De beste hometrainer voor zware mensen

Laatst gewijzigd door Thomas op april 16, 2022

Wij ontvangen van bezoekers nog wel eens de vraag of elk model een hometrainer voor zware mensen is of dat je toch op zoek moet gaan naar een hometrainer die hier speciaal voor is gemaakt. In principe ligt de waarheid een beetje in het midden. Nee, niet elke hometrainer is geschikt voor zware mensen maar een speciale hometrainer voor zware mensen is er dan ook weer niet. Hoe het exact zit leggen we je hieronder uit.

In principe is het vrij simpel. Je moet een hometrainer vinden die stevig genoeg is om je gewicht te kunnen dragen. Elke hometrainer heeft een maximaal belastbaar gewicht. Dit is het maximale gewicht wat de hometrainer aan kan. Bij de ene hometrainer is dit 110 kilo maar je hebt ze ook van 135 of 160 kilo.

Wat de maximale belasting van een hometrainer voor zware mensen bepaalt

De maximale belasting van een hometrainer wordt grotendeels bepaald door het materiaal. Elke hometrainer bestaat uit een combinatie van materialen zoals plastic en metaal. Ook de kwaliteit van deze materialen verschilt. Metalen verschillen bijvoorbeeld in dikte en de kwaliteit van de afwerking.

Een hometrainer met meer stevige materialen is natuurlijk een stuk steviger. Een stevigere hometrainer heeft een hogere maximale belasting. Zo bevat een stevige hometrainer meer sterke materialen zoals metaal. Een minder stevige hometrainer bevat vaak meer slappe materialen zoals plastic. Tot slot bepaalt ook de dikte van het metaal en de afwerking van de lasnaden hoe stevig de hometrainer is. Kortom, de maximale belasting van de hometrainer wordt voornamelijk bepaald door de materialen.

Uiteindelijk is het belangrijk om een hometrainer uit te zoeken met een maximale belastbaarheid die in ieder geval hoger is dan jouw gewicht. Wij raden je aan om hiermee niet te krap te gaan zitten. Weeg je bijvoorbeeld 130 kilo? Koop dan bij voorkeur een hometrainer met een maximale belasting van 150 kilo en niet eentje van 135 kilo.

De meest populaire hometrainers voor zware mensen

Om je in je zoektocht naar een hometrainer voor zware mensen alvast op weg te helpen laten we je een aantal populaire voorbeelden zien. Hieronder staan een aantal populaire hometrainers voor zware mensen. Wil je weten waar je naast de maximale belastbaarheid nog meer op wil letten bij een hometrainer? Lees dan verderop dit artikel verder.

Flow Fitness

Pro Ub5i Upright Bike

Flow Fitness hometrainer voor zware mensen

Max. gewicht: 180 kg

Gewicht: 63 kg

Vliegwiel: 16 kg

69 weerstandsniveaus

24 programma’s

Compatibel met Kinomap, Zwift en iConsole+

Virtufit

iConsole HTR 2.1i

Virtufit hometrainer voor zware mensen

Max. gewicht: 150 kg

Gewicht: 31 kg

Vliegwiel: 20 kg

32 weerstandsniveaus

24 programma’s

Compatibel met iConsole+ en Kinomap

Finnlo

Exum 3

Finnlo Exum 3 Hometrainer

Max. gewicht: 150 kg

Gewicht: 47 kg

Vliegwiel: 10 kg

40 weerstandsniveaus

12 programma’s

Geen app compatibiliteit

Waar een hometrainer voor zware mensen nog meer aan moet voldoen

Naast de maximale belastbaarheid bestaat een hometrainer natuurlijk uit nog veel meer onderdelen. De kwaliteit van een hometrainer zit natuurlijk niet alleen in de stevigheid. Deze zit in de kwaliteit van de onderdelen en in de technische mogelijkheden. Een hometrainer moet natuurlijk allerlei andere eigenschappen hebben. Zo moet deze prettig fietsen, goed af te stellen zijn en voorzien zijn van de technische snufjes die jij graag in een hometrainer ziet. We leggen je dan ook uit op welke eigenschappen van een hometrainer voor zware mensen jij extra moet letten.

De maximale lengte van een hometrainer

Veel mensen die wat zwaarder van gewicht zijn hebben ook een bovengemiddelde lengte. Een doorsnede hometrainer is prima te gebruiken voor mensen tot ongeveer 1 meter 90 lang. Ben je langer dan 1 meter 90 dan zul je wat extra moeten letten op de lengte van de hometrainer. Gelukkig is er naast een hometrainer voor zware mensen ook een hometrainer voor lange mensen.

Het is belangrijk dat je hometrainer niet te klein is voor je lengte. Als je traint op een te kleine hometrainer loop je het risico op blessures. Je zit dan niet in de goede houding op de hometrainer. Kortom, ben je langer dan 1 meter 90, let er goed op of de hometrainer ook geschikt is voor lange mensen.

Het aantal verschillende trainingsprogramma’s

Elke hometrainer is uitgerust met een display en een computer. Op dit display kun je statistieken zien zoals je tijd, snelheid en afgelegde afstand. Als je hometrainer is voorzien van een hartslagmeter kun je hier ook je hartslag op zien. Op dit display kun je ook kiezen uit verschillende trainingsprogramma’s. Trainingsprogramma’s zijn een leuke toevoeging op de hometrainer. Deze programma’s zijn vaak ontworpen voor een specifiek doel. Denk aan hartslagprogramma’s, programma’s voor vetverbranding of conditie opbouw. Programma’s geven je een leuke afwisseling en zorgen ervoor dat je niet zomaar zinloos gaat zitten trappen. Kortom, heb je specifieke doelen en houd je van trainen met voorgeprogrammeerde programma’s? Kijk dan hoe veel programma’s de hometrainer heeft.

De mate waarin je de hometrainer kunt verstellen

We hebben net al wat uitgelegd over je lengte in combinatie met de hometrainer en dat fietsen op een hometrainer die slecht is afgestemd op je lengte kan leiden tot blessures. Om pijntjes en blessures te voorkomen is het dan ook belangrijk dat de hometrainer goed is afgesteld op jouw lengte. Dit doe je hoofdzakelijk door het zadel te verstellen. Hierbij zijn twee zaken essentieel. Dit is de hoogte van het zadel en de afstand tussen het zadel en het stuur. Kijk dan ook goed in hoeverre je hometrainer verstelbaar is. Idealiter moet het zadel in hoogte en horizontaal verstelbaar zijn. Als het stuur ook nog verstelbaar is dan is het mooi meegenomen.

We kunnen concluderen dat niet elke hometrainer een hometrainer voor zware mensen is. Bij de aanschaf ervan dien je erop te letten dat de hometrainer voldoende stevig en belastbaar is. Kijk daarnaast ook nog verder naar de andere eigenschappen van een hometrainer. Bepaal voor jezelf wat je budget en sportieve ambities zijn en zoek een hometrainer die daarbij past.