Krachtstation kopen

Wil jij een krachtstation kopen maar weet je niet wat het beste krachtstation voor thuis is? Bij ons ben je aan het juiste adres voor professioneel en uitgebreid advies over fitness toestellen.

Het krachtstation staat ook wel bekend als multifunctioneel fitnesstoestel. Ook wordt het soms een power rack genoemd, hoewel een power rack toch nét wat anders is. Het krachtstation is een ideaal fitness toestel voor in de thuisgym. Dit komt omdat je er veel verschillende oefeningen mee kunt doen. En dat op een beperkte hoeveelheid ruimte.

Veel mensen zijn gewend van de sportschool dat je voor elke fitness oefening een apart toestel hebt. Wie een thuis een sportkamer gaat inrichten komt er al snel achter dat een apart toestel voor elke oefening niet helemaal gaat werken. Op een zolderkamer, extra slaapkamer of in de garage heb je de ruimte voor één of hooguit een paar fitness toestellen. Om veelzijdig te kunnen trainen moet je dan ook veelzijdige fitness toestellen hebben. Het krachtstation is hiervoor een uitstekende oplossing.

Het krachtstation kun je kopen in verschillende soorten, maten en natuurlijk prijzen. Het is belangrijk dat je er een koopt dat past bij je trainingsvoorkeuren, het andere materiaal in je thuisgym en dat deze past binnen je budget. In deze gids leggen we je alles uit over het krachstation. We laten je enkele verschillende uitvoeringen zien en leggen je uit wat belangrijke aandachtspunten zijn voor de aankoop. Ook zetten we een aantal modellen op een rij die door velen worden gezien als het beste krachtstation voor thuis.

Het beste krachtstation voor thuis

Het beste krachtstation voor thuis is een model wat veelzijdig en stevig is. Ook moet het krachtstation passen bij de rest van je thuisgym en je trainingsvoorkeuren. Hiermee bedoelen we het volgende:

  1. Met het krachtstation moet je veelal oefeningen kunnen doen die je in je thuisgym niet met andere fitness toestellen kunt doen. Zo zorg je ervoor dat het écht een toevoeging is en niet een herhaling van wat je al hebt.
  2. Met het krachtstation moet je voornamelijk oefeningen kunnen doen die je leuk vindt en goed passen binnen je voorkeuren. Zo zorg je ervoor dat het goed gebruikt wordt en na verloop van tijd niet saai wordt.

Daarnaast moet het krachtstation natuurlijk passen binnen je budget. De prijzen van krachtstations beginnen bij ongeveer 400 á 500 euro maar lopen al snel op tot 2.000 euro. Houd natuurlijk wel rekening dat een hogere prijs vaak gepaard gaat met meer kwaliteit, meer stevigheid en betere mogelijkheden.

We helpen je in je zoektocht naar het beste krachtstation voor thuis graag op weg. Hieronder hebben we al wat modellen voor je op een rij gezet die erg populair zijn onder thuissporters.

Domyos

Compact krachtstation

Domyos krachtstation compact

Gewichtenblok: 60 kg

183 x 103 x 202 cm

Max. belasting: 130 kg

Een compact krachtstation met chest press en butterfly, hoge pulley, lage pulley en leg developer.

Bowflex

Extreme 2 SE homegym

bowflex extreme 2 se homegym

Gewichtenblok: 95 kg

148 x 125 x 211 cm

Max. belasting: 135 kg

Krachtstation met revolutionair weerstandsysteem, zitje en 6 verschillende pulleys waarmee je 70 verschillende oefeningen kunt doen.

Virtufit

Homegym KH1

Virtufit Krachtstation KH1

Gewichtenblok: 67.5 kg

173 x 106 x 207 cm

Max. belasting: 135 kg

Goed geprijsd krachtstation met chest press en butterfly, hoge pulley, lage pulley en preacher pad.

Krachtstation kopen, waar op letten?

Wil je een krachtstation kopen? Dan kom je er al snel achter dat er aardig wat keuze is. Omdat een krachtstation een veelzijdig apparaat is zijn de verschillen tussen krachtstations vrij groot. Bij het kopen ervan is het belangrijk dat je je afvraagt voor welke spiergroepen je het krachtstation wil gaan gebruiken. Het krachtstation moet namelijk passen binnen je trainingsschema. Ook moet het een aanvulling zijn op je thuisgym of sportkamer. Hieronder leggen we je uit wat de belangrijke aandachtspunten zijn bij het kopen van een krachtstation.

Het gewichtenblok

Bijna alle krachtstations zijn uitgerust met een manier om het gewicht te veranderen. Bij traditionele krachtstations is dit met een gewichtenblok en bij moderne krachtstations zoals de Bowflex Extreme 2 SE homegym wordt de weerstand geregeld met staven.

Bij het gewichtenblok is het belangrijk om te letten op twee elementen. Het maximale gewicht en de stappen waarmee je het gewicht kunt verhogen. Het maximale gewicht is belangrijk want het bepaalt hoe lang je met het krachtstation kunt doortrainen. Naarmate je traint word je sterker en zul je steeds meer gewicht kunnen liften. Het zou erg zonde zijn als er een moment komt waarop het maximale gewicht van je krachtstation niet meer uitdagend is. Dit voorkom je door een model te kopen met een flink gewichtenblok. Een alternatief is een model te kopen waarvan je het gewichtenblok kunt uitbreiden. Dit is bij sommige modellen mogelijk dus let daar goed op.

