Loopband kopen

Wil jij een loopband kopen? Dan ben je hier aan het goede adres voor uitgebreid advies. De loopband is ideaal voor zowel wandelaars als hardlopers. Vaak wordt deze gebruikt voor sporters die op de regenachtige en koude dagen liever niet buiten op pad gaan. Zij trainen in de lente en zomer lekker buiten en als het nat en koud wordt verruilen ze de straatstenen voor de loopband.

Bij kopen van een loopband heb je de keuze uit honderden verschillende modellen. Al deze modellen verschillen in kwaliteit, opties en natuurlijk prijs. Maar hoe weeg je deze keuzes af als je een loopband gaat kopen? Op welke belangrijke aandachtspunten moet je letten en wat zijn de beste modellen van dit jaar? Dat gaan we je nu uitleggen!

De beste loopband voor thuis

Een loopband kopen die perfect bij jou past is geen gemakkelijke opgave. Zoals we hebben uitgelegd heb je de keuze uit honderden verschillende modellen. Om je zoektocht wat gemakkelijker te maken hebben wij een aantal loopbanden voor je op een rij gezet. Hieronder vind je een selectie aan loopbanden voor thuis uit verschillende prijsklasses.

Ben je benieuwd wat de belangrijke aandachtspunten zijn bij het kopen van een loopband? Lees dan vooral verder.

Domyos Loopband T540

Domyos Loopband kopen

De Domyos T540 loopband is deen uitstekend instapmodel voor de beginner. Deze loopband weegt maar liefst 73 kilo en is daarmee erg robuust. Het maximaal belastbare gewicht is 130 kilo en de loopband heeft een loopoppervlak van 125 bij 45 centimeter. De loopband heeft een 1.25pk motor met een maximale snelheid van 16 kilometer per uur en een maximale hellingshoek van 10 graden. Het LCD display biedt je alle nodige informatie voor je training zoals tijd, afstand, snelheid en hartslag. Je hebt de keuze uit maar liefst 24 voorgeprogrammeerde programma’s waarvan 8 zijn gericht op gezondheid, 8 zijn gericht op calorieverbranding en 8 op duurloop. Tot slot kun je de hometrainer verbinden met de Domyos e-Connected app of de Kinomap app.

Virtufit TR-75 Loopband

Virtufit TR75 Loopband kopen

De VirtuFit TR-75 is een uitstekend instapmodel wat een goede kwaliteit biedt voor zijn relatief voordelige prijs. De loopband weegt 25 kilo en heeft een loopvlak van 105×33 centimeter. Dit gewicht maakt hem wat minder robuust dan de gemiddelde loopband maar ook weer makkelijk verplaatsbaar na het inklappen. Het maximaal belastbare gewicht van de loopband is 110 kilo. Het motorvermogen van 0.75pk biedt een maximum snelheid van 10 km per uur. De loopband is voorzien van een handmatige instelbare hellingshoek van maximaal 3 graden. Tot slot is de loopband voorzien van 12 verschillende trainingsprogramma’s.

Maxxus Runmaxx 5

Maxxus loopband Runmaxx 5

De Maxxus Runmaxx 5 is een fijne loopband voor semiprofessioneel tot professioneel thuisgebruik. Deze loopband weegt maar liefst 91 kilo, heeft een loopoppervlak van 140 bij 49 centimeter en een maximaal belastbaar gewicht van 120kg. De 5.0 pk sterke motor en de cushion flex demping zorgen voor een zeer fijne loopervaring. Het display biedt je de keuze uit maar liefst 36 verschillende trainingsprofielen waaronder 3 hartslag programma’s. Tot slot is deze hometrainer ook nog eens opklapbaar. Eenmaal ingeklapt neemt deze een stuk minder ruimte in.

Virtufit Totally Foldable TR-50i

VirtuFit Totally Foldable TR-50i Loopband

De VirtuFit Totalle Foldable TR-50i is zoals de naam al doet vermoeden een geheel opvouwbare loopband. Opgeklapt is deze loopband slechts 18 cm dik, 66 cm breed en 1 meter 40 hoog. De loopband weegt 30 kilo, heeft een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilo en een loopvlak van 105×38 centimeter. De 1 PK motor biedt een maximum snelheid van 12 km per uur. Deze loopband is voorzien van demping en heeft 12 verschillende trainingsprogramma’s. Ook kun je de FitShow app downloaden en verbinden met deze loopband. Hiermee kun je het aantal trainingsfunctionaliteiten uitbreiden. Om het af te maken heeft de loopband een veiligheidssleutel die je aan je kleding kunt bevestigen.

Loopband kopen – de zes belangrijkste aandachtspunten

Elke loopband is natuurlijk verschillend. In technische functionaliteiten, in robuustheid, gewicht en natuurlijk in prijs. Hieronder leggen we je uit wat belangrijk is in een loopband. We leggen je uit waar de verschillen zitten. Ook leggen we je uit hoe je deze op waarde schat.

