De beste hometrainer voor revalidatie

Laatst gewijzigd door Thomas op maart 21, 2022

Een hometrainer voor revalidatie heeft een aantal eigenschappen die deze hometrainer geschikt maakt voor iemand die aan het revalideren is. Fietsen is namelijk één van de sporten die het vaakst wordt aangeraden voor revaliderende sporters. Dit komt omdat fietsen je in beweging brengt en in tegenstelling tot andere sporten zoals hardlopen een minder grote aanslag is op je gewrichten. Vooral mensen die zijn geopereerd aan de knie en heup hebben baat bij een hometrainer voor revalidatie.

We begonnen dit artikel met de uitleg dat een revalidatie hometrainer eigenschappen heeft die de hometrainer geschikt maakt voor een revaliderend persoon. We gaan je dan ook uitleggen welke eigenschappen dit exact zijn. Ook laten we je zien welke revalidatie hometrainers erg populaire modellen onder thuisgebruikers zijn.

Een revalidatie hometrainer heeft een lage instap

De meest kenmerkende eigenschap van een hometrainer voor revalidatie is de instap. Als revaliderend persoon ben je vaak wat minder mobiel. Hiermee wordt bij een revalidatie hometrainer rekening gehouden door de instap. De instap van een revalidatie hometrainer is namelijk erg laag.

Een lage instap betekent dat je op de hometrainer plaats kunt nemen zonder dat je je been over een beugel of wat dan ook hoeft te zwaaien. Door de lage instap ben je stabieler bij het op- en afstappen en loop je minder risico dat je struikelt of teveel gewicht op je zere been moet zetten.

Bij een hometrainer met lage instap zit je het vliegwiel aan de achterkant. Vervolgens zit de hometrainer met een stang aan de grond verbonden aan het stuur. Een lage instap is niet alleen fijn voor revaliderende mensen maar bijvoorbeeld ook voor ouderen. Ouderen die wat minder mobiel zijn kunnen de lage instap eveneens gebruiken voor het op- en afstappen. Kortom, de belangrijkste eigenschap van een hometrainer voor revalidatie is de lage instap.

De meest populaire revalidatie hometrainers voor thuis

Het uitzoeken van een hometrainer voor revalidatie kan een uitdaging zijn. De lage instap is niet de enige belangrijke eigenschap van een hometrainer. Wat nog meer belangrijke eigenschappen zijn lees je verderop in dit artikel. Daarnaast zijn er tientallen hometrainers met een lage instap. Om je alvast wat op weg te helpen zetten we hieronder een aantal populaire revalidatie hometrainers voor je op een rij.

Domyos

Bike 900

Domyos Bike 900 Hometrainer voor revalidatie

42 kilo

Lage instap

Vliegwiel: 8 kilo

Magneetrem

15 weerstandsniveaus

24 programma’s

Compatibel met Kinomap

In hoogte en horizontaal verstelbaar zadel

Virtufit

HTR 2.0 Ergometer

Virtufit HTR 2 Ergometer beste hometrainers

32 kilo

Lage instap

Vliegwiel: 19 kilo

Magneetrem

24 weerstandsniveaus

24 programma’s

Geen app compatibiliteit

In hoogte en horizontaal verstelbaar zadel

Tunturi

Performance E50

Tunturi Performance E50 hometrainer voor lange mensen

38 kilo

Lage instap

Vliegwiel: 11 kilo

Magneetrem

32 weerstandsniveaus

20 programma’s

Compatibel met Kinomap, Zwift, Tunturi Routes en iConsole+

In hoogte en horizontaal verstelbaar zadel

De andere belangrijke eigenschappen van een hometrainer voor revalidatie

Zoals we hebben uitgelegd is de lage instap de belangrijkste eigenschap van een hometrainer voor revalidatie. Echter, naast de instap zijn er nog een aantal belangrijke eigenschappen. Dit zijn deels eigenschappen die belangrijk zijn voor een revaliderend persoon maar deels ook eigenschappen die überhaupt belangrijk zijn in een hometrainer. Naast de lage instap wil je natuurlijk wel comfortabel kunnen fietsen op een hometrainer. Daarnaast gaan we er vanuit dat je niet voor de rest van je leven aan het revalideren bent en dat je dus op een dag de hometrainer misschien gaat gebruiken voor conditie opbouw of vet verbranding. Hieronder leggen we je uit aan welke eigenschappen een revalidatie hometrainer nog meer moet voldoen.

