Mini hometrainer kopen – 3 nuttige tips

Laatst gewijzigd door Thomas op februari 11, 2022

Met een mini hometrainer kun je trainen terwijl je aan tafel zit of terwijl je werkt. En dit allemaal zonder dat je een groot apparaat hebt wat een halve kamer in beslag neemt. Oftewel, de mini hometrainer is een ideale uitkomst voor mensen met een gebrek aan tijd en ruimte.

Een mini hometrainer is namelijk een zeer kleine hometrainer. Deze hometrainer schuif je gemakkelijk onder een bureau of onder de tafel. Ook kun je deze voor de bank neerzetten en trainen terwijl je tv kijkt. In dit artikel gaan we het over de mini hometrainer hebben. We geven je nuttige tips voor de aanschaf. Ook zetten we een aantal populaire modellen voor je op een rij.

Het formaat van een mini hometrainer

De mini hometrainer wordt in de markt ook wel de stoelfiets genoemd. De naam stoelfiets is ontstaan omdat het letterlijk een fiets is die je voor je stoel neerzet. Dit wil zeggen dat de mini hometrainer niet zo groot is. De meeste modellen zijn ongeveer 40 centimeter lang, 35 centimeter breed en 35 centimeter hoog. Uiteraard heb je iets grotere modellen maar zeker ook iets kleinere modellen. Dit formaat maak de stoelfiets het kleinste type hometrainer op de markt.

Het is dan ook belangrijk om je te realiseren dat je deze alleen kunt gebruiken in combinatie met een eigen stoel. Je zet de minibike onder een bureau of tafel. Terwijl je zit op je eigen stoel trap je op de mini hometrainer. Hiermee blijf je in beweging maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat het geen enorm intensieve workout is. Met een mini hometrainer kun je op matige intensiteit in beweging blijven. Wil je meer dan dat? Dan zul je een reguliere hometrainer of zelfs een spinningfiets moeten kopen.

Tips bij de aanschaf van een mini hometrainer

Vanwege het kleine formaat zijn er bij stoelfietsen niet heel veel aspecten om op te letten. Desalniettemin verschillen mini hometrainers wel van elkaar. Het eerste aandachtspunt is of de mini hometrainer is voorzien van verstelbare weerstand. Sommige mini bikes hebben maar één weerstandsniveau. Wat je ook doet, je traint altijd op dezelfde weerstand. Dit is in principe prima als je de stoelfiets gebruikt om de bloedsomloop op gang te houden. Het is minder prima als je houdt van wat uitdaging en progressie. In dit geval kun je beter kiezen voor een stoelfiets met een verstelbare weerstand.

Als we kijken naar de verstelbare weerstand dan zijn er meerdere manieren waarop dit wordt geregeld. Je hebt mini hometrainers met een magnetische weerstand en een vilt weerstand. Bij een vilt weerstand zit er een stukje vilt wat je tegen het vliegwiel aan draait. Bij een magnetische weerstand wordt het vliegwiel door een magneet afgeremd. Mini bikes met een magnetische weerstand hebben een soepelere trapbeweging. Dit is omdat er niets direct tegen het vliegwiel aan drukt. Ook is een magnetische weerstand minder slijtage gevoelig. Echter, een magnetische weerstand is ook duurder. Bepaald dus voor jezelf wat je fijn vindt.

Sommige mini hometrainers zijn voorzien van een display. Op dit display kun je de weerstand instellen maar ook statistieken zoals je snelheid en afgelegde afstand inzien. Je hebt ook mini hometrainers zonder display. Uiteraard zijn uitvoeringen met een display duurder.

Het laatste aspect van de mini hometrainer is de opvouwbaarheid. Sommige mini bikes kun je namelijk opvouwen. Dit is handig omdat je ze dan nog makkelijker kunt opbergen. Daarnaast is het ook handig omdat je ze zo mee kunt nemen naar je werk. Kortom, heb je weinig bergruimte of wil je de mini bike meenemen naar het werk? Overweeg dan een opvouwbare.

De top 3 mini hometrainers van 2022

Om je in je zoektocht naar een mini hometrainer alvast wat op weg te helpen zetten we wat modellen voor je op een rij. Hieronder zie je een aantal door ons geselecteerde populaire modellen voor thuis.

Virtufit

V4 mini bike

virtufit v4 stoelfiets mini hometrainer

Gewicht: 3.5 kg

Afmeting: 40.5 x 31 x 32 cm

Display: Ja

Opvouwbaar: Nee

Weerstandsniveaus: –

Gymstick

Mini bike 2.0

gymstick mini hometrainer 2

Gewicht: 9.9 kg

Afmeting: 54 x 48 x 40 cm

Display: Ja

Opvouwbaar: Nee

Weerstandsniveaus: 5

Tunturi

Opvouwbare stoelfiets

tunturi opvouwebare stoelfiets

Gewicht: 2.8 kg

Afmeting: 49 x 38 x37 cm

Display: Ja

Opvouwbaar: Ja

Weerstandsniveaus: –

Een compact of inklapbare hometrainer als alternatief

De mini hometrainer is erg klein en handzaam. Daarnaast is deze nog relatief goedkoop. We hebben je al uitgelegd dat je hier echter niet heel erg sportief op kunt trainen. Het is vooral leuk om in beweging te blijven en de bloedsomloop in beweging te houden. Conditie opbouwen of écht veel afvallen doe je er echter niet snel mee.

Het risico van een mini hometrainer is dat je er snel op bent uitgekeken. Daarom willen we je adviseren om ook eens te kijken naar interessante alternatieven. Een van die alternatieven is de inklapbare hometrainer. Dit is een hometrainer die je kunt in- en uitklappen. Je klapt de hometrainer uit als je gaat trainen en zet deze in een kamer of voor de tv neer. Als je klaar bent met trainen klap je deze in en berg je hem op. Op deze manier heb je tóch een hometrainer maar dan niet eentje die permanent ruimte inneemt.

Een tweede alternatief is de compacte hometrainer. Niet alle hometrainers zijn namelijk even groot. Op de markt kun je genoeg compacte hometrainers vinden. Dit zijn kleine hometrainers die weinig ruimte innemen. Deze hometrainers passen ideaal op een kleine kamer, in de garage of op een rommelzolder. Kortom, weet je niet zeker of de mini hometrainer voldoende uitdaging biedt? Kijk dan vooral even goed naar de alternatieven.