Opdruksteunen kopen

Opdruksteunen, ook wel bekend als push up bars zijn perfecte en onmisbare tools voor in je homegym. Voor veel mensen is het onduidelijk wat je allemaal met opdruksteunen kunt doen en wat de meerwaarde van push up bars zijn. Op deze pagina leggen we je dan ook alles uit over opdruksteunen. We leggen je uit waarom je ze nodig hebt, wat je ermee kunt en wat de beste modellen voor thuis zijn.

Opdruksteunen zijn kleine steunen die je kunt gebruiken voor het opdrukken. Opdrukken, ook wel bekend als de push-up kennen we allemaal wel. Dit is een oefening die we overwegend kennen van soldaten in het leger. Push-ups zijn belangrijke oefeningen om in je fitness routine te hebben. Het zijn namelijk zogeheten compound oefeningen. Compound oefeningen zijn oefeningen waarmee je meerdere verschillende spiergroepen in één keer traint. Mits goed uitgevoerd train je met push-ups je borst, schouders, triceps, rug, je buikspieren en zelfs je rug! Daarnaast is de push-up ook nog eens een bodyweight oefening. Oftewel, een oefening waarmee je traint met je eigen lichaamsgewicht.

Corength

Opdruksteunen

corength opdruksteunen

Max. belasting: 110 kg

Eenvoudige opdruksteunen met anti-slip.

Gorilla Sports

Push up board

gorilla sports push up board

Max. belasting: 200 kg

Push up board met 9 verschillende posities voor optimale variatie.

Harbinger

Roterende opdruksteunen pro

harbinger pro roterende opdruksteunen

Max. belasting: 136 kg

Roterende opdruksteunen met anti-slip.

Waarom opdruksteunen gebruiken?

Als we het hebben over push-ups is het eerste wat men zich vaak afvraagt waarom je daar in godsnaam steunen voor nodig hebt. Je kunt je toch ook gewoon opdrukken zonder steunen? Dat klopt helemaal, maar het gebruiken van opdruksteunen heeft wel een aantal voordelen.

Het ontlasten van de polsen

Het grootste voordeel is de ontlasting van de polsen. Opdrukken zonder opdruksteunen is namelijk best wel belastend voor je polsen. Tijdens de push-up buig je namelijk je polsen én vervolgens zet je er gewicht op. Nu hoeft dit niet altijd te leiden tot problemen. Je lichaam kan over het algemeen wel wat hebben. Er zijn dan ook voldoende mensen die dit probleemloos doen.

Echter, wat veel mensen nog wel eens vergeten is dat je polsen door een dag heen veel meer intensief werk verzetten waar een mensenlichaam niet voor is gemaakt. Denk aan het gebruiken van een computermuis, scrollen op de telefoon of typen op een toetsenbord.

Als je daarbovenop ook nog eens je polsen gaat belasten met push-ups loop je het risico dat je je polsen langzaam maar zeker gaat overbelasten. Dit kan vervolgens weer leiden tot vervelende blessures. Door opdruksteunen te gebruiken houd je je polsen tijdens de push-up recht. Zo ondervinden je gewrichten in de pols minder druk van de push-up.

Meer variatie en een betere uitvoering

Bij reguliere push-ups kun je enige variatie aanbrengen door de positie van je handen. Met opdruksteunen is deze variatie een stuk groter. Vooral als je gebruik maakt van een zogeheten push-up board. Een push-up board is in principe een bord met daarin een aantal gaten waarin je je opdruksteunen kunt doen. Door net een andere combinatie van gaten te hanteren kun je variatie aanbrengen en een accent leggen op andere spiergroepen. Zo kun je bijvoorbeeld meer accent leggen op je triceps of op je rug.

Daarnaast zorg je er zo ook voor dat de uitvoering altijd perfect is. Doordat opdruksteunen zo stevig zijn en je je polsen ontlast kun je je voor de volle 100% richten op het optimaal uitvoeren van de push-up. Bij een push-up board heb je altijd dezelfde houding met dezelfde afstand tussen je handen.