De stappen waarmee je het gewicht kunt verhogen

Daarnaast is het voor je training relevant met welke stappen je het gewicht kunt verhogen. Verhogen met kleine stappen geeft je meer mogelijkheden dan verhogen met grote stappen. Vooral als je kleinere spiergroepen traint zoals je biceps en triceps is het fijn als je met kleine stappen kunt verhogen.

Stel, je pakt nu 10 kg met tricep pushdown en dit gewicht is wat makkelijk aan het worden. Als je een krachtstation hebt wat je enkel kunt verhogen met stappen van 10 kilo moet je dus naar de 20 kilo. Dat is een verdubbeling van het gewicht. Het risico wat je dan loopt is dat 10 kilo te licht is en 20 kilo te zwaar is. Je moet dan kiezen tussen trainen met een gewicht wat je niet genoeg uitdaging geeft en een gewicht wat zo zwaar is dat je het risico loopt op blessures. Als je kunt verhogen met 5 kilo dan is de stap van 10 kg naar 15 kg makkelijker te maken. Kortom, let dus goed op de stappen waarmee je het gewicht kunt verhogen. Kleinere stappen zijn bij lage gewichtsklasses belangrijker dan bij hogere gewichtsklasses. De stap van 10 naar 20 kilo is relatief gezien veel groter dan de stap van 50 naar 60 kilo.

Heb je ruimte rondom het krachtstation nodig?

Eén van de veel voorkomende fouten bij het kopen van een krachtstation is dat men geen rekening houdt met de ruimte rondom. Bij veel krachtstations heb je de mogelijkheid om oefeningen te doen die ruimte rondom het krachtstation vereisen.

Een voorbeeld is het onderstaande krachtstation, de Ferrum TX2 van Hammer. Dit model heeft een verstelbare pulley aan de zijkant. Als je deze pulley optimaal wil benutten heb je voldoende ruimte nodig aan de zijkant. Je moet aan de zijkant van het krachtstation kunnen staan maar bij voorkeur ook kunnen zitten.

hammer ferrum tx2 krachtstation
Meer info over dit krachtstation

Naast deze uitvoering heb je allerlei andere varianten. Denk aan krachtstations met pulleys aan de achterkant, lage pulleys aan de voorkant enzovoorts. Daarnaast zijn er ook nog eens krachtstations die je kunt uitbreiden met verschillende extra units. Voorbeelden hiervan zijn krachtstations die je kunt uitbreiden met een leg press of leg extension. Als je verwacht dit in de toekomst ooit te willen doen, houd dan rekening met de extra ruimte die de uitbreiding inneemt.

Het maximaal belastbaar gewicht en de stevigheid

Als je gaat trainen op een krachtstation wil je wel dat deze stabiel aanvoelt en prettig traint. Het is belangrijk dat je het krachtstation niet belast met meer gewicht dan deze aan kan. Zo voorkom je dat onderdelen breken en je een blessure oploopt.

Hoe stevig een krachtstation is hangt veelal af van de kwaliteit van de gebruikte materialen. Als je een krachtstation gaat kopen raden we je aan om hier dan ook goed op te letten. Koop een model waarvan de maximale belastbaarheid voldoende boven je eigen gewicht ligt. Hierbij geven we je als tip om goed na te gaan of de maximale belasting geldt voor alle onderdelen. Soms wordt er apart vermeld dat bepaalde onderdelen minder belastbaar zijn dan anderen.

Laatste tips voor het kopen van een krachtstation

We hebben je inmiddels uitgelegd dat elk krachtstation nét anders is en dat de prijzen uiteenlopen van enkele honderden tot duizenden euro’s. Wil jij een krachtstation kopen? Hieronder zetten we nogmaals alle nuttige tips op een rij:

  1. Zorg ervoor dat een krachtstation het grootste deel van je trainingsbehoeftes vervult. Koop een model wat:
    1. Een aanvulling is op het andere trainingsmateriaal wat je bezit.
    1. Past bij de oefeningen die je graag uitvoert.
  2. Koop een krachtstation met een gewichtenblok wat ruim voldoende is voor jouw workout en om nog in kracht te kunnen groeien. Als je twijfelt over het gewichtenblok, onderzoek dan of er een mogelijkheid is om deze uit te breiden.
  3. Ga na of er genoeg ruimte is voor je krachtstation. Let erop dat bij sommige krachtstations elementen aan de zijkant of achterkant zitten waarvoor je ruimte nodig hebt om die te kunnen gebruiken.

Als je rekening houdt met deze drie tips dan verzeker je jezelf van een goede aankoop! Is je enthousiasme voor een krachtstation door deze aankoopgids aangewakkerd en wil je op zoek? Bij Fitwinkel en Decathlon hebben ze een uitgebreid assortiment aan krachtstations.