Het gewicht van de loopband

Een van de eerste indicatoren van kwaliteit is het gewicht van de loopband. Natuurlijk moet je je niet blind staren op het gewicht. Echter, een zware loopband is over het algemeen beter dan een lichte loopband. Gewicht zorgt voor stabiliteit. Daarbij is het gewicht ook een indicatie van de materialen die in de loopband gebruikt zijn. In een lichte loopband zijn veel materialen van plastic. Dit in tegenstelling tot een zware loopband waar de materialen vaak van metaal zijn. Kortom, kijk bij het kopen van de loopband goed naar het gewicht ervan. Maar staar je er ook niet blind op. Naast gewicht zijn er nog meer indicatoren van kwaliteit.

De omvang van het loopoppervlak

Het loopoppervlak van de loopband is wellicht de belangrijkste factor. Het loopoppervlak is de breedte en lengte van het vlak waar je op loopt. De breedte is belangrijk omdat je ruimte moet hebben om te corrigeren als je uit balans raakt. De lengte is belangrijk omdat je moet kunnen corrigeren wanneer je snelheid verliest. Bij een klein oppervlak heb je weinig ruimte om te corrigeren. Zo kan het zomaar voorkomen dat je naast de loopband stapt of eraf valt. Hiermee loop je weer veel risico op blessures. We raden aan om een loopband te kopen met een breedte van minimaal 40 tot 45 centimeter.

Naast de breedte is er nog de lengte van het oppervlak. Met een lang oppervlak heb je wat meer uitwijkmogelijkheid als je wat snelheid verliest. Ook in deze situatie wil je niet dat je achter de loopband stapt. Daarbij moet het oppervlak natuurlijk lang genoeg zijn voor de passen die je maakt. Als je bovengemiddeld lang bent is dit bij korte loopbanden nog wel eens een probleem. Let dus als je lang bent vooral op de lengte van het loopoppervlak t.o.v. je eigen lengtepas.

Het vermogen van de motor

De loopband wordt aangedreven met een motor. Dure modellen hebben over het algemeen een krachtigere motor. Een krachtigere motor zorgt voor een betere loopervaring. Dit zit hem in twee dingen. Allereerst zorgt een krachtigere motor ervoor dat je een hogere pieksnelheid kunt halen. Vooral voor doorgewinterde hardlopers met een flink tempo is dit belangrijk. Er zijn namelijk veel modellen die niet harder dan +- 12 km per uur gaan.

Daarnaast zorgt een zware motor voor stabiliteit en een robuuste loop ervaring. Dit zie je vooral terug op lage snelheid. Op lage snelheid loop je met een te lichte motor het risico dat het gewicht van je lichaam de motor afremt. Hierdoor krijg je fluctuerende loopsnelheden.

Een loopband kopen met een goed dempingssysteem

Door de lopende beweging krijgen zowel de loopband als je gewrichten flink wat te verduren. Daarom hebben sommige loopbanden een dempingsysteem. Een dempingsysteem is goed voor je gewrichten. Je voelt de loopband als het ware veren als je erop loopt. Kortom, het is zeker een aanrader om een loopband met een dempingssysteem te kopen. Nu is demping natuurlijk niet alleen een kwestie van de loopband. Maar ook van je schoenen.

Display en trainingsprogramma’s

Elke loopband heeft een display. Een display met knopjes waarop je trainingsprogramma’s kunt selecteren. Daarnaast kun je erop zien hoe hard je gaat en hoe lang je al bezig bent. Het ene display is simpel en de ander is uitgebreid. Je hebt simpele digitale displays maar ook LCD displays waar je zelfs TV op kunt kijken.

Daarnaast heeft een loopband één of meerdere trainingsprogramma’s. Kijk bij het kopen van een loopband naar het display en de mogelijke trainingsprogramma’s. Sluiten de trainingsprogramma’s aan bij je doelen? Biedt de loopband genoeg verschillende programma’s? Neem je genoegen met een simpel display? Of is een LCD display een absolute must?

Pieksnelheid en hellingshoek

Tot slot is er nog de pieksnelheid van de loopband en de hellingshoek. Sommige loopbanden bieden je de mogelijkheid om de hellingshoek aan te passen. Door het aan te passen van de hellingshoek kun je je training een andere dimensie geven. Zo kun je het bergopwaarts hardlopen of wandelen simuleren. Met lopen in een hellingshoek train je ook weer andere spieren.

Lijkt lopen in een hellingshoek wat voor jou? Dan kun je erop letten dat de loopband de mogelijkheid biedt om de hellingshoek aan te passen. Bij veel loopbanden kun je dit elektronisch op het display. Echter, er zijn ook nog loopbanden waar je dit handmatig moet doen.

Daarnaast is er nog de pieksnelheid. Oftewel, de maximale snelheid die de loopband aan kan. Over het algemeen is een loopband met een hoge pieksnelheid duurder. Dit is omdat deze een krachtigere motor vereist. Echter, een hoge pieksnelheid is niet altijd nodig. Ben je op leeftijd en gebruik je de loopband enkel als wandelloopband? Dan is een loopband met een pieksnelheid van 20km/u natuurlijk overbodig. Kortom, selecteer een loopband met een pieksnelheid die past bij je wensen en trainingsdoelen.