De mountainbike hometrainer – De opties op een rij
De mountainbike hometrainer. Steeds meer mountainbikers zoeken naar een manier om te kunnen blijven fietsen als het buiten te koud, te nat of te donker is. Wie op zoek gaat naar een zogeheten “mountainbike hometrainer” komt al snel voor een dilemma te staan. Want een mountainbike hometrainer bestaat eigenlijk helemaal niet.
Je hebt wel normale hometrainers maar deze geven je echter niet bepaald het sportieve gevoel van de mountainbike. Met de rechtop zittende houding en het zadel wat je ook vindt op een doorsnede Puch Maxi dragen niet bij aan de sportieve uitstraling.
Uiteraard zijn er naast de hometrainer nog meer alternatieven. Alternatieven zoals de spinningfiets of de fietstrainer. In deze blogpost gaan we dieper in op deze alternatieven. We leggen je uit hoe je thuis het beste de mountainbike hometrainer kunt simuleren.
De fietstrainer
Fietstrainers zijn de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid. Bij een fietstrainer maak je gebruik van je eigen fiets. Deze zet je met het achterwiel of de achteras in een standaard van de fietstrainer. De fietstrainer zorgt er vervolgens voor dat er weerstand wordt uitgeoefend op je fiets. Met een fietstrainer tover je eigenlijk je eigen fiets om in een spinningfiets.
Veel fietstrainers kun je je vervolgens verbinden met een app of een trainingssoftware. Met deze apps en software kun je een virtuele route uitkiezen en fietsen. De software past bij hellingen automatisch de weerstand op de fietstrainer aan. Vaak kun je dan op een beeldscherm de route die je rijdt bekijken. Op deze manier waan je je echt in de bergen van Spanje of Frankrijk.
De spinningfiets
Het sportieve alternatief voor de hometrainer is de spinningfiets. Dit is een stationaire fiets voor thuis die je meer het gevoel geeft van een racefiets. Je zit niet rechtop maar voorover gebogen en ook het zadel is hetzelfde als dat van de racefiets. Een spinningfiets is ideaal om in de winter je conditie op peil te houden.
De spinningfiets versus de fietstrainer
Als je op zoek bent naar een mountainbike hometrainer zijn er twee alternatieven die het dichtst in de buurt komen van het mountainbike gevoel. Namelijk, de spinningfiets en de fietstrainer. Beiden zijn erg verschillend en hebben voor- en nadelen. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten bij de afweging tussen spinningfiets en fietstrainer.
Waarom kiezen voor een spinningfiets?
Een spinningfiets heeft een aantal voordelen t.o.v. de fietstrainer. Het eerste voordeel is dat het minder gedoe is. Bij een fietstrainer gebruik je je eigen fiets. Deze monteer je op de fietstrainer. Het monteren en goed afstellen kost best wat tijd. De spinningfiets staat er en hoef je maar eenmaal goed af te stellen en staat dan. Koop je een spinningfiets met scherm dan kun je daar ook gelijk virtueel op trainen. Deze modellen zijn echter wel wat aan de prijzige kant.
Waarom kiezen voor een fietstrainer?
Een voordeel van de fietstrainer is dat deze gemakkelijk op te bergen is. Een spinningfiets daarentegen neemt veel en ook nog eens permanent ruimte in. Het tweede voordeel van de fietstrainer is dat je je eigen fiets ervoor kunt gebruiken. Je bouwt in principe je eigen mountainbike om tot een nieuwe spinningfiets. Het derde en laatste voordeel van de fietstrainer is de mogelijkheid om virtueel te fietsen. Het virtueel fietsen wordt door velen gezien als een groot voordeel. Sluit een tv scherm aan op de fietstrainer en je waant jezelf in de bergen. Dit geeft je net dat extra beetje beleving.
De top 3 beste fietstrainers van 2021
Gaat je voorkeur uit naar de fietstrainer maar vind je de keuze ingewikkeld? Wij hebben hieronder alvast wat fietstrainers voor je op een rijtje gezet. Fietstrainers uit allerlei prijsklasses die naar onze mening behoren tot de top 5 fietstrainers van 2021.
Tacx Flux 2 Smart T2980

De Tacx Flux 2 Smart is een heerlijke direct-drive fietstrainer van wellicht het meest bekende merk onder de fietstrainers: Tacx. De Flux 2 Smart fietstrainer heeft een maximaal vermogen van 2000 Watt. Door dit vermogen kan deze fietstrainer hellingen simuleren tot wel 16%. Je kunt de Flux 2 Smart trainer verbinden met smartphones, tablets, computers en zelfs sporthorloges. Door gebruik te maken van de Tacx Cycling App of de Tacx Training App kun je virtueel fietsen en je prestaties inzien.
Van Rysel In’Ride 100 Fietstrainer

