Leg press machine kopen – dit is de top 3 van 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op juli 25, 2022

Een leg press machine is een fitnessapparaat waarmee je gigantisch gespierde benen kunt kweken. Waar je deze voorheen alleen tegenkwam in de sportschool is de leg press machine flink terrein aan het winnen bij mensen thuis. Krachtsporters die thuis trainen hebben voor een volledige workout minimaal één goede manier nodig om de benen te kunnen trainen. De leg press machine is hiervoor dan ook een ideale oplossing.

Afhankelijk van de uitvoering kun je met de leg press verschillende oefeningen doen. Met sommige leg press machines kun je bijvoorbeeld op een hack squat doen. Daarnaast kun je met een leg press ook je kuitspieren trainen door middel van calf raises. Kortom, een leg press is veelzijdig en een must-have voor in je homegym.

In dit artikel leggen we je dan ook alles uit over de leg press. We laten je zien welke modellen veel worden gekocht voor thuis. Ook leggen we je uit welke uitvoeringen je hebt en waar je op moet letten bij de aanschaf. Tot slot leggen we je uit welke oefeningen je ermee kunt doen.

De meest populaire leg press machines voor thuis

Een goede leg press machine voor thuis is stevig, veelzijdig en relatief betaalbaar. Als je eenmaal een leg press gaat uitzoeken zul je zien dat de keuze vrij groot is. Er zijn tientallen modellen met verschillende voor- en nadelen en een verschillende prijs. Om je in je zoektocht naar de juiste leg press machine alvast wat op weg te helpen zetten we hieronder een aantal populaire modellen voor je op een rij.

Body-Solid Leg Press & Hack Squat Machine

body solid leg press machine hack squat

Deze leg press machine van het merk Body-Solid is perfect voor in je homegym. Body-Solid is een merk dat bekend staat om zijn super stevige apparaten. Dit zie je terug in extra massieve 5×10 cm dik stalen frame met een maximale belasting van 450 kilo. Deze leg press machine is uitgerust met houders voor 50mm halterschijven. De plaat die je met de leg press wegdrukt kun je kantelen waardoor je er ook calf raises op kunt uitvoeren. Ook kun je de plaat volledig omhoog klappen en heb je de mogelijkheid tot het uitvoeren van een hack squat. Kortom, met deze leg press machine kun je zeer veelzijdig trainen.

Titanium Strength Leg Press Machine incl. Hack Squat

Titanium Strength Leg Press Hack Squat Machine

Deze leg press machine van Titanium Strength heeft een ideale prijs kwaliteit verhouding. Voor een zeer betaalbare prijs heb je een uitstekende leg press machine met hack squat functionaliteit. Het totale draagvermogen van deze leg press is 400 kg. Door het flip-and-lock mechanisme kun je de rugkussens naar achter draaien voor de hack squat. Deze leg press is geschikt voor 50mm halterschijven en is eveneens voorzien van opbergruimte voor deze schijven. 

Body-Solid Leverage Leg Press

body-solid leverage leg press

Deze leg press machine van Body-Solid is ontworpen voor het uitvoeren van de perfecte leg press oefeningen. Door de grote voetplaat heb je alle ruimte om je voeten juist te plaatsen. Het soepele systeem zorgt vervolgens voor een vloeiende uitvoering. Met deze leg press machine kun je zowel leg press als calf raises uitvoeren. De machine is geschikt voor 50mm halterschijven en is eveneens voorzien van opbergruimte voor deze 50mm halterschijven.

Leg press oefeningen

We hebben al kort uitgelegd dat je een leg press kunt gebruiken voor twee á drie verschillende oefeningen. Met zo ongeveer elk apparaat kun je zowel de leg press als calf raises uitvoeren. Als je leg press machine is uitgerust met een hack squat functie kun je er ook de hack squat mee doen. Hieronder leggen we je uit hoe je deze oefening uitvoert.

De reguliere leg press

Zet je je voeten hoog neer, dan leg je meer nadruk op je hamstrings en bilspieren. Zet je je voeten laag neer, dan leg je meer nadruk op je quadriceps. Als je je voeten dicht bij elkaar zet dan leg je meer accent op de binnenkant van de quadriceps. Zet je deze meer uit elkaar dan focus je meer op de buitenkant van de quadriceps. Kortom, met de leg press alleen kun je al accenten leggen op verschillende spiergroepen.

Calf raises

Daarnaast kun je de leg press gebruiken voor het uitvoeren van calf raises. Met calf raises train je je kuiten. Dit doe je door de voorkant van je voeten op de rand het voetenvlak te plaatsen waarbij je je hakken vrij kunt bewegen. Vervolgens duw je het gewicht weg door je kuiten aan te spannen. Ontspan je kuiten vervolgens en je kunt weer een nieuwe rep doen.

De hack squat

Tot slot zijn er ook leg press machines met een hack squat functie. Waar je bij een leg press ligt op een bank en het gewicht omhoog duwt gaat de hack squat andersom. Bij een combi apparaat betekent dit vaak dat je het rugkussen waartegen je ligt met de leg press kunt wegklappen zodat alleen een plaat overhoudt. De plaat waar je voorheen je voeten tegenaan zette kun je ook wegklappen en voorzien van twee schouderkussens. Zet nu je benen op de plaat en je schouders onder het kussen. Je kunt nu een squat uitvoeren.

De hack squat is bijna hetzelfde als een reguliere squat. Bij een hack squat hoef je alleen minder te letten op je coördinatie. Door het mechanisme kun je de oefening vrij geïsoleerd uitvoeren. Met de hack squat train je voornamelijk je quadriceps maar ook je hamstrings, billen en kuiten.

Tot slot is het ook nog mogelijk om de hack squat opstelling te gebruiken voor calf raises. In principe is dit hetzelfde als calf raises met de leg press maar dan net omgekeerd.

Kortom, met een leg press machine haal je alles in huis om veelzijdig je benen te kunnen trainen!