Klein, makkelijk meenemen en op te bergen

Opdruksteunen zijn klein, gemakkelijk mee te nemen en ook nog eens gemakkelijk op te bergen. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg goedkoop. Dat ze makkelijk mee te nemen zijn is ideaal voor de fanatieke sporter. Zo kun je ze meenemen als je op vakantie gaat. Wil je een keer buitenshuis of bij een vriend trainen? Dan neem je ze ook gemakkelijk mee.

Daarnaast kun je ze ook gemakkelijk opbergen. Als je er klaar mee bent dan leg je ze in de kast of je gooit ze in een hoekje neer.

Verschillende type push-up bars

We hebben je net uitgelegd waarom je opdruksteunen zou moeten gebruiken. Ook hebben we al wat verteld over de verschillende types waaronder het push-up board. Op het gebied van opdruksteunen zijn er dan ook verschillende types. Hieronder leggen we je uit wat deze types zijn en hoe ze van elkaar verschillen.

De reguliere opdruksteunen

De meest simpele uitvoering is de reguliere opdruksteun. In principe bestaat deze uitvoering uit twee stands die je op de grond kunt neerzetten. Bij de reguliere opdruksteunen kun je zelf bepalen waar je ze neerzet en hoe breed je de push-up pakt. Bij dit type opdruksteun is het belangrijk dat ze voorzien zijn van anti-slip rubbers aan de onderkant zodat ze niet weggelijden. Hieronder staan een aantal opdruksteunen die populair zijn voor thuis.

Corength

corength opdruksteunen

Anti-slip: Ja

Tunturi

tunturi opdruksteunen push up bars

Anti-slip: Ja

Gymstick

gymstick opdruksteunen

Anti-slip: Ja

Het push-up board

Over het push-up board hebben we al wat informatie prijs gegeven. Een push-up board is een board met daarin een aantal gaten die zijn voorzien van kleuren. In deze gaten kun je opdruksteunen steken. Door verschillende combinaties van gaten leg je nét weer een ander accent op je spieren. Een push-up board geeft je training variatie. Ook bij een push-up board is het belangrijk dat deze niet schuift tijdens het trainen en dus is voorzien van anti slip aan de onderkant. Hieronder zie je wat populaire push-up boards voor thuis.

Gorilla Sports

gorilla sports push up board

Max. belasting: 200 kg

Aantal posities: 9

Inklapbaar: Nee

Virtufit

virtufit push up bord

Max. belasting: 150 kg

Aantal posities: 12

Inklapbaar: Ja

Parallettes

Parallettes zijn overwegend bekend onder mensen die aan calisthenics doen. Calisthenics is een vorm van krachttraining waarbij je enkel gebruik maakt van de lichaamsgewicht. Parallettes worden hierbij vaak gebruikt voor oefeningen zoals de tricep dip en handstand maar kunnen ook gebruikt worden voor push-ups. Paralettes zijn over het algemeen wat groter dan reguliere opdruksteunen. Voor de push-up betekent dit dat je minder ver inzakt. Dit maakt de push-up makkelijker uit te voeren voor een beginner. Echter, voor een gevorderde is het maar de vraag of je met parallettes diep genoeg kunt gaan voor een uitdagende push up. Daarentegen kun je parallettes wel weer multifunctioneel inzetten voor andere calisthenics oefeningen.

Gymstick

gymstick pro parallettes

Max. belasting: 150 kg

Hoogte: 28.5 cm

Anti-slip: Ja

Muscle Power

muscle power parallettes

Max. belasting: 130 kg

Hoogte: 32 cm

Anti-slip: onbekend

Roterende opdruksteunen

Het laatste type opdruksteunen die we je laten zien zijn roterende opdruksteunen. Bij dit type opdruksteun is de basis rond. Op deze ronde schijf zitten twee handgrepen die je kunt roteren. Roterende opdruksteunen zijn een kwestie van voorkeur. De één vindt ze heerlijk en de ander niet. Het voordeel van dit type opdruksteun is dat deze met jouw opdrukbeweging mee roteren.

Tunturi

tunturi roterende push up bars

Max. belasting: onbekend

Harbinger

harbinger pro roterende opdruksteunen

Max. belasting: 136 kg