Optrekstang voor aan je muur kopen? De beste keuzes van 2022

Laatst gewijzigd door Thomas op december 23, 2022

De optrekstang voor je muur is een fitnesstoestel die je regelmatig bij mensen thuis aantreft. Dit komt omdat de optrekstang nagenoeg onmisbaar is in je krachttraining routine. Althans, de oefening die je ermee kunt doen is nagenoeg onmisbaar. Een optrekstang is natuurlijk slechts een middel om mee te kunnen trainen.

Een optrekstang voor aan je muur kun je natuurlijk gebruiken voor optrek oefeningen. Dit wordt ook wel de pull-up genoemd. De pull-up is een essentiële compound oefening en mag daarom niet ontbreken in je routine. Veel mensen denken dat je met de pull-up alleen je rugspieren traint. Echter, als dit zo zou zijn dan zou deze oefening niet bekend staan als compound oefening. Een compound oefening is namelijk een oefening die meerdere spiergroepen traint. Zo train je onder andere je rug maar ook je schouders, armen en core met een optrekstang.

In dit artikel leggen we je dan ook alles uit over de optrekstang voor aan de muur. We leggen je uit hoe dit type verschilt van andere types. Ook laten we je zien wat de meest populaire modellen voor thuis zijn. Tot slot vertellen we je welke spiergroepen je er precies mee traint en met welke oefeningen dit is.

De voordelen van een optrekstang aan je muur

De optrekstang voor aan je muur is één van de vier verschillende types. Naast dit type heb je namelijk ook nog de volgende drie soorten stangen:

  1. De optrekstang voor je deur
  2. De optrekstang voor je plafond
  3. Een losstaand rek of squatrek met optrekstang

Uit de naam is al duidelijk dat je dit type optrekstang monteert aan je muur. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de andere types. Het eerste voordeel is de stevigheid. Mits je deze goed monteert is deze steviger dan bijvoorbeeld de optrekstang in de deur. Daarnaast heb je meer keuze vrijheid waar en hoe hoog je de optrekstang hangt. Idealiter kun je deze het beste zo ophangen dat je er net bij kunt.

Een optrekstang voor je deur kun je niet hoger ophangen dan de hoogte van je deurpost en bij een model voor aan je plafond ben je gebonden aan de hoogte hiervan. Oftewel, met een optrekstang voor aan je muur ben je wat vrijer in je keuzeruimte.

De meest populaire modellen van 2022

Als je op zoek gaat naar een optrekstang voor aan de muur zul je er snel achter komen dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Alle modellen verschillen in uitvoering, stevigheid, materiaal en natuurlijk ook prijs. Hieronder zetten wij een aantal populaire modellen voor je op een rij die veel worden gekocht door thuissporters.

Corength

Domyos pull up bar muur 900

Verschillende grepen: Ja

Max. belasting: 130 kg

Virtufit

virtufit multifunctionele optrekstang muur

Verschillende grepen: Ja

Max. belasting: 350 kg

Toorx

Toorx pull up bar pro muur

Verschillende grepen: Ja

Max. belasting: 150 kg

De aandachtspunten van een optrekstang aan de muur

Als je eenmaal een optrekstang voor je muur gaat aanschaffen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Met deze tips zorg je ervoor dat jij de pull-up bar koop die perfecte bij jou past.

Het klinkt misschien als een open deur maar wees je ervan bewust dat je voor dit type optrekstang in je muur moet boren en schroeven. Het ophangen ervan kost dus meer moeite dan gebruikelijk en als deze ooit weg gaat dan moet je de muur weer netjes maken. Daarnaast moet je ook beschikken over de juiste materialen zoals een (goede) boormachine.

Bij de keuze van de optrekstang zijn er twee belangrijke aandachtspunten. Het eerste en meest belangrijke punt is de stevigheid. De pull-up bar moet namelijk wel stevig genoeg zijn om jouw gewicht te kunnen dragen. Kijk dan ook altijd goed naar de maximale belasting van de pull-up bar. We adviseren je om hier niet te nauw te kijken. Weeg je zelf 95 kilo? Koop dan liever geen stang die tot 100 kilo aan kan maar eentje met een wat hogere belasting.

Het tweede belangrijke aandachtspunt van dit type optrekstang is de afstand vanaf de muur. Omdat de optrekstang aan de muur hangt ben je gelimiteerd in de hoeveelheid ruimte. Het is erg vervelend als je tijdens het trainen te dicht bij de muur komt. Vermijd daarom optrekstangen die té dicht bij de muur zitten.

Wat kun je doen met een optrekstang voor aan je muur?

Zoals we je net hebben uitgelegd is een pull-up bar voor aan de muur onmisbaar. Dit is zo omdat de pull-up een belangrijke oefening is. Met deze compound oefening train je namelijk verschillende spiergroepen. Zo kun je er je rugspieren maar ook de spieren in je schouders, buik en armen mee trainen.

Welke spiergroepen je traint hangt af van de oefening die je ermee doet. In principe kun je drie verschillende oefeningen doen met een optrekstang. Hieronder leggen we je uit welke oefeningen dit zijn.

De reguliere pull-up

De reguliere pull-up is wellicht de meest bekende oefening. Dit is tevens vaak de reden dat men een optrekstang aanschaft. Bij een reguliere pull-up plaats je je handen om de optrekstang. Vervolgens trek je jezelf op tot je met je kin boven de stang komt. Met deze oefening train je voornamelijk de spieren in je bovenrug. Echter, je pakt ook je schouders en armen mee.

Je kunt op deze oefening ook naar behoefte variatie toevoegen. Zo kun je de breedte van je grip veranderen en hiermee het accent leggen op net wat andere spiergroepen. Wil je meer gewicht? Dan kun je ervoor kiezen om een gewichtsvest aan te trekken. Wil je wat hulp? Bevestig dan een weerstandsband om de pull-up bar en doe deze om je knieën. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De chin-up

De chin-up is eveneens ene populaire optrek oefening. Bij de chin-up plaats je je handen net andersom op de optrekstang. In plaats van dat je handpalmen naar buiten richten zijn deze naar binnen gericht. Bij deze oefening is de grip iets minder wijd dan bij de pull-up. Door de optrekstang omgekeerd vast te pakken maak je meer gebruik van je biceps. Hierdoor is de chin-up wat makkelijker uit te voeren dan de pull-up.

Kortom, het mag duidelijk zijn dat de optrekstang onmisbaar is voor in je homegym. Als je er een gaat aanschaffen adviseren we goed af te wegen welk type stang het beste past bij jouw setting en voorkeuren. Wordt het een optrekstang voor aan de muur? Zorg er dan voor dat je deze goed bevestigt! Mocht je dit moeilijk vinden, schakel dan een bekwaam familielid of een bekwame kennis in.