De Van Rysel In’Ride 100 is een uitermate voordelig geprijsde fietstrainer van degelijke kwaliteit. De In’Ride 100 is een zogeheten rollentrainer. Dit betekent dat je het achterwiel van de fiets monteert op een roller die weerstand uitoefent op je band. De In’Ride 100 heeft een maximaal vermogen van 550 watt en is volledig opklapbaar. Let bij de aanschaf wel op dat de wielmaat van jouw mountainbike of racefiets erin past. De In’Ride 100 past namelijk op wielen van 26 tot 28 inch. Omdat een rollentrainer kan zorgen voor slijtage aan je banden wordt er aangeraden om een speciale band voor fietstrainers te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de banden van je mountainbike niet slijten en dat de fietstrainer minder geluid maakt.
Tacx Neo 2T Smart T2875

De Tacx Neo 2T Smart is het grotere broertje van de Flux. Deze direct-drive fietstrainer is de meest complete fietstrainer van Tacx die verkrijgbaar is. Met de maximale weerstand van 2200 Watt kun je een hellingspercentage van 25% simuleren. Hiermee kun je je ideaal voorbereiden voor als je aspiraties hebt om de Mont Ventoux te beklimmen. Door de 32 neodynium magneten en een optimale luchtcirculatie train je nagenoeg geruisloos en zonder trillingen. Daarnaast beschikt de Neo 2T over een aantal ingenieuze functionaliteiten die jouw fietservaring nóg realistischer maken. Met de Road Feel techniek voel je elk hobbeltje in de weg. Met de Descent Simulation kun je realistisch afdeling en de Pedal Stroke Analysis met sensoren op de pedalen geeft je inzicht in je rotaties. Uiteraard kun je de Neo 2T Smart koppelen met de Tacx training apps maar ook met andere apps zoals de Kinomap, Trainerroad en Zwift app.
De top 3 beste spinningfietsen van 2021
Gaat je voorkeur uit naar de spinningfiets? We hebben ook 3 uitstekende spinningfietsen voor je op een rijtje gezet.
Domyos Biking 500

De Domyos Biking 500 is een duurzame en stijlvol ogende spinningfiets. De fiets weegt bijna 48 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo. Het ruim 18 kilo wegende vliegwiel zorgt in combinatie met de riem aandrijving voor een optimale fietservaring. De fiets is voorzien van een tablethouder waarin je je tablet of smartphone kunt doen. Ook is de fiets voorzien van een display waarop je kunt zien hoe veel afstand je hebt afgelegd, hoe snel je fietst en hoe lang je reeds bezig bent met trainen. De trappers van de spinningfiets zijn standaard voorzien van riempjes maar zijn eventueel te vervangen voor klikpedalen.
Virtufit Etappe 1

De Virtufit Etappe 1 is een uitstekende middenklasse spinningfiets die maar liefst 5 keer bij Kieskeurig.nl uit de bus is gekomen met de beste reviews. De spinningfiets weegt bijna 46 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilo. Het 22 kilo wegende vliegwiel wordt aangedreven door een v-snaar. Combineer dit met lagers van industriële kwaliteit en dan krijg je een geruisloze en optimale fietservaring. De spinningfiets is voorzien van een LCD display waarop je alle relevante trainingsinformatie kunt zien. Het zadel van de fiets is in hoogte en horizontaal verstelbaar en het stuur in hoogte. Dit zorgt ervoor dat je de fiets optimaal kunt aanpassen aan jouw lichaamslengte.
Schwinn IC8 Spinningfiets (Zwift compatible)

De IC8 is een fantastische moderne spinningfiets van het merk Schwinn. De spinningfiets weegt ruim 48 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilo. Het zadel is in hoogte en horizontaal verstelbaar en het stuur in hoogte. Het 18 kilo wegende vliegwiel wat wordt aangedreven met een V-snaar zorgt voor een optimale fietservaring.
Wat deze fiets zo modern maakt is de Zwift compatibiliteit. Met de Zwift app kun je je eigen trainingen samenstellen en virtuele routes fietsen over de hele wereld. De fiets heeft een systeem wat je vermogen bijhoudt. Dit stelt de Zwift app vervolgens weer in staat om gepersonaliseerde trainingen voor je samen te stellen.