Het remsysteem van de hometrainer

Alle hometrainers zijn voorzien van een vliegwiel met daarop een remsysteem. Het vliegwiel is een zwaar wiel wat je door het trappen in beweging brengt. Dit wiel zorgt voor weerstand omdat je bij een hometrainer anders helemaal geen weerstand hebt. Op dit vliegwiel zit een remsysteem. Door het vliegwiel af te remmen verhoog je de weerstand die je voelt tijdens het trappen.

Het type remsysteem verschilt per hometrainer. In principe heb je twee systemen. De magneetrem en de elektromagnetische rem die ook wel bekend staat als een inductierem. Bij de magneetrem remt een magneet het vliegwiel. Door deze magneet verder of dichter bij het wiel te plaatsen wordt de remkracht vergroot. Bij een inductierem wordt een bepaalde hoeveelheid elektriciteit door de rem gestuurd.

Bij remsystemen zijn er twee belangrijke eigenschappen. Het aantal verschillende weerstandsniveaus en de accuraatheid. Een magneetrem heeft vaak tussen de 8 en 32 verschillende niveaus. Een inductierem heeft vaak tussen de 32 en 69 verschillende niveaus. Hoe meer verschillende niveaus hoe beter jij de weerstand kunt vinden die precies de goede belasting geeft voor je knie of heup.

De verstelbaarheid van het zadel

Als je dan een hometrainer hebt waar je makkelijk kunt op- en afstappen dan wil je natuurlijk ook dat deze goed is afgesteld voor jou. Een slecht afgestelde hometrainer komt je revalidatie niet ten goede én je loopt nog eens het risico op pijntjes en blessures. Het laatste wat je moet willen is met een geopereerde knie op de hometrainer stappen en eraf stappen met een zere rug. Kortom, het is belangrijk dat je de hometrainer goed afstelt op jouw lichaamslengte. Hiervoor zijn twee maten belangrijk. De afstand tussen je zadel en trappers en de afstand tussen je zadel en stuur. Zoek dan ook een revalidatie hometrainer uit waarbij je deze twee afstanden kunt aanpassen. Meestal kun je dit doen doordat het zadel zowel in hoogte als horizontaal verstelbaar is. Let er dan ook goed op dat dit zo is.

Trainingsprogramma’s en bluetooth connectiviteit

De laatste belangrijke eigenschap van een hometrainer voor revalidatie is de trainingsmogelijkheden en bluetooth connectiviteit. We hebben je uitgelegd dat het (volgens ons) niet de bedoeling is dat je de rest van je leven blijft revalideren. Na het revalideren kun je natuurlijk de hometrainer verkopen. Echter, je kunt hem natuurlijk ook houden en er af en toe op trainen. Fietsen is leuk, uitdaging, goed voor de conditie en goed voor de vetverbranding. Om fietsen op de hometrainer leuker te maken zijn er allerlei mogelijkheden die je workout verrijken.

De eerste mogelijkheid is door middel van trainingsprogramma’s. Veel hometrainers zijn uitgerust met voorgeprogrammeerde programma’s. Deze programma’s hebben vaak een doel zoals vetverbranding, conditie opbouw maar ook revalidatie. Met deze programma’s maak je je workout leuker en uitdagender.

Een wat nieuwere trend is hometrainers met een bluetooth verbinding. Deze hometrainer kun je verbinden met een device zoals je smartphone, tablet of laptop. Op dit device kun je een app installeren die je trainen bijhoudt en waarop je zelfs soms virtuele routes kunt fietsen. Tijdens zo’n virtuele route zie je jezelf fietsen op bijvoorbeeld de Mont Ventoux.

Trainingsprogramma’s en fiets apps maken je workout een stuk uitdagender en leuker. Lijkt dit je wat? Verdiep je dan in de mogelijkheden van je hometrainer. Elke hometrainer heeft een bepaald aantal trainingsprogramma’s. Hometrainers met een bluetooth verbinding hebben vaak een bepaald aantal apps wat ze ondersteunen.

Een goede hometrainer voor revalidatie aanschaffen

In dit artikel hebben we je uitgelegd aan welke kern eigenschappen een hometrainer voor revalidatie moet voldoen. Ook hebben we je uitgelegd op welke andere eigenschappen je een hometrainer moet beoordelen. We sluiten dit artikel af met wat laatste advies. Als je een revalidatie hometrainer aanschaft, zorg er dan vooral voor dat de basis van de hometrainer goed is. Dit wil zeggen dat de hometrainer een lage instap heeft en goed te verstellen is. Kijk vervolgens pas verder naar eventuele andere eigenschappen.