Ligfiets hometrainer kopen – de beste lig hometrainer voor thuis
De ligfiets hometrainer, ook wel bekend als de lig hometrainer is een hometrainer maar dan een stuk comfortabeler uitgevoerd. Dit komt omdat een ligfiets hometrainer is uitgerust met een flink groot zadel én een grote rugleuning.
De houding bij een ligfiets hometrainer is ook lichtelijk anders dan bij een normale hometrainer. Bij een normale hometrainer zijn je benen gericht naar onderen. Bij de lig hometrainer richt je je benen naar voren waardoor je naar voren trapt. Daarbij zorgt de rugsteun voor voldoende ondersteuning van de rug en het zadel voor comfort onder de billen.
Op een ligfiets hometrainer train je dezelfde spieren als op een normale hometrainer. Laat je ook niet misleiden door de comfortabele houding. Met een lig hometrainer kun je prima conditie opbouwen en vet verbranden. Daarnaast kun je een ligfiets hometrainer prima gebruiken voor revalidatie trajecten.
In deze post leggen we je dan ook alles uit over de ligfiets hometrainer. We laten je zien wat volgens ons de beste modellen van 2022 zijn. Ook leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een lig hometrainer.
Tunturi
Competence F20-R

Vliegwiel: 9 kg
Magneetrem
8 weerstandsniveaus
3 programma’s
Hartslagmeting: Ja
Niet compatibel met apps
Virtufit
RB 1.0 lig hometrainer

Vliegwiel: 8 kg
Magneetrem
8 weerstandsniveaus
3 programma’s
Hartslagmeting: Ja
Niet compatibel met apps
Tunturi
Performance E60-R

Vliegwiel: 14 kg
Inductierem
32 weerstandsniveaus
24 programma’s
Hartslagmeting: Ja
Compatibel met Zwift, Kinomap, iConsole+ en Tunturi Routes
Waar je op moet letten bij het kopen van een ligfiets hometrainer
Zoals we net hebben uitgelegd is er niet zoveel verschil tussen een ligfiets hometrainer en een normale hometrainer. De aspecten die belangrijk zijn voor de aanschaf van een ligfiets hometrainer zijn dan ook ongeveer hetzelfde. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf.
Het gewicht van het vliegwiel
Elke hometrainer is uitgerust met een vliegwiel. Een vliegwiel is een zwaar wiel wat je door het trappen in beweging brengt. Dit wiel zorgt ervoor dat je weerstand voelt tijdens het fietsen. Als je immers zomaar een ketting op een as zou laten draaien zou je geen weerstand voelen. In tegenstelling tot buiten heb je geen weerstand van de weg of van de lucht.
Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de trapbeweging van de hometrainer voelt. Kortom, een zwaar vliegwiel is beter dan een licht vliegwiel.
Het remsysteem en het aantal weerstandsniveaus
Op het vliegwiel zit een remsysteem. Dit remsysteem is gemaakt om het vliegwiel af te remmen. Aan de ene kant probeer jij het vliegwiel te laten draaien door te trappen en aan de andere kant wordt dit vliegwiel afgeremd. Dit geeft weerstand. Het remsysteem is dan ook bedoeld om de weerstand te regelen en je meer variatie in je training te geven. Altijd op dezelfde intensiteit fietsen is natuurlijk niet leuk en niet uitdagend genoeg.
Er zijn een aantal verschillende remsystemen. De meest voorkomende is de magneetrem. Bij dit remsysteem is er een magneet die het vliegwiel afremt. Een magneetrem is redelijk accuraat en stil. Met een magneetrem kun je vaak kiezen uit zo’n 8 tot 32 verschillende weerstandsniveaus. Het aantal niveaus hangt af van de kwaliteit van de rem.
Een duurdere variant van dit remsysteem is de elektromagneet. Dit remsysteem wordt ook wel een inductierem genoemd. Een inductierem is nog accurater en biedt je vaak de mogelijkheid om nog meer niveaus te kiezen. Met een inductierem kun je vaak kiezen uit 42 tot 69 verschillende weerstandsniveaus.
Het display, de trainingsfuncties en programma’s
Bijna elke hometrainer tegenwoordig is uitgerust met een display. Dit display kun je gebruiken voor het inzien van statistieken maar ook voor het wijzigen van de weerstand en het kiezen van trainingsprogramma’s.
Wat je allemaal kunt met een display verschilt per lig hometrainer. Meestal heb je inzicht in de basisstatistieken zoals je snelheid, tijd en afgelegde afstand. Echter, op modellen die zijn uitgerust met hartslagsensor kun je ook je hartslag zien. Ook het inzien van je verbrande calorieën is soms een mogelijkheid.
Veel hometrainers beschikken tevens over trainingsprogramma’s. Dit soort programma’s zijn voor gedefinieerd voor een bepaald sportief doel. Bij een programma worden de lengte en intensiteit voor je geregeld. Om je trainingen uitdagend en gevarieerd te houden zijn programma’s essentieel. Het aantal en de variëteit van programma’s verschilt per lig hometrainer.
Een ligfiets hometrainer met bluetooth connectiviteit
Een bluetooth verbinding is een functie die je tegenwoordig ook aantreft op menig lig hometrainer. Nu zul je je vast afvragen wat je kunt met een bluetooth verbinding op een hometrainer. Nou… daar kun je iets heel vets mee!
Je kunt de ligfiets hometrainer namelijk verbinden met je telefoon, tablet of laptop. Hierop kun je een trainingsapp installeren die compatibel is met je lig hometrainer. Vervolgens kun je onder andere:
- Je statistieken bijhouden, publiceren en delen op sociale media.
- Virtuele routes fietsen over super leuke en uitdagende locaties
- Aanvullende trainingsprogramma’s selecteren
De bluetooth connectiviteit geeft je hometrainer nét dat beetje extra wat je nodig hebt voor je workout. Met een virtuele trainingsapp hoef je niet langer uren te staren naar die witte gestucte muur. Ga op reis en rij een etappe door de Franse Alpen, de Pyreneeën of door downtown Manhattan. Neem het op tegen je vrienden en track al je workouts op je telefoon.
Hoe kies ik de beste ligfiets hometrainer voor thuis?
We hebben je net uitgelegd wat de belangrijkste aandachtspunten zijn van een lig hometrainer. Maar hoe kies je met al deze informatie nou de beste ligfiets hometrainer uit voor thuis? Wij vinden dat dit vooral een kwestie is van jezelf afvragen wat je persoonlijke voorkeuren zijn.
Vervolgens moet je keuze ook matchen met je budget. Een hometrainer met bluetooth connectiviteit, een uitgebreid scherm, een zwaar vliegwiel en een super goed remsysteem is makkelijk te krijgen. Maar niet voor 200 euro. Kortom, je zult voor jezelf moeten bepalen. Wat is belangrijk? Wat past binnen mijn budget? Zo kies je een ligfiets hometrainer uit die past bij jouw voorkeuren.