Optrekstang kopen

Optrekstang kopen? Dan ben je hier op het goede adres voor uitgebreid en professioneel advies! De optrekstang is een fitness accessoire die je niet mag missen in je sportkamer. Een optrekstang is namelijk een super efficiënt fitness toestel. Hij neemt heel weinig ruimte in maar geeft je toch de mogelijkheid voor het uitvoeren van een belangrijke oefening. Namelijk, de pull-up.

Wil je de spiergroepen die je met een pull-up traint op een andere manier trainen dan zul je al snel moeten kijken naar alternatieven zoals een krachtstation met lat bar of een squat rek met pull-up bar. Deze alternatieven kosten niet alleen veel meer geld, ze nemen ook nog eens veel ruimte in.

Als je jezelf ziet als serieuze krachtsporter dan kun je niet zomaar even zeggen “laat die pull-ups maar zitten”. Kortom, een optrekstang is zeker de moeite waard voor in je homegym.

De optrekstang, oftewel pull-up bar heb je in vele soorten, maten en uitvoeringen. In deze post leggen we je alles uit over de optrekstang. We leggen je uit wat de voor- en nadelen zijn van elke uitvoering. Ook laten we je zien wat de meest populaire modellen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf.

De optrekstang voor je deur

Eén van de drie types is de optrekstang voor je deur. Dit type optrekstang bevestig je tussen je deurpost of aan de bovenkant van je deurpost. Dit doe je door deze te klemmen, door deze te schroeven of een combinatie van beiden. Dit type optrekstang is vaak goedkoop en gemakkelijk in gebruik te nemen. Als je een model hebt wat je moet klemmen dan hoef je dus ook niet te schroeven.

Waar je wel op moet letten is dat je dit type optrekstang niet hoger kunt hangen dan de hoogte van je deurpost. Als je lage deurposten hebt ben je gelimiteerd in de hoogte van je optrekstang. Hieronder hebben we wat populaire optrekstangen voor je op een rij gezet.

Corength

Optrekstang boven deurpost

Domyos pull up bar deur 500

Verschillende grepen: Ja

Bevestiging: schroeven

Max. belasting: 130 kg

Deuropening 60 – 90 cm

Virtufit

Tussen en boven deurpost

virtufit multifunctionele pull up bar deluxe muur

Verschillende grepen: Ja

Bevestiging: klemmen

Max. belasting: 120 kg

Deuropening 78 – 90 cm

Domyos

Tussen deurpost

domyos optrekstang deurpost

Verschillende grepen: Nee

Bevestiging: Klemmen + schroeven

Max. belasting: 100 – 120 kg

Deuropening 65 – 95 cm

De optrekstang voor je muur

Het tweede type is de optrekstang voor aan je muur. Het mag duidelijk zijn dat je hiervoor zult moeten boren en schroeven. Een groot voordeel van dit type optrekstang is dat je vrij bent in de hoogte waarop je deze hangt. Je kunt dit type pull-up bar dan ook op de voor jou ideale hoogte hangen.

Bij een optrekstang voor je muur zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. De eerste is dat je deze stevig bevestigt. Voor mensen die wat minder handig zijn is dit wellicht een uitdaging. Ons advies is om iemand in te schakelen die handig is. Lukt dit niet? Wees dan geduldig, neem de instructies goed door en gebruik de bijgeleverde materialen.

Echter, de stevigheid van de pull up barzit hem niet alleen in de bevestiging. Ook de stang moet jouw gewicht kunnen dragen. Let daarom bij de aanschaf goed op het maximaal belastbare gewicht van de optrekstang.

De derde en laatste tip die we je geven is om een optrekstang te kopen die niet al te dicht bij de muur hangt. Je wil bij het doen van pull-ups natuurlijk niet dat je steeds tegen de muur aan komt. Kortom, let bij de aanschaf van een optrekstang van je muur op de belastbaarheid en de afstand tot de muur.

Hieronder staan wat populaire modellen voor je op een rij.

Corength

Domyos pull up bar muur 900

Verschillende grepen: Ja

Max. belasting: 130 kg

Virtufit

virtufit multifunctionele optrekstang muur

Verschillende grepen: Ja

Max. belasting: 350 kg

Toorx

Toorx pull up bar pro muur

Verschillende grepen: Ja

Max. belasting: 150 kg

De optrekstang voor je plafond

Het derde en laatste type pull-up bar is die voor aan je plafond. In principe is dit type bijna hetzelfde voor aan je muur. Het voordeel van dit type pull up baris dat je deze volledig vrij kunt hangen. Bij de andere twee types heb je te maken met je muur en je deurposten. Bij dit type heb je alle bewegingsvrijheid tijdens het trainen.

Echter, bij dit type pull-up bar ben je ook gebonden aan de hoogte van je plafond. In tegenstelling tot de optrekstang voor je muur kun je niet bepalen hoe hoog je deze pull up barhangt. Echter, je hebt wel de keuze uit verschillende modellen met een andere hoogte. De ene optrekstang hangt 30 cm van het plafond en de ander 50 cm. Daarnaast heb je ook nog types die in hoogte verstelbaar zijn. Zo zorg je er alsnog voor dat de pull-up bar op ideale hoogte hangt.

Ook voor dit type zul je moeten boren en schroeven. Echter, als je de intructies goed volgt dan kan er bijna niets fout gaan. Houd hierbij wel rekening met het feit dat je een stevig plafond nodig hebt. Aan een verlaagd plafond kun je geen optrekstang hangen.

Hieronder hebben we twee populaire pull-up bars voor je op een rij gezet.

Tunturi

Tunturi optrekstang plafond

Max. belasting: 90 kg

Ruimte tot plafond:

Verschillende grepen: Nee

Gorilla Sports

Gorilla sports optrekstang kopen plafond

Max. belasting: 350 kg

Ruimte tot plafond: +- 40 cm

Verschillende grepen: Nee