Krachttraining apparatuur voor thuis kopen
Met krachttraining apparatuur voor thuis bouw jij je eigen homegym. Sommigen doen dit als vervanging voor de sportschool. Bij de één was dit noodgedwongen als resultaat van de sluitingen tijdens de coronapandemie. Bij de ander is dit een vrijwillige keuze geweest. De motieven hiervoor verschillen. De één doet het om tijd te besparen. Het reizen naar de sportschool en van de sportschool terug naar huis kost je gemiddeld al snel 20 minuten tot een half uur. Dit is kostbare tijd die je ook kunt steken in je training. Daarnaast zijn er talloze redenen om krachttraining apparatuur voor thuis te kopen. Denk aan sportscholen waar het vaak te druk is of als je onregelmatige werktijden niet aansluiten op de openingstijden. Kortom, er zijn veel redenen te bedenken waarom iemand de sportschool verruilt voor krachttraining apparatuur voor thuis.
Wat velen zich niet realiseren is dat je niet altijd hoeft te kiezen voor het één of het ander. Er zijn ook sporters die krachttraining apparatuur voor thuis als aanvulling hebben op de sportschool. Wat je sportieve ambities ook zijn, het uitzoeken van de juiste krachttraining apparatuur voor thuis is een uitdaging. Je hebt te maken met beperkte ruimte, een beperkt budget en veel verschillende keuzes.
In dit artikel gaan we dan ook in op krachttraining apparatuur voor thuis. We leggen je uit wat voor apparatuur er allemaal is voor thuis. Ook leggen we je uit waar je op moet letten en hoe je met elk budget elke ruimte omtovert in een homegym die bij jou past.
Het inrichten van je homegym
Het inrichten van je “homegym” vergt wat tijd en het maken van de juiste afwegingen. Sportscholen hebben vaak zeeën van ruimte en een gigantisch budget. Thuis moet je het al snel doen met een kleine slaapkamer of garage en een beperkte investering.
De kans dat je hierin een squatrek, een benchpress bankje, een leg press, een cable crossover en een leg extension apparaat kwijt kunt is natuurlijk zeer klein. Kortom, je moet goed gaan bepalen hoe je het meeste uit je ruimte en budget haalt.
Bepaal je sportieve ambities
Dit doe je door als eerste te bepalen wat je sportieve ambities zijn en hoe jij thuis wil gaan trainen. Als je krachttraining apparatuur een volledige vervanging is voor de sportschool dan moet je ook volledig kunnen trainen. Wat je ons inziens niet moet willen is een jaar lang alleen je biceps trainen tot het punt dat deze groter zijn dan je bovenbenen. Naast dat die esthetisch niet zo mooi oogt is het ook niet zo goed voor je lichaam.
Echter, is het je ambitie om thuis te trainen als toevoeging op de sportschool? Dan kun je bijvoorbeeld ook overwegen om krachttraining apparatuur aan te schaffen die heel specifiek gericht is op één of een paar spiergroepen. Zo zijn er veel mensen die zich voor thuis alleen toeleggen op bankdrukken of die een squatrek aanschaffen. De borst of benen trainen ze regelmatig thuis en de rest in de sportschool. Kortom, het begint bij het bepalen van je ambities.
Bepaal je budget
De tweede stap in het inrichten van je homegym is het bepalen van je budget. Het bepalen van een juist budget is niet altijd even makkelijk. Bij de sportschool betaal je maandelijks een (relatief) klein bedrag. Echter, krachttraining apparatuur voor thuis kan even een flinke investering zijn. Dit moet je overigens wel in het juiste perspectief zien. Een degelijk krachttraining apparaat gaat al snel tien jaar mee. De investering kun je dan ook “afschrijven” over een periode van tien jaar. Dit moet je min of meer wel afzetten tegen de kosten van de sportschool in diezelfde periode. Een simpel rekensommige laat ons zien dat een abonnement van 40 euro per maand gelijk staat aan een kostenpost van 4800 euro over tien jaar. Het is dan ook niet realistisch om te verwachten dat je voor 100 euro een kamer voor krachttraining apparatuur hebt.
Desalniettemin verschillen budgetten stevig. De een heeft er eenmaal meer voor over dan de ander. Je budget bepaal je persoonlijk. Wij geven je alleen het advies om alles in perspectief te zien en de investering niet te vergelijken met een maandje naar de sportschool.
Welke ruimte heb je en hoe wil je die benutten?
De laatste stap in het inrichten van je homegym is het bepalen van de ruimte en hoe je deze wil benutten. De meeste mensen gebruiken hun zolder of een extra slaapkamer als homegym. Wat je echter ook ziet voorkomen is een kelder, een garage of een schuur. Welke ruimte je uiteindelijk gebruikt maakt niet enorm veel uit. We raden je wel aan om de voorkeur te geven aan een ruimte waarin je voldoende kunt ventileren.
De ruimte die tot je beschikking hebt kun je vervolgens gaan benutten. Hierbij is het verstandig om rekening te houden met eventuele ruimte om de krachttraining apparatuur heen. Daarnaast is het handig om je af te vragen of je de ruimte gebruikt voor andere zaken. Denk aan de garage die eveneens dient als opbergruimte. Of aan die slaapkamer waarin je ook de was laat drogen. Als dit zo is dan dien je dit natuurlijk nog wel te kunnen combineren. Oftewel, je zult dan (deels) moeten kijken naar krachttraining apparatuur die verplaatsbaar of inklapbaar is. Denk aan een inklapbare fitnessbank en een verschuifbaar squatrek. Is dit niet het geval dan raden we je vooral aan te gaan voor vaste apparatuur. Deze apparatuur is vaak een stuk steviger en daarmee degelijker.
Kortom, bepaal goed welke ruimte jij wil omtoveren tot homegym en hoe je die gaat inrichten. Om je met deze inrichting alvast wat op weg te helpen zetten we hieronder een aantal combinaties die goed samen gaan op een rij.
Een multifunctioneel squatrek met een verstelbare fitnessbank
Een populaire combinatie is het multifunctioneel squatrek met een verstelbare trainingsbank. Een multifunctioneel squatrek is er zo een die je herkent van de sportschool maar da nog wat uitgebreider. Dit is een cage met afleggers voor een halterstang. Ook kun je hier vaak pull-ups doen, je halterschijven aan opbergen en zijn sommigen zelfs voorzien van een cable row met een lat bar. Een squatrek als deze kun je dus gebruiken om in te squatten en je kunt er pull-ups doen. Daarnaast kun je de cable row gebruiken voor verschillende biceps, triceps, schouder en been oefeningen.
Door een verstelbare trainingsbank onder het squatrek te zetten kun je er ineens ook in bankdrukken. Afhankelijk van de afleggers en de verstelbaarheid van je bank kun je benchpress, incline benchpress en soms zelfs decline benchpress doen. Als kers op de taart kun je de halterstang uit het squatrek halen, op je vloer leggen je er deadlifts of barbell rows mee doen. Kortom, door de combinatie van een multifunctioneel squatrek, een verstelbare fitnessbank en een halterset kun je enorm veelzijdig trainen. Hieronder laten we je een aantal multifunctionele squatrekken en verstelbare fitnessbanken zien.
Corength

