niet hoeft te verbouwen maar simpelweg twee fietsen hebt. Het nadeel is dan weer dat deze permanent ruimte inneemt.

Kortom, wat past er het beste bij jou? De fietstrainer? Of toch de spinningfiets?