Multifunctioneel fitnesstoestel – Aankoopgids 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op juli 26, 2022

Een multifunctioneel fitnesstoestel is ideaal voor de fanatieke sporter die thuis het gehele lichaam wil trainen. Wie op zoek gaat naar een multifunctioneel fitnesstoestel heeft de keuze uit veel opties. In deze blogpost leggen we je uit hoe je de juiste keuze maakt. We leggen je uit welke toestellen er zijn, waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Wat is een multifunctioneel fitnesstoestel?

Over de term multifunctioneel fitnesstoestel heeft iedereen een ander beeld. In principe gaat het om een fitnesstoestel waarop je meer dan één oefening kunt doen. Echter, dat maakt bijna elk fitnesstoestel multifunctioneel. Met dumbbells kun je immers talloze oefeningen doen.

Wij zien een multifunctioneel fitnesstoestel als een combinatie van meerdere fitnesstoestellen die je vaak los ziet. Dus een squatrek waarop je ook kunt bankdrukken en pull-ups kunt doen. Een trainingsbank met een preacher curl of een krachttoestel met een lat pulley en een chest press. Kortom, een multifunctioneel fitnesstoestel is in onze ogen meerdere toestellen in één.

Met een multifunctioneel fitnesstoestel kun je enorm gevarieerd trainen. Met wat extra accessoires heb je voor elke spiergroep zelfs meerdere verschillende oefeningen. Dit maakt deze toestellen enorm populair bij thuissporters.

De multifunctioneel fitnesstoestel top 3 van 2022

Om je wat op weg te helpen hebben wij 3 multifunctionele fitnesstoestellen met een mooie prijs/kwaliteit verhouding voor je op een rij gezet.

Virtufit Homegym KH1

VirtuFit Homegym KH1 Multifunctioneel Fitnesstoestel

De Virtufit Homegym KH1 is een prima fitnesstoestel voor de beginnende en ietwat meer ervaren thuissporter. Deze homegym weegt maar liefst 112 kilo en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilo. Het maximale gewicht is 67.5 kilo. Dit gewicht is opgedeeld in 15 blokken van 4.5 kilo. De Virtufit Homgym KH1 is voorzien van een hoge katrol wat je de mogelijkheid geeft om o.a. lat pulldowns te zien. Tevens is deze voorzien van een lage katrol waar je onder andere curls en rows mee kunt doen. Ook zit er een chest press op die eveneens is om te bouwen tot pec flies. Kortom, met dit multifunctioneel fitnesstoestel train je je gehele lichaam.

Body Solid Pro Club Line Multi Squatrek

Body Solid Pro Club Line SMR1000 Multi Squat Rack

De Body Solid Pro Club Line SMR1000 is een multifunctioneel squatrek van topkwaliteit. Dit squatrek heeft een 5×7.5 cm dik stalen frame. Het squatrek weegt 142 kilo en heeft een maximale belasting van 450 kilo. Dit toestel is voorzien van een gunrack met 13 aflegposities zodat je veilig kunt squatten en bankdrukken. Het rek is eveneens voorzien van een optrekstang, opbergplaatsen voor halterschijven en extra ruimte voor een spotter.

Finnlo Maximum Inspire SCS Smith Cage

Finnlo Maximum Inspire SCS Smith Cage

De Finnlo Maximum Inspire – CSC Smith Cage is een waar beest voor de fanatieke thuissporter. Dit toestel is een smith machine, een powercage en een dual pulley in een. In de smith machine kun je o.a. bankdrukken en squatten. Dit doe je door het dubbel racking systeem met de geleide stang of een vrije stang. Dit toestel is ook voorzien van een hoge katrol en een lat pulley maar heeft ook een pull bar voor pull ups. Ook zitten er aan weerszijden kabeltowers. De cable towers hebben een gewichtenstapel van 75 kilo. Ze zijn los van elkaar te gebruiken en in hoogte verstelbaar. Kortom, dit multifunctioneel krachtstation is perfect voor de doorgewinterde sporter.

Multifunctioneel fitnesstoestel – de aandachtspunten

Het eerste en meest belangrijke waar je op moet letten bij de aanschaf van een multifunctioneel fitnesstoestel is de ruimte die het toestel inneemt. Dit soort toestellen zijn vaak vrij omvangrijk in formaat. Daarbij heb je vaak nog eens extra ruimte om het toestel heen nodig om alle oefeningen te kunnen doen.

Het tweede waar je op moet letten is in hoeverre het toestel aansluit bij je trainingsbehoefte. Is het toestel een volledige vervanging voor de sportschool of slechts een aanvulling op de sportschool? Als het een volledige vervanging is op de sportschool zul je er zeker van moeten zijn dat het toestel veel mogelijkheden biedt. Is het een aanvulling op de sportschool, dan kun je er wellicht wat flexibeler mee omgaan.

Past het toestel in je homegym?

Kijk daarbij ook in hoeverre het toestel aansluit bij de fitness toestellen die je reeds bezit. Is het een aanvulling op je bestaande fitness toestellen? Kun je je bestaande fitness toestellen en materialen ermee combineren? Gezien de hoeveelheid ruimte het inneemt is het niet verstandig om een fitnesstoestel te kopen waarvan je de helft van de oefeningen al met een ander toestel kunt trainen. Zo raden wij het bijvoorbeeld af om een toestel met chest press te kopen wanneer je bijvoorbeeld al een trainingsbank hebt.

Het laatste waar je op moet letten bij de aanschaf van een multifunctioneel fitnesstoestel is de prijs/kwaliteit verhouding. Té goedkope toestellen zijn vaak niet robuust genoeg voor een fanatieke sporter. Aan de andere kant is het voor thuisgebruik niet nodig om professionele toestellen te kopen die duizenden euro’s kosten. In de sportschool worden toestellen met gemak 12 uur per dag gebruikt. Bij jou thuis niet.

Kortom, de aanschaf van een multifunctioneel fitnesstoestel is even zoeken. Echter, als je ervoor zorgt dat je voldoende ruimte hebt en een toestel koopt wat aansluit bij je trainingsbehoefte zal het een goede aankoop gaan zijn!