Squatrek met hoge en lage pulley, lat bar, optrekstang en opbergmogelijkheden voor 28mm en 50mm halterschijven.
Body Solid

Zeer stevig squatrek met optrekstang en opbergmogelijkheden voor 50mm halterschijven.
Steelflex

Squatrek met optrekstang.
Hieronder zetten we ook een aantal populaire en kwalitatief goede halterbanken voor je op een rij.
Corength

Max. belasting: 250 kg
7 standen
Decline: ja
Tunturi

Max. belasting: 200 kg
7 standen
Decline: Nee
Finnlo

Max. belasting: 250 kg
6 standen
Decline: Nee
Een multifunctionele halterbank
Een tweede krachttraining apparaat wat je vaak ziet is de multifunctionele halterbank. Een multifunctionele halterbank is vaak een combinatie van een verstelbare benchpress bank en een aantal andere apparaten. Hierbij kun je denken aan een preacher pad, een leg extension een leg curl enzovoorts.
Met een multifunctionele halterbank kun je redelijk veelzijdig trainen. Op de halterbank zelf kun je vaak benchpress en incline benchpress doen. Daarnaast kun je met een setje dumbbells je oefeningen uitbreiden tot dumbbell press en shoulder press. Combineer de preacher pad met een curlstang of dumbbells en je kunt je biceps trainen. Tot slot kun je op de extra aanhorigheden nog allerlei andere oefeningen doen. Kortom, met een multifunctionele halterbank kun je ook vrij veelzijdig trainen. Hieronder laten we je een aantal populaire modellen zien.
Tunturi
WB50

Max. belasting: 200 kg
Halterbank met verstelbare rugleuning, afleggers, preacher pad en leg extension
Body Solid
Powercenter Combo Bench

Max. belasting: 450 kg
Halterbank met verstelbare rugleuning, afleggers en leg extension
Virtufit
Multifunctionele Halterbank

Max. belasting: 250 kg
Halterbank met verstelbare rugleuning, afleggers, preacher pad, leg extension en dipsteunen
Het krachtstation
Het laatste krachttraining apparaat wat je veel bij mensen thuis ziet is het krachtstation. Een krachtstation is vaak een combinatie van een aantal apparaten die je in de sportschool tegenkomt. Deze combinatie verschilt natuurlijk per apparaat. De meest gangbare variant is een combinatie van de chest press, pectoral flies en lat bar. Er zijn natuurlijk ook allerlei andere combinaties. Met een krachtstation heb je eveneens een variëteit aan oefeningen in één apparaat. Hieronder zetten we een paar populaire krachtstations op een rij.
Hammer
Ferrum TX2

Gewichtenblok: 60 kg
Krachtstation met chest press, pec flies, preacher pad, lat bar, en in hoogte verstelbare pulley
Bowflex
Extreme 2 SE Homegym

Gewichtenblok: 95 kg
Innovatief krachtstation met meer dan 70 verschillende oefeningen
Virtufit
Homegym KH1

Gewichtenblok: 67.5 kg
Krachtstation met chest press, pec flies, preacher pad, lat bar en lage pulley
Met accessoires kun je ook veel!
We hebben net een aantal populaire krachttraining apparaten voor thuis op een rij gezet. Deze apparaten zijn populair omdat je op kleine ruimte vrij veelzijdig kunt trainen. Dit is juist wat je thuis nodig hebt. De meest homegyms zijn een combinatie van een of meerdere apparaten. Denk aan een squatrek, een verstelbare fitnessbank en misschien nog een cardio of ander krachttraining apparaat. Om je workout vervolgens nog meer variatie te geven kun je gebruik gaan maken van accessoires. Accessoires zijn kleine gebruiksmaterialen waarmee je kunt trainen of die je training net wat andere mogelijkheden geven. Met accessoires kun je denken aan:
Dumbbells
Dumbbells zijn natuurlijk onmisbare accessoires in je homegym. Je kunt er talloze oefeningen mee doen. Denk aan de bicep curl, tricep extension en front raises. Combineer de dumbbells met je verstelbare fitnessbank en je kunt dumbbell rows, benchpresses en shoulder presses doen. Kortom, een setje verstelbare dumbbells hoort er absoluut bij.
Tunturi

28 kilo
Diameter: 25mm
Sluiting: Schroef
Materiaal: Vinyl
Bowflex

40 kilo
Diameter: nvt
Sluiting: nvt
Materiaal: Kunststof
Gyronetics

30 kilo
Diameter: 25mm
Sluiting: Schroef
Materiaal: Kunststof
Een buikspierwiel
Ook het buikspierwiel is onmisbaar in je homegym. Deze kleine accessoire kost je hooguit 20 euro en geeft je de mogelijkheid om je hele core te trainen. Het rollen met het buikspierwiel kan op het begin zwaar zijn maar dit gevoel went. Voor een kleine investering krijg je veel terug.
Tunturi
Biekspierwiel Deluxe

Dubbel wiel incl. kniemat
Gymstick
Dubbel Buikspierwiel

Dubbel wiel incl. weerstandsband en kniemat
Harbinger
Ab Carver Pro

Buikspierwiel met veermechanisme en kniemat
Weerstandsbanden
De laatste accessoire die we je tippen zijn weerstandsbanden. Dit zijn elastieken van verschillende diktes. Dikkere elastieken zijn wat stugger en de dunne elastieken wat soepeler. De weerstandsbanden zijn eveneens een kleine investering waar je veel voor terug krijgt. Met de weerstandsbanden en wat creativiteit kun je je hele lichaam trainen. Ook hebben ze nog een voordeel. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen. Dit komt van pas als je bij een vriend of vriendin gaat trainen, wanneer je buiten wil trainen of wanner je op vakantie gaat.
Reeva

Gemaakt van polyester en elastaan. Met anti-slip rand.
Virtufit

Zwarte weerstandskabel met elastiek en twee handvaten.
Tunturi

Gemaakt van latex. Verschillende kleuren en weerstanden.
Tot slot.. vergeet de ondervloer niet
Veel mensen die krachttraining apparatuur voor thuis aanschaffen zetten dit in een kamer met een nette vloer. Vaak is dit een zolderkamer of extra slaapkamer die is voorzien van laminaat of pvc. Als je een nette vloer in je homegym hebt is een ondervloer geen overbodige luxe. Een ondervloer zorgt voor demping én houdt je mooie laminaatvloer vrij van schade. Veel materialen die je gebruikt bij krachttraining zijn zwaar en massief. Als je deze laat vallen kunnen ze flinke schade aanrichten aan je vloer. Dit is natuurlijk enorm zonde. Overweeg daarom ook om een ondervloer te gebruiken voor je krachttraining apparatuur.
Flow Fitness
Anti Slip Mat

PVC mat
226 x 85 cm
6 mm dik
Lifemaxx
EOG Puzzelmat

Rubberen tegels
50 x 50 cm
10 mm dik
Gymstick
Puzzelmat

Schuim tegelmat
120 x 120 cm
12 mm dik